Ako sa pripraviť na vlnu zdražovania?
Ahojte,
zaujimalo by ci sa da nejak pripravit na vyssiu inflaciu a zdrazovanie?Peniaze asi nema nejaky velky vyznam odkladat,ked ich hodnota klesa,ci?Alebo robit radsej vacsie zasoby trvanlivych potravin?Sme mlada rodina s tromi detmi,ja momentalne na rodicaku,takze tych penazi je uz teraz akurat 😬
Poprosim Vas,o slusnu diskusiu,bez politickych a osobnych utokov,dakujem 🙂
Ja to odjakživa robím tak,že keď je niečo v akcii,čo využívam,kupim si aj do zásoby....napr.ryza,cukror ,olej, tablety do umývačky,kopec veci sa dá v akcii kúpiť lacnejšie aj o polovicu...prípadne,ak idu susedia,alebo mama do obchodu,kde viem,že je niečo v akcii,poprosim ich kúpiť a nemusím ísť ja a kúpiť k tomu ešte zopár hlúposti.A čo sa týka toho posielania do práce....my s manželom sme tiež viac menej na deti sami,takže som bola normálne s nimi doma a potom som hľadala prácu 7.00-15.30,keďže manžel chodí na smeny...čo nebolo úplne jednoduché
Ocot umývačke neublíži, skôr naopak. Véd aj do konvice sa dava na odstránenie vodného kameňa. Poháre ani nič iné necítiť octom. A ani oblečenie, uteráky, deky atď, keď dávam do práčky.. Ušetrím naozaj kopec peňazí. Namiesto prášku na pranie len struham bud zlcove alebo jadrové mydlo. A oblečenie mane pekne, dokonca bez flakov po prikrmoch pre drobca
@zuzanockamt ale ved to je individualne..nevies posudit ako by sa jej zvysila zivotna uroven keby isla do prace.. aku pracu a za kolko penazi by mala..kto by sa staral o dieta.. ake vydavky by boli navyse, pretoze by pracovala , cesta do prace, skolka, jasle, stravne , obliekanie a pod. a ako by sa to odrazilo na dietati, rodine..to vsetko treba vyhodnotit..niekedy sa to ani nemusi radikalne zmenit..zvlast, ak je to praca za malo penazi..a cas, straveny s dietatom moze byt efektivnejsi..treba to riesit s manzelom, nie tu..
@zuzkazuzkazuzicka kolko toho mydla struhas na 1 pranie prosim? Dakujem.
@alanko20 ahoj, tak nejak "od oka", nie veľa keď sú niekde fľaky, priamo fľak namočím a namydlim. Inak Dmka ma to mydlo lacnejšie, než su tie znackove
@paniduhancikovie prosim ako vyrobim praci prasok ? Kde na to kupim suroviny ? Pripadne sampona jar, mydlo...
Ja nie som za skreckovanie, lebo defacto na tom stracas. Nasilu kupis krabicu konzerv, muk, ryze a cestovin, das za to kopu eur. Potom zistis po 3 rokoch, ze v muke su cervy a konzervy uz ani pes nebude zrat...
Radsej rozmyslajme takto:
Dopestujme si, zavarajme, kvaskujme
Nekupujme detom 100 sprostosti v hrackarstve
Nekupujme na seba furt nove handry
K mnohym potravinovym aj nepotravinovyn tovarom existuje lacnejsia alternativa
Miesto autom podme busom, vlakom, kam sa da...
@markus1 suhlasim, asi sme prilis dlho zili v blahobyte a preto nas tato doba zastihla nepripravenych.Je pre mna nepochopitelne menit telefon, telku ci auto kazde 3 roky..Poznam ludi v mojom okoli co s prepacenim smrdia grosom a kazdy mesiac cakaju na vyplatu ale vlastnia iPhone a bmw🤦♀️
@markus1
@iv007
Veď to už nechodíme na dovolenky raz ročne ale minimálne dva krát, v nedeľu chodíme na obed do testujú,na upratovanie si zhaname pomoc a aby sme stihli kaderníčku, minimálne dve autá v každom dome, elektrobicykle v hodnote jazdeného auta, všetci len značkové veci,načo by niečo pestovali,keď sa tam zmestí veľký bazén a veď si všetko už kúpime v obchode. A toto nehovorím o nejakých pár hore,ale toto už je bežné všade... Málokto si šetrí rezervu lebo dovolenka nepočkal a zime teraz a hneď,auta na leasing, ktorý ich dobre predraží. A prídu horšie časy a nevedia sa ničoho vzdať, radšej všetko na splátky a potom sa do toho tak zamotaju až padnú na samé dno. Fakt som zvedavá na tých čo si fakt doprajú všetko aj na dlhý. A my máme aj na viac ako oni ale naši ma učili byť zodpovedna a byť pri zemi
@markus1 no radsej prerabat cím skor ako o pár rokov. Pred rokon nas dom vysiel 110tisic. Pri cenach materialu by nam uz 160tisic by bolo malo.
@evica17 práci prášok si robím tak ze nastrúham kokosové alebo jadrové mydlo, na 1 mydlo 5 litrov vriacej vody. Rozpustim a zamiešam krystalicku sódu na pranie. Úplne bežné to kúpite v obchode. Necháte stuhnúť, vznikne vám tuhý gél...
@paniduhancikovie dakujem. A aj esencialny olej davate ci nie ? Ci to ma efekt alebo sa to akurat zoperw
My sa nepripravujeme nijako, proste, ked to bude nevyhnutne, obmedzime vylety, budeme kupovat menej veci, ktore nevyhnutne nepotrebujeme. Ja aj manzel sme typy, ktore vec riesia, az ked je vysoko aktualna, a kedze to na nejaku extra apokalypsu nevidime, zatial zijeme normalne dalej. Nebudem sa uz teraz stresovat a tym oslabovat svoju schopnost riesit veci vtedy, ked budu total akutne.
@paniduhancikovie a kolko tej krystalickej sody ? A kolko esencialneho oleja ? A na kolko prani je to cca mnozstvo ?
@evica17 na 1 mydlo ide 1 soda a 5 litrov vody... Na jedno pranie dávam cca 1,5 dcl toho gélu... Olej do toho ja nepridávam, ale môžete si dať kvapiek a druh oleja na aký máte momentálne náladu 🙂
@paniduhancikovie dakujem krasne
@paniduhancikovie ahoj na jednu varku prasku davas 1kg krystalickej sody?? Ja mam recept ze jedno mydlo, 300g kystalickej sody a 5l vody ale prisposobila som si ze davam az 7l vody pretoze byval moc husty ten prasok z mydlom ktore som davala
@turga áno presne tak... Je to husté, ja to mam vo vedierku tak to nepotrebujem liať z fľaše... A čím redšie tým ho musíš dat viac, tak ja dávam menej a hustejšie... Hustotu už nech si každý prispôsobí podľa svojho gusta... Variabilná je v tom veľká 🙂
Roky kupujem iba to, co potrebujem - jedlo, drogeria, oblecenie, i ked nemusim😉 je to o zvyku… uplne sa nestotoznujem s tym, ze peniaze netreba odkladat, vzdy by mala byt slusna rezerva k dispozicii na necakane vydavky - odide spotrebic, strata zamestnania, choroba,… i ked stracaju na hodnote…
@zuzkazuzkazuzicka umyvacke ocot neskodi ale pracke ano kedze pomali vyziera gumy ktore drzia a pohanaju bubon .... ver mi ....
@misinka1234 počula som o tom. Stará práčka vydržala 13 rokov, asi polku toho času som používala ocot. Som zvedavá, ako vydrží nová práčka, lebo sme sa aj presťahovali do domu a máme extrémne tvrdú vodu

Nech sa páči 🙂
1 hr soda na pranie/kalcinovana
1 hr soda BB
1/2 hr kyselina citronova
1/2 hr himalajska sol
8💧esencialny olej citrón (nemusí byť, to j2 na prilepšenie a prevonanie)
2 PL pomaly pridat prostriedok na umyvanie riadu alebo destilovanu vodu
Ak pridas vodu, nemusia tak pekne stuhnut. Namiesto toho mozes mat prasok, ja zvyknem dat 2 lyzicky prasku na 1 umyvanie