icon

Ako plánovať dieťa a finančne to zvládnuť?

4. nov 2024

Možno chladný názov diskusie, avšak nejako to na mňa doľahlo. S mužom sme relatívne mladí, VŠ vzdelaní ľudia, pracujeme už vyše 3 rokov, v podstate hneď ako sme skončili školu. Plat máme na Bratislavu priemerný, možno trochu menej, ale sme spokojní. O rok by sme chceli brat hypotéku na byt, bude to však vychádzať ešte o nieco viac, ako platíme teraz za nájom 2i bytu (cez 900e). Vždy sme chceli dve deti, no pomaly nám bude ťahať na 30, a nevieme, kedy vôbec začať plánovať to prvé. Určite nie do nájmu, ale vo svojom budeme mať výdavky ešte vyššie a neviem ako zvládneme zníženie príjmu a zvýšenie výdavkov kvôli dieťaťu. Nechceme sa úplne odrezať od toho štandardu, ktorý máme teraz, ale viem, že to nebudeme zvládať keď budeme mať dieťa. Kamaráti a kamarátky v podobnom veku nás nepriamo ohovárajú, ale tak oni po deťoch netúžia vôbec. My aj áno, ale už sme sa tiež bavili aj o možnosti, že by sme ostali dobrovoľne bezdetní. Pripadne počkali ešte tak 5-7 rokov, to už sa mi zdá zle priveľa, hlavne keď sme chceli deti dve. Ja viem že sa to dá aj v takom veku zvládnuť, ale radšej by som v 40 už mala väčšie deti. Presťahovať do lacnejšieho mesta sa nemôžeme, kvôli práci, na druhej strane sme pozerali byty aj v iných mestách a tie ceny nie sú výrazne nižšie. Čo by sme mali robiť?

jaroslav81
4. nov 2024

Bohužial takýto problém bude zachviľu riešiť každý druhý pár. Ceny nehnuteľností a nájmov sú tak vysoké, že už ani VŠ vzdelaný ľudia si zachvíľu nebudú môcť dovoliť vlastné bývanie. A do nájmu decko nikto nechce. Vláda rieši len dôchodcov. Už dávno sa mali staviať štátne nájomné byty. V prenájme za 1000€ mesačne ani nič neušetríte.

luxus10
4. nov 2024

a aky velky byt chcete kupit, a kolko predpokladate splatku hypo?

ja by som to urobila tak, ze co najskor ako vam to vyjde, vziat hypo, a co najskor dieta...hoci aj sucasne...ako pisu dievcata vyssie, az nemusite neskor riesit neplodnost, atd...prip. nej . komplikacie po porode, a nasledne vacsi odstup medzi tehu...

teraz sa vam to javi takto...ale casom pridete na to, ze nemate co stratit, pustite sa do toho kym ste mladi a vladzete...

vkatush
4. nov 2024

Och a ja že chudáci, koľko máte 😂 sorry, ale toto sa dá.
Poriešiť hypo, spotrebak, byt a šup na to (možno ak sa viete dohodnúť s niekým, kto vám podrží byt, kým uvoľnia peniaze, tak skúste cez šfrb, ak spĺňate podmienky).
Keď skončíš na rodičaku (to finančne najťažšie obdobie podľa mňa), tak budete mať stále minimálne 2 tisíc (1500 muž a 500 rodičak). Tisícka splátka a ďalšia tisícka na jedlo pre 2(3), oblečenie, plienky, mlieko, niečo málo odložiť, keby niečo.
Ak nie si "pánska", že chceš dovolenky, večere v reštauráciách, každú chvíľu nové oblečenie, nemáš problém.
A ak taká si a nechceš nikde urobiť kompromis, tak na to dieťa nebudeš mať ani pri plate 5 tisíc.

hellwant
4. nov 2024

@jaroslav81 veď odložia 1000 +, treba prečitať aj jej ine komenty😉

andrejka1974
4. nov 2024

Tak to máte krásny príjem to máte nad priemer ja by som išla do hypotéky teraz a kúpila si bývanie a potom už dieťa nebude problém a deti nestoja až toľko peňazí v pohode vyžijete aj s hypotékou za vlastne bývanie zaplatíte potom menej ale budete vo svojom a hypotéku si vezmite teraz keď zostanem na materskej už vám nedajú

lonely66
Odpoveď bola odstránená
11brano11
Odpoveď bola odstránená
ketrin1984
4. nov 2024

Ale 1000€ uz potom nebudes odkladat na hypo kedze ju uz budes mat.Ostane ti ta tisicka.

deti95060810
4. nov 2024

chcete 2 deti - možno sa zadarí a jedným vrzom budete mať deti dve... 😉

laurita285
4. nov 2024

Z čoho si musíš ukrojiť v prípade dieťaťa? Z reštaurácií každý deň a z dovoleniek 5x za rok alebo z reštaurácie dva krát mesačne a z jednej dovče? to je značný rozdiel.

hellwant
4. nov 2024

@lonely66 ono zalezi, ci im banka povoli iba 10% ak bude ziadat ich vklad 20% , nie je to 15 az 20 k, ale 30 az 40 k. 😒

autor
4. nov 2024

Tak realistických je tých 200-250 000, s tým, že ak sa nemýlim, treba mať tých 20%, čo vychádza na zhruba tých 40-50 tisíc, čo som spomínala

11brano11
Odpoveď bola odstránená
autor
4. nov 2024

@ketrin1984 áno, ale vidím to tak, že na základ tej hypotéky pôjde väčšina úspor, ak nie všetky, čiže bude zas chvíľu trvať kým sa dostaneme aspoň na nejakú rezervu

zuzanka.zuzu
4. nov 2024

za 950 ste si dopriali pekný prenájom 😉 buď novostavba ale lepšia lokalita. ja by som asi pozerala okrajové časti, sídlisko, žije sa tam perfektne. len každý chce pomaly pod hradom v centre 😁

animus
4. nov 2024

Boli sme v tej istej situácii, vyriešili sme to tak, že bývame vo vlastnom na dedine pri Trnave a do práce do Ba dochádzame. Aktuálne sa manžel pozerá po novej práci v Trnave ale zatiaľ nám dochádzanie život nenarúša. Na život v Bratislave s dvomi deťmi sme jednoducho nemali.

autor
4. nov 2024

@zuzanka.zuzu ešte pred rokom sme platili za podobný 750 - teraz toľko platí kamarátka za 1i byt...

gribka1
4. nov 2024

Také ceny sú aj v KE, a to sa platí nedá porovnávať.

katkaseiner
4. nov 2024

ja ta vlastne uplne chapem... boli sme v tom podobne... my sme spekulovali ze ja sa vratim po materskej do prace a muz bude na rodicaku, pretoze ja som lepsie zarabala... okolnosti to ale vybavili tak ze aj muz zmenil pracu a zarobil slusne a tak som hladala v dedine (sme 100 km od BA) niekoho na cez den k mojmu dietatu - s tym, ze tiez som bola doma, ale vratila som sa na 100% do prace len som pracovala stale z domu.
Pri druhom to bolo uz o chlp lepsie - uz sme vedeli do coho ideme, tiez som mala niekoho na strazenie na par hodin a tiez som po pol roku zacala pracovat. Nezomreli by sme keby som bola 6 rokov na MD/RD, ale bolo by to o znizeni standardu a to sme nechceli.

jaroslav81
4. nov 2024

@gribka1 KE má napríklad ceny 1 izbových bytov už aj vyššie než BA ! Pod 120 000 sa už nedá nič zohnať, platovo sme pritom asi o 25% nižšie.

zuzanka.zuzu
4. nov 2024

750 za 1i? 😂 kde žijete? naozaj sa treba trošku uskromniť, nebudne z vás, toto je tvoja najväčšia hrôza, nie dieťa 😉

paulina291
4. nov 2024

Keby som na tvojom mieste zvažujem byt niekde napriklad v Pezinku a podobne na ktorý by mi mohol aj vyjsť ŠFRB (dávam len tip, neviem či spĺňate podmienky) keby aj nie, stále lacnejšie ako BA. To dochádzanie nie je žiadna hrôza. Takže ak nemáte na váš vysnívaný byt v Ba, treba buď viac zarábať alebo sa v niečom uskromniť.
Teraz by som sa uskromnila a veľa veľa šetrila. Obmedziť reštaurácie, dovolenky, nakupy oblečenie a podobne. Na pozeraní akcii v letáku nie je podľa mňa nič zlé.
Pekný byt v Bratislave si môžete kúpiť kľudne aj o 10 rokov. Ja by som šla čo najskôr do skromnejšieho vlastného.

lenkakravcova
4. nov 2024

To kde za mesiac miniete 2000€ dvaja?
Ako rátam tak rátam, keď zaplatíte ten nájom čo píšeš že je pod 1000€ tak máte 2000€ na život na mesiac.
Akože mobil 50€ internet telka preženiem 50€
Leasing 300€, benzín alebo mdh 100€ keď veľa jazdite - to všetko nadsadene
Strava 500€
Stále mi tam chýba 1000€

1000€ za mesiac precestujete alebo rozhadzete na oblečenie, kino alebo nejaké zbytočnosti?

Ja neviem ale z 3000€ vyjde 5 člena rodina, tak že majú aj na dom na východe. A vy neviete traja v Ba v byte?

zuzanka.zuzu
4. nov 2024

@lenkakravcova tie šetrí. stačí čítať

lenkakravcova
4. nov 2024

@zuzanka.zuzu šetrí preto, aby to zožrala inflacia? 😄 Alebo pre deti ktoré nechce?

zuzanockamt
4. nov 2024

@lenkakravcova Šetrí predsa preto, aby si mohla zobrať hypo. 100% jej nikde nedajú. Nič nepochopiteľné. Jasne to všetko napísala.

lenkakravcova
4. nov 2024

@zuzanockamt ako nikde? Normálne dávajú 80% a dofinancuje spotrebakom. Za rok je inflácia 10% aktuálne, takže šetriť sa jej na to aby vzala hypo neoplatí.

zuzanockamt
4. nov 2024

@lenkakravcova Určite je lepšie si tú čiastku našetriť ako brať spotrebný úver. A mať úspory je tiež nutnosť. Nevifm si predstaviť fungovať bez poriadnej finančnej rezervy.

paulina291
4. nov 2024

@zuzanka.zuzu tolko, čo autorka sme my platili za 4i byt kúsok od račianskeho mýta, zrekonštruovany, ešte 1,5r nazad. Takže aj keď sú ceny v Ba vysoké, neverím, že sa lacnejší podnájom stále v normalnej lokalite nenájde.

gribka1
4. nov 2024

@jaroslav81 Presne, a vôbec nechápem dôvod. Bolo to aj pred volvom.