icon

Ako mladí ľudia dosahujú vlastné bývanie dnes?

zenysiradia
Dnes o 08:16

Ahojte , chcem sa opytat hlavne ak tu mam nejaké mladé páry , ako ste v dnešnej dobe riešili/riešite vlastne bývanie . Mam 20 rokov študujem na vysokej škole a od 17 brigadujem vďaka čomu mam ušetrené nejaké peniaze ale je to len niečo malo okolo 4000. S partnerom sme spolu od 16 on je o 4 roky starší , minulý rok skončil VŠ . Platy ani po vysokej škole niesu nič moc a priemerná nehnuteľnosť stojí 200 000 + . Ako je reálne pre mladých ľudi zabezpečiť si vlastne bývanie v tomto veku keď len základ hypotéky je 40000 eur ktoré treba mať našetrené ? Nejaké rady pripadne ako ste to riešili vy ?

Strana
z3
biba_18
Dnes o 08:19

dievčatko... my sme svoj prvý vlastný byt kúpili 6 rokov po škole. dovtedy sme žili v podnájme ... takže to máš ešte čas ... pekne športe aby ste mali čo najviac - a potom to bude jednoduchšie ...

janinah
Dnes o 08:20

My sme zaklad na byvanie dostali od rodičov,rovnako naše deti dostali od nás. S rodicmi ste sa rozpravali o tom?

anonym_a94bb7
Dnes o 08:20

@zenysiradia Normálne budete obaja pracovať a šetriť niekoľko stoviek mesačne. Nebudete kupovať hlúposti, ako značkové oblečenie, kozmetiku, nebudete chodiť denne po podnikoch... a do 5 rokov to s prehľadom dáte aj pri priemerných platoch, možno aj skôr. Takto sme to robili my, keď sme skončili školu, pred vyse 20 rokmi. V žiadnej dobe nemali mladí ľudia vlastné bývanie ihneď po škole.

anonym_efbace
Dnes o 08:21

Ešte študuješ, keď budeš pracovať tak vieš odložiť viac. A možno chvíľu praca vonku v zahraničí.
Rodičia ti nešetrili nič? Napr stavebko?

anonym_b0e103
Dnes o 08:21

V tomto vás ľutujem
Keby len za vlastné za ako dlho sa dá našetriť 40 tis?😮‍💨za ajtak dlho
A veľa ľudí to rieši spotrebným uverom

zenysiradia
autor
Dnes o 08:23
@janinah

My sme zaklad na byvanie dostali od rodičov,rovnako naše deti dostali od nás. S rodicmi ste sa rozpravali o tom?

@janinah niesom z rodiny kde by mi rodičia vedeli finančne pomôcť .

parvinka0001
Dnes o 08:24
@biba_18

dievčatko... my sme svoj prvý vlastný byt kúpili 6 rokov po škole. dovtedy sme žili v podnájme ... takže to máš ešte čas ... pekne športe aby ste mali čo najviac - a potom to bude jednoduchšie ...

@biba_18 a najlepšie by bolo hneď domček 😁

anonym_7cc1c2
Dnes o 08:24

Ak kazdy odlozite 500 eur mesacne, spolu je to 12 tis eur rocne, 120 tis za 10 rokov, 240 tis eur za 20 rokov. Za 15 rokov mate splatene vlastne byvanie. Za dalsich 25 rokov mate druhu a niekedy aj tretiu nehnutelnost. Vsetko sa da, len to CHCE CAS A NAMAHU. Pripadne prve roky takto odlozit cast vlastnych penazi, hypoteka a je to toiste, splatka hypo 1000 eur mesacne. Nikto v ziadnej dobe NEDOSTAL byvanie zadarmo, len v dnesnej dobe si myslia mladi, ze maju "narok" na bungalov v 20tich rokoch, k tomu 2 auta na leasing a 3 dovolenky rocne. Ludia po druhej svetovej boli radi, ak mali co jest.
Skor pozeraj na to, ze v tejto krajine sa kradne a su nizke ciste platy, lebo nas ta mafinska smecka zdierta z koze, lebo si to ludia nechaju a nekopnu ich do zadku ako madari Orbana.

zenysiradia
autor
Dnes o 08:26
@anonym_7cc1c2

Ak kazdy odlozite 500 eur mesacne, spolu je to 12 tis eur rocne, 120 tis za 10 rokov, 240 tis eur za 20 rokov. Za 15 rokov mate splatene vlastne byvanie. Za dalsich 25 rokov mate druhu a niekedy aj tretiu nehnutelnost. Vsetko sa da, len to CHCE CAS A NAMAHU. Pripadne prve roky takto odlozit cast vlastnych penazi, hypoteka a je to toiste, splatka hypo 1000 eur mesacne. Nikto v ziadnej dobe NEDOSTAL byvanie zadarmo, len v dnesnej dobe si myslia mladi, ze maju "narok" na bungalov v 20tich rokoch, k tomu 2 auta na leasing a 3 dovolenky rocne. Ludia po druhej svetovej boli radi, ak mali co jest.
Skor pozeraj na to, ze v tejto krajine sa kradne a su nizke ciste platy, lebo nas ta mafinska smecka zdierta z koze, lebo si to ludia nechaju a nekopnu ich do zadku ako madari Orbana.

@anonym_7cc1c2 nikto si nič nemyslí , pýtala som sa ako to majú ostatní keďže ako mladi človek o týchto veciach nemam prehľad , a z platu 1000 eur v čistom čo je bežne pre absolventov je aj tých 500 eur dost našetriť plus človek musí niekde bývať takže ďalších 700 eur nájom

zenysiradia
autor
Dnes o 08:29
@zenysiradia

@anonym_7cc1c2 nikto si nič nemyslí , pýtala som sa ako to majú ostatní keďže ako mladi človek o týchto veciach nemam prehľad , a z platu 1000 eur v čistom čo je bežne pre absolventov je aj tých 500 eur dost našetriť plus človek musí niekde bývať takže ďalších 700 eur nájom

@zenysiradia * mladý

anonym_7cc1c2
Dnes o 08:29
@zenysiradia

@zenysiradia Vo veku 23 po vs sme byvali na unimobunke, v izbe, spolocne umyvarky, za 1600 sk mesacne, skladali sme sa dvaja. Sranda a chodbovice neskutocne. Plat sme mali 24 tis sk mesacne (vsimaj pomer 800 sk izba a 24 tis, moj najom stal 3% mojho platu a nie 70%). Skuste na zaciatku menej narocne byvanie a nie hned luxus za 700 eur, ze skoro cely plat date iba na prenajom.
O hypotekach vtedy si mohla snivat, byty sa kupovali za cash. Nemala si cely cash, nebyvala si.

janinah
Dnes o 08:30
@zenysiradia

@janinah niesom z rodiny kde by mi rodičia vedeli finančne pomôcť .

@zenysiradia ja sa pytam,ci ste sa o tom s nimi rozpravali

anonym_081e7b
Dnes o 08:30

@zenysiradia hľadaj lacnejšie nehnuteľnosti mimo veľkých miest. Ak máte malý plat 200 tisícovú hypo vám ani neschvália. Niekto dáva ako záruku hypo rodičovský byt. Treba si nájsť podnájom alebo bývať u rodičov ak majú dom a šetriť. Keď bude základ na účte poraďte sa s finančným poradcom akú hypo vám max schvália a podľa toho hľadajte byty. Bez toho je zbytočné pozerať nehnuteľnosti lebo nakoniec zistíš, že nemáš na viac ako jednoizbák niekde na dedine.

sisska96
Dnes o 08:34

Hladať lacnejší byt a nie +200 000

anonym_aeed3b
Dnes o 08:37

@zenysiradia moja generacia byvala u rodicov, s rodicmi a prerobili si tam cast dvojgeneracneho bytu. Takto fungovala velka cast mladych v 90tych rokoch.
Potom prisli hypoteky, kde sa davalo 100 %, nebolo treba mat nasetrene a ludia si zvykli na tieto vyhodne podmienky. Teraz su podmienky zasa horsie, treba sa zariadit. Nie kazdemu vedia rodicia pomoct, hlavne ked ziju tiez z priemernych platov a studujuci vysokoskolak je pre rodicov tiez financna zataz.
Treba sa zostahovat na 5 rokov k rodicom a popri tom setrit, neda sa mat vsetko hned.

anonym_ac2a13
Dnes o 08:38

som sa tak zasmiala mimochodom, ja už roky rokúce dostanem necelú 1000 eur v čistom, a to som rada, že mám prácu...

anonym_aeed3b
Dnes o 08:41
@anonym_ac2a13

som sa tak zasmiala mimochodom, ja už roky rokúce dostanem necelú 1000 eur v čistom, a to som rada, že mám prácu...

@anonym_ac2a13 no a dari sa ti setrit?

anonym_ac2a13
Dnes o 08:42
@anonym_aeed3b

@anonym_ac2a13 no a dari sa ti setrit?

@anonym_aeed3b nedarí 😔

anonym_aeed3b
Dnes o 08:43
@anonym_ac2a13

@anonym_aeed3b nedarí 😔

@anonym_ac2a13 som na tom tak isto. V dnesnej dobe pri tychto platoch a cenach sa setrit neda.

anonym_a94bb7
Dnes o 08:45
@anonym_ac2a13

@anonym_ac2a13 Obaja študujú VŠ, tak hádam nie sú uplne sprostí a vybrali si také odbory, kde zarobia. Len debil bude chodiť zbytočne 5 rokov do školy, zabíjať tam čas, aby potom zarábal roky rokúce minimálnu mzdu.

baboobchod
Dnes o 09:01

My sme po vš bývali v podnájme, 6-sti v 3-izbáku. V každej izbe jeden pár. Sami by sme nemali ani na prenájom garsónky, čo bolo vtedy okolo 10 000 SK (rok 2005), teda asi by sme na to mali, ale bolo nám ľúto toľko vyhadzovať 😁
Nemusíte kupovať byt hneď za 200 000 + preboha. V každej dobe to mali mladí ťažké, nielen teraz. Všetko má svoj čas.

anonym_967fcc
Dnes o 09:06
@anonym_7cc1c2

@zenysiradia Vo veku 23 po vs sme byvali na unimobunke, v izbe, spolocne umyvarky, za 1600 sk mesacne, skladali sme sa dvaja. Sranda a chodbovice neskutocne. Plat sme mali 24 tis sk mesacne (vsimaj pomer 800 sk izba a 24 tis, moj najom stal 3% mojho platu a nie 70%). Skuste na zaciatku menej narocne byvanie a nie hned luxus za 700 eur, ze skoro cely plat date iba na prenajom.
O hypotekach vtedy si mohla snivat, byty sa kupovali za cash. Nemala si cely cash, nebyvala si.

@anonym_7cc1c2 Podnájom 700€ nie je žiadny luxus. Bežná suma.

anonym_512190
Dnes o 09:06

Hľadaj lacnejšie nehnuteľnosti na začiatku, jednoizbové byty a pod. Prípadne hneď po škole najprv zdieľané bývanie alebo bývanie u rodičov a šetrenie. Ak po škole pôjdete do podnájmu do dvojizbového bytu v centre Bratislavy, budete mať súkromie, luxus jednoduchého cestovania do práce a pohodu, ale nie peniaze navyše. Vydržte rok-dva u rodičov/v lacnom bývaní, šetrite a potom hypotéka na menšie lacnejšie bývanie a dochádzanie do práce - nepohoda.
Keď si spomeniem na moje cestovanie do práce prvé mesiace, vlakom, busom, prestupovanie, čakanie, celý deň zabitý, chodila som ráno pred 6.00 z domu, doma 22.30, žiadna dovolenka pár rokov, kým sme postavili dom. Aj to nie komplet všetko ako chcú dnes mladí, mali sme dve izby a kuchyňu zariadenú, stará posteľ, krabice namiesto skrine. Samozrejme, že sa to zlepšovalo, postupne nábytok na splátky, po roku splatený, dorábali sme dom, bývame 20 rokov a teraz môžem povedať, že je všetko komplet. Splátka úveru až smiešna, namiesto vysokej hypotéky sme mali menší úver ale popritom sme šetrili a dorábali.

anonym_7895be
Dnes o 09:12

Si myslíš že my sme mali svoje nehn. hneď? to určite.
roky sme bývali u rodičov a až tak sme si postavili vlastný dom.
svojpomocne.

anonym_488f84
Dnes o 09:12

Kvalifikovana praca v zahranici a “nudle s kecupem na veceru” … netreba to prehanat, ale v najlepsich casoch som sama vedela odlozit 1500 € na mesiac … ale fakt som sa pbmedzila na minimum fungovania. Nesla som do spolocnej kupy, ale mini 1 osoboveho vlastnictva…. Nemala som napr problem byvat v starsom neprerobenom a postupne sa “vyvyjat”. 200000+ je dost na start … netreba hned 3 izbak

ivicatolic
Dnes o 09:13
@anonym_a94bb7

@zenysiradia Normálne budete obaja pracovať a šetriť niekoľko stoviek mesačne. Nebudete kupovať hlúposti, ako značkové oblečenie, kozmetiku, nebudete chodiť denne po podnikoch... a do 5 rokov to s prehľadom dáte aj pri priemerných platoch, možno aj skôr. Takto sme to robili my, keď sme skončili školu, pred vyse 20 rokmi. V žiadnej dobe nemali mladí ľudia vlastné bývanie ihneď po škole.

@anonym_a94bb7 ešte nám prosím napíš, ako sa to podarilo pred tými 20rokmi, koľko ste odkladali , akú dobu a koľko stálo to bývanie 👍

cyberk
Dnes o 09:20

byvat s rodicmi / v zdielanom podnajme, a da sa krasne nasetrit a nepotrebujes ani pomoc od rodicov. Zo zaciatku hadam staci nejaky 1izb/2izb byt. Jaaaj.. aka bohata som bola, ked som byvala v podnajme :D to som nemala ani kde poriadne minat tie peniaze sa same hromadili na ucte... 😂

anonym_aac57a
Dnes o 09:21

@zenysiradia Mám 23 rokov chalan, skončil som tento rok bc. Našetrené 54000 eur a idem kupovať vlastný byt v Bratislave. Nuž, kto maká tomu sa darí. Nikdy som nemal partnerku, ale budúcej partnerke zabezpečím ľahký život. Tvoj partner je asi zabrzdený, keď nemá resp. má málo našetrené. Je mi to ľúto.

anonym_7abfb0
Dnes o 09:22
@anonym_aac57a

@zenysiradia Mám 23 rokov chalan, skončil som tento rok bc. Našetrené 54000 eur a idem kupovať vlastný byt v Bratislave. Nuž, kto maká tomu sa darí. Nikdy som nemal partnerku, ale budúcej partnerke zabezpečím ľahký život. Tvoj partner je asi zabrzdený, keď nemá resp. má málo našetrené. Je mi to ľúto.

@anonym_aac57a no ved daj navod.

anonym_967fcc
Dnes o 09:23
@anonym_aac57a

@anonym_aac57a Záleží čím sa živíš. A je mi úprimne ľúto partnerky. Tej tvojej.

Strana
z3