icon

Ako rozdeliť financie v manželstve pri spoločných deťoch?

bunny906
25. jan 2025

Ahojte
Prosím vás ako vam najviac vyhovuje rozdelenie financii ak ste v manzelstve , obaja pracujuci a mate spolocne deti, ale hypoteka aj dom je pisane na muza
Ako by ste si to najrozumnejsie rozdelili? Alebo ak ste v rovnakej situacii ako to mate podelene?
Dakujem

Strana
z7
gribka1
25. jan 2025

Záleží na príjmoch oboch.

bunny906
autor
Autor odpoveď zmazal
tenerifka
25. jan 2025

@bunny906 dom s hypotekou mal muz este pred manzelstvom? Takze je jeho jediny vlastnik?

gribka1
25. jan 2025

Vlastník nehnuteľnosti je iba muž, či je spoločná?

bunny906
autor
Autor odpoveď zmazal
petamich
25. jan 2025

Z titulu BSM je sice prijem spolocny ale my fungujeme prakticky inak - manzel si plati hypoteku na svoj byt sam, ja kym som tam byvala som platila polovicu nakladov na byvanie

Domacnost a naklady na domacnost a deti financujeme 50/50

gribka1
25. jan 2025

Záleží, či sa má spolupodieľať na splácaní nehnuteľností, kde ak by došlo k rozchodu, bude jej vyplatený podiel. Lebo ak nie, tak toto sa nepočíta do spoločných výdajov a je výlučne na mužovi, aby si to splácal. Takže ostatné výdavky cca na polovicu.

bunny906
autor
Autor odpoveď zmazal
tenerifka
25. jan 2025

@bunny906 tak hypoteku nech si plati on a ostatne vydavky na polovicu fifty fifty. Mozes si takisto kupit byt na hypo a splacat ho sama (nezahrnut do BSM)

petamich
25. jan 2025

@bunny906 BSM mate automaticky uzatvorenim manzelstva ale jeho nehnutelnost, ktoru nadobudol pred manzelstvom do BSM nespada a je jej vylucny vlastnik

Mozes pokojne splacat polovicu hypoteky alebo aj celu ale ak na teba neprepise podiel alebo sa nevysporiadate nejako inak, tak v pripade rozvodu nebudes mat na dom narok.

bunny906
autor
Autor odpoveď zmazal
januska12323
25. jan 2025

Nevzniká, len v prípade rozvodu na časť splátok hypotéky.

petamich
25. jan 2025

@bunny906 budes mat narok na polovicu splatok hypoteky zaplatenu pocas manzelstva, kedze prijem v manzelstve (oboch) sa berie ako spolocny

gribka1
25. jan 2025

Áno, výdavky by mali byť cca 50/50, ale spravodlivé by bolo, kúpiť si nehnuteľnosť, vyňať z BSM a potom to bude spravodlivé. Ak by ste boli obaja vlastníkmi, je to jednoduchšie.

bunny906
autor
Autor odpoveď zmazal
gribka1
25. jan 2025

@bunny906 Nechápem, ako nemáš nárok?

bunny906
autor
Autor odpoveď zmazal
gribka1
25. jan 2025

@bunny906 Tak potom spočítať všetky výdavky cca na polovicu, nedajbože keby ste sa rozviedli, tak na polovicu splátok máš nárok.

marlo
25. jan 2025

Mal som 4i byt len ja ... predal sa. Kupili sme si dom a zbytok hypo. Dom vlastnime obaja rovnako. Nevidim v tom problem.
Cele zalezi od manzela.... bavili ste sa o tom?

bunny906
autor
Autor odpoveď zmazal
bunny906
autor
Autor odpoveď zmazal
gribka1
25. jan 2025

@bunny906 Zdediš aj ty, 1/2 na 1/2

bunny906
autor
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
25. jan 2025

@bunny906 on na teba nemusi prepisovat polovicu, pokojne trebars 1/4. ale tak, ako to mate vy, ci mnozstvo inych zien tu na MK, tak by som ja nikdy nezila a budem k tomu viest aj svoje dcery. € v manzelstve su spolocne, takze ty mu na tu hypo vlastne prispievas ci chces alebo nie. a ano, vsetci tvrdime, ze sa rozvadzat nebudeme, ale co bude o 10-20 rokov nevie nikto. ta polovica splatok, na ktoru mas pocas manzelstva narok je sice takt, ale uz tu bola kopa prispevkov o tom, pisala tu aj nejaka zena pracujuca na sude, ze chlap nie je povinny ti pri rozvode tie € dat naraz, pokojne mu sud urci splatkovy kalendar a v realite to skonci tak, ze ti to bude splacat roky po par € mesacne.

bunny906
autor
Autor odpoveď zmazal
gribka1
25. jan 2025

@bunny906 Áno, ak by ste boli manželia a nedajbože sa niečo stalo, dediš aj deti podielovo.

matkahelka
25. jan 2025

@bunny906 precitaj si tu tie diskusie, ako skoncili zeny tesne pred 50 alebo po 50. chlap si nasiel o 15-20 rokov mladsiu a zena po 20r. manzelstva zostala s holou onou.

bunny906
autor
Autor odpoveď zmazal
stanulienkat
25. jan 2025

Pises, ze mu na hypo neprispievas. Preco chces dom na seba? Preco mu posielas na ucet peniaze? Kolko a preco? Chvilu este pracuj a kup si investicny byt.
Alebo mu daj polku splatok na hypo a majte ho na1/2.

bunny906
autor
Autor odpoveď zmazal
Strana
z7