Ako mesačne minúť len 56 eur na jedlo?
Napíšem tu svoj jedálniček za 56 eur mesačne :
DEN 1
Cena 0,177+0,285 = 0,462 eur
Cena 0,717+0,1875 = 0,904 eur
Cena 0,45+0,195 = 0,645 eur
Cena 0,4+0,1125 = 0,511 eur
DEN 2
Cena 0,1275 + 0,1185 = 0,246 eur
Cena 0,717+0,1035 = 0,82 eur
0,13+0,106+0,016+0,075+0,153=0,48 eur
Cena 0,1605+0,1125 = 0,273 eur
SCITANIE CELKOVYCH KALORII DEN 1 + DEN 2
8458 KJ + 10133 KJ = 18591 KJ
SCITANIE CELKOVEJ CENY DEN 1 + DEN 2
2,522 + 1,819 = 4,341 eur
Celý mesiac kombinujem DEN1 a DEN2, a teda 15 dní v mesiaci jem podľa DEN1 a 15 dní v mesiaci podla DEN2.
Pri mojej cenovej spotrebe 1 euro na 4282 KJ, ma vyjdú potraviny 8000 KJ : 4282 KJ = 1,868 eur na den = 56 eur/mesiac !!!
Strava je pestrá, je v nej dostatok kalorii, dostatok tukov, bielkovin, sacharidov, škrobov, cukrov a taktiež dostatok vitamínov a minerálov. Všetky potraviny boli kupované v akcii, v hypermarkete ktorý ponúkal najvyššiu akciu na danú potravinu. Chlieb nekupujem hotový, ale kupujem najlacnejšiu múku a doma z múky spravím chlieb, chlieb tak vyjde 4 násobne lacnejšie.
kapusta najvyššia akcia 0,59 eur/kg
zemiaky najvyššia akcia 0,69 eur/kg
ryža najvyššia akcia 1,25 eur/kg
múka najvyššia akcia 0,44 eur/kg
mlieko polotučné najvyššia akcia 0,57 eur/l
tvaroh najvyššia akcia 3,75 eur/kg
biely jogurt (grécky jogurt) najvyššia akcia 2,79 eur/kg
kurča chladené najvyššia akcia 2,49 eur/kg
bravčová masť najvyššia akcia 3,56 eur/kg
fazula najvyššia akcia 2,18 eur/kg
hrach najvyššia akcia 3,56 eur/kg
mrkva najvyššia akcia 0,56 eur/kg
sosovica najvyššia akcia 2,5 eur eur/kg
kebab dresing najvyššia akcia 5,1 eur/kg
Vajcia najvyššia akcia 0,2 eur/kus
PS : Cenová spotreba može byť ešte menej než 56 eur/mesačne a to predovšetkým u starších ľudí (vekom klesá bazálny metabolizmus a tým aj celková spotreba energie) a u žien (ženy sú nižšie a majú menšiu hmotnosť a teda i menší bazálny metabolizmus a menšiu spotrebu energie).
@mameha7 nie,on chcel len,aby slobodné vedeli,že moc toho ,(prepáč ozaj). nenavyberá,nenažerie. 🤭😅 Aj keď sakra vyberá 🤣
Z tých surovín by sa dali uvariť aj iné alternatívy. Aj hustá polievka, prívarok. Nemuselo by byť mäso každý den. Zaradila by som ešte iné mliečne výrobky, ine druhy ovocia. Akcie sa v obchodoch striedajú a opakujú. A občas by som z tej lacnej múky upiekla aj koláčik na raňajky. K chlebu s masťou jednoznačne patrí cibuľa. Tiež býva v akcii. Dobra na imunitu, kašeľ, antioxidant.
Inak dobre to vyzerá takto rozporcovane do kalórií a cien. Mam vcelku prehľad o akciách a cenách, ale niektore tvoje uvedené som už dávno nevidela také nízke.
Z tohto jedalnicka by ma zdulo ako 🐐😅
autor, ...to sa chváliš, alebo sťažuješ...
@mameha7 * Ja si myslím, že autor chcel len ukázať, že sa dá najesť aj lacno a vyvážene. *
fakt vyvážená večera 2 vajcia a dotlačiť sa 5. chlebmi
ani maslo, nátierka ani cibuľa 🙂 ani zelenina
@tomas123456789b Nemáš náhodou OCD poruchu?
Kto by mal čas vážiť na gramy, rozpočítavať na desatiny centov len aby sledoval koľko ušetril
lebo toto ani na chudnutie ani pre šport nie je použiteľné, maximálne do väznice alebo pracovného tábora
Nemyslím to zle, ale zaváňa to rôznymi poruchami ..
Uz davno som sa nenasmiala tak ako v tejto diskusii na niektorych komentaroch 😅😅😅
Ale však pre mňa za mňa si jedz banány koľko chceš. Ani tráva ešte nepripadla a je úplne zadarmo
@evcagabi áno, vždy lepší smiech,ako kapusta s kuraťom 😆. Chalan si proste chrumká svoje za 56e 🤭
Sakra veď to aj zajac má viac zeleniny. Keď mažeš chleba tou masťou normálne ju predtým odvážiš.vazis si kura aby nebolo o pár gramov viac? Vlastne všetko presne dovážiš? To aby má trafil šľak veď mne sa ani do koláča nechce vážiť, radšej pečiem hrnčekovve. Ešte tu napiš,že si nelies múku,vyrábaš práci gél, šijes si oblečenie z bavlny a ja sa pôjdem hanbiť do kúta zato že som taká nenazrana a ešte aj márnotratná.
Kaloricky to je spočítané, splna to denný kalorický príjem, podrobne som vypisal počet kalorii, takže o akom energickom deficite a diéte tu vlastne píšete ? Neviete si to spočítať ?? Vyvážene, hmmm, je tam jablko, banán, biela kapusta, mrkva, strukoviny, mäso, vajcia, tvaroh, mlieko, obilniny.. bežný slovák je 50% polotovarov, a zeleninu si dá maximálne tak ako plátok šalátu v cheeseburgeri... Tí výživnejší" si dajú s dobrým pocitom jedno jablko denne... takže vážne nerozumiem čo tu hovoríte o "nevyváženosti" ked je zcela zrejmé, že 95% Slovákov je oveľa menej vyváženejšie a predsa normálne žijú......
@mamamasama
"pri tomto prispevku neriesim sumu, ale to ako sa tu do neho vsetky pustili, pricom je ten jedalnicek nutricne uplne v poriadku."
No práve, ba povedal by som že nutrične oveľa výživnejší než je 95% Slovákov, ktorých strava sa skladá prevažne z polotovarov a ich najvčší výživný tromf je jablko s vločkami a plátok šalátu v hamburgeri v mcdonalde..
@zuzanita1609
podotýkam že kapusta nie je kyslá, ale obyčajná biela kapusta. Neviem prečo si všetci domýšlate že ide o kyslu kapustu, ja som nikde neudával že i o kyslu kapustu napísal som len "kapusta". Nemám problém s peniazmi, vdaka tomu že som sa naučil hospodáriť, ak by som sa to nenaučil, tak by som žil od výplaty k výplate... nemám poruchu trávenia...
@domka222
myslel som to tak, že pre akcie netreba pátrať po obchodoch, ale stačí si to všetko pozrieť na internete a naplánovať do akých hypermarketov ísť. Mimochodom zvyčajne to tak býva že 70% najnižších akcií je v Kauflande a zvyšok prípada na Lidl,Tesco,Billa,Metro...
@viestta
Neboj, veľmi lahko sa dá na ten jedálniček zvyknúť. Ludia jedia tisícnasobne horšie kombinácie a sú tu.
@tomas123456789b prečo potrebuješ rozoberať svoj jedálniček? Mal si to vždy,či iba v poslednú dobu? Úprimne. Ja sa pýtam tiež úprimne. Máš poruchu, nejakú? Si sám či máš partnerku? A ak áno,toleruje toto? Viem že ľudia by mali začať šetriť zbytočnosťami,mali by začať trošku (fakt iba trošku) rozmýšľať ako ty,ale ak je to choroba,vopred sa ospravedlňujem. Ži chlape, nerieš čo zješ,aj tak všetko na jedno kopyto,či také,či bio 😏. Za 56e je jedna cena v lepšej reštaurácii s dvoma,troma deťmi. Rodinu asi nemáš, či? Prečo toto potrebuješ riešiť? Fico to myslel vážne,keď povedal,že ľuďom zmení životy,ale k horšiemu, bohužiaľ 🤬.
@tomas123456789b a v akom obchode nakupujes za tie ceny?
no ja by som to este dokazala vypilovat do dokonalosti...
hned prvy den by som dostala z kapusty a bieleho jogurtu tyzdnovu s*acku, a tym by sa moje tyzdnove vydavky zuzili na tu prvu polozku 0,462 eur.
Dobra som, co? 😂
@tomas123456789b nemam spotreby jesť každú hodinu a v tej hodnote kalorickej čo si uviedol sa dá jesť rozhodne zdravšie a pestrejšie ako si uviedol. Hlavne nie si nútený obden jesť štvrť kila chleba s masťou
Nevraviac o Tom že k tým tvojim výpočtom ti chýbajú aj veci ako soľ ,koreniny, predpokladám že chlieb tiež nerobíš len z múky a vody.kura varíš tiež zrejme len vo vode , ryžu takisto. Inak dám ti tip ako ušetria ešte viac , miesto ryže jedz zemiaky.
Ako dlho sa takto stravujes?
Neskôr sa ozvu problémy zo žalúdkoma budeš vidieť.Kapustu na raňajky katastrofa.Teraz hrdina ušetriš na strave a potom ťa to dobehne.
@negymama zabila si 😂
Viem, že nepýtaš radu a asi si spokojný s týmto spôsobom, ale z toho nákupu by sa dali spraviť aj banánové či jablkové lievance, mrkvovo-tvarohová pomazánka, kapusta ochutená a upečená ako príloha alebo úplne jednoduchý šalát z nej, zeleninové placky, prívarky s vajíčkom, strukovinová polievka, prílohové halušky s tvarohom/vajcom, ryžový nákyp s jablkami, to kura neviem na aké spôsoby robíš, tiež sa to dá variovať... ono by to hneď vyzeralo trochu inak, možno aj pre diskutujúce tu... ktorým samozrejme nie si povinný sa zapáčiť a rob ako tebe vyhovuje... ale možno sa niečím inšpiruješ...
@jesenzima ja by som sa skôr zosrala ako lion z takých raňajok 🤣
@tomas123456789b fúha, kebyže dám manželovi na raňajky banán+Jabko a má ísť na 10hodin makať na stavbu tak ma nakope do riti😱🤯...však by do obeda umrel😵💫...neviem si predstaviť, že by takto mohol fungovať ťažko pracujúci človek 🤷♀️...toť môj názor....
@dada4 no "šák" 🤭🤣. Preto si myslím,že ma niečo psychické 😏 a je sám.
@negymama len toaletný papier nie je tiež lacný, voda do záchoda tiež, tak by si bola s nákladmi na tom možno rovnako ako Tomáš za týždeň 😀

@0silvia0 nevedela som si spomenut, len mi prebehlo ako sa Zuza tak nejzne a vasnivo tulila k tomu deravem stlpu