Ako prispievať rodičom na dôchodku a zároveň šetriť?
Ahojte, chcela by som sa vás spýtať na názor ako by ste reagovali v mojom prípade.
V skratke, mám 25 rokov (minulý rok som zoštátnicovala) a mám o dosť starších rodičov. Mám už v dôchodkovom veku ale ešte pracuje (mala 42 keď som sa narodila) a tatko by mal ísť do dôchodku o rok. Obaja majú nárok na pomerne vysoký dôchodok taký, že z toho úplne v pohode vyžijú a aj im ostane no aj napriek tomu odo mňa pýtajú 200 eur mesačne. Nechcem znieť tak, že by som im ich nedala ale aktuálne šetrím peniaze aby som si mohla zobrať hypo (žijem teraz s priateľom s nájme). Kým som bola na VŠ všetko som si musela hradiť sama. Intrák, jedlo, veci do školy... Mala som polovičný úväzok. Od rodičov som odišla tesne po štátniciach s priatelom do nájmu, lebo chceli odo mňa 500 eur mesačne, že tam s nimi budem bývať, čo ma vyjde pomaly viac ako nájom a jedlo. Zarábam 1300 v čistom, partner niečo málo viac.
A čo chcú s tými 200€ robiť, keď budú may aj dôchodok? Načo im budú?...Ja by som im nedala, veď to nepotrebujú.
@vykrik1111 🙄 slečna tu došla nejaká naštartovaná
Prosím Ťa, toto je psychický tlak. Že sa starali? A čo si robili deti preto aby v dôchodku od nich dostávali peniaze? Píšeš že v pohode vyžijú, tak nechápem načo im je + 200€. Ty tie peniazky budeš ešte potrebovať, na cestu do práce, na hypotéku, na svoje budúce deti. Len si šetri, všetko ide nehorázne hore.
Len pre zaujímavosť: oni sa o svojich rodičov od kedy starali?
A dom nemali tak náhodou od nich podarovany ako sa to v minulosti robilo?
Tak toto je od nich čo akože však mama pôrodi dieťa . Otec a mama sa starajú a keď sa už osamostatniš tak teraz nás budeš živiť. Vypočítavosť riadna 🙈 pokiaľ im nechyba na strava ešte im v pohode ostáva nevidím dôvod prečo im dávať 200€ . Aj keby to náhodou dali na súd že im máš platiť výživné tak im to neprejde keď majú dosť . Nedala by som . Povedala by som že však máte dosť , nežiješ s nimi . Povedať čo maš v pláne a že snáď nerobili si dieťa na to aby im potom dávalo peniaze
Fuu, dobre divné… moji rodičia by radšej žili na suchom chlebe, ako by od nás deciek pýtali peniaze (a to sme všetci v lepšej finančnej situácii ako ty). Mamka sa mi ešte pokúša vnútiť peniaze za benzín, keď ju niekam veziem, aby ma akože neoberala o peniaze 😀
Nemôžeš im povedať, že proste nemáš a hotovo? Iné by bolo, keby tie peniaze od teba fakt potrebovali, tak jasné, že ich nenecháš o hlade, ale takto by som im nedala nič 🙄
Ale veď rodičia berú za teba aj príspevok od štátu, ktorý sa zdaňuje z tvojho platu🙂 keď sú takí múdri aj ten by som zrušila.a nechápem prečo pýtajú od teba 500 e, keď s nimi nežiješ. To potom aj svadbu by si si mala spraviť sama podľa nich? A keď budeš mať deti, tak tiež im máš prispievať? Ja by som sa nato vykašľala. Ži si svoj život s priateľom a buďte spolu šťastní. Od takých ľudí sa drž čo najďalej. Sa správajú ako keby si nebola ich. Smutné. Držím ti palce
Tak ako deti od rodicov mozu dostavat vyzivne, rovnako to plati naopak. Zo zakona, aj moralne. Skusme sa nad tym zamysliet. Raz budeme v ich kozi. Rada svojim rodicom prispejem, dali mi vsetko, co mohli.
Určite bež od nich. Ver mi
Osamostatniť sa a ísť. Celý zbytok života budú takí. Dieťa mali oni, nie dieťa ich. A to som už dosť stará na to, aby mi z takej vypočítavosti bolo nevoľno.
@vykrik1111 tebe co je?..ja za to nemozem, ze v tych 2 slovach nevidis rozdiel...
citove vydieranie, nedala by som... sorry, mami/oci, potrebujem si setrit na svoju buducnost
Počúvaj a “nerobili” si ta len preto aby sa o nich niekto takto na starobu postaral 🫣 keď píšeš ze už mali viac rokov keď si sa narodila… podľa toho čo píšeš cítim ze vzťah je tam tak či tak nič moc, do budúcna odporucam prerušiť kontakty lebo toto sa bude stupňovať. Ty svojim rodičom nič nedlzis a na tvojom mieste zruším aj ten “rodičovský” dôchodok.
@veronika150999 Deti dostávajú vyzivne od rodičov na zabezpečenie ich zakladnych potrieb. Tu nevidim absolutne význam dotovat rodičov ktorí majú veľmi slušný dochodok obidvaja plus ešte jeden plat pd dieťaťa, ktoré nemá poriešené ani vlastne bývanie.
@vykrik1111 ja ti ziadne otazky nedavam
Uz tych 500 bolo zakernych ..nieto este 200 ked tam nebyvas...obaja su taki? Ukaz im tieto reakcie nech sa spamataju 😃 .. mne moji vzdy zraveli ze nech si radsej setrim .. nechceli ziadne peniaze ani za jedlo
Ja som bývala u rodičov do 30, kým som sa nevydala. Od 25 som pracovala a nikdy pri mňa žiadne peniaze nepytali. Ale keď som šla s mamou na nákup zaplatila som. Alebo som jej kúpila topánky, oblečenie. Potom som šla bývať do vlastného. Zaplatila som im prerábku kúpeľne, ktorú máme veľmi chcela a tatko jej na to nechcel dať peniaze nie žeby nemal, kvôli tomu že mal vždy vyšší plat držal doma kasu on. Som jedináčik a podľa toho ako skončili starí rodičia sa pripravujem že buď budem musieť platiť pálky za opatrovateľku alebo domov dôchodcov. Budúci rok idú obaja do dôchodku. Dúfam že budú žiť ešte dlho, aby som im mohla splatiť to, čo pre mňa v živote urobili a ako sa obetovali, ale ten čas na splácanie "dlhov " ešte len príde. A vtedy keď príde, to bude ozaj finančne náročné. Povedz že im nebudeš dávať peniaze teraz, lebo im šetris keď to budú naozaj potrebovať. Môžu skončiť nevladni, s parkinsonom, Alzheimerom a o takých ľudí sa nedá plnohodnotne postarať keď je na to človek sám, budú odkázaní na drahy ústav.
@veronika150999 dost mimo tvoj koment bez urazky: skor sa zamysli nad tym Preco by mala mlada 25r co len skocila skolu a zije v podnajme s priatelom mala davat 200e rodicom ktori obaja maju 2 platy a este aj dochodok. A maju svoj dom. Nevidis ten nepomer? Ze oni su na tom ovela lepsie ako ich dieta a este od nej citovym vydieranim chcu 200e len aby Oni mali viac? Ved to je ubohe vyuzivanie vlastneho dietata. Oni jej € nepotrebuju oni ich len chcu. Kludne ju mozu dat na sud ziadny sud im neda “ moralne ci legalne “ narok na vyzivne od dcery ked ho nepotrebuju.
@veronika150999 ale autorke nedali vsetko, co mohli. Nepomohli jej ani s financovanim vysokej skoly.
To sa robí v takom prípade tak, príde sa k rodičom a povie sa: "očakávam od vás podporu vo výške 500 € mesačne". Neustupovať, nevyjednávať. Tvrdo si stáť za svojím a vzbudiť u nich pocit viny, čiže tak, ako chceli oni u Teba. A ďalej "veľmi dobre si rozmyslite, čo mi odpoviete, lebo pamätajte, vy ste starí, ja ešte mladá. Nikdy neviete, kedy môže prísť infarkt, či porážka...hmm..kto vám vtedy asi tak pomôže?"
Moja,ved ty mas pred sebou vydavky na byvanie pripadne byt...treba vecne a kludne argumentovat,ze ty uz teraz budes mat menej penazi ako oni ...a ked pride dietatko?ved mladi sa dnes musia velmi obracat..niekedy boli podnikové byty a dalo sa vyzit hypoteky su dnes drahe.drzim prsty...vsetko sa utrasie a pojde to
Ja by som na tvojom mieste neprispievala, ak je to tak ako hovoríš... Že sa nehanbia, peňazí majú dosť a ešte ruku budú natrčať ,vlastnej dcére brať, ktorá len začína život a musí sa o seba starať...
U nás je to tak, že svokrovci majú malé dôchodky, ale pomáhame tak, že sme im kúpili malinké autíčko na nákupy a výlety po okolí a pravidelne im prispievame na benzín...no a každú nedeľu k nám chodia na obed. Našim netreba pomáhať, majú slušne dôchodky a ešte prispievame prastarkej na domov dôchodcov - taký luxusnejší vo v normálnom sa o ňu nevedeli postarať a jej dcéry nie sú zdravotne na tom tak, aby sa o ňu 24h stali, ale chodia na návštevu na pol dňa každý deň...
Ahoj, to chcú tvoji rodičia príspevok na chod domácnosti, alebo rodičovský bonus k dôchodku?
Aj mi máme syna o rok mladšieho ako vy a robí v Nemecku ,ale určite by som od neho nepýtala peniaze ,jedine keby býval doma s nami aj to nie také veľké ako pýtajú od Vás a to máme menšie prijmi .
Ty im na ten dochodok uz prispievas. Oni dobrovolne a vedome cely zivot financovali aktualnych dochodcov a vedome sa spoliehali na stat ze im to vynahradi a odmietali sa zabezpecit na dochodok samych seba na ukor vtedajsich dochodcov. Vsetko vedome a dobrovolne. A teraz nariekaju ze ich stat oklamal. Ty im na dochodol uz prispievas , vola sa to dane. Vsetko ostatne je ich volba.
Nech je to vystraha pre teba a cim skor zacnes setrit malicke sumy za mlada v dochodkovych fondoch s nejkym zhodnotenim tym menej ta bude vlastne dieta preklinat.
Mas jednu jedinu prilezitost zacat s tym v mladom veku a vyuzit jazdu z kopca v podobe zlozeneho uroku pocas viacerych dekad. Tzv prachy zadarmo a mrte
Akonahle to odlozis dnes o par rokov bude to uz jazda do kopca
Napadla ma taká možná budúcnosť. Som už stará a mam dve deti s manželmi s deťmi. To keď prídeš ty k nim s rodinou, tiež budú pýtať od teba? U nás bežne deti prespia, dakedy som si brávala vnukov v piatok na prespanie. Teraz pýtaju rodičia 200-vku, ani tam nebývaš, potom ak nastane podobná situácia u vás, aku sumu povedia?