icon

Ako riešiť neoprávnené poskytnutie úveru v banke?

savannah28
31. mar 2024

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom môjho známeho:

Známemu boli ( dalo by sa povedať neprávom) poskytnuté úvery vo vysokých sumách. Banka určite nekontrolovala príjem podľa sociálnych odvodov ako iné banky - keby áno, určite by mu žiadny neprešiel. V dotyčnej banke stačí mať vyšší mesačný obrat na účte ( je jedno odkiaľ) a ponuky na úvery sa generujú samé bez ohľadu na to či sú tie príjmy zo zamestnania alebo len sa na účte peniaze ,, točia ''. Áno, známy pochybil že všetky ponuky na úvery prijal ( pochopil už aj on že to nebola dobrá voľba), doteraz ich riadne splácal, no už nevládze a banka mu odmieta dať aj čo i len odklad splátok, keďže jeho situácia sa momentálne zhoršila ( jeho synovi bolo diagnostikovaných niekoľko psychiatrických diagnóz). Banka mu poskytla nemalé sumy ( aj keď v tom čase bol zamestnaný len na dohodu a mesačne reálne zarobil 200, max. 300€ a banka mu poskytla úver vo výške 20 000€). Ďalších 20 000 mu banka poskytla minulý rok len tak ako odmenu za splnenie všetkých podmienok ( napr. za to že len spĺňa podmienky ako niekoľko platieb kartou mesačne, za to že u nich vlastní sporiaci účet, za to že urobil minimálne 5 prevodov a pod.).

Moja otázka znie, či má niekto podobnú skúsenosť a či by vedel niekto poradiť čo s tým ďalej a ako by sa mu dalo v danej situácii pomôcť, keďže to vyzerá, že banka predsa len trochu zanedbala odbornú starostlivosť. Známy je ochotný splácať, len nie takú veľkú sumu a nevie ako by to mal ďalej riešiť, keďže v banke sa veľmi k činu nemajú a nedvíhajú mu už ani telefón.

Ďakujem a budem vďačná za každú radu.

kirk11
1. apr 2024

Za tyzden tu bude diskusia . Ahoj nasla som si partnera bol zadlzeny nepravom mu prisli peniaze na ucet a on ich nechtiac peeflakal a teraz nema ako splacat, tak som si zobrala uver aby som mu pomohla no uz mesiac sa mi neozval a kamaratka ho vraj videla s inou .Je nejaka moznot peniaze ziskat nazad dakujem

sasa1310
1. apr 2024

@savannah28 strašne zavádzaš alebo on ťa dobre oklamal. Žiadna banka nedá úver bez preverenia príjmu. Ani nemôžu poskytnúť akýkoľvek úver bez preverenia príjmu. Aj keď v IB mu mohli akýkoľvek dať ako reklamu, aj to mu musia schváliť na základe príjmu. Tieto podmienky bankám stanovila NBS a je to povinnosť všetkých bánk. A za ďalšie akože banka nedvíha telefón? Ani pobočka neexistuje? Tvoj kamarát ťa dobre odrbkal. Ty si fakt myslíš, že banka poskytne 20 000 eur len tak za odmenu? Sa zobuď autorka

mogaa
1. apr 2024

@savannah28 no len jeho jdiné riešennie je dohoda s danou bankou....treba ísť do banky a dhodnúť sa na nižších splátkach, samozrejme sa natiahne obdobie.....banka nepochybila, kontroly príjmu si robí len pre svoju ochranu, to ale nijako neovplyvňuje splácanie úveru

rebellefleur
1. apr 2024

@savannah28 pozri,kazdemu v tejto diskusii je jasne, ze je to blud. Ak mu boli poskytnute take peniaze, tak jedine ako k nim mohol prijst, je nejakym fajnym podvodom. A okrem ineho, tvoj znamy je nesvojpravny, ze tie zmluvy podpisal? Ci co si myslel, ze ako,resp z coho bude tie uvery splacat ked na to nema? A este by ma zaujimalo, do coho tie peniaze "investoval" akoze.

katkaa01
1. apr 2024

savannah28 aj mne 365ka v aplikácii ponúka úver 20 000e neberiem si ho keď viem ze sa nechcem zadlzit na 8rokov.Tvoj známy si co myslel ze keď mu dajú predschvalenu pôžičku ze to nemusí splácať?A to ze zarábal v tom čase 200e ale na účet si podvodom vkladal alebo posielal vysoké sumy peňazí aby mu tu pôžičku dali.Pozicku splácal.Potom sa mu po case v apke objavila ďalšia digitálna pôžička samozrejme aj tu si zobral lebo určite potreboval peniaze lebo však zarábal v tom čase 200e.Urcite bol s niekym dohodnutý kto mu požičal peniaze aby si vkladal na účet a dostal pôžičky a žiadne také ze 40 000e dal mame na prerobenie jej bytu to neverím.

tundra
1. apr 2024

@katkaa01 ma to logiku,co pises,asi to tak bude.Chlapec spravil niekomu bieleho kona.

buberova
1. apr 2024

Hlavne mu nedaj žiadne peniaze a neber na seba pôžičku aby si mu pomohla.. a niekto tu je velice oklamaný..

sasa1310
1. apr 2024

@katkaa01 no hej, ale každá banka má povinnosť pri poskytnutí úveru nahliadnuť do sociálnej poisťovne. Klient o tom ani nevie. Jedine tí klienti, ktorí majú utajený príjem,, resp. sociálna poisťovňa im nemôže dať info.

katkaa01
1. apr 2024

@sasa1310 možno mu fiktívne niekto pár mesiacov do tej socialnej odvádzal.Nevieme ako to v skutočnosti bolo.Normalne poctivého človeka si preklepnu poriadne a kolko podvodov býva ze berú peniaze na falošný OP a im to zahadne prejde.

diewcatqoo
1. apr 2024

Bud klames ty alebo on. Pracovala som kedysi na oddeleni schvalovania uverov a neexistuje, aby banka alebo nebankovka dala niekomu uver za podmienok, ake popisujes.

sasa1310
1. apr 2024

@katkaa01 každopádne je to úverový podvod a tým pádom trestný čin, keď niekto fiktívne posielal do sociálky a tým zaviedol banku

katkaa01
1. apr 2024

@sasa1310 tak nevieme ako to bolo vie to len dotycny

sasa1310
1. apr 2024

@katkaa01 jasne, ale určite to tak nebolo ako to autorka prezentuje

katkaa01
1. apr 2024

@sasa1310 tiež si myslim

dadis
1. apr 2024

Mna by este zaujimalo, ako by dotycnemu pomohlo, ze by ziskal odklad splatok na polroka. Evidentne tu ide o nieco ine..

jockey
1. apr 2024

Však nech si jeho mamina navýši hypo o tú výšku spotrebákov, potom ich splatí a nech potom spláca(jú) hypo (vyššou splátkou a/alebo dlhším časom).
Hypo sú najlacnejšie požičané peniaze.

dadis
1. apr 2024

@jockey Ja pochybujem, ze mame investoval 45k do prerabky bytu, ked on sam nema kde byvat. 45k? Ved to musi byt dizajnovy byt 😅😂. Ten chlap klame.

jockey
1. apr 2024

@dadis dizajnový byt 😂
Ono je vlastne jedno, kde je pravda s tými omáčkami okolo, ale keď je základ pravdivý, že niekto platí vysoké splátky za spotrebáky, tak základné pravidlo je navýšiť (zobrať) hypo na nehnuteľnosť a vyplatiť tie spotrebáky

sasa1310
1. apr 2024

@jockey na hypo treba mať v prvom rade príjem + má ďalšie úvery.

sasa1310
1. apr 2024

@savannah28 a ešte odpoviem na tvoj otázku, čo s tým ďalej. No čo s tým, čím skôr splatiť tým lepšie. Splácať splácať a splácať. Nič iné mu neostáva. Mladý chlap, nech si nájde aj ďalšiu prácu, nech má aj dva príjmy, ale nech si svoje dlhy platí, ak ich vôbec má.

natiblaskova
1. apr 2024

Klame.... Z banky toto nie je

bosorkabb
1. apr 2024

Robila som v banke. To čo píšeš je blbosť. A už vôbec nesedí výška úveru k splatkam. Žiadna banka ani nebankovka nedá taký úver bez dokladovania príjmu. To sú fakty.

lalenka33
1. apr 2024

@kirk11 lebo má čerstvú hypo v inej banke, keď už potrebuješ všetko vedieť.

lalenka33
1. apr 2024

@kirk11 zabudla som dopísať, že to, že niekto teraz pracuje na normálnu zmluvu a zaraba niekolko tisíc napriklad neznamená, že v minulosti sa niekde neomeškal s platbami a nie je v nejakom registri. Čiže to, že má niekto riadnu zmluvu a zaraba tisíce ešte nieje zárukou, že úver dostane.
A nie, že ho dostane mladík na dohode s prijmom 200€, ako autorka tvrdí.

bosorkabb
1. apr 2024

@savannah28 ešte k osobnému brankárovi. Ten má na starosti bonitnych klientov. Tiež jedného takého mám a vždy sa ozve keď mu napíšem či zavolám. A isto ho nemá nikto kto má 200 eurovy príjem mesačne. Ani tých 800 eur čo má nestačí.
Proste sa ťa niekto snaží oklamať. Nikdy, fakt nikdy nerieš úvery ktoré sa ťa netýkajú.

sasa1310
1. apr 2024

@savannah28 ak má svojho osobného bankára tak musí mať vyšší príjem. My máme s mužom obaja v slsp napríklad a tam je podmienka mať príjem vyšší ako 1800 eur mesačne na danú osobu. Nemyslela si skôr finančného poradcu?

savannah28
autor
1. apr 2024

@sasa1310 má osobného bankára a plat 800 eur. Môžete mi veriť že už som na infarkt z tohto prípadu.

veronikaszabova
1. apr 2024

@savannah28 prosim ta...ty mas kolko rokov,ze si mu takuto poviedku uverila?

sasa1310
1. apr 2024

@savannah28 neverím, lebo mám s tým skúsenosti. Žiadna banka nedá úver ani 1000 eur bez toho, aby si skontrolovala príjem. A nie ešte 20 000 eur a osobný bankár nie je pri takomto príjme

savannah28
autor
1. apr 2024

@bosorkabb má prijem 800€, má osobného bankára a je ako bonitny klient.
Ako je to možné? Neviem.
Dozvieme sa to? Hádam áno.