Polievať záhradu ráno alebo večer?
Každý mi radí niečo iné. Niekto tvrdí, že ráno je to najlepšie, iný zalieva až po západe slnka.
Čo je lepšie? Už som z toho magor :-/ Zvlášť v týchto teplách nechcem robiť nejakú chybu :-/
Už vôbec, máme to zakázané
@marhulka13 niet nad vlastnú studňu a nádrže na zachytávanie dažďovej vody👍👍👍
@marhulka13 Nariadenie je jedna vec, ale majú ľudia nechať úrodu vyschnúť?
Obec môže zabezpečiť náhradné dodávky vody na polievanie.
@abbey1 neverím že toto píšeš zrovna ty lebo zvyčajne s tvojimi názormi súhlasím 🙈 ľudia síce nebudú mať čo piť, ale stromček a krík si zalejú 🙈 to nemyslíš vážne.... nariadenie je jedna vec? aká jedna vec? 🙈
@anonym_df2fd1 Ďakujem za pochvalu. Áno, naozaj premýšľam, či nechám skapat úrodu, o ktorú sa od jari starám, do ktorej som investovala čas i peniaze. Keď mi obec zakáže polievať, budem na obec tlačiť, aby zabezpečila dodávky vody cisternami.
Ty sa zariad podľa seba.
@abbey1 To, ze ty si si nieco nasadila do zahrady, je tvoj problem. Nie obce. Istotne budu chodit cisterny, aby si si ty mohla poliat svoje papriky atd. No iste😃
urodu poliat mozes, ta ma prioritu. polievat travu a napustat bazeny je pocas nedostatku vody nevhodne
@marhulka13 a nemáš vlastnu studnu ? tak niektore obce už idu na cisterny to je pravda
@sara07 no my veru nemame vlastnu studnu, musim polievat vodovodnou...
Ked poukazujem na to, ze je neekologicke prat latkove plienky a kazdy 1 uteracik po 1 pouziti, tak som pomaly za exota. Ale je to tu, voda bude coraz vzacnejsia...
Ja ani nechcem apocitat, kolko penazi a namahy som dala do tej mojej malej zahradky.
@marhulka13 niet nad vlastnú studňu a nádrže na zachytávanie dažďovej vody👍👍👍
@anonym_e4b44a ktorej dazdovej? Ta je uz davno fuc, co sme mali plne...a studnu nemoze vykopat hocikde, u nas ani nedovolia a ani by som nechcela, kedze nad nami su dalsie ulice a susedia v kopci a nie kazdy je pripojeny na kanalizaciu a dalsia vec je, ze vsetko, aj hnojiva a postreky, by sli do nasej studne. Susedovci chceli vrtat, ale nedovolila obec. Aj od podlozia zavisi. Nie vsade to ide.
@abbey1 neverím že toto píšeš zrovna ty lebo zvyčajne s tvojimi názormi súhlasím 🙈 ľudia síce nebudú mať čo piť, ale stromček a krík si zalejú 🙈 to nemyslíš vážne.... nariadenie je jedna vec? aká jedna vec? 🙈
@zuzanka.zuzu Vieš, niekto tam ma možno len anglicky trávnik. Veľa ľudí tam má úrodu pre svoju potrebu. Či si radšej majú kúpiť dovezenú? Polievať nie je potrebné pitnou vodou. To je nám akad všetkým jasné.
Je krátkozraké zakázať ľuďom poliať si zasadené ovocie, zeleninu, stromy a vedľa fabriky, ktoré sú žrúti vody, necháme fungovať neobmedzene. Obec má možnosť zabezpečiť úžitkovú vodu, ak vydá nariadenie, že sa nesmie používať pitná na zalievanie.
@abbey1 To, ze ty si si nieco nasadila do zahrady, je tvoj problem. Nie obce. Istotne budu chodit cisterny, aby si si ty mohla poliat svoje papriky atd. No iste😃
@anonym_df2fd1 No vidíš, niekto si kúpi dovezené 'ekoligucky" z druhého konca sveta a niekto si radšej dopestuje svoje. A môžeme sa mi na Mk doťahovať, kto viac chráni planétu.
Odborníci odporúčajú polievať ráno, pretože večer sú kvety vysilene z celého dňa výpeku a tak nedokážu prijať vodu dosť efektívne. Cez noc si oddychnu a ráno to už príjmu naplno. Ja polievam ráno, pretože do práce odchádzam dosť skoro - milujem rána a tak to využívam. Polievam však len kvety ktoré sú v kochlikoch alebo je z nich nejaký úžitok (maliny, ríbezle atď) nie trávu, tá už bohužiaľ uschla, rada vravím, že máme Chorvátsky trávnik 😜
@anonym_df2fd1 No vidíš, niekto si kúpi dovezené 'ekoligucky" z druhého konca sveta a niekto si radšej dopestuje svoje. A môžeme sa mi na Mk doťahovať, kto viac chráni planétu.
@abbey1 ??? Sa tu bavime o nedostatku vody, nie o tom, odkial ta zelenina je. Ale nevadi🙄 neviem, co na tom stale nechapes, ze ked proste nie je voda, tak sa nepolieva. Vzdavam to.
iba rano, lebo vecer ked sa polievalo sa nam zacali robit plesne. a cez den ked je palava, tak sa ,,osviezuje" travnik
@marhulka13 aj u nas doslo oznamenie, ze obecnou vodou by sa nemali polievat zahrady, ani inak nou plytvat, lebo je sucho a klesaju zasoby. A to mam chalupu na Zitnom ostrove (najvacsia zasobaren podzemnych vod na SK). Polievat sa samozrejme moze vodou z vlastnej studne. Ale v susednej dedine veselo zavlazovali futbalove ihrisko a teda pochybujem, ze tam pren maju studnu 😅
@vikusjk kde to je ak môžem vedieť, to je čudné že na žitnom ostrove naozaj
@abbey1 ako sa to vezme
Priorita je pitna voda určená na pitie
Ci si eko,no máš kvapkovu závlahu,mulc aspoň?
@sara07 my sme v takejto situácii tu ešte nikdy neboli. Studňou sme vždy dokázali napustiť celý bazén. Teraz je tam tak 30 cm vody
@marhulka13 ked mate malo vody, zmen system polievania. Rozdel si zahradu na useky a polievaj jeden den jeden usek kolko sa da. Dalsi den zas iny usek, kolko sa da. Je lepsie poliat raz za par dni tak vydatne aby sa voda dostala az ku korenom ako kazdy den nieco cvrknut. Polievaj len to co nutne vodu potrebuje, papriky, paradaky menej casto ale vydatnejsie, tie korenia hlboko, uhorky kazdy druhy den. Ostatne si bude musiet poradit.
Usetris vodu aj ked ku kazdej rastline zakopes zrezanu PET flasu bez vrchnaka, nalejes do nej 2, 3x za sebou plnu flasu z konvy, voda potecie rovno ku korenom a rastliny si s nou vystacia par dni.
@anonym_a42d3a Pýta sa anonym?
@abbey1 akože ja mám tak päť planticiek posadených, to sa ešte dá, no veru kríky a trávnik nepolievam. Zásobník je už prázdny, studňa takmer tiež , takže ja potrebujem hlavne hygienu a prať. Som po pôrode a neviem si predstaviť, že by sme mali vodu iba ráno a večer. Radšej nech mi tráva vyschne
@zuzanka.zuzu Vieš, niekto tam ma možno len anglicky trávnik. Veľa ľudí tam má úrodu pre svoju potrebu. Či si radšej majú kúpiť dovezenú? Polievať nie je potrebné pitnou vodou. To je nám akad všetkým jasné.
Je krátkozraké zakázať ľuďom poliať si zasadené ovocie, zeleninu, stromy a vedľa fabriky, ktoré sú žrúti vody, necháme fungovať neobmedzene. Obec má možnosť zabezpečiť úžitkovú vodu, ak vydá nariadenie, že sa nesmie používať pitná na zalievanie.
@abbey1 odkial vezme obec uzitkovu vodu na zalievanie zahrad ked uz vysychaju aj potoky a rieky?
@anonym_a42d3a Pýta sa anonym?
@abbey1 normalne sa pýtam
Vela krat som s tebou súhlasila ale teraz neviem🙂(je jedno, že som anonym to som vždy 🙂)
Lebo pri nedostatku vody je situácia iná
Pitnu vodu potrebuju hlavne aj nemocnice,zariadenia, nejde len o nás alebo našu úrodu
A toto nebude len jednorazový problém ale dlhodobý cez suchá
Bodaj by riadne zapršalo a je po ,, téme,, 🙏
@abbey1 akože ja mám tak päť planticiek posadených, to sa ešte dá, no veru kríky a trávnik nepolievam. Zásobník je už prázdny, studňa takmer tiež , takže ja potrebujem hlavne hygienu a prať. Som po pôrode a neviem si predstaviť, že by sme mali vodu iba ráno a večer. Radšej nech mi tráva vyschne
@marhulka13 Trávnik a úroda je trošku rozdiel, však.? 🙂
Starká ma učila že ráno, keď nie je rozpálená zem, že pre rastliny je to menší šok. No nie som odborník. Vstávam skoro, nerobí mi to problém - polievam len uhorky a pár paradajok pri dome, pokiaľ sa neminie dažďová voda. Pitnou nepolievam vôbec.
Väčšinu záhrady mám posadenú tak, že sa polievať nedá, je to ďaleko - zemiaky, tekvice, kukurica, slnečnice, rajčiny si žijú vlastný život a zatiaľ vždy dali úrodu aj bez polievania.
@abbey1 normalne sa pýtam
Vela krat som s tebou súhlasila ale teraz neviem🙂(je jedno, že som anonym to som vždy 🙂)
Lebo pri nedostatku vody je situácia iná
Pitnu vodu potrebuju hlavne aj nemocnice,zariadenia, nejde len o nás alebo našu úrodu
A toto nebude len jednorazový problém ale dlhodobý cez suchá
@anonym_a42d3a Pitva vída je jedna vec, úžitková druhá. Práve s ohľadom na dlhodobú zmeny klímy má stať a samospráva práve toto riešiť. Aby sa pitná voda využívala na potrebné a nie, aby sa ňou plytvalo. Na to stačí úžitková voda. Bohužiaľ, vodou sa plytvať, stav potrubí je katastrofálny, úniky vody veľké, pribúdajú fabriky, parkoviska, nákupné centrá a keď je problém, má sa radový občan cítiť vinný, že si polejeme svoje paradajky, čerešne a podobne.
Čo bude následok? Nebudú mať ľudia svoju úrodu, vo keď maličkú, vale predsa len cez leto krásnu a pôjdu si to autom kúpiť do supermarketu, kde nebude lokálna, ale dovezené z celého sveta.
Preto píšem, že svoju úrodu si polejem, i keby zákaz prišiel. Budem naliwhať na obec, aby stav riešila.
Vieš, darmo par ludi nepoleje záhradu, keď najväčší odberatelia obmedzenia mať nebudú a keď sa nebude riešiť ochrana vody ako taká.
Večer je najlepšie poliať. A dnes príde taká hrmavica, že hrozia záplavy.
@marhulka13 Trávnik a úroda je trošku rozdiel, však.? 🙂
@abbey1 samozrejme, že je to rozdiel, preto to ks nejak neriešim. No su tu mnohí, čo pestujú a úprimne netuším, ako to riešia
@anonym_autor Polievame vecer. Rano by som nestihala,resp.musela dost skoro vstavat,aby som stihla aj poliat aj sa do roboty nachystat.
@anonym_autor ráno aj večer ja som mala natiahnutí zablahoželal s časovačom takže sa to pustilo skoro ráno a večer

Už vôbec, máme to zakázané
@marhulka13 aj u nas doslo oznamenie, ze obecnou vodou by sa nemali polievat zahrady, ani inak nou plytvat, lebo je sucho a klesaju zasoby. A to mam chalupu na Zitnom ostrove (najvacsia zasobaren podzemnych vod na SK). Polievat sa samozrejme moze vodou z vlastnej studne. Ale v susednej dedine veselo zavlazovali futbalove ihrisko a teda pochybujem, ze tam pren maju studnu 😅