Čakáme dvojčatá. Je tu ešte niekto taký?
Ahojte , chce niekto pokecať o radostiach aj starostiach pri viacplodovom tehotenstve?
@bettynka222 niekedy je najlepsie si tam aj na chvilu polezat,aby ta mali pod kontrolou. Aj ked verim, ze sa ti nechce. A ako casto tam musis chodit na tie infuzky? Dufam, ze maju taku skusenost, ze ti to pomoze. Lebo zase ked ti je zle, tak by si asi nemala soferovat. Alebo by ta tam vozil manzel? Dufam, ze babatka su v poriadku a rastu tak ako maju,aj ked ty chudnes. Nevies este co to bude, nepovadala ti to? By uz v 19tt mohla, keby sa jej chcelo 🙂 to som veru nevedela, ze od 34tt si nas uz nechavaju v nemocnici. Ja este ani stale neviem, kedy ma Milan Cech presunie do rizikovej poradne. Placentu mam nizko, ale dufam, ze krvacat nebudem. Nechce sa mi ist lezat do nemocnice. Zatial podla krcka, ze ma stale okolo 3-3,1cm a je zavrety odhaduje, ze do toho 28tt by to malo byt ok a potom uvidime. Nieco hovoril, ze ked bol este v nemocnici, tak posielal okolo toho 28-30 tt baby s dvojickami lezat tak na tyzden na pozorovanie do nemocnice, ci je vsetko ok. Tak ked budem ok, tak mu toto budem musiet vyhovorit.ved co tam so mnou budu robit. Nic. Urobia mi sono a kontrolu max 1x a poslu ma domov. To mozem byt aj doma,nie? Milan Cech uz v nemocnici nerobi, takze k nemu rodit ist nemozem. Zatial rozmyslam nad tou Zuzkou Havlikovou, co som ti pisala. Urcite ma posunie do rizikovej poradne skor, tak sa k nej rovno supnem 🙂
@lulucia ale čakáš chlapčeka a dievčatko - tam býva váhový rozdiel. Moji su tiez rozdielne ťažkí. Nezdá sa mi ze by ten rozdiel u teba bol az taky velky... Hraničné prietoky ale su problem. Pichas si nieco ma riedenie krvi?
Teraz pozerám ze ty si uz v 33tt. Pri malom som uz tiez ku koncu mala hraničné prietoky 37tt). A si zober ze ty čakáš dvojicky, tie bežne chodia von v 36 tt. Napichajú ta kortikosteroidmi a o tri tyzdne mozu ist von 😊 dvojicky vraj dozrievajú o mesiac skor...
Držím palce 🙂
@bettynka222 @lulucia
dvojicky dozrievaju skor, ale asi tak o dva tyzdne. Teda sa povazuju za donosene v 38 tt. Samozrejme, tehu treba vydrzat co najdlhsie, aspon 37tt. Ale kludne aj 40tt, ak je vsetko OK. Mne vyvolavali v 36+4 a myslim, ze kludne som mohla este pockat, aj by som to druhykrat urobila. Deti boli, chvalabohu, OK, dychali same aj ked mi nic vopred nepichali na dozretie.
@haimi noooo tvrdila ze na ľavo je chlapček a na pravo dievčatko. Aj mi ukazovala machulku medzi nohami, ze to urcite nieje pipik. Aj je to babo vpravo menšie. Ale neviem, chcem si počkať na 3d 😁
Do rizikovej poradne lekári posielajú dvojickove okolo 30tt - to sedí. Mne zas Štefániková hovorila, ze v 34tt treba ist uz ležať az do pôrodu. Napichat kortikosteroidmi na pľúca a čakať do 36tt. Ja mam trombofiliu, tak to asi dlhsie naťahovať nebudú. Len ked ja chcem strašne rodiť v kochu. Mne pride ten ich prístup k prirodzenému pôrodu (v Trnave) taky skor operačný. Ja uz som si vysnivala ako to chcem, a tam mi to nesplnia (rodiť v drepe, dotepanie pupočníka, vysetrenie deti na mne a ziadne meranie a vazenie, a žiadny nástrih samozrejme 😁). Len uz vidím ako budu vsetci stresovať, ze dvojky treba porodiť v nemocnici...
@lauricka no len pri trombofilii sa toto nedá. Maly musel ist von kvoli prezretej placente. Picham si sice injekcie, ale aj hematologicka uz teraz hovorí o hraničnom termíne kedy budu musieť von...
@bettynka222 ja som pisala o fyziologickom tehotenstve, ked su babatka v poriadku. Samozrejme, ze pri roznych diagnozach sa musia urcit rozne postupy. Do rizikovej poradne posielaju skor, ano, ja som isla nejak v 32tt. Ale pri normalnom tehu nie je treba ist nikam lezat. To je asi len v Tvojom pripade, vsak? Nechcem Ti kazit iluzie, ale...na margo prirodzeneho porodu, hm. Ja Ta chapem. Ale s dvojickami, obavam sa, nikto nebude riskovat. Budu ich brat co najskor na vysetrenie a predpokladam, ze co najskor do inkubatora. Nie je ani iste, ze ich prvu noc/prve noci, budes mat pri sebe. Mojich hned zobrali prec, napriek tomu, ze dychali sami. Neviem si uplne predstavit, ze bude nejaky lekar ochotny nechat dotepat obom detom pupocniky. Ked sa maly narodil, co najrychlejsie ho brali prec a moc neverim, ze to u Teba bude inak. Pri dvojcatach je riziko roznych patologii a predcasnych porodov vyssie, preto som rodila na Antolskej, preoze maju najlepsie vybavene oddelenia pre patologickych novorodencov. Aj z Kramarov ich tam dovezu. Nechcela som riskovat. Dnes si myslim, ze ano, aj ked boli trosku predcasni, dychali sami a telo matky by ich zahrialo, mohli mi ich prilozit, mohli ich prikryt a nechat mi ich...ale neverim, ze to niekto urobi. Na Slovensku neocakavaj prirodzeny porod v style, v akom si predstavujes. A Koch nie je vybaveny pre patologickych vobec, poletia rovno niekam prec. Kamoska ostala na Kramaroch dvojcata jej odviezli na Antolsku, bola uplne inde, nez deti. Co by som Ti odporucala, je obratit sa na porodnice na Morave - Vyškov, Kyjov, zavolať si tam, zájsť si tam a spýtať sa na ich prax pri rodení dvojčiat. Krásny a prirodzený pôrod som si užila až pri treťom bábatku práve vo Vyškove. Kamoška tam rodila tiež chlapca koncom panvovým. Práve preto, lebo na Slovensku by mala 100% cisarák a chcela rodiť prirodzene. Ale ak im niečo bude, odvezú Ti ich do Brna. Fakt neviem, či by som toto podstupovala s dvojčatami. Navyše, keď už teraz máš problémy. Každopádne, konzultácia vo Vyškove by stála za úvahu. Prajem veľa šťastia.
@22mima uf no to mas pravdu, bude to u vas tažké. Manžel chodi domov sice neskoro, ale aspon maleho vzdy uloží - tak sme sa dohodli ked mal rok, aby potom neboli stresy ked raz pride súrodenec... A nikto z rodiny by ti nemohol prist pomoct aspon na to večerné zaspávanie?
@bettynka222 nic si nepicham, jedine co som dostala "na predpis" su magneziove tabletky 3x3 denne... obavam sa, ci na dany tyzden to nie nizka vaha...
@lauricka len ona ma uz teraz hraničné prietoky, tak urcite pôjdu von skor. Ale mas pravdu, ked u teba nebol problem, bolo zbytočne ich vyvolávať skor.
Kde si rodila? Bola si spokojná? Ja si chcem nájsť lekára, ktorý nebude mat strach rodiť dvojicky prirodzene. Nepotrebujem aby ma hned rezal zato, ze dvojicky nikdy nerodil...
@lulucia vysledky krvnej zrážanlivosti si mala ake? Opýtaj sa ich na to este dnes - fraxiparin by im mal zlepšiť prisun živín v prípade, ze sa ti krv príliš zráža. Aky mas stupeň prezretia placenty?
@bettynka222 vsetky testy krvi co mi robili boli v poriadku a co sa tyka placenty, je zatial v poriadku aspon podla vcerajsieho 3d
@bettynka222 maly isiel prvy, potom mala, takze to som chcela napisat, ze si neviem predstavit, ze by mi ho nechali na tele s neprestrihnutym pupocnikom a isla by sa rodit mala, neverim, ze by si toto na Slovensku dosiahla. Rodila som na Antolskej u Dr. Oravca. Mala som ho zazmluvneneho a za vaginalny porod bol sam od zaciatku a ja tiez, takze sme sa pekne zhodli a aj som tak porodila. Prirozdeny porod v zmysle bez zasahov to ale nebol. Mozno by si sa mohla pokusit aspon ciastocne si nieco dohodnut. Prirodzeny porod bez zasahov som si uzila az druhykrat s dcerkou vo Vyškove, ako som už napísala.
@lulucia to je super ze placenta je v poriadku. Ale preco su potom tie prietoky hraničné??? Skus sa spýtať na tu zrazanlivost pre istotu. Mozno robili len krvny obraz. A zeleza mas dosť? Lebo anemia a tiez zvýšená zrazanlivost spôsobuje (ak je neliečena) zaostávanie plodu v raste... Ja mam obidve, co je dosť vtipne 😂
@lauricka ja si myslim ze v kochu je toto vsetko reálne. Len zas neviem ako su tam vybavení co sa tyka starostlivosti o novorodencov (ak by bol náhodou nejaký problem...).
@bettynka222 bola si tam a naozaj Ti to povedali, ze je to tam realne? Neviem o tom, ze by u Kocha prebiehali nejake bohvieako prirodzene porody. Akurat tam mas pekne prostredie...Porod prebieha podobne, mozno Ti namiesto na chrbte, niektory lekar dovoli porodit naboku so zdvihnutou nohou. Ale zeny vyhladavajuce prirodzeny porod vedia, na Slovensku to nebude...bohuzial. Ak by bol, nahodou, problem, bud si ista, ze dvojcata budu prevezene inde, Koch nie je vybaveny na patologickych novorodencov. Zajdi si tam na konzultaciu, budes mudrejsia. Porodnice treba navstivit osobne, aby si sa vedela rozhodnut. A ked uz sme pri tom, Vyškov som mala zadara, na rozdiel od Kocha, kde ani neviem, ci by som mala taky pekny porod, predpokladam, ze nie.
@lauricka len pre predstavu, kde som rodila ja, bez zasahov, bez epiduralu, bez nastrihu, s dotepanym pupocnikom, bondingom, za doprovodu hudby, vone aromatickych olejov, manzela (ktory za pritomnost neplatil) babo kupane az na druhy den...porodny box, ktory vidis, je zadara :D. Priplatila som si len nadstandard izbu na sestonedeli, nic ine.
@bettynka222 s tym nebude az taky problem kedze byvame s nasimi...takze po veceroch pomoc bude. Horsie to bude cez den...no snad si najdeme nejaky system. Citam ze ty cakas mix (dievca i chlapca) 🙂 to by som i ja chcela tak uvidime. Este to zatial nevieme.
@bettynka222 poslala som Ti fotky vyssie, ale adresovala omylom sama sebe 😀
@bettynka222 parik, no super 😉 u nas vsetci chceli parik, ale nevyslo. Mala si nejaku preferenciu? Ty ked mas tolko komplikacii urcite pojdes lezat pre istotu aj skor. Keby som vydrzala doma do 34tt tak budem taka stastna, ze to uz v tej nemocnici od 34tt vydrzim. To uz bude najmenej. Pri dvojickach to moze vypalit rozne. Aj ked aj ja by som sa rada vyhla cisarskemu. Ale uz to necham na lekara podla situacie. Ako su v Kochu pripraveny na pripadne predcasniatka? Predsa v tt je to celkom ok, ked tam maju jisku.
@lauricka dakujem za fotky aj za odpoved 😊 ja som mala krásny porod aj v Trnave. Rodila som vo vzpriamenom sede, maleho mi dali na brucho (ajked smaozrejme rátam s tym, ze pri dvoch budu zrejme nejake obmedzenia), len jedine co nechápem je, ze mi dali nohy hore a od seba. To sa mi vobec nepáčilo. Ved ja si mam dat predsa nohy tam, kam ja potrebujem nie?
A ďalšia vec co ma odrádza na fakultnej nemocnici je ten strašný ruch uz od 5 rana. To urcite v kochu nieje. A ano, rozprávala som sa s viacerými mamičkami a boli tam velmi spokojne - mohli si slobodne vybrat polohu. Viem ze napríklad aj v dunajskej strede sa da rodiť rôznymi spôsobmi (vaňa, stolička, žinenka...). Len cesta do BA po diaľnici mi pride lepšia ako do dunajskej, kde je vsetko sice zadarmo, ale hovorím ta cesta je des...
@22mima tak to je potom fajn ked byvas s vašimi 😊 vidíš moj je sice cely mesiac doma, ale prichádza az vecer, takze to nebude žiadna extra pomoc 😁
@22mima @haimi no vraj párik. Dr si bola vcera istá...ale tak chcem to mat este potvrdené od ďalšieho lekára.
No ja dufam ze skor ako v 34tt ležať nepôjdem a ze ak uz budem niekde hospitalizovaná, tak v kochu 😂 to je moj sen, len ci mi vyjde ze???
Netuším ako su vybavení na predcasniatka, to budem este vsetko zisťovať. Inak zahumensky z kochu je teraz docentom v tt, tak mozno on by bol jediný schopný splniť mi tieto moje predstavy 😁 lebo väčšina dr si v tt mysli, ze lekar musi mat dobrý výhľad pri prirodzenom porode 😂😂😂 to znamena nohy hore a s tym ja nesúhlasím.
@bettynka222 inac, myslis si, ze sa neda stretnut so zahumenskym, ked je v tt. Mozno by ste sa na niecom dohodli. On je podla mna dost otvoreny roznym veciam a co som citala jeho blogy tak dost za prirodzene porody. Len ci ako prednosta riesi porody ???
@haimi no ved toho sa obávam, ze on urcite nerodí. A mnohí ti lekári maju uz v hlave zakorenené, ze rodičku treba hlavne zachraňovať... Ale myslim ze Zuzka Havlíková je fajn, s tou budes spokojná. Len muž sa pozná s mojou dr, tak by som si nechcela dávať niekoho iného. Len ona si zas nevie predstaviť porod bez toho, aby mala vsetko pod kontrolou. Ja ju aj chapem, urcite zažila pôrody s komplikáciami. Tak ale moze riešiť vtedy, ked sa nieco vyskytne a nie hned od zaciatku...
@bettynka222 ahoj trochu vam citam tiez som rodila v tt dcerku pri dr.Strbovej bola som s nou spokojna ale ja som nemala ziadne poziadavky...preto ma to oslovilo ze si rodila tiez v tt. A doktorku Havlikovu si mala .zaplatenu alebo len mala.sluzbu ked si prisla rodit a v pohode ti vyhovela ked si chcela rodit v sede? A babo si si vypytala prilozit? Lebo mna sa nato nepytali a vtedy som to akosi neriesila...pri druhom uz by som asi robila trochu inak.
@bettynka222 Takze to vies len od vcera ano?! Super... Bola si na 3d ci klasika? Aku maju drobci vahu ci ine miery? Odlisuju sa ci ani nie?
Aj ja dufam, ze vsetko bude dobre prebiehat a nebudem musiet ist lezat skor ako pride porod. No to by bolo idealne 🙂

ahojte, kolko vazili/vazia vase deticky v 32tt? Cakam dvojicky a maju dost rozdielnu vahu...