Ako rozdeľujete financie počas poberania rodičovskej dovolenky?
Baby ako mate rozdelene financie vy a muz pocas poberania rodicaku? Pytam sa na margo toho, ze nedavno som mala so znamou (obcas sa stretneme na prechadzke, nie sme ziadne kamosky) debatu, ktora zacala tym, ze som sa “postazovala”, ze ako rada by som si napr kupila drahsiu vonavku, alebo drahsi kusok do satnika, jednoducho sa potesit aj takouto vecou, ale ze mi je luto momentalne vysolit tolko penazi, ked poberam rodicak a radsej tie peniaze dam na nieco ine, potrebne. Pritom sa mame priemerne, keby chcem naozaj, tak si to zadovazim.. ale skor to bola s nou len taka tema, ze aby bolo o com. A ona sa doslova zarazila, ze ci to myslim vazne, ze jej muz plati takmer vsetko, ze rodicak je akoby len jej, ze chodi na nechty, na kozmetiku, masaze, kupuje si potrebne, alebo “potrebne” veci pre seba. Pricom myslim, ze financne su rovnako ako my. Ako doslova ma vysmiala. Ako neriesim toto, kazdy to ma nastavene inak. Ale ked som sa jej spytala, ze ci mu povie, ze treba kupit plienky alebo hocico, tak to kupi on, alebo jej nato da peniaze, tak povedala, ze on jej kazdy mesiac posle urcitu ciastku penazi, a ona to uz riesi z toho. U nas to ide prirodzene, co chyba, to si povieme, a jeden z nas to vybavi. Byvanie alebo takuto reziu na byvanie riesi momentalne len muz, stravu obaja. Ale priznavam, ze obcas mi je az trapne, ked poviem muzovi, ze nech mi posle tolko a tolko 😁 ako to mate vy?
Mame spolocny ucet a pocas rodicaku som nebola nijak limitovana. Skor ja som bola ten typ, ze sak a naco, on sam ma posielal, nech si kupim a tak.
mame spoločný účet, všetky peniaze sú spoločné
My máme peniaze spoločné, takže sme nikdy neriešili, kto si čo kúpi a za čo si to kúpi. ... Väčšie výdaje si odkomunikujeme ...
Vsetky peniaze su spolocne a posielame si medzi sebou na ucet ako treba, pripadne som si vzala jeho kartu. Obaja miname rozumne.
Nemusí mi byť trápne si pýtať peniaze, lebo si ich nepýtam. Peniaze sú naše spoločné a každý si kúpi čo chce a na čo spolu dokopy ako rodina máme. Neviem si predstaviť si pýtať od muža peniaze a ani sa uskromňovať za to, že ja som doma a starám sa o naše spoločné dieťa pričom jemu by sa štandard nezmenil.
Aha, som zabudla asi dodat, ze tie, ktore nemate spolocny ucet 😁 obaja sme potrebali kedysi samostatny, ja veru teraz uz momentalne nie, ale rozmyslala som presne nad nejakym spolocnym, kde by sme posielali peniaze a z nich by sme riesili financie rodiny, dietata.
máme každý svoj účet , počas MD všetko platil aj zabezpečoval muž , nechcel aby som nikdy nič kupovala , alebo platila , nech si s malou užívam materskú a ideme si doobeda sadnúť na kávu s kamoškami a deckami , alebo do kútika, na zmrzku atď ....
Vždy sa ma pýtal, či ešte mám peniaze a na stole mi pravidelne nechával hotovosť , aj keď som mu povedala , že nepotrebujem
Aj my sme mali s muzom pred tym kazdy samostatny ucet. Ale ked sme sa zobrali, tak sme usudili, ze naco budeme kazdy svojej banke platit poplatky. Tak sme si zriadili jeden spolocny v banke kde su poplatky za vedenie vlastne nulove a vsetky vsetucke prijmy od vtedy chodili aj chodia na ten jeden ucet. Obaja sme samozrejme rovnocenni majitelia uctov a kazdy mame od neho kartu a veselo miname pekne krasne zo spolocnej kasy. Ja si neviem predstavit take dotahovacky, kto co ma z koho penazi zaplatit. Ja som platil zo "SVOJHO" toto tak ty zaplat z toho "TVOJHO" toto. Pisem to v uvodzovkach, lebo peniaze v manzelstve su pravne naozaj spolocne.
1 ucet,muzov.2karty,on svoju,ja svoju a chodia nam tam obom vyplaty,plus aj rodicak s pridavkami.Vsetko,co treba odide a vzdy chodime spolu na nakup.Ked treba tak sa objedna,ked treba sa kupi.A ja ani nemam potrebu minat nejak na seba,drobne na kavu mam vzdy v praci.To plati raz kolegyna,raz ja a viac mi netreba.
Nám presne pre toto vyhovuje kreditka. Manžel je hlavný držitel a ja mám dodatkovú. Takže je jedno či platím ja alebo on, naraz sa to dokopy zaplatí.
Účty máme ale oddelené lebo ich máme z čias čo sme spolu len chodili. Akurát máme navzájom k nim prístupy. Teda nevydelujeme moje tvoje, je jedno na koho účte je kolko, je to naše.
Áno muž platil stravu, byvanie, plienky, proste skoro všetko. Ja som si platila svoje veci, plus drogériu a oblečenie pre deti (90% z bazarov) takže ostalo mi dosť peňazí na mňa.
Závisí ale od toho ako zarobí muž. Keď maloy tak jasné že sa musíš uskromniť aj ty
Každý mesiac som si kým som bola na rodicaku previedla z muzovgo na svoj účet 500€ lebo väčšinou som nakupovala ja...pripadne aj viac keď som chcela...všetky peniaze mame spoločne, takže defacto je jedno z ktorého uctu som co platila
Presne pre toto som išla pracovať počas RD.Aby sme nemuseli siahať na úspory a aby sme sa nemuseli rozhodovať medzi potrebnými a menej potrebnými vecami.Co chceme si kúpime a hotovo
Máme každý svoj účet (nebudem vysvetľovať prečo, tak nám to vyhovuje), manžel platí všetko a plus mi posiela mesačne dohodnutú sumu na účet k rodičáku. Jedine, čo platím “navyše” sú poplatky za moje auto, čiže opravy, ak treba, a poistka, tankuje mi do auta počas RD manžel. Plus chodím aj čiastočne so prace, keď sa mi chce a dá. Vyhovuje nám to takto, financie prakticky absolútne neriešime a nikdy to nie je téma dňa, je to nevyhnutnosť na prežitie, tak to aj berieme.
Za mna si urcite dopraj peknu vonavku alebo co len chces. Aj ty sa musis citit dobre. Co sa tyka pýtania penazi, ja som taka ista ale mne napriklad muz, ked idem na masaz sam da. Nemusi mame obaja Dobry prijem. Vyslovene som sa musela ucit, to prijat. My to mame tak, ze kazdy mame svoj ucet a jeden spolocny. My davame kazdy na spolocny ucet rovnaku sumu ale mame aj rovnaky prijem. Mame dve karty. Mne sa paci ako to ma kamoska, ze kazdy dava zo svojho prijmu 30% na spolocny ucet, ona je na rodicaku a on pracuje. A tak ako my sa zo spoločného uctu platia komplet nakupy, dom, naklady, vylety, proste vsetko spolocne. Cize na účtoch nam ostava vyslovene vreckove. Svojmu muzovi normalne povedz svoje pocity, ze je ti to hlúpe pytat peniaze. Ci sa neda zriadit spolocny ucet s dvoma kartami, kde aj ty uvidis co kam odchadza, co sa plati. Aby ste mali aky taky prehlad o výdavkoch. Ja si neviem predstavit, ze by som nemala prehlad o kompletných výdavkoch domacnosti. Lebo takto, ked kazdy nieco platite, vlastne ani neviete co kde sa da usetrit, aky rozpočet mame na dovolenku, co vieme davat na setrenie a hlavne aka je rezerva keby nieco.
Tiez mame oddelene ucty (nechceme ani jeden z nas spolocny ucet), doteraz som fungovala zo “svojich” penazi, ktore som si odkladala pred narodenim deti, uz sa minuli a tak mam teraz prilezitost naucit sa zit z mala(sama to chcem, kebyze nejaka zienka chce rypat.)
A tiez je mi blbe pytat peniaze ale zatial to nepotrebujem. Ale kebyze idem na nakup potravin, tak uz si vypytam, nepojde to z mojho ;) alebo ked nieco chcem, take drahsie pre potesenie, to si pockam na sviatok alebo sa ho proste opytam, ci mi kupi😃 (ale doteraz som to neriesila)
Takze ja platim veci za seba a deti, tato plati stravu a fixne naklady
Každý mesiac mi manžel pošle určitú čiastku a s ňou už hospodárim keď nie je doma ( pracuje v zahraničí 4 dni tam, 3 doma), keď je doma väčšinou nakúpi platí on. Ale ako už bolo spomenuté peniaze máme spoločné keďže sme manželia. Tie € čo mi posiela sú na to aby som mala "svoje". Kebyže máme spoločný účet tak sa všetko platí a nakupuje z neho.
@doriiis ja som isla do prace,hlavne kvoli oddychu.Vypnut hlavu,byt medzi ludmi,mat ine v hlave ako len plienky.O deti mam postarane,muz maleho prebali,nakrmi.Nemam ziadne vycitky,plat beriem iba ako ceresnicku na torte.
Ja som asi nebola zvyknuta, aj predtym sme vsetko riesili tak, ze ja som platila stravu a manzel byvanie, a ostatne naklady na fungovanie domacnosti. Nikdy sme to neriesili, okrem jedneho razu kedy som mala pocit, ze to nie je fer voci nemu, ale realne sme platili takmer to iste, na stravu ide/islo dost. On nema problem mi dat peniaze, castokrat bez opytania, pripadne mi posle viac, aby bolo opat, ked budem potrebovat.
@doriiis
@jozinzbazin22
a zvladli ste to? Dieta bolo kde? Mam tuto moznost aj ja, rovnako by som hned hned isla, uz len kvoli tomu, ze vypadbem na chvilu. Ale rodinu mame daleko, muz ma dlhu prac.dobu, sme na dedine a nejake jasle su daleko, bolo by to casovo velmi narocne. Malu si nemozem vziat so sebou, kedze v kancelarii je nas 8.
My si sichty striedame,ja mam teraz volno,muz ranne,v piatok uz idem na rannu a muz uz ma nocne.Prak.sa v sobotu rano stretneme na fajciarke,on ide domov a vecer sa zase stretneme na fajciarke on ide uz do roboty a ja o chvilu koncim.Je to rozdiel 2hod.kym sa vystriedame,takze tolko aj starsi postrazi a tak.
Ja som zacala poberat rodicak v case, ked zacal covid. Mame samostatne ucty a s muzom sme to mali nastavene, ze on platit vsetko - hypo, reziu bytu, potraviny, drogeriu, oblacenie, dovolenky. Ja som mu z rodicaku posielala este 200 eur na ucet. A zbytok bol prakticky moje vreckove, z ktoreho som si platila pausal, sem tam kavu, kadernika, darceky pre rodinu a pod. A uplne mi to stacilo. ALE ako som pisala bol covid, lockdown, ja som ani nemala kde minat peniaze. Vsetky nakupy robil muz (aby som ja s dietatom nemusela do obchodov) a keby som chcela viem si veci kupit, lebo som na MD nastupila s financnou rezervou, ku ktorej som mala pristup.
@jozinzbazin22 aha, tak to je fajn, ze sa viete takto postriedat, my nie veru, ani nema kto postrazit
My sme nikdy spoločný účet nemali, ale na domácnosť mi každý mesiac poslal čiastku na bežné výdaje. Väčšie veci sme riešili spolu, keď som poberala rodičák (a to bola doba ešte korún🙂) a chcela som niečo iba na seba tak som len spomenula, že by som išla na nákup a buď mi dal peniaze, alebo šiel so mnou, podotýkam že môj ex mal veľmi dobrý vkus na módu a častokrát mi poradil to čo mne zo začiatku nepadlo do oka, ale v kabínke som zistila, že fúú, to je ono. Takže nepýtala som si, ale aj keby, tak čo, som doma s naším dieťaťom. Ale u nás som bola šetrilek ja. Teraz chodí na nákupy s dcérami (keď ho milostivo vezmú 🙂), skôr to je ale tak, že on je v kaviarni a číta noviny a mladšia dcéra obieha obchody "lebo tato má strašné pripomienky" 🙂
Ahoj, ako tu už písali ...ospravedlňujem sa no nedá mi to ...ku tej kamarátke, čo z rodičovského príspevku chodí na nechty, na kozmetiku, masáže ... rodičovský príspevku je na potreby dieťaťa a nie na kozmetické potrebny matky, samozrejme je normálne keď z rodičovského príspevku zabezpečí matka pre seba stravu, hygienické potreby ( napr. šampón/ kondicionér, antiperspirant/ dezodorant, zubná pasta/ kefka alebo iné hygienické potreby) no chodiť z toho na nechty , kozmetické salóny na to podľa mňa určené nie je. Potreby dieťaťa sú prvoradé. Netvrdím, že matka si nemôže kúpiť nejakú voňavku- sú aj lacnejšie.
Oddelene ucty, zapisujeme vsetky vydavky do kategorii (my sme magori, robime to dobrovolne, mame krasne graficky na vsetko a tak :D).
Domacnost momentalne taha manzel (dom, auto, strava). Ja platim deti, lekarne, lekarov, seba, potraviny z lekarni a svoje nevynutne poplatky. Nakolko mame historiu vydavkov, tak z dat velmi rychlo vyskoci kedy je to 'nefer'. Na zaklade toho napr. manzel zacal po case platit kruzky, aby som ja nemusela ist do mojich uspor. Nemusela som si peniaze 'pytat', iba sme si vyhodnotili vydavky a videl to sam od seba. Tiez by som niekde v hlave mala 'blok' pytat si lebo nikdy som nebola na nikom fin. zavisla. Takto sa to vyriesi same. Ale my sme s manzelom na jednej vlne, takze to ide.
Máme spoločné peniaze a počas Rd som minala rovnako ako mimo RD. Primerane príjmom našej rodiny.
Spoločný účet a spoločne sme rozhodovali čo si kúpiť a ja som ten tip čo najskôr oplatí všetko vo je nutne a nekupujem zbytočnosti vôbec a keď potrebujem peniaze poprosím manžela nech mi pošle a mne keď zase zvýšia tak dám jemu
@luckajozko21 aj my takto fungujeme, cez aplikáciu, všetko pekne roztriedené, zapisujeme všetko. Je to super, za jedno mame niekoľkoročnu štatistiku a platíme všetko napoly a férovo (zarábame rovnako)
Ja by som spoločný účet nechcela, takto mi to vyhovuje a hlavne je super mať prehľad o financiách
Dokonca takto fungujem aj s ex- otcom mojej dcéry, neplatí mi ziadne výživné, appka všetko zráta, hneď vidno kto je na rade s platbou a tak celu réžiu ohľadom dcéry ideme spravodlivo napoly

Vsetky peniaze su spolocne a spolu by ste mali rozhodovat na co sa minu.