Ako čo najlepšie využiť sociálny systém?
Ahojte. Chcel by som poprosiť o rady, tipy a triky k možnej optimalizácií finančnej situácie vzhľadom na nastávajúce skutočnosti:
Ja: SZČO už viac rokov, povinne platiaci nemocenské a sociálne poistenie, o čosi vyššie, ako minimálka (teraz mi z 218€ mesačne dvihli na 256€ mesačne).
Manželka: Na rodičovskej dovolenke do februára 2024. Tehotná, predpokladaný termín pôrodu niekedy v apríli.
Deti: 2ks, jeden 6 rokov, jeden 2,5 roka. Aj ten 2,5-ročný už pôjde do škôlky v septembri.
Z toho vyplýva, že manželka z rodičovskej dovolenky vhupne rovno do novej materskej +/- 2 týždne. Otázka je, čo sa dá teraz robiť, aby sme podľa možnosti čo najviac vyžmýkali štátny sociálny systém? Môžem ísť ja na materskú s mladším na pol roka, manželka ale do roboty nepôjde na toho pol roka, čiže by si musela vybaviť buď rizikové tehotenstvo, alebo nejakú formu PN, prípadne mohla by byť pol roka nezamestnaná a dostávať podporu (časovo jej to vychádza - pred všetkými deťmi pracovala niekoľko rokov).
A ja čo? Mal by som dvihnúť platby do socialnej poisťovne, aby mi vyšla lepšia materska?
@melanta na matersku sa mu neoplati ist - dieta ide do skolky
@melanta Ona sa do práce už aj tak nevráti, pracovný pomer jej síce trvá, ale presťahovali sme sa 150km na iné miesto, čiže pracovať tam už tak či tak nebude.
Prečo by mala mať neplatenú PN, ak by pracovný pomer trval? Veď štandardne - si chorá/ý tak máš platenú PN, aj keď máš byť v robote, nie?
@veronikaszabova Čo to s tým má, či ide dieťa do škôlky, alebo nie? Materská bude na vyžmýkanie štátu, nie kvôli starostlivosti o dieťa.
Nemozes poberat matersku na dieta, ktore navstevu skolku
Neplatena PN preto, lebo nema obnovene NP
Otázka je, čo sa dá teraz robiť, aby sme podľa možnosti čo najviac vyžmýkali štátny sociálny systém?
to ako fakt myslíš vážne ? Vieš kto je štátny sociálny systém ? My , ostatní občania .
Takéto príspevky by tu vôbec nemali byť, mali by sa rovno mazať. Vrece sa s nimi roztrhlo .
@subartic to je jedno 🙂 aj tak "nevyzmyka" nic naviac 😂
Autor
Dieťa nemôže byť v MŠ, ak budeš poberať materské. Stopnú ti to a peniaze budeš vracať.
Manželka nech ide naspäť do práce, obnoví sa jej NP a PN bude mať platenú 😉
Trošku ti to "žmýkanie" nevychádza 🫢
@veronikaszabova ja veľmi dobre viem . Ale zmýšľanie niektorých ľudí je že dovi dopo . No fakt že Slovač. A to som patriot .
Ked minimum platis, tak malo aj dostanes. Akoze 256 € mesacne je pre teba vela? Ocakavas aspon tisicku matersku, popritom robit nacierno a zmykat stat? Takto vychovavate aj svoje deti?
🤮
Prečo by mala mať neplatenú PN, ak by pracovný pomer trval? Veď štandardne - si chorá/ý tak máš platenú PN, aj keď máš byť v robote, nie?
Pretože nemá obnovené nemocenské poistenie, preto by mala PN neplatenú. Veď predsa nepracuje, neplatí nemocenské odvody, tak z čoho by mala mať nárok na platenú?
Čo to s tým má, či ide dieťa do škôlky, alebo nie? Materská bude na vyžmýkanie štátu, nie kvôli starostlivosti o dieťa.
Materské je dávka, ktorá sa poberá pri starostlivosti o dieťa. Čiže rodič, ktorý materské dostáva, sa o dieťa stará. Ak je dieťa v škôlke, nárok nie je. Stačí si prečítať podmienky nároku na dávky. Štát nevyžmýkaš materskou v tvojom prípade nijak. Platíš nízke odvody, budeš mať aj nízku materskú. Jednoduchá matematika.
Nuž na zmykanie štátu myslíš neskoro ...
@melanta preto som tu zalozil temu, aby som to zistil 😉
@sense ide skor o to, ze neskoro otehotnela.
Ukazal si sa prave ako chudak, rasista a neschopak postarat sa o vlastnu rodinu.
@iv007 Ďakujem za uznanie a posielam kľúčenku
Sklamal si. Ako @thirstymonk sa tu prezentuješ, že si ťažko nad vecou a sršíš sebavedomím. Pohŕdaš vzdelanými ľuďmi, často píšeš, že debil za bagrom predsa zarába tisíce. Nechceš pracovať 8 a viac hodín denne, hoci peniaze by si potom vraj mohol prehadzovať vidlami, ale ty vraj máš dosť aj takto a dokážeš sa o rodinu postarať. Včera si tu zháňal nové veľké rodinné auto. Hráš sa tu na megaúspešného, šikovného a rodinne založeného chlapa a zrazu sa Ti nehnusí klamať, podvádzať a prirovnávať sa k cigánom, čo je úplná spodina spoločnosti?
Optimalizáciu financií nerobí zrelý človek, otec rodiny cez podvody na sociálnych dávkach.
@heleninamama aj mna napadol prave on...
@lenkakravcova na matersku s mladsim ist nemoze - ide do skolky.
Matka - PP trva, tak narok na matersku a aj tehotenske ma
@taynee jasne, aj vek deti sedi
Ak je to on, tak sa mu z toho jeho nicku nebude dať napísať.
Mna porazi, to ste tu kazda detektivka :D Mna by to ani netrklo...
aj aj platím odvody a nežmýkam štát.

Materské na mladšie môžeš čerpať do jeho 3 rokov, takže to len tak tak stíhaš, ak pôjdeš na materskú teraz. Výšku svojej materskej si už neovplyvníš. Na vyžmýkanie tu nič nevymyslíš. Koľko si dával, primerane tomu teraz dostaneš.
Žena môže ísť na PN, ak je dôvod. Ak aj jej pracovný pomer trvá, PN nebude platená. Ak jej pracovný pomer netrvá, môže ísť na úrad práce. Na podporu má nárok ak predtým pracovala (píšeš, že áno) a pracovný pomer skončil menej ako pred 2 rokmi, keďže podpora sa musí vyčerpať do 2 rokov od skončenia pracovného pomeru, inak nárok padá. Pozor, ak jej pracovný pomer trvá a zruší ho, aby mala podporu, myslite na to, že po ďalšom dieťati sa nebude mať kam vrátiť.