icon

Ako efektívne šetriť a vyhnúť sa zbytočným nákupom?

12. jan 2024

Máte nejakú vychytávku ako nemíňať peniaze na veci, ktoré nepotrebujem? Dajme tomu hračky, oblečenie, knihy ktoré najbližší rok neprečítam. Proste somariny, Aliexpress, výpredaje. Ja som už sama zo seba zúfalá. Mám pocit, že tie veci v danej chvíli naozaj extrémne potrebujem a keď si potom druhý mesiac uvedomím koľko som minula tak ma poráža. Pýtam sa kde sú sakra moje peniaze, veď nič nemám. Teraz som išla len tak kuknúť do Zary na výpredaje a už mám zas 50€ v košíku, ale tie veci sa naozaj oplatia proste. Chápete.... Som zúfalá sama zo seba. Teraz potrebujem šetriť peniaze, nemôžem si dovoliť míňať na nič.

Strana
z6
babulkomale
14. jan 2024

@10zabka ale ved kupovanie certifikatov je znama vec.

babulkomale
14. jan 2024

@mooonika1975 ja mam viac a tiez su kvalitne. Urcite ich nevyhadzujem po mesiaci derave.Mozno mam viac penazi co do toho mozem dat. Pravdupovediac, neviem kolko stoja ponozky, ani lacne, ani drahe merino 🤔
Zaujimave, ako to ma kazdy inac.

babulkomale
14. jan 2024

@mooonika1975 mame take tricka z USA spred par rokov, neznicitelne, ale pre mna velmi hrube, ja ich volam zimne, aj ked su tam palmy 😃
Mne je v nich teplo.

snowflakenel
14. jan 2024

@nikyball vidis a ja zas kupujem pyzama len z tchiba. Aj sebe, aj manzelovi. Nevytahalo sa, nerozparalo,,farbu nepusta, periem ich na 60,,niekedy dam na 90. Dcera ma cervene, to par krat pustilo farbu, asi,3 krat, no nic strasne, ze by nieco ine pofarbilo. Asi,tiez nepouzivaju to iste.na farbenie.
Napriklad zo Zajo legin ciernych som dostala silnu alergiu na farbivo. Akoby som sa vyvalala v zihlave. .....
Taktiez,z jednych letnych kozenych sandalok,,znamej znacky,,tiez,ciernej farby. Svrbive plizgieriky na chodidlach , ako boli remienky. ......

kathhii
Autor odpoveď zmazal
mooonika1975
14. jan 2024

@kathhii och , to je super, že kurzy a určenie typu , wau 👍👍 prečo si to zmazala, je to super

eskop
14. jan 2024

Nečítala som všetky komentáre.ale asi by som hlavne vymazala appky typu Ali, temu. Na zare som aj ja zavisla🤣 ale ja skôr pre malú. Ja si oblečenie kúpim asi 3 krát do roka za 50e. Keď nevieš sporit na šetriaci účte bud dat taky kde sa nedajú vybrať peniaze alebo odkladať si k mame napr. Aj ja tak robím 🤣 a mame doma dve pokladničky. Jednu ma dcérka a druhu mame my -nedá sa otvoriť len s nožom 🤣

stanulienkat
14. jan 2024

Práve kvôli takýmto veciam by mali už od základnej školy vyučovať na školách finančnú gramotnosť. Autorka, ty si ešte ten lepší typ, že máš na rozhadzovanie peniaze, len je veľmi veľa ľudí, ktorí už týždeň po vyplate nemajú peniaze a napriek tomu rozhadzujú na hlúposti. Takže treba si dať naozaj zrejme nejaký vyšší cieľ, na čo si chceš šporiť- či už na nejakú dovolenku, auto, na niečo väčšie.... nenavštevovať internetové stránky s oblečením a najst si radšej nejakého koníčka ako napríklad čítanie, alebo šport. Viaceré ste tu písali, že máte rady nakupovanie v Zare. Priznám sa, mám a ja zopár kabatikov odtiaľ, ale iné veci sú tam príšerné, nechápem čo sa vám v tom obchode páči. Predvčerom som navštívila ich stránku s výpredajovými vecami a tie veci by som nekúpila ani keby stáli dve eura. Hruza, nevkus a des.

blackcat8885
14. jan 2024

V prvom rade pozerám sekac teraz som si kúpila Zara zimnú bundu za 9€ a kupujem tam aj deťom veľakrát tričká. Nove kúpim skôr tepláky. Minule v sekaci synovi Adidas mikinu za 5€. Proste ked z niečoho deti vyrastú alebo je zničené vtedy kúpim

milanemila
14. jan 2024

Ja som si tak odvykla pocas korony chodit do obchodakov, ze uz vsetko nakupujem online a navstivit obchodak s tym hlukom a svetlami, vela ludmi ma normalne mentalne vycerpava. Nevyhoda je, ze online sa nakupuje jednoduchsie a pri 2 detoch a zariadovani noveho bytu bolo toho fakt vela “co trebalo kupit” 🤦🏼‍♀️ a vadi mi to, lebo dlho sa nam darilo zit minimalisticky a neznasam zapratane byty blbostami. Takze moje odporucania:
1. Nechodit do obchodakov
2. Odinstalovat si z telefonu nakupne aplikacie
3. Zrusit newslettre do mailu s info o zlavach atd.
4. Nepozerat eshopy iba tak, ci na nieco narazis, ale hladat konkretnu vec a odfitrovat si to (napr potrebujem nohavice, pozerm iba tie)
5. Dat veci do kosika a zavriet stranku, ak aj na druhy den budes vediet co vsetko tam mas a zbodnotis, ze to treba, tak kupit
6. Vytriedit satnik a nechat si veci kt realne nosis a budes mat lepsi prehlad ako v natlacenej skrini
7. Hned na zciatku mesiaca si vyclenit sumu “na blbosti” a tu neprekrocit
Nakupovanie je zavislost ako kazda ina, cize treba sa na zaciatok “vyhybat pokuseniu”.
Mne az teraz pri stahovani docvaklo, kolko veci mame a normalne mam uzkost z toho a mam chut tie krabice vsetky zahodit 🙈

bora0123
14. jan 2024

@nikyball mne sa to osobne teda nikdy nestalo 😅 a to mame skoro vsetko z Tchiba, no moze byt kludne, zas sa budem opakovat ze ja som nestudovala co je najkvalitnejsie oblecenie na svete co nas vsetkych prezije a nikdy nepusti farbu a ani ziadna dierka na nom nebude 😅 mne islo len o zdravotnu nezavadnost, t.j. kludne nech som aj cela modra z toho pyzama ale aby som si z toho neuhnala rakovinu, polopate povedane 😆 lebo tie svinstva co sa do regulerneho textilu davaju to mi mozog neberie 🥲 zara guess gap adidas nike vsetko na jedno kopyto s tymi chemikaliami

snowflakenel
14. jan 2024

Inak baby, pri vianocnom upratovani som zistila, ze vlastne mam este kopec triciek,,svetrov a mikin, ktore som mala na sebe mozno 2x. Tak v obchhodaku sa mi naozajvlepsie ,,dychalo,, ked som zistila, ze nove handry nepotrevujem. Manzel sa smial, ze vsak upraruj castejsie.
Inak moj muz pracuje manualne. V skrini ma 3 police, plus jednu cast na mikiny a bundy a v pracovni skrinu na monterky a obnosene veci, co normalne uz nevynosi. On si kupi naraz par triciek kvalitnych , vynosi ich a ked su uz v stave, ze si ich naprijlad do mesta neoblecie, rak sup do roboty.....

lenuska852
14. jan 2024

Tiež som takto bola,proste som minula 300-400e na hlúposti ktoré som k životu nepotrebovala.som si dala záväzok od 1.1.2024 nebudem nič kupovať,a ver ze zatiaľ sa držím.sice už som mala pokusy asi aj 10x ze by som objednala hocičo,ale som si hneď v tom momente povedala ze nie,proste som si dala nejaký záväzok a neupustim,je to všetko v hlave.aj legíny lelosi namna vybehli na nete ze 50% zľava,za 18e 1ks,ale som si povedala ze mam asi 10 legín doma a nepotrebujem ich,a ver neobjdnala som ich.zacala som cvičiť a venovať sa sebe,myseľ si zabaviť niečím iným ako len objednávanim a Minanim

nikyball
14. jan 2024

@bora0123 @snowflakenel ja mam to cierne na gombiky a teda uz viackrat som ho prala a stale. Este mi baby radili vyprat ho v octe tak skusim to a uvidim.

autor
14. jan 2024

@natalka13 ja práveže nemám veľa ks oblečenia, vždy kúpim niečo nové čo nemám. Snažím sa aj o kapsulovy šatník. Sa som iný typ "maniačky" ako kupovať 20ks riflí a podobne

luccija
14. jan 2024

Ja som si vybrala viac veci v Zare a pokým som ich išla zaplatiť polku z košíka mi vykúpili ostatné ženy, takže som ušetrila🙂a ostatok čo mi prišiel mi bol veľký, takže som išla vrátiť na predajňu.A to som nemala spraviť, lebo tam som nakúpila🙂)
Sú mesiace kedy nekupujem potom zase kúpim viac, ale veď vždy je niečo na jar kvety do záhrady nepotrebujem, ale chcem, každú chvíľu je niečo iné potrebné vymeniť posteľné obliečky, nové tenisky .. nevidím nič zle na tom dopriať si, ale áno treba aj šetriť.Pokial to nepreháňas, že každý mesiac kupuješ haldy veci tak to je ok.
Niekto prepije v baroch, minie na kozmetiku, pedikuru, výlety každý má svoju achilovku kde dáva peniaze.Cez Covid som za rok nasetrila
vela peňazí tam som zistila koľko miniem zbytočne, keď niekam idem.Ono sa to nezdá, ale to tam pizza, tam tričko, dcére knižku kvet do domu a zistíš, že si minula xy za sobotu a nič nebolo extra potrebne

autor
14. jan 2024

@luccija presne to aj ja. Doplnky do domácnosti, vianočné ozdoby, darčeky. Teraz ide jar, zase kvety, oblečenie pre deti( ktoré majú aj podedené aj z minulého roka takže nemusím kúpiť nič), hračky atď... Proste stále niečo súrne "potrebujem", ale momentálne si musím došetriť a nemíňať ani cent navyše. Pravdepodobne to inak ako vedome a s trápením nepôjde

luccija
14. jan 2024

Tak si daj nejaký strop koľko budeš mať na účte a viac neminies.Su ľudia čo vedia viac držať peniaze, ozeleju nekúpia si..načo potom žijeme, aby si človek nekúpil čo mu robí radosť? neminiem na nechty, mihalnice, cigarety a kúpim si topánky.Ak neminas stovky eur zbytočne dopraj si

autor
14. jan 2024

@stanulienkat práveže mám cieľ. Potrebujem na zubára a na strojček za 5000€ 😳

autor
14. jan 2024

@blackcat8885 ja napríklad deťom nemusím kupovať absolútne nič lebo za prvé dedíme a za druhé, ja viem šiť a môžem hocičo ušiť (látky samozrejme mám). Ale namiesto toho kupujem "vychytávky" v zľave

mamka34
14. jan 2024

Mne to ale príde vtipné. Môj pes behal vonku a stratil parádny obojok. Ako by sa mi teraz hodil. Proste dobre kupujete, veď to v kľude hoďte na koník a my budeme radi, že sme dobre kúpili.🥰 Ďakujem

dididudu
14. jan 2024

@babulkomale tak toto ano kupujem stále ale len čo treba nie zbytočne. To vždy kupujem na leto keď je zima a po zime na ďalšiu zimu

mogy
16. jan 2024

Dať ich tak, aby sa nedali len tak ľahko použiť. Terminovaný účet, investície. Určiť si na čo je ten sporiaci účet a minúť to len na ten účel...

oliviakatka
17. jan 2024

Mala som ten istý problém, nemám žiaden sporiaci podúčet, proste v deň výplaty mi odchádza cca 120€ do investu :D v ktorom nie je také jednoduché dostať sa k peniazom. Inak by som neušetrila nič, skôr sa zameriavam na ten dlhodobejší cieľ, že ak niekam mesačne pošlem 100ku a ešte sa mi to zhodnotí napr. 6-9% tak o 5-6 rokov si budem môcť splniť väčší sen ako každý mesiac handry a blbinky :D už keď mínam viac než chcem - navýšim si invest

natashkaa
2. jún 2024

@bora0123 prosím aké to sú

natashkaa
2. jún 2024

@mooonika1975 ahoj aká značka ?

Strana
z6