Panický strach z letu
Ahojte . Neporadili by ste mi prosím kto má skúsenosť s panickým strachom z lietania ako to riešite ? Aké lieky sú na takúto paniku lepšie ? Uvažujem nad xanaxom alebo lexaurinom ? Mám panicky strach z výšky a z toho že z lietadla nemôžem kedykolvek vystúpiť . Skúšala som do lanovky použiť neurol ale prišiel mi dosť slabý . Prosím poraďte mi niekto kto má osobne skúsenosti s utlmovakmi do lietadla . Rady typu ak sa bojis načo chceš letieť nemusíte písať . Dakujem 🙂
@adalsfjaldsf ešte skús dychové cvičenia, znie to ako hlúposť, ale sú ja videa pozri si a dosť to pomáha, ale naozaj musíš dodržiavať to dýchanie tak, ako hovoria a trošku sa ti uľaví
@adalsfjaldsf lexaurin alebo neurol... Deň vopred a aj pred odletom treba dat
@ildiko36 ešte treba pilota skontrovat teda
@linduska86 máš empatie na rozdávanie.A Lexaurin nie je antidepresivum.Ja zase nechápem fóbie z pavúkov, mysi, výťahov, ale výšky a podobné veci je moja 13 komnata mám rada situácie pod mojou kontrolou🤪
@linduska86 toto asi malo byť adresované autorke😉
@adalsfjaldsf moj muz si dal dom.slivku poldeci😁 a to je iny stresmen z vysok aj na rebrik ma problem 🙂akoze nezaspal od toho, ale aspon nedostal infarkt😁
Síce neviem čo si dala ta pani, ktora sedela za nami Ale let Vieden-New york celý prespala 🤨 budila ju až letuška keď sme pristávali 😀 ale ja si dám 2-3 pól deci v bare na letisku a muž si dáva lexaurin, obom nám to pomáha 😀
Caute baby, mam presne taky problem ako vy....kedysi som lietala uplne bezne a neviem co sa stalo uz je to 15rokov som do lietadla nevliezla...tiez sa nebojim padu, ale ze budem v malom priestore, nemozem vyliezt kedy chcem....a chorvatsko a taliansko ma uz vobec nenaplnaju.
.rozmyslala som tiez nad tabletkami, len odkial ich ziskat? Vie ich aj obvodny lekar predpisat? Neurol, lexaurin?
@mery34 Ďakujem Mery za uznanie, 🌹❤️ veľmi si ma potešila. 😘 Je to pre mňa česť 🤗🙂
V skratke k tomu pristátiu. Ano.., z pohľadu Tvojho ako pasažiera samozrejme chápem, že jemnejšie pristátie je príjemnejšie. Z pohľadu pilota - nie vždy platí, že hladšie pristátie = bezpečnejšie pristátie. Keď ľudia ani necítia, kedy sa dotkli zeme, s najväčšou pravdepodobnosťou pristávali na autopilota. Ja osobne by som si nedovolila na automatiku pristáť ani za tých najoptimálnejších podmienok (s výnimkou situácie, keď by si autolanding vyžadoval technický stav lietadla). Existuje totiž množstvo situácii, pri ktorých sa autopilot deaktivuje - počnúc poruchou elektroniky, cez chybu počítača, vysadenie motora, atď, až po vyhodenie čističov kvôli riziku požiaru (čo nie je ojedinelé) . V závislosti od fázy pristátia by som nemusela dokázať včas reagovať. Takže u mňa platí zásada, že radšej pristanem ja tvrdo s liedatlom, než by malo lietadlo tvrdo pristáť so mnou. Tým ale samozejme nechcem spochybňovať postupy rakúskych kolegov! Zrejme to majú zaužívané ináč.
No a potom ešte existujú situácie, kedy je tvrdé dosadnutie nevyhnutné z dôvodu kontaminantu na dráhe (tzv. positive landing). Napríklad vrstva kašovitého snehu, snehové jazyky, veľa vody na dráhe,... - skrátka podklad, na ktorom hrozí šmyk. V takom prípade je drsné pristátie priam nevyhnutné, pretože lietadlo musí hlavným podvozkom preraziť kontaminant a nedostať sa pritom do šmyku, čo je možné len pri tvrdšom dosade na zem. 😉
@adalsfjaldsf Ja som letela naposledy včera...z dovolenky po 20 rokoch ...a extrémne sa bojím výšok, mávam závrate a neviem dýchať v kľude...let som zvládla relatívne dobre. Za prvé, musela som byť statočná a tváriť sa, že je to normálka už kvôli synovi, aby som nevystresovala aj jeho-letel prvý krát a tiež sa bojí výšok. Mala som strach len pri vzlietavaní, keď som sa cítila ako na húsenkovej a mala som žalúdok kdesi v hrudi a pri klesaní som bola naplno zamestnaná tým, že mi šlo z tlaku uši roztrhať. Pomohlo mi žuvanie gum.cukríkov a sem tam som si zapchala nos a fúkala vzduch akoby do uší-to mi tu na koníku poradili. Druhá vec, čo mi pomohla bola,že som pozorovala letušky a uvedomila som si, že pre nich je to dennodenná rutina, rovnako ako pre kapitána-všetci sa chcú dostať domov živí a zdraví. Počas letu som sa snažila driemať, ubehlo to rýchlo. Zvládla som to bez utlmovákov. Dokonca som si vychutnala aj výhľady z okna na ostrov.
@janne318 cítili sme, kedy sme sa dotkli zeme, len to bolo také plynulé a hladké, žiadne tresnutie. Chápem, že pri neoptimálnych podmienkach je to nevyhnutné, ale vtedy nechcem byť v lietadle. Zo mňa sa decká smejú, že som v strese z lietania.
Vlak je pre mňa OK, ale diaľková autobusová je tiež stres.

@janie7 rok2016 moja zlata toez by si mala. Navštívit jedno odd. Bud idem alebo nejdem a nie tu panicle stavy treba navštíviť odborníka a liečiť to a nie do seba pchať tbl.