Ako mesačne minúť len 56 eur na jedlo?
Napíšem tu svoj jedálniček za 56 eur mesačne :
DEN 1
Cena 0,177+0,285 = 0,462 eur
Cena 0,717+0,1875 = 0,904 eur
Cena 0,45+0,195 = 0,645 eur
Cena 0,4+0,1125 = 0,511 eur
DEN 2
Cena 0,1275 + 0,1185 = 0,246 eur
Cena 0,717+0,1035 = 0,82 eur
0,13+0,106+0,016+0,075+0,153=0,48 eur
Cena 0,1605+0,1125 = 0,273 eur
SCITANIE CELKOVYCH KALORII DEN 1 + DEN 2
8458 KJ + 10133 KJ = 18591 KJ
SCITANIE CELKOVEJ CENY DEN 1 + DEN 2
2,522 + 1,819 = 4,341 eur
Celý mesiac kombinujem DEN1 a DEN2, a teda 15 dní v mesiaci jem podľa DEN1 a 15 dní v mesiaci podla DEN2.
Pri mojej cenovej spotrebe 1 euro na 4282 KJ, ma vyjdú potraviny 8000 KJ : 4282 KJ = 1,868 eur na den = 56 eur/mesiac !!!
Strava je pestrá, je v nej dostatok kalorii, dostatok tukov, bielkovin, sacharidov, škrobov, cukrov a taktiež dostatok vitamínov a minerálov. Všetky potraviny boli kupované v akcii, v hypermarkete ktorý ponúkal najvyššiu akciu na danú potravinu. Chlieb nekupujem hotový, ale kupujem najlacnejšiu múku a doma z múky spravím chlieb, chlieb tak vyjde 4 násobne lacnejšie.
kapusta najvyššia akcia 0,59 eur/kg
zemiaky najvyššia akcia 0,69 eur/kg
ryža najvyššia akcia 1,25 eur/kg
múka najvyššia akcia 0,44 eur/kg
mlieko polotučné najvyššia akcia 0,57 eur/l
tvaroh najvyššia akcia 3,75 eur/kg
biely jogurt (grécky jogurt) najvyššia akcia 2,79 eur/kg
kurča chladené najvyššia akcia 2,49 eur/kg
bravčová masť najvyššia akcia 3,56 eur/kg
fazula najvyššia akcia 2,18 eur/kg
hrach najvyššia akcia 3,56 eur/kg
mrkva najvyššia akcia 0,56 eur/kg
sosovica najvyššia akcia 2,5 eur eur/kg
kebab dresing najvyššia akcia 5,1 eur/kg
Vajcia najvyššia akcia 0,2 eur/kus
PS : Cenová spotreba može byť ešte menej než 56 eur/mesačne a to predovšetkým u starších ľudí (vekom klesá bazálny metabolizmus a tým aj celková spotreba energie) a u žien (ženy sú nižšie a majú menšiu hmotnosť a teda i menší bazálny metabolizmus a menšiu spotrebu energie).
Zaujímavé, vôbec to nie je zle, dostatok bielkovín, vitamínu C, strukovín, čo tam mne chyba sú polievky, maslo, med, cibuľa napríklad na ten chlieb s masťou, zaradiť aj iné druhy mäsa, občas ryba. Šalát z kapusty a jogurtu robím aj ja, ale na raňajky v tomto ročnom období sú vhodnejšie teplé pokrmy, napríklad ovsena kaša s medom podľa tčm, alebo vymen veceru a na ranajky si daj tie teple vajicka, rovnako jablko na raňajky je vhodnejšie podusene s banánom a škoricou, skus zistíš ze je to oveľa chutnejšie ako surové. Polievky stačí keď zaradis dlho varené mäsové vývary, keďže si sám jedna porcia pre teba je centova položka a vývar si môžeš dat aj na raňajky. Mne teplé raňajky zmenili život.
@tomas123456789b akože potraviny obsahuje ten jedálniček v podstate ok (až na tú masť každý druhý deň), ceny sa mi riešiť nechce, tiež kupujem prevažne v akciách, ale až takto by sa mi na tom ulietavať nechcelo, ale teda na mňa je to tiež málo pestré, aj keď tiež jedávam veľa vecí dokola tých istých čo ty (tvaroh, grécke jogurty, vajíčka, jablká, banány, strukoviny, kuracie mäso), ale nechutilo by mi to stále na ten istý spôsob a každý alebo každý druhý deň. Plus tie kombinácie tiež nie sú pre môj žalúdok. Stále len kura+zemiaky/kura+ryža (mimochodom, kde je k tomu nejaký šalát, kompót, cvikla alebo aspoň uhorky?)..čo nejaké soté na milión spôsobov, kebab, rizoto, napácovať? Len tam už vždy treba niečo "navyše", čo tiež niečo stojí. To isté vajíčka na milión spôsobov, tvaroh má mnoho super využití či na slano či na sladko. Máš tam dobré zdravé veci, len je to celé také o ničom a normálneho človeka by to prestalo baviť po prvých raňajkách. Ale vzhľadom na pridanú predošlú diskusiu a spomínaný segedín si z nás aj tak robíš prdel, takže je to vlastne jedno 🤷.
@tomas123456789b celkom fajn pre niekoho kto potrebuje istý čas vyžiť z mála peňazí ale dlhodobo by som sa takto nestravovala
A nie sú tam ani žiadne čaje, kávičky, piť asi len vodu.
@liv1 že je nižší urážka nie je a že má diagnozu je asi bohužiaľ realita, lebo nespráva sa normálne. A že toto stravovanie s ním žiadna žena zdieľať nebude a nepridá sa je tiež pravda-že si tak nikoho nenájde, hoci samozrejme tu treba voliť miernejší ton a zase nerobiť si z panictva srandu. Stále sa autor nejako vyhýba otázke čo ho k tomu vedie? Pracuje normálne a zarobí 1500 eur mesačne a len proste nie je ochotný investovať do jedla? Je na ID a má nízky ID a je odkázaný takto šetriť? Ak je odkázaný, možno by svoju pozornosť okrem toho jedla a cien potravín mohol sústrediť aj inde a nejako si privyrobiť, aby nemusel až takto extrémne fungovať. Hoci už len vyplňať nejaké dotazníky za odmeny, ak vie sformulovať tak dlhý príspevok a pozisťovať informácie tak možno by sa mohol aj privyrobiť príležitostným písaním článkov a tak... Lebo šikovnosť a inteligenciu má aj napriek pravdepodobnej nejakej diagnoze.
@liv1 že napíšeš niekomu že je malý nie je urážka ale fakt. Ani to že má nejakú diagnozu. Občas mám pocit že ti už nemôže nikto nikomu nič okrem chváli a pritakavania napísať inak len uráža. Veď to aj ja môžem brať ako urážku keď mi napísal že sa stravujem ako 90perc slovákov polotovar mi len preto že mi jeho jedálniček príde všetko len nie normálny a tých 1700lcal či koľko napísal vieš prijať ak pestrejšie a vyzivnejsie. A nepoviem keby je v takej núdzi že nemá zaco. Rovnako ako tie iné témy.
Kde sú také akcie, sledujem tesco. Kaufland, lidl, jednota a teda také ceny, hlavne na kapustu som nevidela
@tomas123456789b keby som bola slobodna a sama zila, tak presne toto som chcela skusit s jedlom, skusit ist do maxima zivin za minimum penazi. Obdivujem to, fakt 👍.
@tomas123456789b ako inšpirácia skvele a klobúk dolu za to spracovanie.
@evansova co je na tom divne? A kapusta ked mu nespôsobuje problemy nech sa tym krmi..niekoho by odviezla sanitka, niekto je s ttm ok..
@simona12345 nie som dokonalá, ale jem veľa 🤷 ale ani tak nejde o to množstvo, ale o tu pestrosť.. jesť stále to isté, preco 🙄
@pikachu999 niekomu to vyhovuje niekomu nie..nietko sa preziera ako prasa, niekomu nechuti zase vela potravin..kolko % ľudí si myslis ze sa stravuje uplne prikladne? A to im tiež nezaruci zdravie do 100 rokov
@jesenzima preto ze mu to chuti napr?
@simona12345 no pochybujem. Skôr chce ušetriť. Keby si jedla svoje dve tri obľúbené jedlá stále dokola, prestanú ti chutiť na sto percent ...
@jesenzima tiez mam obdobia ze si nieco oblubim a jem to stale dookola..
@tomas123456789b a?
@tomas123456789b zaujímavý nápad, normálne by sa mi to hodilo ako projekt pre nejakých študentov sociálnej práce, nech niečo takéto navrhnú a potom aj uvedú do praxe. Máš tam ale veľa chýb. Napr. celé kurča 1kg má cca 200g odpadu, takže cena na 300g mäsa nesedí a kalorická hodnota toho kuraťa tiež nie (tá by sedela po tepelnej úprave ale potom by ti zostalo ešte menšie množstvo gramov). Banány asi ješ aj so šupkou keď ratas že kúpiš kilo a do posledného gramu ho zjes 🤣 to isté aj ostatné ovocie a zelenina, napr z tých akciových zemiakov aj keby si ich jedol so šupkou, tak majú veľa vád takže na porciu máš aspoň 50g straty. Na pečenie chleba si zabudol zarátať soľ a kvasnice, pri takom množstve je to už dosť rozdiel a ináč pri aktuálnej cene elektriny rátaj aj cca 10€ mesačne len na pečenie toľkého chleba. Jogurt môžeš kúpiť obyčajný a máš ho lacnejší, alebo si vyrobiť z mlieka a tiež vyjde ešte menej.
@jesenzima ja mam vacsinou stale to iste na ranajky 🙈 Vynimocne zjem nieco ine… tak raz za 4-5 mesiacov 🫢
Všade píšeš počet kalórií ale nikde ich tam nevidím 😂 KJ nie sú kalórie. Kalórie su Kcal. Ale skúsil si mojko. Možno nabudúce
Nechce sa mi to tu všetko čítať, možno to tu už bolo, ale asi to potrebujem vysvetliť, lebo nie je vyvážená strava nielen o nutričnej hodnote ale aj o prijatých vitamínoch,mineraloch... ? A zároveň o tom, neprijať do tela škodlivé látky, ktoré napríklad také lacné kura bežne obsahuje? Aj najlacnejšia zelenina bude z nejakého dôvodu lacná. Napríklad nedozretá, kvôli rýchlemu rastu príliš hnojena.... Máš naštudované aj niečo k tomuto? Pretože ja mám zopár známych, ktorí robia na farmách, s hydinou napríklad a oni sami mäso z tých fariem nejedia, keďže vidia, čim všetkým tie zvieratá štopkaju aby rýchlo priberali a nepodliehali chorobám. A to nie su ani z tých najlacnejších. Ak ti ide iba o to nejaký čas usetriť, tak beriem, ale dlhodobo asi musíš počítať s tým, že to nie je dobre.
@tomas123456789b my mame deti, muza. 🤣 Ja len ked si dame 3 x do mesiaca 4x kebab tak mam po tvojom rozpocte 🤣
@bubuzu k tomu kuraciemu, máš samozrejme pravdu, ale.. viackrát sa mi stalo, že malo byť takéto kuracie v akcii, prídem k chladaku a oznam: " je nám ľúto, tovar je vypredaný". Čiže veľa ľudí takéto mäso kupuje (aj ja). Ale stále je lepšie takéto mäso ako kupovať rôzne polotovary (zažila som v GB a za pol roka som tam pribrala 10 kg), nie každý si proste môže dovoliť kupovať mäso, ovocie, zeleninu, vajíčka od susedov či z bio chovov, ktoré má overené. Veď vieme, aká je na Slovensku priemerná mzda.
@simona12345 ja nikde nepíšem o množstve ale kľudne ak je pre teba vyvážené a pestre obden na raňajky kapusta, na obed kuracie mäso,zrejme len vo vode uvarené keďže iné nezapočítava nic a na večeru štvrť kila chleba s masťou pre mňa nie. V Tom množstve kalórií sa dá jesť pestrejšie...to je všetko čo som napísala a ak to niekomu vyhovuje jeho vec. Ja som napísala len môj názor. A v podstate mu to napísali viaceré, nielen ja

To môže byť jedálniček pre slobodného mládenca. Ale načo ho dávaš na MK ženám, ktoré majú rodiny a deti ? Len deťom na sladkosti dám mesačne viac ako 56€.