Kde berú ženy energiu na aktivity po práci?
Ženy, veľmi vás obdivujem a pýtam sa, kde beriete energiu na aktivity po práci, na cvičenie, na deti apd. Ja som single žena. Ráno vstávam o 6.30 hod, sprcha, raňajky, káva, make up, o 7.45 odchádzam do práce. V práci som o 8.30 a pracujem do 17.00. Po práci idem na nákup, 2x týždenne do jazykovky, alebo niekde na kávu, a to tak, aby som bola max o siedmej doma. Prídem domov, rýchla večera, ktorú si urobím v teplovzdušnej fritéze, upracem, umyjem riad, pozriem si Sľub z acrhívu, sprcha, odlíčim sa a idem spať, spím už o 21.30 v posteli. Nemám absolútne energiu na žiadne cvičenie (na jar, cez leto, v skorej jeseni), teraz nemám energiu. Ľahnem si do postele, pozriem si ten sľub, pustím ASMR a spím, Nechápem, kde ženy berú energiu na to, že behajú okolo rodiny, detí, upratujú, varia, pečú, robia ručné práce, v záhrade, čítajú, cvičia, chodia behať, no jednoducho obdiv, ale ja to nedávam. Áno, keď som mala 25, aj mne stačili 4 hodiny spánku a boli časy, keď som prišla o 3.00 ráno z akcie a o 6.00 som vstávala do práce. Moja nočná mora, je keď ma niekto zavolá večer von. To akože večer po ôsmej? To vážne? Že prídem domov o polnoci? Keď nespím svojich 8 hodín, som na druhý deň nepoužiteľná - nemám energiu, nefunguje mi hlava, nie som produktívna, som podráždená, je mi zima, bolí ma hlava, neviem fungovať. Absolútne nonsens je pre mňa nejaká svadba, alebo ples. Nemienim byť nikde dlhšie ako do 20.00, čiže na akcie nechodím. Kino večer o 20:00? To kde sme. Do kina idem max o 18.00, ideálne pre mňa je aj trochu skôr. Keď ideme na TB, vydržím do 22.00 max, potom nadávam ako chorá vrana, lebo kým zaspím je po pol noci.
Úprimne sa neviem prinútiť cvičiť po práci. Chodila som cvičiť aj ráno na 6.00. Ale to som vstávala o 4.30 a o 14.00 som bola v práci nepoužiteľná, nedávala som to. Po práci nemám energiu. Chcela som sa niekoľko krát prinútiť, ale nevládzem, je mi fyzicky zle pri tom cvičení a z niekoľkých som po 15 odišla, lebo celé zle. Iné je to, keď je vonku dlhšie svetlo, do tej siedmej, vtedy to ide trochu viac. Ako to robíte vy? Že máte energiu, že vládzete?
Par krat som to tu citala a aj ja som toho nazoru ze ludia bez dietata/ deti maju casu najmenej 😃. Lebo maju na vsetko cas , neponahlaju sa tak. Rodicia do isteho veku deti na vyber nemaju, jednoducho si ten zivot vybrali tak pocitaju s tym ze niekolko rokov bude v ich zivote rušnejsie. Chapem ze nemas energiu a ver ze aj tie s malymi detmi ju rovnako nemaju ( so starsimi je to uz lepsie ) . Teda nie vsetci ale vela z nich. Obzvlast v tomto rocnom obdobi.
Ja som velmi energicky clovek ,aj som strasne rychla ( nemam rada spomalenych ludi ) robim 3 veci naraz a niesu vobec odflaknute, zatial co kamoska za ten cas ledva da na seba veci a seba dokopy. Je to aj o danom cloveku. Ale tiez su dni kedy som unavena 🙂
@ivik4 ja som práveže veľmi zrýchlená, ja robím v práci 4 veci naraz a idem na 120% od rána do večera, spravidla stihnem to, čo dvaja moji kolegovia za dva dni. Ja som ten typ, čo musí maž všetko hotové hneď, a bez chyby. V práci som presný opak lenivého človeka. Doma ešte večer trochu pracujem, občas cez víkend, keď potrebujem kľud na veci.
@anonym_e57f45 To iste u mňa … najväčšia blbosť ktorú počúvam, že energiu nemáš lebo necvičiš … ja cvičím/behávam roky ale energiu mi to teda nedodáva určite … Skôr je to psychohygiena a dobrý pocit. Ale určite nie energia navyše
@anonym_80a716 takisto, ja po cvičení padám na hubu a nemám energiu. V mladosto som tancovala súťažne a teda ani tam som energiu nemala a bola som K.O po tréningoch a po súťaži. Mňa teda nabije energiou jedine výdatný spánok.
@anonym_autor je to o prioritách. Tvoja priorita je byť ako ufrflaná stará baba. Stíham aj cvičiť, aj krúžky s deťmi, aj sa vyspať 🤷🏼♀️
Nemáš energiu, lebo necvičíš 🤷 Keď raz začneš, ten čas si nájdeš, budeš jednoducho nabudenejsia. Stačí dve kávy týždenne vymeniť za dve cvičenia.
@michaela329 určite nie , buď som zaspala v aute na parkovisku (doma pred bránou )alebo nad domácim úlohami dieťaťa. Raz ma dokonca šli hľadať, spala som v aute na pol ceste domov.
@minenkaa lenže to je ten problém. Že keď ráno vstanem skoro a idem chodiť/cvičiť, ja za obedom nevládzem fungovať. Už som musela aj pár krát zobral pol dňa offf, lebo som bola odpísaná. Víkend je iná vec, to relatívne dávam, ale musím cvičiť počas dňa, pre mňa ideál od 10.00 do 14.00.
@anonym_autor prečo ráno ,vsak sa chod večer prejsť
Ja cvicim 6x tyzdenne. Proste som si nastavila ze o 18- tej idem, tak idem. Velakrat sa mi nechce ale ked uz zacnem tak je to po chvilke v pohode a som este viac nabudena. Je pravda ze chodievam neskoro spavat,velakrat az po 23:00 a rank o 5:10 budik 🙈 ale tak musim aby som mala vsetko postihane. Robim od 7-15:30. Rano vychystam dieta,seba a obcas aj muza. Tomu len dam obed do ruksaku ked balim aj synovi a sebe a on odchadza. A to mame este 3 psov 😅 ale tak my sme obaja s muzom obcas ako na baterky. A to uz nedockavo cakame kedy bude konecne normalne pocasie a zacne praca v zahrade. To bude este len cvicko s rylom 🙈🤣
Neskusala si ist na nejake vysetrenie ze ci si po tejto stranke ok ked pocitujes stale unavu? Ci ti nieco v tele nechyba ale zas si spominala ze dost jes ovocie a zeleninu tak fakt neviem no 🤷 a mozno si len taky typ cloveka, ktoremu sa naozaj vyslovene nechce a je rad ze je rad.
@anonym_e57f45 a robíš pohyb, ktorý Ťa baví? Ja keď som taká nečinná, tak som taká bez života, keď som v pohybe, som síce unavená - ale šťastná a viac vládzem.
@michaela329 Nie nebaví..nikdy ma okrem biku nebavil šport. Ake musím áno aj kvôli kondičke aj kvôli energii. Ale priznávam neteší ma to.
Ja cvicim 6x tyzdenne. Proste som si nastavila ze o 18- tej idem, tak idem. Velakrat sa mi nechce ale ked uz zacnem tak je to po chvilke v pohode a som este viac nabudena. Je pravda ze chodievam neskoro spavat,velakrat az po 23:00 a rank o 5:10 budik 🙈 ale tak musim aby som mala vsetko postihane. Robim od 7-15:30. Rano vychystam dieta,seba a obcas aj muza. Tomu len dam obed do ruksaku ked balim aj synovi a sebe a on odchadza. A to mame este 3 psov 😅 ale tak my sme obaja s muzom obcas ako na baterky. A to uz nedockavo cakame kedy bude konecne normalne pocasie a zacne praca v zahrade. To bude este len cvicko s rylom 🙈🤣
Neskusala si ist na nejake vysetrenie ze ci si po tejto stranke ok ked pocitujes stale unavu? Ci ti nieco v tele nechyba ale zas si spominala ze dost jes ovocie a zeleninu tak fakt neviem no 🤷 a mozno si len taky typ cloveka, ktoremu sa naozaj vyslovene nechce a je rad ze je rad.
@miselka007 mám hypotyreózu, beriem lieky, výsledky mám dlhodobo v norme, ale jednoducho cez neskorú jeseň a zimu nevládzem nič. Keď príde slnko a dni sú dlhšie, je to lepšie. Nie som ani anemická, mám dosť minerálov, vitamínov takisto.
s tvojim energetickym budgetom si rodinu ani nezakladaj, pokial stale mienis pracovat rovnakym stylom.. su ludia, co nie su tak vykonni, s tym nic neurobis.. jedine sa premahat a dotovat sa tabletkami (ano, aj tak mnohe funguju) a potom uz len dufat, ze to tvoj organizmus vydrzi, aspon kym deti dospeju
@reanda si hnusna na nu velmi !!!! poznam vela zien ktore po materskej dokonalo pochopili time management a prekopali svoj zivot k lepsiemu. Fuu toto niekomu napisat v dnesnej dobe, ked je tolko ludi na liekoch, tolko ludi potajme fetuje aby vobec vyliezli z postele a vymackli zo seba nieco… Napisala pravdu tak hned nech nema rodinu, vsak podla koňa slovensko zomre do par rokov lebo hrdinky nikomu neodporucaju mat deti 🙂
Skor by som jej poradila vyberat si sport a cinnost podla toho ci jej robia radost, nie pre to ze to videla u inych.
@ivik4 ja som práveže veľmi zrýchlená, ja robím v práci 4 veci naraz a idem na 120% od rána do večera, spravidla stihnem to, čo dvaja moji kolegovia za dva dni. Ja som ten typ, čo musí maž všetko hotové hneď, a bez chyby. V práci som presný opak lenivého človeka. Doma ešte večer trochu pracujem, občas cez víkend, keď potrebujem kľud na veci.
@anonym_autor
Ak takto pracuješ nečuduj sa ze poobede padas na hubu a nemáš na nic energiu..energia nie je len v tele ale aj v mozgu a pokiaľ si ju vycerpas v praci, poobede ti uz neostane na nic iné..čiže ak to nieje tvoja firma zvoľni tam..
@miselka007 mám hypotyreózu, beriem lieky, výsledky mám dlhodobo v norme, ale jednoducho cez neskorú jeseň a zimu nevládzem nič. Keď príde slnko a dni sú dlhšie, je to lepšie. Nie som ani anemická, mám dosť minerálov, vitamínov takisto.
@anonym_autor tiež si myslím že je to tým že robíš v práci na 120 percent. Tam minies energiu. Skús robiť jeden deň o polovicu menej a budeš vidieť
@anonym_autor koľko máš rokov? Nie si v prechode?
Deti mať už teda asi nechceš, partnera nespomínas, asi nie je, tak je to asi jedno, ako žijú matky.Ty ži tak, ako ti vyhovuje.
Mne to príde strašne smutné to čo opisujes. Možno máš takú energetickú výbavu a nič s tým neurobíš.
@sisaka pondelok a stredu mám jazykovú školu od 17.30 do 18.30. Vo švrtky sa stretávame o šiestej s kamoškami na kávu, sme max. hodinku. A jeden krát do týždňa určite idem na nákup, mimo víkendu viem, že stále mi niečo dôjde, najčastejšie kupujem ovocie, zeleninu, to ide u mňa statočne.
@anonym_autor davaj si to voziť. Ako ja. Tesco kuriér mi to dovezie, hodina k dobru.
@anonym_autor koľko máš rokov? Nie si v prechode?
Deti mať už teda asi nechceš, partnera nespomínas, asi nie je, tak je to asi jedno, ako žijú matky.Ty ži tak, ako ti vyhovuje.
Mne to príde strašne smutné to čo opisujes. Možno máš takú energetickú výbavu a nič s tým neurobíš.
@anonym_d9ed92 ver mi, ja som do 35 rokov mala veľmi veselý život a zažila som toho tak za tri životy a na dve knihy. Nebola party, kde som nebola... cestovala som, bola som stále niekde. Nikdy nie je doma. Ale nejako po 40tke sa to ustálilo a mám rada svoje pohodlie. A áno, partnera mám, doma... a večery trávim s ním, doma v posteli, zámerne ho nespomínam 🙂
@anonym_autor Prosto ked musis, tak musis 😅
@anonym_autor píšeš že máš problémy so štítnou žľazou, vtedy môže byť aj problém so železom, takisto nedostatok vitamínu D, preto zrejme si aj viac unavená a nevládzes. A teraz čítam že to máš v poriadku...tak neviem ako chodia do práce , skús chodiť pešo alebo výstup o zastávku ďalej, zaparkuj ďalej. Keď som robila hlavou a cumela celý deň do PC bývala som viac unavená ako keď teraz keď robím síce s ľuďmi ale nepozerám nonstop do PC, ale pohyb má paradoxne vtedy nabijal
@anonym_d9ed92 ver mi, ja som do 35 rokov mala veľmi veselý život a zažila som toho tak za tri životy a na dve knihy. Nebola party, kde som nebola... cestovala som, bola som stále niekde. Nikdy nie je doma. Ale nejako po 40tke sa to ustálilo a mám rada svoje pohodlie. A áno, partnera mám, doma... a večery trávim s ním, doma v posteli, zámerne ho nespomínam 🙂
@anonym_autor toto znie teraz tak idylicky.
Tak kde je problém? Všetko je ako má byť 👍
@anonym_autor ja som si tiez tuto otazku kladla ked som chodila do prace. Robila som na zmeny a v podstate som nic nestihala. Unava, vycerpanie...casom som prestala robit v praci vsetko za kazdeho. Nech sa kazdy so svojim problemom vysporiada. Tym netvrdim ze som si nerobila svoju pracu podstivo len som nechala ludi nech si svoju nezodpovednost beru na svoj chrbat. Do jazykovy som chodila len raz tyzdenne. Predtym dva krat. Jednoducho zvolni tempo. Problem je ze pracujes prilis dlho do 17:00 je moc. V podstate nemas nic z toho dna potom. Cvicit som nechodila na to som leniva. Potom prislo dieta. To doteraz nechapem ako to davam 🤣. Asi proste len preto lebo musim. Takze v pohode by si sa aj ty postarala o dieta. Na unavu su teraz rozne doplnky. Skus napriklad pit pravidelne jacmen (nerobim reklamu). Nieco prirodne co ta povzbudi.
Neporovnávaj sa. To, čo opisuješ mne príde ako fajn pohodový život. Ak by si ozaj chcela cvičiť, cvičila by si. Tak to skrátka je...pokojne sa dá aj doma. Ak na to "nemáš energiu", tak proste to nechceš až tak veľmi, skôr sa Ti páči tá predstava, alebo si myslíš, že by si mala, lebo iné ženy cvičia. Ži si svoj život a nerieš čo by si mala alebo nemala.
@anonym_autor píšeš že máš problémy so štítnou žľazou, vtedy môže byť aj problém so železom, takisto nedostatok vitamínu D, preto zrejme si aj viac unavená a nevládzes. A teraz čítam že to máš v poriadku...tak neviem ako chodia do práce , skús chodiť pešo alebo výstup o zastávku ďalej, zaparkuj ďalej. Keď som robila hlavou a cumela celý deň do PC bývala som viac unavená ako keď teraz keď robím síce s ľuďmi ale nepozerám nonstop do PC, ale pohyb má paradoxne vtedy nabijal
@sense D beriem dlhodobo 4000 v zime, 2000 v lete, železo mám v nore, aj feritín, ale počas ms a tesne po beriem železo. Chodím autom, lebo bývame tak, že tam MHD nechodí a teda máme dve autá každý.
@sense D beriem dlhodobo 4000 v zime, 2000 v lete, železo mám v nore, aj feritín, ale počas ms a tesne po beriem železo. Chodím autom, lebo bývame tak, že tam MHD nechodí a teda máme dve autá každý.
@anonym_autor tak zaparkuj ďalej od práce a prejdi sa.alebo buď aktívnejšia cez vikend. Čerstvý vzduch ti urobí dobre.
Na druhej strane ak to takýto spôsob života vyhovuje je to v podstate jedno ako to majú ine zeny
vo vašom opise vnímam vzorec rigidnej kontroly a strachu z vyčerpania...vy energiu nehľadáte, vy ju kŕčovito strážite...vytvorili ste si okolo seba nepriestrelný systém rituálov a časových limitov (večera z fritézy, archív o siedmej, spánok o 21.30), aby ste zabránili kolapsu....tento mechanizmus sa volá anticipačná únava...už ráno sa bojíte, že večer nebudete vládať, a tak sa celý deň správate ako batéria, ktorá sa nesmie vybiť pod 80%...lenže život a energia nefungujú ako statická nádrž, ktorú si musíte šetriť...energia sa v tele tvorí pohybom, emóciami a interakciou....tým, že sa izolujete od podnetov (svadby, večerné kino, cvičenie), vaša vitálna kapacita paradoxne klesá....váš svet sa zmenšil na veľkosť vašej obývačky a fritézy a v takom malom priestore nie je dôvod, aby vaše telo generovalo viac energie....rada, že máte „zaťať zuby“, by bola v tomto prípade toxická...vy potrebujete niečo iné: dovoliť si neporiadok v programe aj v hlave....ženy, ktoré obdivujete, nemajú zázračný zdroj kofeínu...často fungujú na fyziologickom adrenalíne, ktorý spúšťa chaos (deti, termíny, povinnosti)....vy žijete v sterilnom poriadku, kde chýba „zdravý stres“, ktorý by vás nakopol....čoho presne sa bojíte, že sa stane s vašou identitou, ak jedného dňa nebudete fungovať na 100% a dovolíte si byť jednoducho nepoužiteľná? ...všimnite si, koľko sily investujete do toho, aby ste „neboli podráždená“ a aby „hlava fungovala“...možno je načase priznať si, že máte právo byť unavená, nevýkonná a rozbitá...až keď prestanete bojovať o každú minútu spánku ako o holý život, začne sa vám paradoxne vracať chuť skutočne žiť...
@anonym_autor tak zaparkuj ďalej od práce a prejdi sa.alebo buď aktívnejšia cez vikend. Čerstvý vzduch ti urobí dobre.
Na druhej strane ak to takýto spôsob života vyhovuje je to v podstate jedno ako to majú ine zeny
@sense ja chodím autom aj počas dńa, nemôžem parkovať mimo, potrebujem auto ad hoc.
vo vašom opise vnímam vzorec rigidnej kontroly a strachu z vyčerpania...vy energiu nehľadáte, vy ju kŕčovito strážite...vytvorili ste si okolo seba nepriestrelný systém rituálov a časových limitov (večera z fritézy, archív o siedmej, spánok o 21.30), aby ste zabránili kolapsu....tento mechanizmus sa volá anticipačná únava...už ráno sa bojíte, že večer nebudete vládať, a tak sa celý deň správate ako batéria, ktorá sa nesmie vybiť pod 80%...lenže život a energia nefungujú ako statická nádrž, ktorú si musíte šetriť...energia sa v tele tvorí pohybom, emóciami a interakciou....tým, že sa izolujete od podnetov (svadby, večerné kino, cvičenie), vaša vitálna kapacita paradoxne klesá....váš svet sa zmenšil na veľkosť vašej obývačky a fritézy a v takom malom priestore nie je dôvod, aby vaše telo generovalo viac energie....rada, že máte „zaťať zuby“, by bola v tomto prípade toxická...vy potrebujete niečo iné: dovoliť si neporiadok v programe aj v hlave....ženy, ktoré obdivujete, nemajú zázračný zdroj kofeínu...často fungujú na fyziologickom adrenalíne, ktorý spúšťa chaos (deti, termíny, povinnosti)....vy žijete v sterilnom poriadku, kde chýba „zdravý stres“, ktorý by vás nakopol....čoho presne sa bojíte, že sa stane s vašou identitou, ak jedného dňa nebudete fungovať na 100% a dovolíte si byť jednoducho nepoužiteľná? ...všimnite si, koľko sily investujete do toho, aby ste „neboli podráždená“ a aby „hlava fungovala“...možno je načase priznať si, že máte právo byť unavená, nevýkonná a rozbitá...až keď prestanete bojovať o každú minútu spánku ako o holý život, začne sa vám paradoxne vracať chuť skutočne žiť...
@bjnr mlj život sa zmenšil na môjho muža, moju prácu, moju rodinu, moje kamošky, moje jazyky, moj obľúbený seriál, môj spánok, moju kávu, moje psíky a výlety cez víkend.
@anonym_autor fuha, aj za tu makacku beries stvornasobny plat?
@bjnr mlj život sa zmenšil na môjho muža, moju prácu, moju rodinu, moje kamošky, moje jazyky, moj obľúbený seriál, môj spánok, moju kávu, moje psíky a výlety cez víkend.
@anonym_autor inak ja som si kúpila bezecky pas a popri sledovani mojich obľúbených seriálov ho využívam 🙂.
@anonym_autor toto znie teraz tak idylicky.
Tak kde je problém? Všetko je ako má byť 👍
@anonym_d9ed92 tiez nechapem, v com je teda problem.. ja ze mlada baba, co sa obava, ako to da, az bude mat deti..
@anonym_autor Cim viac povinnosti mas,tym viac toho zvladnes. Ty si leniva,lebo nic nemusis. Ak chces cvicit,musis to mat v hlave nastavene. Cvic popri Slube. Mnohym sa nechce,ale ked uz zacnes,ide to.

@michaela329 U mňa to neplatilo nikdy ano dodnes neplatí 🤷♀️ Práveže iba viac zničená..
@anonym_e57f45 To iste u mňa … najväčšia blbosť ktorú počúvam, že energiu nemáš lebo necvičiš … ja cvičím/behávam roky ale energiu mi to teda nedodáva určite … Skôr je to psychohygiena a dobrý pocit. Ale určite nie energia navyše