icon

Ako najlepšie získať úver na dom, ak má príjem iba 1 z rodiny?

milujem_modu
30. jún 2019

Ahojte, chcem sa informovať, snúbenec je živnostník a ja som v máji skončila výšku, vypočitala nam poradkyna na zaklade danoveho (priatelovho), že nam dajú 95 000 eur, len potrebujeme viac, kedze chceme kúpiť novostavbu, ja som si chcela otvoriť živnosť a podnikať, no potrebujem si najst normalnu prácu, aby sme si vedeli zobrať spoločne úver, kedze nam dajú viac. Chcem sa Vás opýtať, či neviete nejaké možnosti ešte ako by nám dali viac, ak by som si otvorila len živnosť a nenašla prácu na TPP, ocino je živnostník tiež, dalo by sa urobiť aj tak, že by ma on zamestnal? Poprípade, ked si otvorim živnosť ja, žeby som zamestnala samú seba na TPP? lebo mi vraveli, že sa mám o tom informovať, preto sa pýtam, ak máte nejaké skúsenosti, budem vdacna za kazdu radu a pripomienky.

Strana
z2
simca06022011
2. júl 2019

@milujem_modu a ked si ides zivnost zakladat, tiez si treba co-to nastudovat ;)

milujem_modu
autor
2. júl 2019

Super, dakujem Vám velmi pekne za Vás čas aj ochotu 🙂
@simca06022011

milujem_modu
autor
2. júl 2019

@simca06022011 ano to uz mam nastudované 🙂 ohladom zivnosti

jaaty
2. júl 2019

@zic blbosť - provízia poradcu je iná (výrazne vyššia) ako zamestnanca banky. Každá banka preferuje predaj cez vlastných zamestnancov ako platiť poradcov. Nie je pravda, že poradca vie vybaviť zľavy. Možno v "niektorej banke", ale všeobecne nie. Pracujem v banke, viem o čom hovorím.
@milujem_modu ideálne je, ak do úveru vstupujete dvaja a s dvoma príjmami. TPP je lepší z dôvodu jednoduchého overenia v sociálnej poisťovni (nie je nutné potvrdenie), pri SZČO potrebujete potvrdenie z daňového úradu a pravdou je, že väčšina SZČO má optimalizované daňové priznanie. Dôležité však je, okrem výšky príjmu, aj to, ako dlho ste zamestnaní. Dokonca ja vzdelanie, typ zamestnania, samozrejme nehnuteľnosť, ktorou ručíte - všetko má vplyv na celkový rating klienta. Okrem toho, že celková miera zadĺženosti nesmie prekročiť 8 násobok ročného príjmu (tzv. DTI), max. LTV (pomer výšky úveru k hodnote zabezpečenia) je max. 80%. Vo výnimočnom prípade do 90%, avšak to musí byť veľmi bonitný, dlhodobo zamestnaný klient....

milujem_modu
autor
2. júl 2019

@jaaty čiže je lepšie podla vas si tie banky obehat ako skocit hned na prvu banku, ktoru poradi poradca? Vedeli by ste mi poradiť aj ohľadom toho, čo somt u spomínala, žeby ma ocino zamestnal u seba podla Vás by to brali v banke v poriadku? a popritom by som mala aj živnosť, dakujem

jaaty
2. júl 2019

@milujem_modu presne tak. je dobre si prejsť viaceré banky a nechať si urobiť ponuku. Mnohí poradcovia, česť výnimkám, ponuknu banku podľa vlastných benefitov. Zamestnať sa u otca je uplne OK, aby to však malo zmysel, pri podaní žiadosti by malo trvať už aspoň 6 mesiacov. Čo sa týka živnosti, na to aby sa príjem z nej mohol akceptovať, väčšina bánk požaduje jej trvanie aspoň 1 rok, pripadne minimálne podané 1 daňové priznanie, takže najskôr marec 2020.

milujem_modu
autor
3. júl 2019

@jaaty dakujem Vám krásne za informácie ešte posledná otázka, môže ma otec zamestnať hned na TPP bez 3 mesačnej skúšobnej doby?

jaaty
3. júl 2019

@milujem_modu pokiaľ viem, skúšobná doba nie je povinná.

milujem_modu
autor
3. júl 2019

@jaaty Dakujem Vám krásne za informácie a za Váš čas 🙂

zic
4. júl 2019

@jaaty no, praveze vedia dat poradci z provizie (svojej) cast zlavu. Tak isto castokrat preplacaju napriklad vklad na katastri apod... a o usetrenom case ani nevravim... Urcite by ma v dnesnej dobe ani nenapadlo ist obehavat sam banky... Tak ale kazdy je strojcom vlastneho stastia 🙂

sarinka2012
4. júl 2019

@milujem_modu Ahoj ja len k tomu ešte jednu poznámku lebo som presne toto teraz riešila. Plus k mojmu TPP som sa zamestnala u maminy ktorá za mna platí odvody kym sa hypo nedorieši. Mamina je živnostička, s tým by nemal byt problém ale čo mi poradkyna hned vravela ked sme to planovali je že NESMIEM byť jej jedniná zamestnankyna, pretože banka toto overuje ked som prvý a jediný zamestnanec tak z toho šípia účelovosť a uver nedostanem, to je info zo zakulisia banky, ktorú samozrejme nahlas nepriznajú, ani nemožu lebo je to diskriminácia ale žial robí sa to tak. Preto len upozornujem aby si pol roka zbytočne neplatila odvody a potom ti úver neuznali.

milujem_modu
autor
8. júl 2019

@sarinka2012 takže, ak budem jedina zamestnankyňa u ocina môžem sa s tým rozlúčiť, že mi dajú úver? Musím sa poradiť s našou poradkyňou, čo nato povie, pretože potom je to zbytočné

fokuska
8. júl 2019

@milujem_modu Prepac, ale z tvojich odpovedi to znie niekedy ako keby si spadla z jahody prave.
Kazdy jeden pripad je individualny a je tam tolko vela faktorov, ze tu ti nikto nepovie ci uver dostanes ci nie. Kazda banka ma svoje podmienky a to, co je inde velky problem, pre inu banku nie je az tak dolezite.
Na vysledku, ci vobec uver dostanete a ak ano tak v akej vyske, sa podiela tolko vela faktorov, ze ti tu nikto neda jednoznacnu odpoved.

Takze nie, ked budes jedina zamestnankyna, tak sa nemusis rozlucit s tym, ze ti daju uver.

Radsej si na tu zivnost aj na obehavanie bank zober niekoho, kto tomu naozaj rozumie a chape co mu hovoria ini ludia...

milujem_modu
autor
8. júl 2019

@fokuska ja som len reagovala na základe príspevku, čo tu baba pisala, že ma takú skúsenosť.

fokuska
8. júl 2019

@milujem_modu Ano, ona ma taku skusenost... na zaklade toho ti vychadza, ze sa to bude v plnej miere vztahovat aj na teba?

milujem_modu
autor
8. júl 2019

@fokuska jasné, že nie, 🙂 práve preto som sa pýtala

sarinka2012
8. júl 2019

@milujem_modu skúste sa poradiť akú má prípadne ona skúsenosť, nemusí to riešiť každá banka ale moja poradkyňa, na ktorú teda nedám dopustiť lebo mi pomohla po 1 a pol roku čo som všade počuvala neda sa, nejde to...a ona zrazu riešenie našla, mi vyslovene pri plánovaní povedala, že ok možem byť zamestnaná u maminy, to že je živnostníčka je ok, ale nesmiem byť jej prvý a jediný zamestnanec, inak sa možem rozlučiť s odvodmi čo som zaplatila lebo mi to nijak nepomôže, to je jej skusenosť s viacerými bankami. Dokonca mi vravela že aj ked je to právne nesprávne, pretože Vy to nijak neovplyvníte, ak za Vás zamestnávatel neodvádza odvody včas, alebo dokonca ma dlhy na socialnom či zdravotnom poistení, tak Vám uver zamietnu, samozrejme z interných dôvodov, nepovedia Vám prečo, pretože zákonne to nie je správne. Spätne som si potom vybavila nejaké situácie, napr.kamarát žiadal o úver, mal plat 2500 Brutto a zamietli mu ho, pričom okrem kreditky nemá iné zadlženie a keď som mu povedala že si lustrujú aj firmy, nie len žiadatelov, tak zistil že zamestnávateľ má nedoplatky na socialnom poistení ( nie jeho, ale dávnejších zamestnancov) a dokonca účet v exekúcii. Samozrejme nemusí tak konať každá banka, ale aby ste zbytočne neplatili pol roka drahé odovody a nič z toho, radšej si to preverte.

Strana
z2