icon

Máte okolo domu stále niečo na práci?

Dnes o 04:10

Dobré ráno. Som človek, ktorému maximálne vyhovuje život v bytovke 😁 máme malý dvojizbák, sme minimalisti, je to upratané raz dva a môžeme sa venovať čomu chceme.
Ale všímam si, že ľudia, ktorí žijú v dome majú stále nejaké projekty a kde sa človek obzrie tak tam vidí niečo, čo by bolo treba robiť. Nehovoriac o nekonečnom kolobehu kosenia, záhradkarčenia, chystania dreva.. a potom tu máme rôzne dielničky, kôlničky, šopy kde je ozaj všetko a často neporiadok. A veľmi by ma zaujímalo či mám iba ja zlú vzorku alebo či to proste majú takto všetci, ktorí žijú v dome.
Alebo je tu aj niekto kto má nizkoudržbový minimalistický dom, kde je iba o kúsok viac povinností ako v byte?

Ďakujem a prajem pekný deň ☺️

Strana
z4
lasona
Dnes o 04:17

No okolo domu je toho naozaj vela. Vidím to aj u nás. Dorabame záhradu, garáž sa dostávala, kosenie. To ti v bytovke naozaj odpada.

basullinka
Dnes o 04:26

Áno, práce okolo domu je omnoho viac ako v byte. Ale sú ľudia, ako napr. ja a môj manžel, ktorí si najviac oddýchneme práve pri robote okolo domu a záhradky. A stíhame chodiť aj na výlety. Takže, každému ako vyhovuje. Ja by som už do bytu nešla. Zároveň by som netvrdila, že aj dom nemôže byť minimalistický a v každej pivnici, či šope je neporiadok. Aj tu sa dá nájsť systém a udržiavať poriadok.

anonym_cb7b85
Dnes o 04:36

Nie je povinnosť mať anglický trávnik, majstrovsť v dielni, sadiť zeleninu a polievať kvetinky. Áno, ja mám okolo domu starostí dosť, ale preto, lebo som si toto vybrala. Ak nechceš kosiť, tak existuje robotická kosačka, ak nechceš polievať, vieš mať automatické zavlažovanie. Alebo bude miesto pekného trávnika burina. Neviem, prečo to berieš ako “zlú vzorku”, sami sme si to vybrali, nikto nás nenúti vysádzať.

oceanahory
Dnes o 04:37

@anonym_autor Okolo domu bude vzdy viacej roboty, ako v byte...ci minimalisticky, ci nie napr. taka burina sa ti z casu na cas objavi kdekolvek a koniec koncov ju musis tak ci tak dat prec 🤷, toto sa ti v byte nikdy nestane 😁. Samozrejme nie je dom, ako dom a ludia su rozni. Mna by obtazovala akakolvek praca nazvys okolo domu a viem, ze aj manzela, preto ostavame v byte. Nic, co ponuka zivot v dome nam nechyba.

anonym_f8be01
Dnes o 05:14

@anonym_autor moja švagriná majú bungalov, okolo neho dlažbu, 3 kvetináče so stromčekmi. Nič viac. Ani psa, mačku, kosačku, kôlničku. V dome má vyleštené ako by tam ani nebývali, ani jedna omrvinka...ani jeden obraz na stene, žiaden kvet na parapete. Jej sa to páči. Oni radšej idú do OC sadnúť na kávu, ako by mala niečo robiť v dome, či okolo domu. Manžel jej chodí na turnusy.
My máme dom gazdovský, rekonštruovali sme si ho podľa svojich predstáv, je tam stále čo robiť, okolo domu tiež. Pestujeme si, chováme zajačiky a sliepky, zaváram, rada kosím aj si zveľadujem skalky...a manžel vždy niečo majstruje v šope. Večerami opekáme, či grilujeme. Niekedy obedujeme vonku v altánku, alebo len tak prinesiem manželovi ľadovú kávu do šopy. Pre nás je to taký relax, pre niekoho utrpenie a nepredstaviteľné. Ja by som už nešla bývať do bytu a ani do takého umelého domu ako má švagriná.

anonym_df882f
Dnes o 05:17

Ja si neviem predstaviť čo by sme robili keby sme ten dom nemali. Unudili by sme sa. Rok a pol sme byvali v byte a trpeli sme tam.

anonym_df882f
Dnes o 05:18
@anonym_f8be01

@anonym_autor moja švagriná majú bungalov, okolo neho dlažbu, 3 kvetináče so stromčekmi. Nič viac. Ani psa, mačku, kosačku, kôlničku. V dome má vyleštené ako by tam ani nebývali, ani jedna omrvinka...ani jeden obraz na stene, žiaden kvet na parapete. Jej sa to páči. Oni radšej idú do OC sadnúť na kávu, ako by mala niečo robiť v dome, či okolo domu. Manžel jej chodí na turnusy.
My máme dom gazdovský, rekonštruovali sme si ho podľa svojich predstáv, je tam stále čo robiť, okolo domu tiež. Pestujeme si, chováme zajačiky a sliepky, zaváram, rada kosím aj si zveľadujem skalky...a manžel vždy niečo majstruje v šope. Večerami opekáme, či grilujeme. Niekedy obedujeme vonku v altánku, alebo len tak prinesiem manželovi ľadovú kávu do šopy. Pre nás je to taký relax, pre niekoho utrpenie a nepredstaviteľné. Ja by som už nešla bývať do bytu a ani do takého umelého domu ako má švagriná.

@anonym_f8be01 krásny život. Aj my to máme podobne

anonym_4bab3d
Dnes o 05:20

My mame maly pozemok, preto.na nom nemam ziadnu budu. Zahradku malicku, travnik zaburineny. Predzahradka mala uz 3 podoby, teraz mame uz len travnik.. Nemame na pozemku nic, len 3 ovocne stromy, ktore manzel udrziava v primeranej velkosti. Mam nevela muskatov na oknach. Aj praca okolo domu sa da eliminovat. My sme to tak rokmi urobili. Na zaciatku som mala elan, mala som vela kvetov, krickov. Susedia vystavali altanky, ktore sa po rokoch stali skladiskami. Dokonca ani bazeny uz neprevadzkuju. Byvanie v dome je neporovnatelne s bytovkou. A roboty tolko, kolko chces. Lebo su aj zanedbane domy a zahrady.

magdalienka11
Dnes o 05:22

@anonym_autor áno, je tu každý deň co robiť. Dookola

anonym_e82ece
Dnes o 05:27

mas domy s malou zahradou kde si maximalne vypijes kavu popripade zasadis neaky ten kvet ak chces.. kto ma dielnicku -je to jeho konicek,odreagovanie rovnako ako zahradka a podobne .. kazdy ma okolo domu tolko roboty kolko chce ... su ludia co chovaju pestuju a nezastavia sa - ale bavi ich toa su taky co nie... ty mas minimalisticky byt ale vela ludi ma byt preplacany a stale ma tam co robit ...

anonym_4df11e
Dnes o 05:36

Nam pribudlo 3tie auto synove,tak aj jemu robime pristresok pod auto,k tomu tam bude jama,aby si tie auta mohli s muzom opravovat.Ale ano,roky sme dom prerabali.Zateplenie domu,stropy,strecha,vnutro,kotolnu,zamkovu,komplet cele oplotenie,bazen,zhodili sme velku sopu,postavili tam polovicnu sopku,altanok a hned vedla 2 pristresky na auta.
Kurime peletami,deti nasypu do zasobnika vrecia a kotol si uz kuri sam,sam sa zapne,vyhreje bojler,akumulacku a da sa do utlmu a ked sa opät treba sam sa znova zapne a vsetko vyhreje.Jedine co treba raz za cas popol vyniest.Mame malinko travicky,syn to ma pokosene do 10min.Akurat cakame na nove sliepky,chceme 10ks.Mame foliovnik,tam su rajciny,uhorky,papriky to staci popolievat,to robi zase muz.
Jediny rozdiel je naozaj v tom upratovani,ci upratujes par metrov,alebo 180m.Ale aj to,ked je to dobre rozdelene aj upratovanie je iba chvilu.Ja som vcera zametala,dcera hned po mne umyvala a bolo to raz dva.Popritom sme sa vela rozpravali.
Takze ako v byte ako si to kdo zariadi tak to ma.Ja milujem,ked je u nas kopu deti,minule som ich napocitala 12,to v byte by sa nepomestili.Kavicka v altane,mame tam gauce aj pospat sa tam da.

anonym_f02fa9
Dnes o 05:45

@anonym_autor pre mna je zvláštne jestvovať v dvoch izbách, vyjsť za dvere a priestor ti ďalej nepatrí, nie si tam sama😂 bývame v novom domčeku, všetko mame tip-top vrátane dvora, poriadok všade… trávy minimum. Ale každý víkend sadim kvety, stromy. Neviem si predstaviť život bez Stredomoria a exotiky🥂 plus altan, prístrešok, všade kvety, dekorácie. Pre mňa je to hobby. Cez víkend ak vybehnem mimo domu, vyslovene idem kupovať kvety, kvetináče a do hlbokej noci sa rýpem na terase. Samozrejme bez bazéna nežijem.

anonym_70d55a
Dnes o 05:51

Ja ťa nechápem čo riešiš? Každý má tak ako si zariadi. Chystať drevo? Zasekla si sa v minulosti?
Ten kto chce mať anglický trávnik má robotickú kosačku, automatickú závlahu. Ja nechcem, pre mňa ja záhrada psychohygiena. Je povinnosť mať dielňu a robiť tam. Nie tak? Môj muž sa v tomto vyžíva sused nusí do servisu

doriiis
Dnes o 06:05

Áno, mám čo robiť každý deň. Ale to je to, čo mňa baví a napĺňa. Akurát včera som nad tým rozmýšľala, že čo by som robila v byte. By som sa zbláznila od nudy.

pudinka
Dnes o 06:23

Prace okolo domu je viac. ALE! Oproti bytu:
- nemam nad sebou, pod sebou a z bokov susedov, ktorych stale pocut
- mam zahradu a nezijem v "klietke"
- mam vela vlastnej vypestovanej zeleniny a ovocia
- necitim fajciarov ako v byte na balkone
- sama rozhodujem, kam idu moje peniaze za "spravu", za to v byte o tom rozhoduju aj ostatni obyvatelia bytovky a vacsine je to u prdele a potom vznikaju rozne podovody
- parkujem tri metre od vchodu do domu a nemusim zapasit o parkovacie miesto okolo bytovky
- nikto ma nikdy nevytopi
- mozem si doma vysavat aj o polnoci a nikto mi nepride buchat na dvere

Takze nie, nemenila by som a uz nikdy by som v byte nechcela byvat

anonym_7a2231
Dnes o 06:25

My sme skončili. Prvý rok sme zveľaďovali a teraz už len kosenie 1x týždenne a trhanie buriny poobede po robote pri káve 1x týždenne. Mám aj záhradku, o to tiež minimálna starostlivosť teraz. Starostlivosť o vírivku minimálna. Domček robený na mieru, poriadok tam je vo všetkom. Všetky náradia má manžel krásne poukladané na stene. Jediný bordel, ktorý neznášame je čistenie grilu

anonym_4df11e
Dnes o 06:26
@pudinka

Prace okolo domu je viac. ALE! Oproti bytu:
- nemam nad sebou, pod sebou a z bokov susedov, ktorych stale pocut
- mam zahradu a nezijem v "klietke"
- mam vela vlastnej vypestovanej zeleniny a ovocia
- necitim fajciarov ako v byte na balkone
- sama rozhodujem, kam idu moje peniaze za "spravu", za to v byte o tom rozhoduju aj ostatni obyvatelia bytovky a vacsine je to u prdele a potom vznikaju rozne podovody
- parkujem tri metre od vchodu do domu a nemusim zapasit o parkovacie miesto okolo bytovky
- nikto ma nikdy nevytopi
- mozem si doma vysavat aj o polnoci a nikto mi nepride buchat na dvere

Takze nie, nemenila by som a uz nikdy by som v byte nechcela byvat

@pudinka este si zabudla dodat velky fakt,ked su auta kryte pristreskom,predlzuje sa ich zivotnost,teda neprsi na nich,nie su rozhorucene na priamom slnku,v zime nesnezi na nich,nie su zamrznute okna takze dlhsie vydrzia ako tie pred panelakom.

4stanka4
Dnes o 06:26

My bývame v dome a milujeme to tak ako to je. Áno je v dome veľa roboty ci už upratať alebo robiť okolo domu, ale vybrali sme si to sami a poviem ti ze nič nepoteší človeka viac keď si to zveľaďuje a vidí výsledky svojej práce. My mame relatívne malý pozemok ale nájde sa aj trávnik a vyvýšené záhony so zeleninou a jahodami. Co sa týka bordelu ktorý opisujes-áno sú bordelári ale aj ľudia ktorí majú vo veciach poriadok (My s manželom sme taky uchylaci ze všetko musí mať svoje miesto) . Pracu okolo domu neberieme ako povinnosť ale ako relax.

anonym_7a2231
Dnes o 06:27
@anonym_4df11e

@pudinka este si zabudla dodat velky fakt,ked su auta kryte pristreskom,predlzuje sa ich zivotnost,teda neprsi na nich,nie su rozhorucene na priamom slnku,v zime nesnezi na nich,nie su zamrznute okna takze dlhsie vydrzia ako tie pred panelakom.

@anonym_4df11e kopec panelákov ma svoje garazove státie v podzemí. My sme bývali v byte a autá boli dome. Nie každý panelák je bez parkovania. Teraz sme v dome a mám obe autá vonku z pohodlnosti

pudinka
Dnes o 06:28
@anonym_4df11e

@anonym_4df11e oo ano, dobry point 👍

anonym_4df11e
Dnes o 06:29
@anonym_7a2231

@anonym_4df11e kopec panelákov ma svoje garazove státie v podzemí. My sme bývali v byte a autá boli dome. Nie každý panelák je bez parkovania. Teraz sme v dome a mám obe autá vonku z pohodlnosti

@anonym_7a2231 väcsina ale nie,iba tie novostavby a tych je ozaj malinko v porovnani so starymi komunistickymi panelakmi.Takze ovela väcsie mnozstvo aut su tomu vystavene.

anonym_7a2231
Dnes o 06:30
@anonym_4df11e

@anonym_7a2231 väcsina ale nie,iba tie novostavby a tych je ozaj malinko v porovnani so starymi komunistickymi panelakmi.Takze ovela väcsie mnozstvo aut su tomu vystavene.

@anonym_4df11e jasne, že väčšina nie, ale toto by som ako benefit fakt nedávala. Nie každý dom má garáž alebo kryté miesto a nie každý majitel bytu musí hľadať miesto niekde vonku

basullinka
Dnes o 06:30
@4stanka4

My bývame v dome a milujeme to tak ako to je. Áno je v dome veľa roboty ci už upratať alebo robiť okolo domu, ale vybrali sme si to sami a poviem ti ze nič nepoteší človeka viac keď si to zveľaďuje a vidí výsledky svojej práce. My mame relatívne malý pozemok ale nájde sa aj trávnik a vyvýšené záhony so zeleninou a jahodami. Co sa týka bordelu ktorý opisujes-áno sú bordelári ale aj ľudia ktorí majú vo veciach poriadok (My s manželom sme taky uchylaci ze všetko musí mať svoje miesto) . Pracu okolo domu neberieme ako povinnosť ale ako relax.

@4stanka4 presneee, ja milujem ten pocit, keď si večer sadneme na terasu po celodennej práci a vidíme výsledky našej práce. Síce unavení, ale šťastní. Naviac sa vďaka tomu prirodzene hýbeme viac, ako keď sme boli na byte.

anonym_1a70ed
Dnes o 06:31
@anonym_7a2231

@anonym_4df11e jasne, že väčšina nie, ale toto by som ako benefit fakt nedávala. Nie každý dom má garáž alebo kryté miesto a nie každý majitel bytu musí hľadať miesto niekde vonku

@anonym_7a2231 no benefit to kto dava? 😃. Kazdy si za parkovacie miesto v garazi v bytovke musi zaplatit. A ked nechce platit, tak musi kruzit okolo a hladat volne miesto. V dome sa nepriplaca za parkovanie

anonym_7a2231
Dnes o 06:33

@anonym_autor a k tomu domu. Moj najväčší benefit domu okrem záhrady, kúpania sa hocikedy a kľudu, je to, že si vytiahnem bicykel a hneď sadnem a nemusím sa trepať z bytu niekde do podzemnej pivnice pre bicykel, potom zasa hore výťahom cez bránu a pod. Toľkokrát som radšej nešla nikde

anonym_7a2231
Dnes o 06:33
@anonym_1a70ed

@anonym_7a2231 no benefit to kto dava? 😃. Kazdy si za parkovacie miesto v garazi v bytovke musi zaplatit. A ked nechce platit, tak musi kruzit okolo a hladat volne miesto. V dome sa nepriplaca za parkovanie

@anonym_1a70ed my sme mali parkovacie státie veľké v cene bytu

anonym_4df11e
Dnes o 06:34
@anonym_7a2231

@anonym_7a2231 tak ja si otvorim branu a idem rovno pod pristresok,urobim 3kroky a som doma.Sused musi ist do garaze daleko od domu a teda aj zmokne,ked prsi.Ja tymi 3krokmi nie.A este aj branu musi zatvarat,ako ja som toto nenavidela.V dazdi chodit branu zatvarat,teraz si otvorim dialkovym,pockam na vypnutie majaka a zatvorim opäy dialkovym.Ani toto v mnohych domoch stale nemaju a musia vsetko rucne aj v mnohych novostavbach.

anonym_bd5a30
Dnes o 06:35

My sme sa sťahovali z 2izboveho bytu do domu s menším pozemkom a sme veľmi spokojní. Je pravda, že vždy je čo robiť aj keď je ten pozemok menší ale tak sme si to zariadili. Mame pár zelenin, ovocia, kvety nech to mame pestrofarebné na dvore, terasu, záhradný domček, manžel ma anglický trávnik do toho bazén o ktoré sa treba starať. Ale je to psychohygiena. Ja keď mám nervičky tak sa idem len na dvor prejst, pozriem ako všetko kvitne a rastie, pozametam, a hneď je lepšie. 🙂 v byte som sa dusila ale veľky pozemok alebo hospodárstvo by som zase nechcela, takto to máme aj pekne udržiavané aj na výlety je čas chodiť s deťmi.

anonym_1a70ed
Dnes o 06:35
@anonym_7a2231

@anonym_1a70ed my sme mali parkovacie státie veľké v cene bytu

@anonym_7a2231 to je vynimocne. Bezne to rozhodne nie je. Mate to tak aj v kupnej zmluve? Alebo to mate ze byt stoji ... a k tomu parkovacie miesto stoji... a celkova suma je...?

anonym_7a2231
Dnes o 06:36
@anonym_4df11e

@anonym_7a2231 tak ja si otvorim branu a idem rovno pod pristresok,urobim 3kroky a som doma.Sused musi ist do garaze daleko od domu a teda aj zmokne,ked prsi.Ja tymi 3krokmi nie.A este aj branu musi zatvarat,ako ja som toto nenavidela.V dazdi chodit branu zatvarat,teraz si otvorim dialkovym,pockam na vypnutie majaka a zatvorim opäy dialkovym.Ani toto v mnohych domoch stale nemaju a musia vsetko rucne aj v mnohych novostavbach.

@anonym_4df11e mne sa ani to nechce. Tak sú autá vonku. Dovnútra dávame len keď mrzne

Strana
z4