icon

Ako najlepšie spravovať vyššiu sumu peňazí?

17. jan 2025

Ahojte, mam v Slovenskej sporiteľni bežný osobny účet a pred pol rokom som si tam zriadila sporenie s 1% úrokom.
Na sporení mam momentálne 1200e. A na účte som stále mala iba okolo 500e, keď som poplatila vsetke náklady.
Len pred týždňom mi prišla na účet vyššia suma 22000e, sestra ma vyplatila zo staršieho rodičovského domu, ktorý jej ostane.
Otazka- nechať si peniaze na bežnom osobnom účte, alebo nejakú časť presunúť na sporenie? Aké sú podmienky? Môžem hocikedy presúvať peniaze na sporenie/zdá sa mi, že mi pani v banke vravela ze ano/ a ak áno, akú maximálnu výšku naraz? A ešte otázka? Môžem peniaze vybrať hocikedy zo sporenia, ak by som ich potrebovala. Cieľovú sumu nám na 50 000e.
Co sa týka bezpečnosti peňazí, je lepšie ich mať na sporeni, alebo na osobnom účte? Dakujem

romino
17. jan 2025

@macatt zarobene by si v skutocnosti mala, keby - teoreticky - zoberies vsetky tie uspory, a kupis za to viac veci ako pred rokom. Viem co myslis ....ale obavam sa, ze hoci ti pribudlo cez 500e ...tak aj spolu s nimi by to vlastne este bolo aj o daco menej ako pred rokom

betulinka1
17. jan 2025

My mame vzdy okolo 7tis. na nejakom poducte a tieto peniaze su vzdy po ruke. Na bežnom ucte mam vacsinou len sumu, ktoru platim dany mesiac. Ano nezarábajú ale ja chcem mat nejaku sumu hned po ruke. Cast penazi je na termínovanom ucte a cast penazi je vo fondoch. Ty si tiez nejako porozdeluj co si nechas a co kam das. Zase nejde o nejaku sumu, co ti neviem ako zarobí, skor iba ak ju budes otáčať dlhodobo.

romino
17. jan 2025

@lienocka2808 neviem o aky produkt ide, ale neexistuje produkt s garantovanym vynosom 2.5% za 3 mesiace.
T.j. za rok by to bolo krasnych 10%.
To by ludia brali obrovske hypoteky za 4%, Tie velje peniaze by obratom vlozili na take terminaky = generator penazi 🙂
T.j. urcite myslene tzv : p.a.
Cize 2.5% pri teoretickom prepocte na rok. Cize za 3 mesiace ...musis deleno 4

lienocka2808
17. jan 2025

@romino nie nie, zle som sa vyjadrila, je to 2.5 percenta na rok pri minimalnej fixacii 3m už to pozerám, rovno tam idem šupnnúť peniaze. doteraz som ich sušila na tom slsp sporiacom s možnosťou výberu za 1percento ročne

macatt
17. jan 2025

@hipuska musíš ich tam nechať 3 roky a vyplatia ti tie úroky, ak vyberieš skôr tak nedostaneš tie úroky..
Termínovaný je najbezpečnejší produkt bánk..

muchotrafka298
17. jan 2025

Skus si porovnat banky, kedysi mala zaujimave urocenie na terminovane vklady J&T Banka, ale tam je minimalny vklad myslim 10 000 a je potrebne mat u nich ucet. Pozri si, ze co by bolo pre teba zaujimave, resp. ako chces tu sumu podelit. Nedavaj urcite vsetko len ja jednu vec, ci terminovany, fondy, sporiaci ucet.
Ja mam napriklad poducet, z ktoreho viem vybrat kedykolvek a mam tam nasetrenu sumu, co je niekolko vyplat cca. Ze ak by sa mi nieco stalo, vedela by som z toho fungovat a plus aj ak by mi vypovedal sluzbu nejaky spotrebic alebo by bolo potrebne nieco v domacnosti opravit, tak by som mala pristup k nejakej mensej sume ihned.
A vobec si nemyslim, ze je to mala alebo smiesna suma. To urcite nie.Pre bohatych ludi ano, ale pre bezneho cloveka je to dost penazi.

macatt
17. jan 2025

@romino tak človek potrebuje mať aj peniaze niekde, ja nehovorím o investícii na zarábanie, na fondoch som prerobila, aj keď som mala konzervatívny😥
V ponožke nezarobia vôbec nič, takto aspoň niečo kým ich nepotrebujem..

tl999
17. jan 2025

@macatt pozri si prvu stavebnu sporitelnu, oni maju zaujimave uroky na sporenie.

liz_lemon
17. jan 2025

pouzi google, chod na pobocku, zavolaj na sporotel

macatt
17. jan 2025

@tl999 ja som spokojná ako to je, ešte 2 roky ich tam musím mať, potom dostanem 1500€ navyše a uvidím..
Mala som vo fondoch utopené peniaze 3 roky a prišla som o 270€😤
Stavebné má kamoška, to je motanica.. dostaneš bonus a potom musíš zdokladovať či ako faktúrami, už jej to pár rokov stojí, lebo nemá na to nervy..

marhulka13
17. jan 2025

@macatt to čo si mala za fondy a kedy keď si prerobila? Počas covidu aj ja som bola v strate, no potom to išlo prudko hore. No to je na dlhodobé spestrenie fajn, ja už takto investujem roky

hellwant
17. jan 2025

@marhulka13 mala kozervativne, tie vela nezarobia a ked je pokles, sice klesnu menej,ale dlhsie sa vracaju spät Ak priratas poplatky, sodoma gomora. A to este stratila inflaciou. Ono ked si o tom nieco clovek nezisti, aby vedel na ako dlho, kolko, kam, ako to funguje, poplatky atd. bude skoro vzdy v strate.

candii
17. jan 2025

@netti87 na človeka, pre ktorého je 22000€ nič ale zalando a about you, je pre neho drahé je to celkom trápny komentár. Aspoň sa nedorabaj 🤣🤣🤣🤣🤣

gejb
17. jan 2025

@tl999 teraz som to pozerala v appke v správach. 😬

macatt
17. jan 2025

@macatt no panička vo VÚB mi to poradila.. poznám viac ľudí čo len prerobili..
Minulý rok som ich vybrala, nečakala som níč, aspoň na kávu, ale o dôjsť o 270€ ma nasralo..

hellwant
17. jan 2025

@macatt VUB...jaaj, to poznam zo svojich zaciatkov,tiez som par stovak stratil, ale to preto, ze ked som si prezrel blizsie poplatky a zlozenie a moznosti inde, ozelel som ich a viac zarobil inde, akoby som msl cakat, kym sa to tam vrati a stratil cas. Predala ti asi co potrebovala predat

quaxi
17. jan 2025

@marhulka13 prosím ťa aké sú poplatky na tom fonde?

macatt
17. jan 2025

@marhulka13 no panička vo VÚB mi to poradila.. poznám viac ľudí čo len prerobili..
Minulý rok som ich vybrala, nečakala som níč, aspoň na kávu, ale o dôjsť o 270€ ma nasralo..

macatt
17. jan 2025

@hellwant nechápem no, to mali už taký produkt na investovanie či čo🙂

hellwant
17. jan 2025

@macatt oni casto maju bonusy ak ti predaju to, alebo to.

bessie12
17. jan 2025

@candii to vazne zalando a pod je pre ňu drahé?? 🙈😂

tyrkysovy_joekey
17. jan 2025

@bessie12 Vies ako, ked si kupime auta za 100k, tiez nebudeme mat ani na zalando 😂

lenuska9999
17. jan 2025

A v akej blízkej budúcnosti budeš tie peniaze potrebovať ? Lebo ak to berieš ako investíciu do budúcnosti, radšej by som to investovala do pozemku, chaty atd. To ti bude stále naberať na hodnote. Tie úroky na sporeniach atd sú oveľa nižšie ako inflácia, čiže stále ti budú peniaze strácať na hodnote.

bessie12
17. jan 2025

@tyrkysovy_joekey 😂😂😂 teraz som si spomenula na jedného kolegu môjho muža. Chcel sa ukázať, že ma na drahé auto, tak kúpil za 80 tisíc €, na ktoré ale musel zobrať pôžičku za 400€ mesačne. Nakoniec mu to auto vzala jeho zena a jemu dala niečo staršie i aj tak to nove auto musel vymeniť za niečo menej nákladné 🙈😂

candii
17. jan 2025

@bessie12 ano, pozri jej profil 😁

tyrkysovy_joekey
17. jan 2025

@bessie12 Chudak 😂 Ale zenu ma sikovnu 😉

ekira1
17. jan 2025

@candii pozrela som profil, hneď prvé a potrebujem preklad 🫣

Posilovanie robi zo mna stasntou,sexy,silnou, nezmenitelnou !!!!

🤷‍♀️

bessie12
17. jan 2025

@tyrkysovy_joekey myslím, že ona je doma taky generál. Preto si to kompenzuje tým flirtovanim a nielen tým... 🙈

muchotrafka298
17. jan 2025

@bessie12 keby som nevedela, ze kde zijes, tak by som si myslela, ze mojho znameho opisujes. On aby robil "formu" si kupil drahe auto na uver, ze nemal co jest a pred vyplatou jedol len suche sendvicove chleby. Lebo on si kupoval este aj luxusne oblecenie, furt a stale a na kreditke dlh mal 10 tisic EUR a k tomu na uver auto za 100 tisic. Akoze cele zle.

bessie12
17. jan 2025

@candii jemine 😂😂 u nás v meste je obchod kde je to fakt, že drahé. Ceny cca 300-500 i viac € co by povedala na to ? 🙈 i keď sa najde niečo aj za 50€ 😁