icon

Dovolenka pri mori s ročným dieťaťom a nesúhlas rodiny

bobula46
18. jún 2019

Ahojte maminky, možno som jediná ktorú to trápi no tento rok sme sa s manželom rozhodli že pôjdeme na dovolenku aj s ročným synom. Manžel so synom pri mori ešte nikdy neboli, ja som bola kedysi dávno s rodičmi. Chceme ísť pravdepodobne last minute niekde na sever Talianska, prípadne možno Chorvátsko no tam to vôbec nepoznám len problém nastal taký, že keď som to spomenula pred mojou maminou tak tá oči plné strachu a sĺz že kde tam chcem s takým drobcom ísť, či sa nebojím že dostane hnačky, teploty, choroby a čo tam s ním budem robiť keby sa mu niečo stane a podobne. Chceme ísť autom keďže manžel by do lietadla nevstúpil a autobus nás neláka. Tam tiež nastal problém že čo keď nebude chcieť toľko sedieť v aute, čo keď bude veľmi teplo.... Syn v aute pohode vydrží, samozrejme ešte sme nešli takú diaľku ale však keď bude plakať zastavíme, keď bude chcieť pobehať to isté. Keď nebude chcieť spať tak zastavíme a uspime v kočíku, z toho zatiaľ strach nemám. Stravu chcem tiež vlastnú, doma by som si namrazila jeho papanie a nedávala by som mu nič odtiaľ. Ja neviem teraz ako reagovať. Svokre sme ani nespomínali lebo to je moja mamina krát tri 😁 takže tam jedine na hotovú vec že ideme.
Môj manžel je teraz na vážkach lebo samozrejme počúva aj moju maminu a teda už má obavy aj on.
Išli by ste s ročným dieťaťom takto alebo chodíte? Dá sa to zvládnuť aj s tým že si tam oddycnete?

mianpa
19. jún 2019

naša bola prvý krát ako 2 mesačná v chorvátsku ....1000km od domu....úplne super.....odvtedy chodíme každým rokom na mesiac.....teraz má 7 rokov....žiadne následky to na nej nenechalo 😂😂😂😂

mykeila
19. jún 2019

@bobula46 na severe Chorvátska je studené more

rebeca40
19. jún 2019

@bobula46 je to na Vas rodičoch kde vezmete dieťa .Tvoja mama mohla tak rozhodovat o tebe kde ta zobrala tu uz dosach nema ty si maminka dieťatka takze je to na tebe /Vas a nie na babke.
A urcite nech ta netrápi ak bude babka smutná musí si zvyknúť ja som si tym tiez prešla pri prvom a teraz uz ani neriešia ale zas ani nehovorim kde ideme a mam pokoj 😁

katinka71
19. jún 2019

my sme boli s 11 mesacnym v choravatsku brali sme na pomoc obe stere mamy,a vysledok dieta v pohode ale stare mamy amli stale prolm nie ze by zaoberali vnucikom ale oni sa hadali o cigarety azapalovac a pero aby lustili tajnicky,a vnucika zadny zaujem,nas sa tam naucil jest normlnu stravu snim ok ,ptomsme to o 3 mesiace opakovali iba my traja a pohoda naozaj sme si uzili s malym na prelome sept oktobra pri Rimini

schoki
19. jún 2019

Ahoj,presne ako pise @katrin Da sa ist vsade,len je otazka ci si to aj uzijete a oddychnete si.
Raz sme boli na dovolenke ( ako bezdetny v cestovke nam to zabudli povedat )pre deti do 5-6 rokov,detsky tyzden.Vsetko v hoteli a v areali bolo prisposobene pre deticky,este aj parkovacie miesta pre kociky.Tolko kocikov pokope som este nevidela.Boli to ale kanarske ostrovy a v septembri.Tui Club.

lenuliatko84
19. jún 2019

My sme isli prvy krat do talianska ked mal maly rok a bola to super dovolenka.vela starsich ludi ma voci tomu predsudky ale v dnesnej dobe je to normalne.

susanna33
Autor odpoveď zmazal
vamaja
19. jún 2019

My sme.boli s malym ked mal 6 mesiacov a v pohode. Chodievame do Talianska. Tam sme spokojní. Vzdy chodievame autom.Rodicia nemusia mat vobec obavy.

nell77
19. jún 2019

Mam vlastnu skusenost maly mal 18 mes.bol po operacii a vyslovene nam more doporucili..maly prespal cesta ok aj pobyt ale treba povedat ze rodicia si neoddychnu.Treba dodrziavat rezim dietata nech ste kdekolvek...Ale pre deti urcite vzduch aj voda ok...

najjulinka
19. jún 2019

V Europe s takym malým (a aj menším) si myslim že NO PROBLEM... mna na Chorvatsku skor pri takom krpcovi odradzaju schody a kopce... ale teda daju sa najst miesta, kde je to v pohode aj s kočíkom....

nickina14
19. jún 2019

ahoj,, pochadzam z UA,, exm som mala slovaka,, v 2001r som bola so syyynom rocnym na Jalte UA,, v pohode zvladol cestu more .. a naucil sa chodt ppresne mal 11.5m

svokru som nemala ani svoju rodinu pri sebe,, sama som sa rozhodovala sa,
na dalsij rok 2r mal kanarske otrov,, dalsij

to zalezi lem na tebe a vas rodica ako to zvladnete,, vela trpezlivosti v cestovani,,,
život treba uživat ppoka sa da,,, ked mas ppriležitost.......

ivkapk
19. jún 2019

@bobula46 podľa mňa netreba mať zbytočné obavy. My sme boli s dcérkou keď mala 15mesiacov 800km v Chorvátsku tam sme cestovali v noci, všetko prespala a pri mory sa nám ešte aj odplienkovala. Naspäť sme šli cez deň, tak sme museli mať viac zastávok, ale vydarená dovolenka a tento rok ideme opäť.

wewika1
19. jún 2019

@bobula46 "kedysi davno s rodicmi" vypoveda o tom, ze rodicia zjavne nie su velki cestovatelia a tym padom prichadzaju taketo obavy. Keby napises, ze sa chystas do Kambodze, tak to beriem. Ale HR ani IT nie su krajiny 100rokov za opicami a nech sa vyskytne cokolvek, ich zdravotna starostlivost je minimalne na takej urovni ako nasa. Ano, su tam aj lekari, aj lekarne, povedz mamine😉a prinajhorsom scenari sadnes do auta a o 8hodin su spat na slovensku. Chapem obavy pred cestovanim ludi co necestuju, nevedia co a ako, pripadne ich strasi aj jazykova bariera, ale toto sa naozaj chystate "tot naskok k susedom"😊takze smelo do toho

owlet
19. jún 2019

Moja svokra sama navrhla, ze by sme buduci rok (to bude mat mala rok) mohli ist vsetci spolu na dovolenku :D

matejko18
19. jún 2019

My ideme s 22 mes. A letecký 🙂a ľutujem že sme neboli aj min.rok....😔

matejko18
19. jún 2019

A vsak zober aj mamu a bude 😊 ja ju beriem so sebou a budem mať aspoň operku...teda ja budem mať 3 😉 dcéry 16 a 14....ja sa veľmi teším že si oddychneme a hlavne zmenime prostredie 🙂...My si ale dávame babsku jazdu teda okrem drobca ale ten sa nám prispôsobí 😁

babikadaska
19. jún 2019

Vratili sme sa prave s 2 mesacnymi dvojickami z toskanska. Tvoja mama je ina generacia,nevie si predstavit,ze cestovat (nielen kvoli dovolenke) je v dnesnej dobe uplne jednoduche. Nejdete do ugandy.... chorv.ci taliansko maju take iste hygienicke podmienky ako slovensko. Balena voda existuje vsade.Pre pobyt u lekara ci v nemocnici existuju cestovne poistenia -bez tohos babom urcite necestuj. Dobre poistene vychsdza uz na 3 eura na den. Uplna pohoda.

michaella94
19. jún 2019

Necitala som komentare ale my sme boli so synom na krete letecky a syn tam oslavil prve narodeniny....sice nam syn ochorel pred dovolenkou cize tam ziadna slava ale aspon sme si obzreli grecke nemocnice 😂 neveriem to ako tragediu a dokonca sme chceli ist aj tento rok k moru a to uz mame tri deti 5, 3 rocny chlapci a najmladsi ma 3 mesiace len financie nevysli....statnsa moze hocico aj ked mas starsie dieta tak co teraz budeme sediet doma len preto ze mame male deti? Chodte a uzite si to...do chorvatska sme sli ked mal druhy syn rok autom a zvladol cestu bravurne...my sme sli vecer aby celu cestu prespal a tak aj bolo..a to on je ze mega uplakane dieta a nakojiec to zvladol krasne 😁

elementissa
19. jún 2019

Urobte si určite podľa seba. Každý nech sa rozhodne, ako to cíti. Rodičia chodia aj so 4 mesačnými deťmi k moru...lebo musia ísť na dovolenku. My s manželom sme dohodnutí, že na prvú spoločnú dovolenku k moru pojdeme až keď bude mať mladšie dieťa aspoň 3 roky. Ja som bola prvýkrát pri mori, keď som mala 6,môj muž takisto. Mame na to krásne spomienky. Dieťa do 3 rokov ma detskú amnezu, dovolenku si pamätať nebude a je mu úprimne jedno ci trieska lopatkou do piesku na pieskovisku alebo pri mori. Dovolenka je na to, aby si tam človek oddýchol a myslím si (ale je to len môj vlastny názor, ktorým sa budem riadiť ja), že s dieťaťom do 3 rokov je dosť roboty a sotva ho niekam odlozis a ty si môžeš naplno vychutnávať dovolenku. A určite by som nebrala so sebou dieťa na prikrmoch, idem do hotela - môže to byť problém, idem na nejaký privát, musím nabaliť pol kuchyne alebo si na začiatku dovolenky nakúpiť plno potravín a kazdy deň prikrmy variť... A keďže ja som lenivá žena, pre mňa by to nebola dovolenka, keby musím tri a viac krát do dňa chystať v kuchyni jedlo, pripadne prispôsobiť celý režim dieťaťu, že teraz musí jest, teraz musí spat,teraz nemôže byť vonku, lebo je prudké slnko, v mori si nemôžem poriadne zaplávať, lebo vkuse oči na stopkach, kde mam dieťa, hlavne keď už beha... Proste všetko toto môžem robiť aj doma na kúpalisku a nemám výčitky, že som dala za dovolenku 1000€ na týždeň alebo desať dní a nič z nej nemam. Len môj názor. S deťmi určite k moru hej, ale keď sú už väčšie, rozumne, keď sa vedia zahrať aj same, jedia normálnu stravu, spia na normálnej prístelke, zvládnu túru, pamiatky, výlety, program, normálne spia celú noc, v zamknutej izbe ich nikto neukradne, takže sa môžem s manželom aj vytratit večer a môžme si ísť zatancovať, urobiť čas aj pre seba. Ale tak, každý vníma dovolenku inak. Tak ako pre niekoho je super dovolenka 7 dní sa opekať na plazi alebo pri hotelovom bazéne v 5* all inclusive hoteli (co je pre mňa nemysliteľné), tak preňho môže byť aj super nechať dieťa cvachtat v kybliku s morskou vodou a on si celý deň moci nohy vo vode a užíva si, ako je tam teplo a ze je tam more, aj keď sa celá dovolenka točí okolo potrieb dieťaťa. My mame našťastie úplne úžasných rodičov, ktorí to vidia rovnako ako my a sami nám povedali, že však aj my máme právo ísť si oddýchnuť a načerpať sily a ze keď budeme chcieť ísť budúce leto k moru, tak oni si krpca na týždeň zoberú, že z toho budú mať radosť a zaroven bude mať krpec zabehnutý režim... Žiaden časový ani klimatický posun a starí rodičia sa tak postarajú, že budú spokojní všetci. Mamina robila v jasliach dlhé roky a som veľmi rada, že to s maličkými deťmi tak vie, lebo jej rady sú fakt nad zlato.
Ale ako vravím - vaša dovolenka, vaše rozhodnutie. Určite vám nikto nemôže zakázať ísť, keď chcete. Vy viete, aké mate dieťa, čo vyžaduje, viete si teda predstavit, ako ta dovolenka bude vyzerat - ak je to pre vás pekná predstava a veríte, že si obaja oddýchnete a dovolenka splni svoj účel - zresetovat a vzpruzit sa na fungovanie na ďalší rok - tak určite choďte. Však nejdete do Malajzie

nickina14
19. jún 2019

@elementissa to nemáš pravdu nam doktorka odporúčala k moru na jar chodiť... Tak sme dvakrát chodili aj ročné more pre niekoho je liek leči ... Aj pre malých detí...

lauraaaaaa
19. jún 2019

Ahoj,neviem poradiť z vlastnej skúsenosti,no kamoska šla do grécka autobusom čo bola 20 hod.cesta.do konca aj na colniciach stáli.povedala ze cestu brali akoby boli doma.mala prespala hodnú časť cesty.za iný čas aj stáli,pobehala si a keď dačo vždy bolo riešenie ako ďalej.a chodia doteraz no autom.len nezabudnut čiapky ,opaľovaní, pas. A s varenim ?Už som sa ja sama poučila.deti nejedli stravu čo som varila väčšinou sme sa predstavovali v reštike.no pre drobca asi by som brala z domu.

michaelakonik
19. jún 2019

Ahojte, máme 3 detičky, od prvého cestujeme k moru každý rok. Dcérka mala prvú dovolenku 11 mesiacov, syn 6 a posledný 7 mesiacov. Doteraz sú veľkí cestovatelia. Pani doktorka nám povedala (niesli sme rodičom vyjadrenie 😊) , že nič lepšie pre dieťatko spraviť nemôžme. Zvlášť také maličké má pri sebe všetko, ak je tam maminka 😉. Myslím si, že dcére sa aj vďaka tomu doteraz neprejavila alergia, ktorú majú všetky dievčatá z manželovej strany.
Takže zabaľte veci a užite more, zdravý vzduch a oddýchnite si.
Rodičia pochopia, keď im budú chodiť nadšené správy a sem-tam fotečka 😊.

malasandrika
19. jún 2019

@elementissa určite by som nenechala dieťa spať v zamknutej izbe samé, ale to je len môj názor 😉

janka504
19. jún 2019

@bobula46 ja mám skúsenosť s talianskom. Mám dvoch synov , prvý sa narodil v júni a hneď v júli sme išli s nim do Talianska. A od vtedy chodime každý rok. Teraz už ma 6. Druhý sa narodil vo februári a opäť v júli sme aj s nim išli do Talianska. Takže úplne bez problémov. A smelo do toho. Su to tie najkrajšie dovolenky.

nikusska26
19. jún 2019

@bobula46 nemaj strach a ani stres.. svoje dieťa poznáš najlepšie.. ja som bola minulý rok s 5 mesačnou pri mori v Chorvátsku.. zvladli sme aj dlhu cestu a vsetko oki.. ale sli sme viacerí, aby som si od detí oddýchla.. lebo popravde dovolenka s deťmi je jedine pre deti dovolenka, ak ti nemá s nimi kto pomôcť..

evabb35
19. jún 2019

@bobula46 Mne sa s takým drobcom ku moru ísť nechcelo. Lebo som videla, koľko je pri mori s takým drobcom práce, predsa len je to dosť veľká zmena pre také dieťa - teploty sú tam vyššie, keby ste išli napríklad teraz začiatkom sezóny, keď ešte letoviská nie sú preľudnené a teploty nie sú také vysoké...ale v sezóne je pri mori strašne teplo...

paulita
19. jún 2019

@gerrwie_girl Nemáte obavy odísť na 3 dni od 1,5 r. dieťaťa? Také malé deti nerozumejú času a môže dosť plakať z obavy či sa maminka ešte vráti... Môže to mať dôsledky na neskorší vývoj.

henikav
19. jún 2019

@bobula46 ja som sla aj s 2 mesacnym dietatom, hned ako mi vystavili pas. Pokial ste v Europe, to je stale ako doma, nevidim problem. Exotickejsie destinacie by som uz vyberala obozretnejsie, ale ani tie nezatracujem

tiddy111
19. jún 2019

My sme boli so synom na dovolenke, keď mal 9 mesiacov a bola to tá najlepšia dovolenka.. Boli sme začiatkom septembra v Splite v Chorvátsku a ubytovanie sme si zháňali až na mieste. Tiež sa všetci chytali za hlavu, kam s malým ideme, ale jednoducho sme šli a bolo. Stat sa Ti niečo môže aj v záhrade pri dome... Základ je mať dobré cestovné poistenie.

gerrwie_girl
19. jún 2019

@paulita vobec nie, uplnr bezne chodi ku babke aj na dva tri dni ked je treba 🙂. Malému to vôbec nevadí, lebo je tak zvyknutý 🙂. A ja som rada ze je taký a nie je na mne zavisly