Ako efektívne šetriť a vyhnúť sa zbytočným nákupom?
Máte nejakú vychytávku ako nemíňať peniaze na veci, ktoré nepotrebujem? Dajme tomu hračky, oblečenie, knihy ktoré najbližší rok neprečítam. Proste somariny, Aliexpress, výpredaje. Ja som už sama zo seba zúfalá. Mám pocit, že tie veci v danej chvíli naozaj extrémne potrebujem a keď si potom druhý mesiac uvedomím koľko som minula tak ma poráža. Pýtam sa kde sú sakra moje peniaze, veď nič nemám. Teraz som išla len tak kuknúť do Zary na výpredaje a už mám zas 50€ v košíku, ale tie veci sa naozaj oplatia proste. Chápete.... Som zúfalá sama zo seba. Teraz potrebujem šetriť peniaze, nemôžem si dovoliť míňať na nič.
Poznam,tiez niekedy cumim,kolko som pominala 🤣. Mne pomahaju investicie. Odtial tazko vyberies a pri pohlade na to,ako pekne rastu.... Takze na take nieco posielaj,kde sa neda vytiahnut. A ozaj prejdi naozaj na predavanie na Vin..d. za mesiac som si tak cez 1000 zarobila,ked som to tam nahadzala. Easy je to a vyprazdnis skrine.
skús si tie peniaze, ktoré minieš na blbosti premeniť na čas, ktorý si musela stráviť v robote a spýtať sa sama seba, či tie veci majú pre teba naozaj takú hodnotu, že kvôli xy veci si ochotná stráviť toľko času v práci.
Čo sa týka Aliexpressu, tam prestaň chodiť, odhlás sa z odberov na ostatných obchodov a pretrieď si skriňu a spíš si, aké oblečenie naozaj potrebuješ dokúpiť. A nič viac si nekúp, ani keď to je lacné. Tiež som takto nakupovala, keď boli výpredaje (vtedy to treba kupovať hneď a nerozmýšľať nad tým, lebo sa to vypredá). Reálne to nemá zmyslel, tie veci sú síce značkové ale sú to handry, po pár praniach nevyzerajú dobre a aj tak mám pár vecí obľúbených a zvyšok nenosím skoro vôbec... Ja som tiež kedysi veľa nakupovala cez net. Vždy mi prišla do mailu info o výpredaji alebo zľava. Prvé objednávky ma tešili, postupne som si uvedomila, že balíček prišiel, aj som si ho rozbalila, pozrela som si ich rad za radom ale skúšať sa mi ich už ani nechcelo. Prestalo ma to tešiť a tešila som sa na peniaze, ktoré mi vrátia za oblečenie, ktoré som im poslala späť. Postupne sa mi celý ten odevný priemysel sprotivil, celé mi to príde taká ilúzia. Snažím sa kupovať si už len veci, čo naozaj potrebujem
môžeš si aj pozrieť tento dokument ale to je skôr pre info, neodradí ťa to asi nakupovať, len sa budeš zle cítiť
Precitaj si ake hrozne a karcinigenne chemikalie su vo fast fashion (od zara az po GAP) a hned ta to prejde...ja som takto vytriedila a ostali mi realne dva obchody s oblecenim co sa nebojim dat na seba 😆😆
@bora0123 No oblečenie z Lidlu mi teda extra kvalitné nepríde. Akurát tie nepremokavé nohavice a bundy pre deti sú fajné, inak teda nič moc.
@janickacrazy tak zase pozor, ja hovorim o zdravotnej nezavadnosti, nie ze to vydrzi na dalsie tri generacie 😅 vyslovene len ze tie farby a latky ti zdravotne nijak neublizia, ja osobne tiez mam skoro vsetko z Tchibo ako @10zabka 🙂
@bora0123 áno, chápem, ale tak človek by predpokladal, že to bude aj trochu kvalitnejšie, keď je to teda zdravotné nezávadné, ale tak dobre vedieť, možno skúsim niečo kúpiť a uvidíme 😁
Tvrdis, ze veci zo Zary sa aktualne oplatia. Ale rovnake vypredaje byvaju pravidelne. Takze naozaj nie je dovod plnit si satnik oblecenim, lebo sa to oplati. Nepotrebujeme mat kvanta veci do rezervy a realne vacsina ludi aj tak nosi dokola to iste a po case zisti, ze ma veci, ktore sa mu uz nepacia alebo nesedia velkostne. Mozno pred kupou napr. dalsich rifli si chod zratat a riadne pozriet tie, co uz mas doma. Alebo si otvor skrinu a pozeraj, co vseeeetko uz mas. Drzim palce. Na zaciatok je aj super, ze si to uvedomujes.
@babulkomale nechavam si 800€ na mesiac.
@lauriik aha, tak to mas asi len ako vreckove u rodicov.
@babulkomale to to je teda komentár ....
z mojho pohladu mas s tym hlbsi problem, mas nutkanie. kolkokrat ma laka pochodit po obchodoch, vidim sa s plnymi taskami a realne ked prejdem, tak mam v taske jednu - dve drobnosti. ale mna z nakupovania vyliecil zivot, ked nebolo zaco, nenakupovala som. poradit ti neviem, iba ze s tym musis vedome pracovat. a mozno je to fakt dobry napad, to co ozaj nepotrebujes predat cez aplikaciu v. mozno ta to chyti a budes mat nutkanie stale nieco predat. a tam to fakt ide, sama som sa cudovala.
@heln ja mám problém hlavne keď sú zľavy. Raz som kúpila obojky pre psa lebo boli v 70% zľave a najlepšie na tom je, že som psa ani nemala. Tu už neviem či sa mám smiať, alebo plakať 🫣😀
nevyhľadávaj zľavy, hlavne sa zdôver psychiatričke a lieč sa
Tiez sa obavam ze tu uz ziadne clanky o karcinogenoch vo fast fashion nepomozu 😅😅 aj ja som zvykla byt trosku hoarder, velmi mi pomohla knizka Danšari - umenie upratovat, pekne je tam popisane o tom ake veci vlastnit/nevlastnit, o hoardingu ako takom atd...ale obavam sa ze v tvojom stadiu uz nic podobne nepomoze, urcite by som konzultovala profesionala a hlavne si to neber tak ze si "vadna" alebo "chora", obchody velmi dobre vedia co robia a ako nalakat ludi, niektori do toho vpadnu, ini nie, ti druhi obcas mozno maju svoju inu zavislost, to je vsetko 😊 odpust si ze si nazhromazdila tolko nepotrebnych veci a zacni "odznova", venuje sa tomuto aj pani Patricia Hrehusova, konkretne Konmari metode https://radostdoma.sk/o-mne/ , moze ti to pomoct ked si budes pretriedovat veci co si nazhromazdila 🙂
Zriad si kapsulovy šatník, začni takto: všetky veci daj na 1 kopu....a začni triediť, prva kopa: už nechceš nosiť, čiže darovať/predať
Druhá kopa: nosím. Odložiť do skrine
Prvú kopu predaj alebo daruj....malo by ti v skrini zostať asi 20-25 ks oblečenia, viac nie
Nenakupuj online ani nechoď do obchodu
@beata_k áno, máš pravdu. Najlepšia obrana je útok. Mňa presviedčať nemusíš, keďže si napísala, že certifikát sa kupuje. Viem, že kúpiť sa dá takmer všetko (okrem zdravia). Ale viem aj to, že na každé klamstvo sa raz príde. A verím, že ak je pravdou, čo si napísala, tak aj na firmu, kde pracuje tvoj "známy" (keďže o tom vie), sa časom príde.

Asi sa idem aj ja pozrieť na Zara online 😄 niečo zaujímavé nahádzať do košíka