Ako efektívne šetriť a vyhnúť sa zbytočným nákupom?
Máte nejakú vychytávku ako nemíňať peniaze na veci, ktoré nepotrebujem? Dajme tomu hračky, oblečenie, knihy ktoré najbližší rok neprečítam. Proste somariny, Aliexpress, výpredaje. Ja som už sama zo seba zúfalá. Mám pocit, že tie veci v danej chvíli naozaj extrémne potrebujem a keď si potom druhý mesiac uvedomím koľko som minula tak ma poráža. Pýtam sa kde sú sakra moje peniaze, veď nič nemám. Teraz som išla len tak kuknúť do Zary na výpredaje a už mám zas 50€ v košíku, ale tie veci sa naozaj oplatia proste. Chápete.... Som zúfalá sama zo seba. Teraz potrebujem šetriť peniaze, nemôžem si dovoliť míňať na nič.
@bubuzu to si napísala na 1* ❤
@lindous tak to na tom musíš byť celkom dobre, myslím finančne. Zarobiť 750, zaplatiť nájom, z toho zvyšku by si si veľmi dobre rozmyslela, či to niečo ozaj potrebuješ. Som sama s dcérkou, mám veru čo robiť a ešte aj druhú prácu si musím hľadať, keďže táto, ktorú mám, ma psychicky neskutočne ničí... neber môj komentár zle 🙏
Existuje dobry program na jednoduche domace uctovnictvo, vola sa Homebank a je zadarmo. Tam mas prehlad o prijme a vydavkoch.
super tema , ja som dnes zistila, ze nase vydavky na poplatky su nizsie ako som si myslela a nastala otazka ....kde do frasa idu zvysne peniaze . Takze pekne krasne som vzala zosit , napisala stav uctu , odratala povinne vydavky dala limit na stravu a vyslo mi, ze minimalne 1/3 z platu nam musi ostat .
Ja som bola taká istá proste mi to nedalo kupovala som deťom dopredu veci keď boli výpredaje sebe mužovi všetko možné. Teraz som sa zaprisahala že nejdem už kašlem celé výpredaje, výpredaje boli a aj budú. Najbližšie budem objednávať veci keď deťom budem triediť handry na jar čo im už je malé a podobne plus topánky. Všetci máme toľko veci že ich nestíhame nosiť ale ja to zase pravidelne triedim predám a tak. Teraz som už mesiac nič neobjednala a normálne som šťastná
Nečítala som všetky komentáre.
No zmenila by som myslenie úplne iným smerom. Upriamila sa na niečo veľké, čo by som si mohla kúpiť.. dom, auto, chatu, dovolenku, cestovať po svete, šetriť na skorší odchod do dôchodku......... Ja teda kupovanie neznášam
No keď som odišla od rodičov, kde som bola rada za chleba s maslom a cukrom a topánky, ktoré premokali, som kupovala rada.. nie moc, lebo som bola na md....ale v rámci svojich možností...
No keď som sa po čase pozrela, že mám skriňu hlúposti, ktoré ani nemám kam vynosiť a ani nikoho nezaujíma, čo mám na sebe..chladničku potravín, ktoré som nestihla zjesť... a že radšej by som bola s nejakou dobrou fin. rezervou, autom, moznosťou cestovať, zaplatiť si vstup, užiť si to bez počítania, či mám na kávu v reštike.....tak ma nakupovanie hovadín prešlo. Dnes mám problém si vôbec niečo kúpiť, toľko to odkladám, až už je iné ročné obdobie napr. Aj keď to reálne potrebujem, napr nové botasky, no vlasy mi dupkom stoja, keď mám ísť kupovať.... Svoj čas som presmerovala na prechádzky v prírode, cvičenie, cestovanie, psa........ Nájsť si iné, ďalšie koníčky, niečim sa zamestnať, trochu zmeniť myslenie, nezameriavať sa na materiálne, spotrebné veci .... to kupovanie je pre mňa úplná strata času. Ciele s financiami mám veľké, niektoré financie v investíciách, nejakú rezervu na sporiacom, niečo na bežnom a väčšiu radosť ako z nových handier mám zo zostatku na účtoch a bolo mi ľúto dať peniaze za somariny, keď si za ne môžem potom kúpiť niečo hodnotné...
@10zabka vieš čo napíšem ti príklad, robila som v jednej firme.. Komponenty sa striekali karcinogénnych sprejom (zakrytie iného sfarbenia...) Keď prišla kontrola, zameraná na enviro., hygienu, zdravotnu nezávadnosť.... Spreje neexistovali. Do labáku išli nestriekané výrobky. (No veľky výskyt rakoviny u pracovníčok na tak malom mieste....) ďalej napr všetko je slovenská výroba, no reálne všetko chodí z Poľska, na Slovensku sa to dá iba dokopy.... Netýka sa to síce oblečenia, no netreba byť naivný...a nie všetkému, čo robia veľké korporáty treba veriť.... Oni robia pre SVOJ ZISK 😉
Kupujem len kvalitné veci, mne teda otázka, či kúpim 7kusov nohavic odpada, keďže najlacnejšie stoja 150. Tým pádom handier máme málo, ale kvalitných. Neznášam tie 20€ haraburdy.
@mooonika1975 aké značky a kde kupuješ?
@summer23456 v zahraničí, rôzne, to sa liši, či deťom, či sebe, teraz nakupujem zimné oblečko, na lyžovanie, neviem, či sa zmestim do 800€ za bundu a oteplovačky ,ale ako vravim, kupim goretexove a viem, že pár rokov vydrži.
Normálne sa vedieť kontrolovať. Proste nekúpim. Oblečenie kúpim ked ho ozaj potrebujeme, knihy mame z knižnice, kozmetiku som dostala na sviatky.
@blackcat8885 presne, oblečenie kupujem, keď ho potrebujeme 👍 Kedysi som si šila, lebo som neznášala rovnaké oblečenie, teraz kupim radšej inde.
Skus pravidlo 7 dni. Ak najdes nieco co mas pocit ze naozaj chces/potrebujes, pockaj 7 dni. Ak to chces/potrebujes aj potom, tak to kup. Vacsinou za tych 7 dni zabudnes alebo zistis, ze to az tak nepotrebujes
@nikyball ja mam narychlo kupovane u Cinana pyzama a kocne kosele, kvoli predcasnemu porodu a nic im nie je uz roky...z drahej predajne spodnej bielizne pyzamo zislo z farby a znicilo sa okolo gumiek. Tak ja uz nechapem...
@mooonika1975 ja si davam nohavice sit, ale 150€ ma nevyjdu. Ja zas neznasam pocit ze musim rychlo prat aby som mala co nosit, radsej mam dostatok vsetkeho na vymenu, aj topanok.
Deti maju po 70 parov ponoziek, aby da nestalo ze sa pokazi pracka a nebudeme mat.
@dididudu ale ved toto je najrozumnejsie riesenie kupit lacno vopred, synovi som kvalitnu bundu hrubu aj peknu kupila za 15€ na konci zimy a kupodivu ju nosi uz druhu zimu, co u nas nebyvalo, lebo moje deti rastu neskutocne. Skor ten tlak pred zimou nemam rada, rychlo kupovat a vystihnut kedy uz dodali zimny tovar a zaroven je este na vyber aj farba a velkost.
Snehule uz kupujem na jesen o cislo vacsie, lebo januar - bez sance, raz sme zabudli na dovolenke snehule a ze kupim a nikde nic uz.
Takze za mna urcite lepsie dopredu kupit, na nove kolekcie si nepotrpim, valaju sa v tom niekedy aj na vydratom blate pod snehom 🤦😃
@babulkomale ty kks, ponožky kupujem tiež dva páry za 12€ , v 70 pároch by som mála 400 €, krát dve deti, to je 800€ , to by som nedala, ponožky preperieš aj v ruke, keby potrebuješ.
Pripadne, ja mam este zoznam drahsich veci, ktote chceme v roku kupovat. Napri lyziarska suprava pre syna, tycovy vysavac... mam vybrany ze ktory. A cakam na akcie. Vysavac som tak kupila o 200e lacnejsi pocas black friday, a supravu tiez lacnejsie. Normalne to mat tie dolezite veci co budi treba pospisovat, a sledovat akcie.
@babulkomale ide o to, že ta bavlna je iná, kadečim je to napúšťané,
@mooonika1975 samozrejme je to tvoja vec, ale nerozumiem, preco take drahe. Ano, aj moji maju merinove ponozky/podkolienky na lyze, aj turistické drahe, ale nie vsetky, na bezne nosenie do skoly a skolky normalne balenia ponoziek, az sa divim ze fakt vydrzia dost.
@babulkomale preto ich nemám toľko, mám ich menej, 10 párov a stači, načo 70?
@mooonika1975 nemam ten pocit...ktovie ako to cele je, uz neverim skoro nicomu ohladne velkych firiem.
@mooonika1975 no nam nestaci. Aj tri pary denne zaspinia, muz chodi na sluzobky, sportuje, to sa toci vo velkom. Aby som este ponozky strazila popri ostatnom, no chcelo by sa mi 🥴
Idu von, poskacu v zahrade po tramposke, prezut, idu do interieroveho ihriska, prezut, na spiatocnu cestu nove ciste, potom doma sa osprchuju a ak nejdu este spat, dalsie ponozky...takze s desiatimi parmi lebo boli drahe, by sme nevystacili. Plus prezlecko taska v aute, rezerva v skolke v skrinke, vsade ponozky 😃
@babulkomale oki, ani my nemáme 10, to bolo len na porovnanie, ale viac ako 15 nemáme. Periem každý deń, tiež športuju všetci, takže sa toči oblečko a pranie mu neškodi. Ale je pravda, každého osobná vec, len som chcela poukázať na to, že stači aj menej a radšej kvalita. 😍
@babulkomale ja napriklad objednávam trička pre jedného syna zo Španielska, keby si videla tu balvnu, tak niektoré tie tričká ešte z dôb socializmu, boli presne také , hrubšia bavlna a taká rohata, keď ju operieš, ako staré bavlnené plachty.

Ja som taká istá, míňam na zbytočnosti a tak som kartu odovzdala priateľovi nech ju skryje,zatiaľ má nekare 🤣