Ako mladí ľudia dosahujú vlastné bývanie dnes?
Ahojte , chcem sa opytat hlavne ak tu mam nejaké mladé páry , ako ste v dnešnej dobe riešili/riešite vlastne bývanie . Mam 20 rokov študujem na vysokej škole a od 17 brigadujem vďaka čomu mam ušetrené nejaké peniaze ale je to len niečo malo okolo 4000. S partnerom sme spolu od 16 on je o 4 roky starší , minulý rok skončil VŠ . Platy ani po vysokej škole niesu nič moc a priemerná nehnuteľnosť stojí 200 000 + . Ako je reálne pre mladých ľudi zabezpečiť si vlastne bývanie v tomto veku keď len základ hypotéky je 40000 eur ktoré treba mať našetrené ? Nejaké rady pripadne ako ste to riešili vy ?
@anonym_aac57a no ved daj navod.
@anonym_7abfb0 Už som tu raz skúšal, odpovedali, že každý má iné karty na začiatku života a ďalšie výhovorky. My sme s mamou nemali ani vlastné bývanie 🙂. Takže toľko k tomu, rodičia mi tie peniaze nedali, majú dlhy doteraz.
@zenysiradia Mám 23 rokov chalan, skončil som tento rok bc. Našetrené 54000 eur a idem kupovať vlastný byt v Bratislave. Nuž, kto maká tomu sa darí. Nikdy som nemal partnerku, ale budúcej partnerke zabezpečím ľahký život. Tvoj partner je asi zabrzdený, keď nemá resp. má málo našetrené. Je mi to ľúto.
@anonym_aac57a Nevedela som že ak 23 ročný študujúci chlapec nema našetrených 50 000 je zabrzdený . Fajn zistenie
@anonym_7abfb0 Už som tu raz skúšal, odpovedali, že každý má iné karty na začiatku života a ďalšie výhovorky. My sme s mamou nemali ani vlastné bývanie 🙂. Takže toľko k tomu, rodičia mi tie peniaze nedali, majú dlhy doteraz.
@anonym_aac57a - no je mi to prd platne, ze nejaky abcdefgs tu nieco niekde pisal.
napis este raz.
@ivicatolic Dokopy sme odkladali asi 7-8 000 slovenských korun mesačne, obcas viac. Žili sme dosť skromne. Hypotéku sme brali, ked sme mali našetrenú asi štvrtinu ceny domu, trvalo to 4 roky spolu , plus dva roky šetril muž sám, lebo skôr doštudoval. Úroky boli vysoké, 7%, tak sme chceli co najviac našetriť. Dom aj s pozemkom stal vtedy necelé dva milióny korun, na dnešné 57 000 eur a postupne sme ho opravovali ďalšie roky.
@anonym_a94bb7 šikovní 🙂👍
@anonym_aac57a Nevedela som že ak 23 ročný študujúci chlapec nema našetrených 50 000 je zabrzdený . Fajn zistenie
@zenysiradia Kriste pane, ale vy mladí tu stále vyplakávate všade (ja mám 23 a hanbím sa za moju generáciu), ako je všetko drahé, že aj dvaja si to nemôžete dovoliť. To nie je chyba systému, ale vaša. Ja nepotrebujem ani partnerku na hypotéku a idem ju brať sám, či ľahšie je vyplakávať? Treba sa prispôsobiť, chlap má zabezpečiť takéto veci.
Ja som bola po VŠ, priateľ už pracoval a mal niečo ušetrené. Zložil kauciu a išli sme do nájmu. Tam sme bývali v 1i byte bez balkóna asi 8 rokov a pritom sme si šetrili peniaze, aby sme si v roku 2010 mohli zobrať hypo s úrokom 6,9%. Vtedy sa dávalo tiež max. 80%. Našetrených sme mali 20%. Z našetrených peňazí sme si kúpili posteľ, TV, chladničku a práčku. Nábytok postupne sme si kupovali keď sme si našetrili. Raz stolík a stoličky, potom skriňu, potom sme šetrili na vstavanú skriňu apd.
@zenysiradia Kriste pane, ale vy mladí tu stále vyplakávate všade (ja mám 23 a hanbím sa za moju generáciu), ako je všetko drahé, že aj dvaja si to nemôžete dovoliť. To nie je chyba systému, ale vaša. Ja nepotrebujem ani partnerku na hypotéku a idem ju brať sám, či ľahšie je vyplakávať? Treba sa prispôsobiť, chlap má zabezpečiť takéto veci.
@anonym_aac57a Tak prezraď, v akom odvetví pracuješ. Ako dlho ti trvalo našetriť potrebnú sumu? Žiješ vo svojom, živíš sa komplet sám? Nebývaš vôbec u rodičov?
@zenysiradia hm...my sme to mali uplne inak s manzelom. Spoznali sme sa obaja ako au-pair v UK. Obaja sme mali daco "nasetrene" - v jeho pripade realne nasetrene lebo on pracoval pracoval a externe studoval, v mojom som mala dedicstvo po mame. Dohodli sme sa ze dva roky este ostaneme v UK pracovat a setrit na byt a sli sme cca ako 27r uz do vlastneho bytu.
Takto by to mohlo zafungovat aj u vas. Pracovat vonku a nasporit si ciastku ktoru potrebujete. Tu na Slovensku nevidim pre vas realne sa dopracovat k sume ktoru potrebujete - jedine ak fakt budete 6r byvat u rodicov alebo v podnajmoch so skreckovanim.
@anonym_aac57a ty asi normálny veru nebudeš a nie nezávidím ti tie našetrené . Určite bývaš u mamičky ,mamička sa o všetko postará. Mne je skôr teba ľúto . 23 ročný ktorý nikdy nemal nikoho ale hlavne že si zavesený na modrom koniku pre mamičky .
Sedem rokov po strednej skole sme sa doslova predierali zivotom, bolo to tazke, obaja sme z chudobnych rodin, avsak nam nesmrdela ziadna praca, dreli sme a niekedy ako take kone. Prisli sme do BA, zili v podnajme... Dnes sme 14 rokov po strednej, mame obaja VS, novostavbu v BA, celkom dobre zamestnanie a nam vyhovujuci zivotny standard. Problem mnohych ludi je ten, ze len co vyjdu vysoku skolu, tak by chceli bývať hned vo svojom, vlastnit dve auta a zarabat 5000€+
@anonym_aac57a Tak prezraď, v akom odvetví pracuješ. Ako dlho ti trvalo našetriť potrebnú sumu? Žiješ vo svojom, živíš sa komplet sám? Nebývaš vôbec u rodičov?
@anonym_967fcc Bol som študentom ešte v Júni. Platil som si 3 roky nájom s bratom 250€. Počas školy výborné výsledky, štipendiá, IT brigáda, pravidelné investovanie, vzdelávanie ohľadom finančných trhov. Aktuálne IT práca v priemere 2400€ v čistom.
Teraz mi napíšeš, že nie každý môže robiť IT? Nikto z mojej rodiny nikdy nebol v technologickom sektore, všetko som sa učil sám, nemal som žiadne kontakty. Rodičia mi nedali nič, len občas jedlo. Majú dlhy dodnes. Taktiež mám zdravotné problémy, myslíš, že ma to zastaví?
@anonym_aac57a ty asi normálny veru nebudeš a nie nezávidím ti tie našetrené . Určite bývaš u mamičky ,mamička sa o všetko postará. Mne je skôr teba ľúto . 23 ročný ktorý nikdy nemal nikoho ale hlavne že si zavesený na modrom koniku pre mamičky .
@parvinka00 Býval som 3 roky v nájme s bratom, ale dobre. Ľahšie je povedať, že mamička všetko zabezpečila.
@anonym_7cc1c2 nikto si nič nemyslí , pýtala som sa ako to majú ostatní keďže ako mladi človek o týchto veciach nemam prehľad , a z platu 1000 eur v čistom čo je bežne pre absolventov je aj tých 500 eur dost našetriť plus človek musí niekde bývať takže ďalších 700 eur nájom
@zenysiradia áno, 1000€ v čistom je bežný plat pre absolventa ale máš možnosti: buď máš perspektívnu prácu, kde ti vie príjem pekne rásť ak sa budeš snažiť, teda ušetríš každým rokom viac. V tom prípade zostaneš vo väčšom meste a platíš viac za bývanie ale stále sa ti to oplatí. Alebo ak máš pozíciu kde je jedno, či bývaš v Ba alebo menšom meste, príjem všade rovnaký, kariérny rast nie bohviaký, tak vtedy by som šla bývať ku rodičom alebo do lacnejšieho podnájmu. Nemá zmysel bývať v drahom meste a mať nízky neperspektívny príjem. Navyše nemusíš mať pre seba celý byt, stačí aj izba a hneď to výjde lacnejšie. Tak isto nemusíš kupovať priemernú nehnuteľnosť.
@zenysiradia ešte si na strednej. My sme si tiež nekúpili bývanie hneď po skončení školy. Pol roka až rok pred branim hypo musíte čo najviac zvýšiť oficiálny príjem. Aby vám v banke dali čo najviac. Musíš mať 20% zo sumy čo berieš, takže zobrať spotrebák alebo požičať od rodičov alebo pekne šetriť. A nie je to žiadna hanba žiť v podnájme. Nemusíš sa plašiť do kúpy vlastného keď to ešte proste nejde.
@anonym_aac57a si ešte príliš mladý s nedostatkom skúseností aby si vedel, že najužitočnejšie profesie sú často platené najhoršie. Profesie, bez ktorých by si ani ty teraz nežil v štandarde, v akom žiješ. Čím budeš starší, aj tej starostlivosti budeš potrebovať viac... Ak by si to vedel, NIKDY by si neposudzoval hodnotu človeka podľa výšky platu.
@zenysiradia v realite je to podnájom, veľa rokov. Časom starší dom alebo mini byt na dedine. Ja som po škole robila v školstve, muž v zdravotníctve (naši rodičia počas života podobne), popri škole brigády. Nebola šanca, aby sme vôbec nejakú hypotéku dostali.
@zenysiradia pozrela som si, že si z okolia prešova. Teraz idem písať veľmi zjedodušene. Byt v prešove kúpiš aj za 160 000€. Záleží, či by ste mali 90% alebo 80% financovanie ale teda vlastné zdroje ale teda dajme 80%, čiže vlastné zdroje 32 000€. Maly byt v prešove na podnájom zoženieš za 500€ vrátane energii. Proste sa uskromníš, alebo bývaš u rodičov, ešte lepšie. 2 ľudia, príjem 1000€ každý. Pri absolútnej skromnosti 800€ musíte dokopy ušetriť. Áno, inflácia, bla bla bla, ale moja pointa je, že to vôbec nie je nereálne. Základ je: vybrať si menší byt (nemusím mať veľký byt alebo hneď dom), uskromniť sa ozaj veľmi, bývať u rodičov/ zdieľaná izba/ maličký byt v podnájme. My sme mali veľmi skromnú svadbu a svadobnú cestu a svadobné dary nám ozaj pomohli na ceste k vlastnému bývaniu.
@anonym_aac57a registrujem ťa už v mnohých diskusiach a si tak neskutočne nepokorný nadradený človek. Strašne si niečo kompenzuješ týmito príspevkami, inak by si to nepísal. A to ti hovorím ako niekto v cca tvojom vek kto má sám nehnuteľnosť. A rovno dom a ešte k tomu novostavbu. Ale nejdem sa vyvyšovať na mladých, ktorí nemajú 3k v čistom. Lebo si vážim zdravotnú sestru, učiteľku, či záchranára. Hanbiť sa môžeš jedine za svoju nadradenosť a svoje správanie, nie za našu generáciu. To bývanie ešte nemáš, nikdy nevieš, kedy padneš na hubu a či ťa raz nevyhodia z práce. Nikto nie je nedotknuteľný. Ja sa práve hanbím za ľudí ako si ty .
Ja som po škole pracovala 3roky a dokázala som našetriť celkom slušnú sumu rátajme cca 30tisic+ eur sama. Mala som ale celkom dobrý plat plus 13 a 14plat. Bývala som u rodičov varila som si sama tak pomáhali so stravou cez víkendy a nejaká ľahká večera každý deň. Ale šetrila som ozaj každé euro žiadne dovolenky zbytočné nákupy oblečenia a pod. Fakt som si nič zbytočné nekupovala. Dá sa to len treba aspoň trosku lepšie platenú prácu a zatnúť nachvílu zuby na úkor komfortu a užívania si. Teraz už riešime s partnerom vlastné bývanie. Mala som aj stavebko od rodičov a máme aj hypo. Všetko sa dá netreba vešat hlavu ale pomaly postupne to pôjde 😊
Čo sa tu do nej všetky obúvate? Mladý človek má obavy, či jej financie budú stačiť na bývanie. To, že vy ste v roku pána žili s ďalšími 20 ľuďmi v garsónke a bolo vám super jej pomôže ako? Myslíte si že ste vďaka tomu lepší? Radšej sa zamyslite, akú krajinu ste svojimi rozhodnutiami pri voľbách zabezpečili svojim deťom.
@zenysiradia Vo veku 23 po vs sme byvali na unimobunke, v izbe, spolocne umyvarky, za 1600 sk mesacne, skladali sme sa dvaja. Sranda a chodbovice neskutocne. Plat sme mali 24 tis sk mesacne (vsimaj pomer 800 sk izba a 24 tis, moj najom stal 3% mojho platu a nie 70%). Skuste na zaciatku menej narocne byvanie a nie hned luxus za 700 eur, ze skoro cely plat date iba na prenajom.
O hypotekach vtedy si mohla snivat, byty sa kupovali za cash. Nemala si cely cash, nebyvala si.
@anonym_7cc1c2 vo veku 23 po Vš som mala mesačný príjem 8750 Sk, tak som sa vrátila k rodičom, ktorým som mesačne platila 3000.
@zenysiradia " Mám 20 rokov študujem na vysokej škole " a pýtaš sa " Ako je reálne pre mladých zabezpečiť si vlastné bývanie v tomto veku.. " Si fakt naivná a vtipná zároveň 😂
Ty internát, alebo šerujte s priateľom izbu v zdielanom byte a šetrite, okrem plného úväzku si nájdite brigády po večeroch, víkendoch a makajte...
@zenysiradia ja ťa chcem v prvom rade pochváliť,že si šikovná rozumná baba,ktorá si dokáže z brigády a počas VŠ ušetriť!Byť v tvojom veku,tiež by som mala obavy,ako si zabezpečiť v dnešnej dobe bývanie.Zbytočne sa tu píšu komentáre,ako to bolo 20 rokov dozadu...nie každý sa dostane k zdedenému pozemku alebo mu pomôžu rodičia finančnou injekciou.Jediné,čo ti poradím,choďte najprv do spoločného prenájmu na určitý čas a potom riešte hypotéku.🙂na všetko máte ešte čas,ste mladí,nič vám neutečie☺️
@zenysiradia moja rada: odist do zahranicia...aj ked budes robit podradnejsiu pracu vzhladom na svoje vzdelanie, nikdy tu nenasporis viac ako vonku. aj ked este studujes, od juna do septembra mozes makat. Hovorim z vlastnej skusenosti, robila som od 18 kazde leto vonku, potom este chvilku po vyske a s manzelom sme si v 28 kupili byt v hotovosti a iba za svoje. Bol lacnejsi, to je fakt, ale ide o to, ze ked som sa zamestnala tu, chcelo sa mi plakat, nasporila som uplne odrobinky.
40000 to je 20000 na jedneho. To mas setrenie 333€ mesacne pocas 5 rokov. Da sa to kym byvas u rodicov alebo nejaky mensi podnajom a nekupujes zbytocnosti, len intenzivne setris. Ak si nasetrila nieco aj pocas skoly, je to len bonus k tomu. Ak mas prioritou byvanie, zvladnes to. Ak dovolenky, mobily, wellnesy, nechty, kozmetiky, party…(dopln si) tak to s normalnym zamestnanim samozrejme nedavas.
@zenysiradia v tomto veku si zabezpečiť bývanie bez krytia rodičov je nemožné. Zase máš 20, kto tu už v 20 býval vo vlastnom??? Asi nikto. Trochu pri zemi by nezaškodilo sa držať.
@zenysiradia dobre uvažuješ,ale hneď ako začneš pracovať na plný úvazok by som si kúpila napríkad garzónku,ak by som bola bez partnera, teda sama, AK nebudeš mať 20 percent hotovosti, aby ti vôbec samej dali hypotéku, treba sa informovať u rodičov či by ti neručili, súrodencov sa popýtať či nemajú hotovosť, či by ti nevedeli pomôcť..postupne..každý hovorí, že mladí si majú užívať a cestovať, skúsiť všade čo a vidieť všade čo,ale potom naozaj ostanú na Slovensku iba dôchodcovia v prevahe...a ako páru to ide spolu ľahšie, nebudeš o 10r dediť? po starkej napríklad? aj to sa berie do úvahy..pomaly dalej zájdeš, ja som ako slobodná sporila ako sa len dalo a mám teraz 3 byty, samozrejme s partnerom, sama by som v mojom veku mala na 2izbák bez hypotéky, ale to pracujem 23rokov bez pauzy,aj od detí som hneď bežala do roboty, chce to veľa obetí,ale ak to má zmysel..Ja neľutujem.
Ahoj, si velmi mlada. Hlavne sa zmier s tym, ze to nebude hned. Jednoducho tieto veci trvaju isty cas. Ak nedostanes, nezdedis. (My sme tiez nedostali ani euro). Dalsia vec, vacsinou sa zacina kupou startovacieho byvania. Mensie, skromnejsie.
Cize odpoved na Tvoju otazku, ja som mala prve byvanie cca 4r po VS, jednoducho som setrila, byvala v zdielanom byvani s dalsimi 3 dievcatami, platila len izbu, zarabala uplne obycajne peniaze a tak som si mohla dovolit hypo ked som mala 20% vlastne. Moj manzel sa dostal k vlastnemu byvaniu az po 30tke. Ked mal plat kedy uz mu vyslo 80% hypo a 20% spotrebak. A to bol byt starina, na kompletnu rekonstrukciu.
Toto co pisem bolo len pred par rokmi, nie je to skusenost 20 rokov stara.
Za mna - menej vyplakavat a viac "budovat" - budovat myslim svoje veci v zivote, jednoducho niektore veci idu postupne. Ak cakas ze budete rok po skole a kupite si modernu trojku v centre Bratislavy alebo novostavbu v Ziline, no proste takto to nefunguje. Neda sa pri prvych rokoch prace a obycajnych platoch aj chodit po dovolenkach, platit si zbytocne drahy najom (lebo ved skromnejsie ci mensie su nedostatocne), a popritom sa tvarit ze som v setriacom mode na vlastnu nehnutelnost... Nieco z toho musis vybrat a podla toho zit a setrit alebo nesetrit a planovat.
Drzim Ti palce.
@zenysiradia skúste investovať do akcií, 5-20€ mesačne, za 10 rokov môžete byť niekde inde. My máme so snúbencom 24, žijeme v Česku, robíme v IT, priateľ si založil firmu na výške a majú vysoké obraty, takže za 3 roky chceme brat hypoteku na 40 milionov (ceskych, nie slovenskych 😀😀) a začať stavať dom. Prpste musíš makať, vybrať si dobre platené zamestnanie. Inak gratulujem k našetreným 4k, v tvojom veku už aj to je úspech.

@anonym_a94bb7 ešte nám prosím napíš, ako sa to podarilo pred tými 20rokmi, koľko ste odkladali , akú dobu a koľko stálo to bývanie 👍
@ivicatolic Dokopy sme odkladali asi 7-8 000 slovenských korun mesačne, obcas viac. Žili sme dosť skromne. Hypotéku sme brali, ked sme mali našetrenú asi štvrtinu ceny domu, trvalo to 4 roky spolu , plus dva roky šetril muž sám, lebo skôr doštudoval. Úroky boli vysoké, 7%, tak sme chceli co najviac našetriť. Dom aj s pozemkom stal vtedy necelé dva milióny korun, na dnešné 57 000 eur a postupne sme ho opravovali ďalšie roky.