Ako používať kreditnú kartu a ako ju zrušiť?
Vie niekto ako používať kreditnú kartu(nie debetnú) a ako ju zrušiť? A či to vôbec ide?
Ludia ktorí používate kreditku...prosím vysvetlite mi prečo nerobiť platby rovno zo svojej debetnej karty? Aký význam má žiť mesiac na dlh, po výplate to teda všetko uhradíte ale kvôli tomu nemáte opäť vlastné peniaze na fungovanie v danom mesiaci tak používate kreditku. Nie je to zbytočný kolotoč stresu? Chcem len vedieť vaše názory, aké to má vlastne výhody a čo vás k tomu dohnalo
@esmey niekde kreditku vyslovene potrebujes a inak sa platit neda. Napr. ako bolo hore spomenute, ked si chces pozicat auto, ked si chces rezervovat ubytovanie, v zahranici je tiez lepsie platit kreditkou... Niekto si ju zriadi, lebo banka ponuka nejake vyhody cez nu, napr. urcitu cast penazi za nakup spat...
Všetky informácie mas na stránke banky, ktorá ti kreditku vydala, stačí len googlit. Ja ju používam pravidelne a uľahčuje mi to zivot
@niekto2hy toto som citala s revolut, ze ked niekto nevie dosiahnut obrat na to aby nemal poplatok za vedenie kreditnej karty, moze si poslat ciastku na revolut, bude to chapane ako dalsia tranzakcia a clovek splni podmienky pre kreditku zadarmo. z revolut si to posle na svoj bezny ucet a hotovo. funguje to v SLSP, ja by som rada vedela, ci aj ine banky, lebo mam VUB.
Ak sa smiem spytat taku hlupu otazku, kreditkou sa da platit vsade tam, kde debetnou? napr chcem bakup v Barcelone zaplatit kreditkou, pojde to? aj napr v mensich obchodoch? ci treba sa vzdy pytat...
@esmey lebo mi v zahranici nedaju prenajat auto. im je jedno, ze mas dostatok penazi na svojom ucte
@esmey Precitaj si moj prispevok vyzsie.
Tym ze pravidelne pouzivas kreditku a splacas nacas si budujes kreditnu historiu.
Ked ides do banky pytat hypoteku, ta banka sa pozrie na celu tvoju financnu minulost aby vedela aky si clovek, ci ti moze doverovat. Ak ukazkovo splacas svoje male dlhy na kreditke, je sanca ze budes aj splacat velky dlh ako hypoteka a daju ti tu hypoteku. Ak mas kreditnu historiu plnu neplatenych kreditiek, budes mat problem ziskat hypo. V zahranici sa kreditna historia pouziva aj pri prenajme bytov. Majitel bytu si pozrie aku ma potencialny najomnik kreditnu historiu. Ak dobru, je sanca ze bude platit aj najom a tak si ho zoberie ako najomnika. Na Slovensku to asi nie je az tak rozbehnute, ale to je len otazka casu. Urcite si kreditku zaobstaraj. Je to uzitocne pre tvoju buducnost.
@missviolet Vsade,kde vidis logo Mastercard,Visa.
40 dní znamená, že za tie dní neplatíš úrok, napr. 1. septembra 2022 začneš ňou platiť, 30 septembra banka urobí vyúčtovanie a príde Ti mail, že máš také čerpanie a je tam splatnosť asi okolo 12 októbra, vtedy zaplatíš a bude to bez úroku. Po termíne splatnosti je vysoký úrok možno aj 25 %
@esmey nemusíš ju použivať každý mesiac. Napr. bola som v zahraniči a chcela som niečo kúpiť drahšie, ale neplánovane ale nemala som na svojom účte toľko peňazí, koľko som potrebovala a preto som nemohla zaplatiť debetnou kartou, ale mala som pri sebe som mala kreditnú kartu, zaplátilla som s ňou a na druhý deň mi doviezli tovar domov
akože prevod penazi z kreditnej karty neexistuje? Ved je to uplne rovnake ako z debetnej... už som to urobil. Internetová platba. Sa ti vygeneruje kód.
To je brané ako platba alebo ako prevod ?
Aké sú poplatky za prevod z kreditnej karty na niekoho iný účet? Nejak to tiež neviem nájsť.
A čo ak si to pošlem cez Wise napríklad ? Teda prevediem peniaze do zahraničia skrz wise. nie priamo. Tam by nemali byť žiadne poplatky z banky či? Resp. budu tam iba poplatky tých sprostredkovatelov... ?
sa mi podarilo platiť mobilom na banzínke, tak aspon niečo. :D
Odporúčam zrušiť. Pokiaľ ju teda nepotrebujes. Čo si myslím, že nie podľa tvojho vyjadrovania. Len ti ju banka skrátka natlačila, to oni radi robia a ešte sa pri tom tvária, že ti robia dobrú službu. Je to úver, vždy keď vykonas platbu touto kartou, cerpas úver, aj keď máš na svojom bežnom účte dosť vlastnych prostriedkov. Mali ti to lepšie vysvetliť. Viem si predstaviť, že takto môžu ľudia prísť o peniaze. Jednak tým, že nepochopia princíp, potom tým, že princíp chápu, ale proste zabudnú dlh niekedy načas uhradiť, no a v neposlednom rade je to pre finančne menej gramotnych lákadlo, ako míňať nad svoje pomery a dostať sa do dlhov.
@jaroe nemôžem sa dostať do dlhov, pokial som to spravne pochopil, lebo nebral som si úver, aby som dostal peniaze, mam nastavene autoamticke splatenie celej sumy na konci mesiaca. ... Vtedy podla toho čo tu píšu, neplatím žiadny úrok a teda nič naviac. IBa ten poplatok 2.50 , 1.25, 0 podla toho kolko miniem v danom mesiaci.
A inak nie že nanútili, ale nebolo mi to dostatočne vysvetlené, tie súvislosti. Lebo ja som sa pre to rozhodol, práve kvôli tomu, že môžem mať vedenie účtu zadarmo a pripadalo mi to ako najschodnejší produkt ktorym si to môžem zabezpečiť. narozdiel od sporeni a bohviečoho ešte
" V prípade splnenia Programu odmeňovaniaTB a za podmienky každomesačnej úhrady celej dlžnej sumy najneskôr v deň splatnosti bude RPMN = 0,00 %. "
@esmey nič iné, ako nenazranost bank za tým nehľadaj. A ludia to vyuzivaju hlavne preto, že to potrebujú. Lebo je to tak nastavené. Aj tu niekto písal, niekde sa akceptujú len platby kreditkou. Ďalší dôvod je úspora poplatku za vedenie účtu. Skrátka banka ťa vie dotlačiť, k čomu potrebuje.
Veď ja ti nepíšem, že ty konkrétne sa dostaneš do dlhov. A úver si zoberieš každou platbou, ktorú kreditkou urobíš. Aj keď z nej prevedies peniaze na iný účet a neminies ich. To že ten úver, vždy načas (bez poplatku) splatis je druhá vec. Ale to je princíp, cerpas úver vždy keď použijes kreditku.
takto ak niekto plati v obchode ci pri internetovej platbe kreditnou kartou tak po uplynuti doby mu pride v podstate "faktura" kde je pisane ze do kedy mas zaplati, ak zaplatis vsetko v termine splatnosti, uroky sa ziadne nepocitaju, ak zaplatis len minimalnu cast tak zo zbytku Ti budu ratat uroky od doby kedy to bude splatne do doby kedy to uhradis.
ci je vobec mozny prevod z kreditky na iny ucet to neviem ale skor nie. no a ak vyberies z bankomatu peniaze v hotovosti z kreditnej karty uroky Tu nabiehaju hned az do doby kym to neuhradis.
ja mam napr na kreditku naviazany paypal a tak ked je moznost platit paypal sposobom platim tak, ak je tam platba kartou tak platim klasickkou debetnou kartou.
@esmey preco nerobit platby z debetnej z uctu? pretoze s kreditnou nemusim riesit, kedy pride vyplata, vyzivne, pridavky... ked treba zaplatit detom okuliare za vyse 500 eur, v dany moment peniaze neriesim, proste zaplatim. Ked ma zaskoci cosi na dovolenke, zaplatim kreditkou... Je to pre mna pohodlnejsie, osobne na beznom ucte nedrzim velku ciastku - mam to kade tade po setriacich a ak by bol mediac na financie narocny ---- u mna bol teraz jul --- vzdy kym je splatna kreditka tie peniaze proste su ;)
za mna - okrem toho ze letenky a hotely a prenajmy aut - je to proste pohodlnejsie vediet ze nemusim riesit stale peniaze na ucte ;)
@autor u teba si daj akurat pozor, aby si to kreditkou neprehnal a pri inkase mal vsetky peniaze na ucte, nech maju z coho inkasovat ;) inak je to pohodlny produkt a ak sa ho naucis pouzivat, je to fajn ;)
@kaktusik007 vždy keď je splatná kreditka peniaze sú. Ale čo keď nie sú. Ľudia čo tomu nerozumejú radšej nech kreditku nemajú, dobrý sluha ale zlý pán. Ja som potreboval nutne hotovosť liter s tým že splátky po 50, samozrejme na začiatku som dával viac aj 100,250. No a potom mi po polroku prišiel jednorazový poplatok 65. Tak som to vyplatil a ďakujem aspoň za bonitu, ktorú mi to dalo. Čo som chcel povedať, že na jednu osobu čo využíva efektívne kreditku môže spadať desať čo platia vysoké úroky, fakt neviem či nie 28% ale nechcem klamať
Prevod penazi z kreditky vobec to nie je take iste ako prevod penazi z debitnej karty.
Debitna karta ti umoznuje pristup k tvojmu debitnemu uctu. To je tvoja kopka penazi, s ktorymi si mozes robit co chces a poslat ich kam chces.
Kreditna karta ti umoznuje pristup k peniazom banky a banka ma take pravidlo ze ak chces ich peniaze poslat na iny ucet, musis platit jednorazovy poplatok (okolo 3%) a uroky z prevedenej sumy (okolo 20% rocne).
Poplatky za prevod z kreditnej karty su zurocene v momente ked sa prevod realizuje. Nie je tam pravidlo ze ak peniaze vratis do 40 dni, tak nebudes platit urok. Pri prevode ten urok platit budes aj keby si peniaze vratil hned na druhy den.
Cize ak si previedol zo svojej kreditky na svoj (alebo niekoho ineho) ucet 1000Eur, pride ti o mesiac vypis:
Prevod: 1000 Eur
Jednorazovy poplatok: 30 Eur
Urok z prevodu: 20 Eur
Cize dlhuje banke 1050 Eur. Ten prevod ta stal 50 Eur. Aj ked to splatis do 40 dni, aj tak budes platit ten poplatok a urok.
Aj ked to urobis cez Wise. Je to jedno akym sposobom. V momente ako vyberies z kreditky peniaze mas tam urok a poplatky.
Ak by si si kupil TV za 1000 Eur a zaplatil kreditkou, pride ti vypis:
Kupa TV: 1000 Eur
Dlhujes banke 1000 Eur a ak ich splatis do 40 dni, nebude tam ziadny urok.
Kreditku pouzivaj iba na platenie tovaru v obchodoch, benzinke, internetovych obchodoch. Mozes nou platit ucty (napriklad elektrinu).
Ale nepouzivaj kreditku na vyber hotovosti z bankomatu (alebo priamo v banke) a ani neposielaj peniaze z kreditky na iny ucet.
Jasne ze banka nema snahu ti to vsetko poriadne vysvetlit, alebo dat na svoje stranky jasny a zretelny prehlad poplatkov a urokov, lebo oni chcu aby tomu ludia nerozumeli a aby si vyberali hotovost z kreditky a prevadzali peniaze na ucty a neplatili vsetko do 40 dni. Takto oni na tych kreditkach zarabaju. Ak by kazdy kreditkou len platil a do 40 dni splatil dlh, banka by nemala z toho ziadny profit.
@andreatytler Tak este raz ako dokaz.
Kreditná karta je fajn,keď vieš čo s nou a ako funguje. Pozri,na čo si si ju dávala,keď ani nevieš čo s ňou. Je to v podstate taký úver,úverovana suma,ktoru musíš splatiť dla dohody,inak ti vyskočí velky úrok.
@niekto2hy Ako toto niekomu pomoze? Ved konkretne daj navod krok za krokom.
@andreatytler nie je to celkom tak, obchodník má príjem pri platbe kartou aj od obchodníka a preto nie každý obchod má terminál /aj keď je to už skôr výnimka/ a nie každý obchodník akceptuje, aby zákazník platil kreditnou kartou všetky platby, asi pred týždňom sa mi stálo, že berú platbu nad 5 EUR
@pablo232 suhlasim - ak nevies pouzivat kreditku, radsej ju nemaj a ano - na jej pouzivanie treba financnu gramotnost
@mijo53 To ze kartou sa da platit az nad 5 eur bolo aj tu v Kanade. Ale pocas covidu to zrusili a teraz som uz aspon rok sa nestretla s tym ze by som nemohla platit kartou a to ja nou platim uplne ale uplne vsade. Aj pri nakupe pracky aj pri nakupe kavy co stoji $1. Hotovostou, alebo debitkou som neplatila uz roky. Kreditka mi dava za kazdu platbu letecke mile a uz som tal letela 2x na Slovensko zdarma, kedze som si za par rokov pouzivania kreditky nazbierala dost na to aby som mala letenku z Kanady zdarma.
Podla mna sa pouzivanie kreditiek stane casom viac popularne aj na Slovensku. A ked sa tak stane, budu kreditky bez mesacneho poplatku. Ono je to dost na hlavu, ze banka da cloveku kreditku a este pyta od neho peniaze za jej pouzivanie.

@andreatytler Platba cez internet na ucet inej karty.