Ako riešiť neoprávnené poskytnutie úveru v banke?
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom môjho známeho:
Známemu boli ( dalo by sa povedať neprávom) poskytnuté úvery vo vysokých sumách. Banka určite nekontrolovala príjem podľa sociálnych odvodov ako iné banky - keby áno, určite by mu žiadny neprešiel. V dotyčnej banke stačí mať vyšší mesačný obrat na účte ( je jedno odkiaľ) a ponuky na úvery sa generujú samé bez ohľadu na to či sú tie príjmy zo zamestnania alebo len sa na účte peniaze ,, točia ''. Áno, známy pochybil že všetky ponuky na úvery prijal ( pochopil už aj on že to nebola dobrá voľba), doteraz ich riadne splácal, no už nevládze a banka mu odmieta dať aj čo i len odklad splátok, keďže jeho situácia sa momentálne zhoršila ( jeho synovi bolo diagnostikovaných niekoľko psychiatrických diagnóz). Banka mu poskytla nemalé sumy ( aj keď v tom čase bol zamestnaný len na dohodu a mesačne reálne zarobil 200, max. 300€ a banka mu poskytla úver vo výške 20 000€). Ďalších 20 000 mu banka poskytla minulý rok len tak ako odmenu za splnenie všetkých podmienok ( napr. za to že len spĺňa podmienky ako niekoľko platieb kartou mesačne, za to že u nich vlastní sporiaci účet, za to že urobil minimálne 5 prevodov a pod.).
Moja otázka znie, či má niekto podobnú skúsenosť a či by vedel niekto poradiť čo s tým ďalej a ako by sa mu dalo v danej situácii pomôcť, keďže to vyzerá, že banka predsa len trochu zanedbala odbornú starostlivosť. Známy je ochotný splácať, len nie takú veľkú sumu a nevie ako by to mal ďalej riešiť, keďže v banke sa veľmi k činu nemajú a nedvíhajú mu už ani telefón.
Ďakujem a budem vďačná za každú radu.
@savannah28 k tomu rozpisu poplatkov, má tam 9 prijatých platieb na účet, ak robil na dohodu od koho mal ostatné platby? predával niečo na bazári? v akej hodnote to bolo spolu?
Potom má tam 105 platieb v eshopoch, to je každé 2 dni 7 nákupov, to bežný človek nerobí, čo toľko platil?
Na bežný účet bežného človeka je to podozrivé.
@savannah28 chvíľku to potrvá, ja som sa pomýlila - on toto čerpal v máji z tej ponuky a na časti, idem to, pozrieť
@savannah28 mimochodom, tu sú podmienky, aby mohol mať účet Magnifica. Ešte stále veríš rozprávke o 800e príjme?
Vo VUB urcite nemusi byt splneny aj 30k majetok na osobneho bankara. Ale plat ano. Mozno ma bankara nejakeho, s ktorymi len vybavoval veci? V IB sa to da pozriet. Kazdopadne ak nemal plat, asi tam mal nejake vacsie pohyby, o ktorych ti nepovedal. Jedine riesenie mi pripada zalozit ten mamin byt. Hypoteka v tej sume nebude mat vysoke splatky.
@savannah28 tak keby mal jeden účet v banke, tak by mal tie úvery rovno pod sebou, čiže by si sa nepomýlila.
@savannah28 keď nerozumiete treba ísť do banky.Mne tiež núkajú cez IB úver 20 000e ale si ho neberiem
@sasa1310 ospravedlňujem sa, ja som poslala ten druhy pretože momentálne riešim ten a pani chcela ten druhy čo sedí s výpisom tak sa mi to už mieša všetko.
@sasa1310 myslím si tiež že hypo nie
No asi bol vovedený do omylu ako Cibulková, ako môže mať s 800e príjmom účet Magnifica
@savannah28 keď peniaze núkajú jasne berme ale horšie potom je to už so splácaním.
@savannah28 no takto pri takýchto úveroch musel mať na to aj príjem. A netvrdím to tu len ja.
Nehovoriac o tom účte magnifica. Tam je tiež potrebný príjem. Ktorý určite má alebo mal, len ty o tom nevieš. A tam bude celý pes zakopaný
Ono v podstate ja som len chcela nájsť spôsob ako mu trochu pomôcť ak ten odklad 'nebude ak tu mal niekto z vás skúsenosť so znížením splátky, predĺžením splácania alebo tak... A ohľadom tohto..
Mňa len zo zvedavosti zaujímalo ako mu to mohli dať keď naozaj má len 800eur príjem.
@yvanielka toto sa pýtam aj ja.
@savannah28 ked sa prihlasi do IB ma hore taketo ? ak ano klame ti o prijmoch
to mas aktualny screen z IB
@savannah28 to každému posielajú
@sasa1310 jedine že by banka brala ohľad na obrat na účte ak by tam občas niečo vložil alebo mu niekto niečo poslal ale príjem ma naozaj taký aký má a už sa nevládzem opakovať už som chorá z toho😆
@mamina7070 áno má. Mám aj ja vub tak áno, viem že má.
@katkaa01 čo máte na mysli.
@savannah28 nemas to uz jedno, ako to dostal? Aj ja som videla, kedy VUB davala svojho casu dost benevolentne uvery (nechcem to dalej rozpitvavat), plat bol, ale aj kopec dalsich uverov. Kazdopadne, uz dost sprisnili podmienky.
Nech ide do banky osobne a riesi tu situaciu, ono vsetky tie odklady, refinanc a pod su individualne.
@savannah28 aj ty mas magnifica ? tak potom vies ze to len tak nedavaju 😉
@ropucha6 asi tak to bude najlepšie.
@savannah28 nie, príjem musí mať pravidelný, to znamená každý mesiac. Chápeš?
@savannah28 ešte raz. Príjem musel mať vyšší, inak by všetky úvery ani tieto opätovné úvery nedostal. Keď teda nemal prijmy, tak z čoho splácal ten úver 20 000 eur z roku 2022?
@savannah28 mohol tie peniaze hneď vrátiť ale ich minul alebo spoločne ste ich minuli a teraz to neviete splacat ale na vine je banka.Potom ste skúsili 2hy krát zase Vám 20 000e požičali aj tie sa minuli.A z 20 000e je zrazu dlh 40 000e a teraz kto to bude splácať tak sa hľadá vinník banka.Alebo ako to vlastne bolo
Ďakujem všetkým za Váš čas a za vaše rady... Ak bude niečo zaujímavé nové tak, pridám do diskusie 🙃

@gab1sol prepáčte to bude moja chyba poslala som asi ten prvý
Hneď sa idem na to pozrieť ospravedlňujem sa už sa v tom strácam