icon

Máte okolo domu stále niečo na práci?

Dnes o 04:10

Dobré ráno. Som človek, ktorému maximálne vyhovuje život v bytovke 😁 máme malý dvojizbák, sme minimalisti, je to upratané raz dva a môžeme sa venovať čomu chceme.
Ale všímam si, že ľudia, ktorí žijú v dome majú stále nejaké projekty a kde sa človek obzrie tak tam vidí niečo, čo by bolo treba robiť. Nehovoriac o nekonečnom kolobehu kosenia, záhradkarčenia, chystania dreva.. a potom tu máme rôzne dielničky, kôlničky, šopy kde je ozaj všetko a často neporiadok. A veľmi by ma zaujímalo či mám iba ja zlú vzorku alebo či to proste majú takto všetci, ktorí žijú v dome.
Alebo je tu aj niekto kto má nizkoudržbový minimalistický dom, kde je iba o kúsok viac povinností ako v byte?

Ďakujem a prajem pekný deň ☺️

Strana
z4
tilly
Dnes o 14:26
@oceanahory

@anonym_4df11e Skor je to o preferenciach, moj manzel vyrastal v byte a pri predstave ist byvat do domu ma husiu kozu 😅...Nasim snom je ist skoro do dochodku, byt vitalni a zdravi, zbavit sa aj tohto bytu, kupit si karavan a brazdit svetom 😁.

@oceanahory toto máme aj my s mužom v pláne. Mali sme (po sebe, nie naraz) dva karavany. Potom sme museli predať, rok a pol sme boli bez a už nám to chýbalo, tak sme nedávno kúpili taký menší, iba pre nás dvoch a psa. Ešte sme nemohli vyraziť, nemáme ešte značky, ale tento týždeň by už mali byť. Tak sa teším. Plán sú cez leto kratšie výlety do Álp. Na jeseň kratke poznavacky.

tilly
Dnes o 14:34

My sme v dome, máme malinky pozemok. V predu mám stromy v kvetináčoch, citróny, olivu a pomaranč, to musí ísť na zimu dnu. Potom tam mám ibištek a rúže v zemi, vyvýšený záhon s jahodami a to je výborné, lebo vždy keď idem okolo, nájdem sladkú, mätu tam mám. V zemi ešte rozrastenu levandulu. Je to maličký priestor, asi ako jedno parkovacie miesto, do kvetináčov aj v zemi mám závlahy, takže trošku roboty je okolo toho na jar a na jeseň. Vzadu malý trávnik, terasu, gril a bazén a dva kvetináče s letnickami. To je všetko. Nie je tam veľa práce. Trávnik zaberie max 15 minút za 10 dní. Bazén čistí automaticky vysávač, ktorý tam treba dat a vybrať ho tak dvakrát za týždeň, bazén je prekrytý, tak tam bordel nepadá. Ale áno, okolo domu si vždy niečo vymyslíš, aby si ho vylepšila. Pred pár rokmi sme dávali fotovoltiku, teraz je plán na tepelko, chcem meniť schodisko, vymeniť skriňu a tapetu pri vstupe... alebo to najlepšie predať a postaviť si druhý dom 😂😂, ale takúto polohu by som už nevedela kúpiť.

anonym_81a75d
Dnes o 14:40
@anonym_7ab340

@anonym_4df11e "je lepsie pre mnohych len ten byt."
Len ten byt? Tak tu ale pozor, lebo moj len ten byt moze mat omnoho vyssiu hodnotu ako tvoja len ta chalupe niekde v poli. 🙂, ktora o par desiatok rokov bude proste nepredajna.

@anonym_7ab340
Nas maly dom je skoro v povodnom stave minimalne renovacie a garantujem ze ma hodnotu niekolko tvojch bytov - existuje slovo lokalita.

zuzana76
Dnes o 14:44
@anonym_81a75d

@anonym_7ab340
Nas maly dom je skoro v povodnom stave minimalne renovacie a garantujem ze ma hodnotu niekolko tvojch bytov - existuje slovo lokalita.

@anonym_81a75d tiez nemozes vediet, kde ma ona a aky byt, mozno na miami, alebo v barcelone. Lokalita je samozrejme velmi dolezita.

anonym_70bf46
Dnes o 14:49
@anonym_81a75d

@anonym_7ab340

@anonym_81a75d áno, to máš úplnú pravdu, hodnotu má násobnú, ale predajnosť nižšiu. Ja mám napr. dom a 3i byt asi 5km od seba v meste. Dom má cca trojnásobnú hodnotu. Byt predám za par dní, dom môžem predávať aj roky aj za primeranú cenu.

tiezjedna
Dnes o 15:04
@anonym_7ab340

@tiezjedna Mozem sa spytat, kde mas ten dom v Prahe, z ktoreho si za 15min v centre? A este co chapes pod pojmom centrum konkretne v Prahe? Dakujem.

@anonym_7ab340 Okres Praha-Východ ti bude musieť stačiť 😉 Dnes som autom dorazila do Pizza Nuova (Nám. Republiky) za 18 minút. Ale je nedeľa, v týždni by som volila vlak 👍

anonym_842870
Dnes o 15:30

u mna je byt take tretotriedne byvanie aj keby to bola najnovsia novostavba alebo paradny mezonet proste nie,nepresvedcili by ma nikto.Stale tam niekto otravuje,vsetko pocujes este aj ich s prepacenim stanky,sranky ako putuju do zachoda.My mame dom sice novy, zahrada akurat ani velka ani mala,volakedy som kosila tak raz,dvakrat do tyzdna nic hrozne aj sama som to spravila.Teraz mame automaticku kosacku takze aj to odpadlo,terasku mame to ano, tam sa mi tahaju popinave kvety rozneho druhu aj vseobecne na dvore.Cize my mame skor take nieco kde je minimum roboty ale pekne na oko.Nepretrhneme sa veru od roboty a pekne je to tu tak ci tak.Ale radsej stary sedliacky dom ako paradny novy byt keby si mam vyberat.Pretoze byvali sme v byte a nikdy viac .Ja fakt nebadam ze by bolo na dome nejako extra roboty dakedy sa clovek az nudi.Kto chysta drevo na kurenie ze ma taky typ kotla lebo ano, najdu sa mame takych susedov ale spravia to ako rodina za jeden vikend na jesen,v lete a maju pokoj na celu zimu uz len hadzu do kotla.Nechapem ako si niekto moze zastavat byvanie v byte plus ta sprava bytu kde idu nenormalne peniaze do fondu ktore nik nikdy neuvidi ..my sme nikdy nevedeli kde sa to straca a prd z toho.Ved ja v dome este aj usetrim ked sme to porovnavali s poplatkami

oceanahory
Dnes o 16:10
@anonym_20a795

@oceanahory
Nasa babka este aj v devedesiatke stravila niekolko hodin v zahrade okopavat, to inac hodnotila :
" Byty su pre lenincov"

@anonym_20a795 Hej hej...babka mala "pravdu". Byty su pre "lenivcov", ako som ja, co chodia pravidelne cvicit 3-4 do tyzdna, chodia sa pravidelne bicyklovat a na turistiky, vylety, varia kazdy den, niekdy aj 2x a maju mega vela volnocasovych aktivit...okrem hrabania sa v hline na zahrade a zveladovania svojej nehnutelnosti, co predsavuje ich "cely vesmir" 🙄.
Tvoja babka bola generiacia, ktora okrem stabilneho byvania a stastnej rodiny nemala ziadne ine preferencie, ci vizie do zivota...takze to je ako porovnavat hrusky s olivami, ale dakujem za zdielanie relevantnych "skusenosti' 😅.

mandzula
Dnes o 16:14
@oceanahory

@anonym_20a795 Hej hej...babka mala "pravdu". Byty su pre "lenivcov", ako som ja, co chodia pravidelne cvicit 3-4 do tyzdna, chodia sa pravidelne bicyklovat a na turistiky, vylety, varia kazdy den, niekdy aj 2x a maju mega vela volnocasovych aktivit...okrem hrabania sa v hline na zahrade a zveladovania svojej nehnutelnosti, co predsavuje ich "cely vesmir" 🙄.
Tvoja babka bola generiacia, ktora okrem stabilneho byvania a stastnej rodiny nemala ziadne ine preferencie, ci vizie do zivota...takze to je ako porovnavat hrusky s olivami, ale dakujem za zdielanie relevantnych "skusenosti' 😅.

@oceanahory Tak, tak, ti, co nie su ochotni zodrat si v zahrade ruky az po lakte, su lenivci - pre tych, ktori na smrtelnej posteli spominali na to, aka krasna repa a krumple im vyrastli.😃 Pre takych budem rada presne tym lenivcom, ktoreho spominaju. Mozno aj so zavistou, kedze v zivote nic okrem driny nepoznali.
Vies, kolko sena oni obratili, kym ty niekde po vyletoch podaromnici ledacis! Nevies, ze najlepsie sa cvici s motykou?

autor
Dnes o 16:15

Ďakujem všetkým za komentáre, bolo fajn vidieť, že sú aj maniaci na poriadok a minimalisti v domoch 😁 a tiež bol dobrý pohľad že ako si to majiteľ zariadi tak má, ak chce mať viac práce tak si to proste zariadi 😁😁

A mrzí ma, že sa to tu zvrhlo na dehonestovanie bytov a ľudí v nich bývajúcich, ozaj to nie je také čierno biele rovnako ako ste mi ukázali že ani povinnosti okolo domu nie sú len čierne 🤣🤣

oceanahory
Dnes o 16:16

@tilly No my si tiez planujeme buducnost podla tohto a drzim sama sebe paste, aby nam to aj vyslo 🤞. Zatial mame ivestiecie, ktore vyzeraju dost perspektivne, ale teda, clovek nikdy zial nevie...Tiez by som teda na dochodkovy vek chcela mat aspon 2-3 ivesticne byty + karavan a cestovala po svete podla moznosti, ja pevne verim, ze sa nam tento sen aj splni a okrem financii nam posluzi aj zdravie!

oceanahory
Dnes o 16:21
@mandzula

@oceanahory Tak, tak, ti, co nie su ochotni zodrat si v zahrade ruky az po lakte, su lenivci - pre tych, ktori na smrtelnej posteli spominali na to, aka krasna repa a krumple im vyrastli.😃 Pre takych budem rada presne tym lenivcom, ktoreho spominaju. Mozno aj so zavistou, kedze v zivote nic okrem driny nepoznali.
Vies, kolko sena oni obratili, kym ty niekde po vyletoch podaromnici ledacis! Nevies, ze najlepsie sa cvici s motykou?

@mandzula Tak ale nech su stasni aj s ich domami, grilom, kvetinami, zeleniou a ovocim, hlinou a pod. Ja som rada, ze im to v zivote staci k stastiu..zial mne to jednoducho nestaci, ja mam ine vizie, preferencie, sny...Ja im to neberiem a naozaj doprajem, ale preco mna musi niekto presviedcat o opaku? Toto ja nikdy nepochopim...

procrastique
Dnes o 16:21

Žijem v dome a teda nerobím nič. Novostavba a všetko urobené bezúdržbovo. Vpredu len parking a vzadu obrovské ihličnaté stromy, netreba ani kosiť.

lentak1223
Dnes o 16:22
@anonym_autor

Ďakujem všetkým za komentáre, bolo fajn vidieť, že sú aj maniaci na poriadok a minimalisti v domoch 😁 a tiež bol dobrý pohľad že ako si to majiteľ zariadi tak má, ak chce mať viac práce tak si to proste zariadi 😁😁

A mrzí ma, že sa to tu zvrhlo na dehonestovanie bytov a ľudí v nich bývajúcich, ozaj to nie je také čierno biele rovnako ako ste mi ukázali že ani povinnosti okolo domu nie sú len čierne 🤣🤣

@anonym_autor Tak neriešia otázku, ale prebiehajú sa v argumentoch. Akokeby bolo ťažké pochopiť, že každý sme iný a každému vyhovuje niečo iné. A za mňa, dom vyžaduje vždy viac času ako byt, akokoľvek si tú prácu okolo neho zminimalizuješ. A to, že to niekoho od domu odraďuje je normálne ako aj to, že niekto sa v tom našiel a baví ho to. Mňa osobne to nebaví. Ale má pre mňa ten dom teraz iné výhody.

tilly
Dnes o 16:25
@oceanahory

@tilly No my si tiez planujeme buducnost podla tohto a drzim sama sebe paste, aby nam to aj vyslo 🤞. Zatial mame ivestiecie, ktore vyzeraju dost perspektivne, ale teda, clovek nikdy zial nevie...Tiez by som teda na dochodkovy vek chcela mat aspon 2-3 ivesticne byty + karavan a cestovala po svete podla moznosti, ja pevne verim, ze sa nam tento sen aj splni a okrem financii nam posluzi aj zdravie!

@oceanahory no veď to zdravie. Plány môžeme mať, ale keď nebude zdravie slúžiť, tak cestovať nebudeme a môžeme mať aj milióny.

oceanahory
Dnes o 16:31
@tilly

@oceanahory no veď to zdravie. Plány môžeme mať, ale keď nebude zdravie slúžiť, tak cestovať nebudeme a môžeme mať aj milióny.

@tilly Prjamem teda nam obom hlavne vela zdravia, nech mozeme zit nase sny ❤️🤞!

tilly
Dnes o 16:42
@oceanahory

@tilly Prjamem teda nam obom hlavne vela zdravia, nech mozeme zit nase sny ❤️🤞!

@oceanahory držme si palce 💙

anonym_7ab340
Dnes o 16:52
@tiezjedna

@anonym_7ab340 Okres Praha-Východ ti bude musieť stačiť 😉 Dnes som autom dorazila do Pizza Nuova (Nám. Republiky) za 18 minút. Ale je nedeľa, v týždni by som volila vlak 👍

@tiezjedna Za 19min nemas sancu. A bud opatrna nie si jedina, ktora v PHA zije. 🙂

tiezjedna
Dnes o 17:14
@anonym_7ab340

@tiezjedna Za 19min nemas sancu. A bud opatrna nie si jedina, ktora v PHA zije. 🙂

@anonym_7ab340 ak ja nemám šancu, tak ty nemáš prehľad ani skúsenosť😉 Chceš mať presviedčať o niečom, čo žijem viac ako 15 rokov?? Vážne?🙄

anonym_7c1f34
Dnes o 17:40

Mame aj byt aj dom. Ovela radsej upratujem ten dom, ktory ma dvakrat tolko metrov stvorcovych. Ide mi to ovela viac od ruky. A nemam pocit ze tam mam viac prace. Je to relax. Zivot v dome je pre mna ako byt stale na dovolenke. S bytom neporovnatelne. Potom uz pri porovnani zavazia aj ine veci. Dostupnost, vybavenie, obcianska vybavenost atd. To je ine kafe. Nasi sa na dome strasne narobili. Ale to ked kupis stary dom a ides ho prerabat. Ked si postavis, je to uplne o niecom inom.

anonym_4df11e
Dnes o 18:22
@mandzula

@mandzula ja som minule asi minutu kopsla a uz som mala dost,tiez to nie je pre mna,toto si rad robi muz,on si aj poleje,ale aj ja polievam,sem tam ked mam cas.Ani kosit nekosim,to zase robi syn,predtym muz.Samozrejme ale ze som to skusala,ani toto neni pre mna.Jedine,co urobim je dat vrece peletiek do zasobnika aj to mi muz hned povie a na co mame uz skoro dospelych silnych chalanov.Takze mna naozaj velmi,velmi setria.

Strana
z4