Ako sa pripraviť na vlnu zdražovania?
Ahojte,
zaujimalo by ci sa da nejak pripravit na vyssiu inflaciu a zdrazovanie?Peniaze asi nema nejaky velky vyznam odkladat,ked ich hodnota klesa,ci?Alebo robit radsej vacsie zasoby trvanlivych potravin?Sme mlada rodina s tromi detmi,ja momentalne na rodicaku,takze tych penazi je uz teraz akurat 😬
Poprosim Vas,o slusnu diskusiu,bez politickych a osobnych utokov,dakujem 🙂
Vlna zdražovania už nastala, skôr je tu otázka ako sa z toho nezblázniť. Ale teda skôr sledovať letáky čo býva v akcií čo sa viac vtedy oplatí nakúpiť a nejako extra nemíňať a neplytvať potravinami.
@zuzanockamt ale veď autorka sa nesťažuje, že jej rodičak nenahradza mzdu. Ani ja túto dávku nepovažujem za náhradu príjmu. Je to len prispevok. Áno, poradila si jej logicky, zvýšiť príjem, robiť viac. Ale časom ani to možno stačiť nebude. To som svojim príspevkom chcela povedať.
@jaroe Áno, nesťažuje. Len píše,že už teraz majú akurát. Čiže napr. o pár mesiacov týmto štýlom im už môže chýbať. Preto by som ja osobne zvýšila príjem a redukovala výdaj (to, čo nutne nepotrebujem,tak nekúpim a nakupovať v akciách).
@stanulienkat ano presne, lenže tu zase by bol vhodný tlak na samosprávu, župu, mesto aby mhd, prímestká vlaky - menej voznov, menšie súpravy, menšie autobusy - chodili častješie tak aby človek ani nepomyslel že idem autom
nieže niekam idem a nemám sa ako nikam dostat lebo nemám spoj alebo čakám ako pako hodinu
taká Ostrava tam chodí MHD každé 2 -5 min, to je niečo geniálne totálne , proste tam v meste a dostat sa do mesta , do okolitých do 50 km vlakom busom miest nie je problém ani nemusíš pozerať nejak prípoj, sadneš ideš
a to ako je na to Praha ani nehovorím tam je auto uplna blbost mat na premiestnovanie , rýchlejšie a lahšie sa dostaneš metrom , mhd
@sara07 lenze castejsie Mhd= viac benzinu= viac penazi. Ja problem nevidim vo frekvencii, ale proste ludom sa nechce chodit v spinavych autobusoch s bezdomovcami. Keby som mala kde v centre parkovat, tak chodim asi aj ja autom. Niekedy co vsetko sa vezie v mhd, normalne zle je cloveku.
@dadymima rodin s takym prijmom je vacsina. Mnohi nemaju ani taky. S tym sa da slusne vyzit, ak nemas hypo.
@stanulienkat ale mhd odvezie naraz viac ludi ako jedno auto jeden človek , u nás bezdomovci nechodia autobusmi napr
@stanulienkat neviem v akej zaostalej diere byvas, ale u nas chodia autobusmi aj slusni vzdelani ludia dokonca lekari, ucitelia atd. Pravidelne som cestovala s hercami SND alebo NR divadla ci reziserom Bednarikom.Nevidim na tom nic zahanbujuce ako to ty opisujes.Sedlacke a neohladuplne mi pride mat pred domom zaparkovane 3 auta na pozicku a nemat do nich pomaly co tankovat.Ja teda auto mam, ale vyuzivam ho len v pripade nutnosti.
@stanulienkat ano AK nemas hypo ale kolko (mladych - do 40r) rodin s takym prijmom ma vlastne byvanie bez hypo? Par stastlivcov co mozno podedili alebo postavili na rodicovskom…
Čo sa týka hľadania práce,nieje to také jednoduché...Ja som napríklad tiež na RD,dieťa má 1 rok a bolo mi sľúbené,že sa do pôvodnej práce môžem po roku opäť vrátiť.Zial ostalo len pri sľuboch a uz mi bolo neformálne oznámene,že so mnou nepočítajú.Takze si hľadám prácu, každý den pozerám Profesiu.Bola som na pár pohovoroch ale zatiaľ nič.Nakolko nám s dieťaťom nemá kto pomôcť a manzel robí kadejako ako mu vyjde smena,musím mať prácu s takym pracovným časom aby som mohla dieta zaniesť aj vyzdvihnúť z jasiel.A to je problém,no hľadám ďalej
Ano,najst si pracu,je ta najlogickejsia odpoved.Ale kazda viacnasobna matka,ktora nema,bohuzial,pomoc od rodicov,ci surodencov,mi da urcite za pravdu,ze to nie je take jednoduche.Hlavne teda,ked v podstate u mna napr. nehrozi ziadny homeoffice,pred rodicakom som pracovala vzdy manualne,nemam nijaku extra skolu,ani vedomosti 😕 ale to samozrejme,nechcem vyznievat ako ze sa vyhovaram,pracu,ktora by vyhovovala nasim rodinnym podmienkam prijmem rada.
Ale podstata otazky bola niekde inde,skor som chcela vediet,nejake tipy-triky 🙂 myslim,ze vzdy sa najde nieco,s cim by sa dalo popracovat 🙂
Aj my sme 5 členná rodina. Doteraz sme si kupovali a varili na čo sme mali chuť. Teraz sa snažím variť podľa sezónnych potravín alebo také jednoduchšie jedlá, ako šošovicový prívarok a pod.
A pečiem koláče, pretože za keksíky a sladkosti som nechala v obchode mailand 😅
A ake rady chces prosim ta? vsak staci zdravy rozum. Nekupovat blbosti, kupovat veci v akcii, sadit si ak sa da. V zime kurit menej, sprchovat sa kratsie, popripade deti nech sa okupu naraz. Uskromnit, zhanat oblecenie z druhej roky a podobne. Ako tvoj muz zivi 5 ludi vratane seba (okrem tvojho RP) cize to je normalne luxus na dnesnu dobu. Neviem kedy najmladsie bude mat tri ale argument ze mam male deti bez pomoci babiciek ci surodencov a preto nemozem ist do prace je aky argument prosim ta. To snad nema skoro nikto a vedela si to aj ked si si ich robila. Podla tohto zmyslania by nepracovala skoro ziadna zena.
Skúsiť sa zamestnať aspoň na polovičný úväzok. A teda co najviac sa obmedziť. Kupovať s rozumom. 🙂
@sara07 nesuhlasim. Nikdy nemas zaruku ze co obrobis, sa ti aj ujme. nam kazdy rok vsetko znicia slimaky, pobiju krupy alebo zozeru srny. len nervy, ziadny osoh.
A Kedy sa ti vrati investicia, v jedle, ak teraz kupis zahradu? Nikdy. Ziskas len na hodnote za samotny pozemok pri predaji.
Ako začala vojna hneď sme nakúpili nejaké zásoby. Chováme kozy a vedeli sme že krmivá pôjdu hore, tak sme kúpili do predu aspoň niečo ( vďaka tomu predávam ešte mlieko za starú sumu aspoň do juna). Kupili sme aj niečo domov, čo samozrejme vieme že použijeme.
Ale určite ako je napísané, vypestovať čo najviac , nekupovať somariny , 2x zormuslat či ti danú vec treba, variť podľa akcií v letáku, nekupovať polotovary a sladkosti.
Ja si napríklad vyrábam čistiace prostriedky. Začala som s tým kvôli ekológii a vedľajší efekt bol šetrenie peňazí. Stačí mi na všetko jar, ocot, sóda, jadrové mydlo, prekarbonat sodný... K dobru si dám esenciálny olej na prevonanie. Vyrobím si tak tablety do umyvacky, aviváž, prášok na pranie, cif, ale aj bomby do kúpeľa napr.
Pozrieť fixné výdaje. A zafixovat hypotéku aspoň na 10 rokov, odkladať co najviac eur aby pri výročiu fixácie splatili co najviac.
Pozrieť paušály, internetové služby, TV a podobne ci využívate a ci nie je výhodnejšie na trhu. Pol roka nemáme telku a poviem ti život bez reklám si užívame 😆
A samozrejme minimalizmus (ja mám 80 šiat takže ja aj 2 životy s mojim šatníkom prežijem 😆) ale deťom kupovať toľko kusov oblečenia co využijú. Nepotrebujú 5 párov tenisiek a podobne.
Pri narodeninách kľudne oznámiť rodine co reálne oslávenec potrebuje.
Ja si nemyslím, že by si mala ísť za každú cenu do prace. Niekedy to za tie stresy a narušený vztah nestojí... Mňa ako tip napadá, že my dlhodobo nekupujeme čistiace prostriedky, čistím kúpeľňu, záchod roztokom octu. Pripadne použijem sódu ci kyselinu citrónovú, všetko v malých množstvach. Ocot používam už roky namiesto avivaze - pol deci na pracku. Ocot odstráni zvyšky prášku v oblečení, necítiť ho. Je to ekonomické, ekologické a zdravé - sme alergici s ekzemom, poradili to lekári. Ocot dávam aj do umývačky namiesto lestidla
😆 Ja som myslela ze ako naprd sa nám žije, zdražovanie, inflácia a teraz vidím na fb ze polovica známych je bude na wellnese, alebo na spoznávackach po EU
@zuzkazuzkazuzicka ten ocot v umyvacke ma zaujal,necitit pohare po nom?Myslis ze to umyvacke neublizi?
@paniduhancikovie mas recept na tie tablety do umyvacky prosim ta?
@dkethe boha mám záhradu asi 20 rokov , a treba vedieť kupiť aj záhradu
maliny, egreše, jablka slivky atd máme už dávno svoje a ano stále sa ti oplatí
neoplatí sa ti zemiaky jedine maximalne ultra skoré že máš svoje a nemusíš kupovať kym nie je normálnejšie cena
nikdy mi srny nič nezjdeli lebo máme v záhradkárskej osade , slimaky je záležitost posledných 3 rokov ale aj proti tomu sa dá bojovat že máš urodu , dám škrupiny na zem, polievam len pri koreni, rozmyšlam čo kde ako zasadím , pozbieram ich raz za čas, prekopem ked sa dá a tým zničím nové hniezda vajíčok
to že ty nevieš záhradkárčit neznamená že to nefunguje
roky nás vyslovene živý záhrada a máme veci ktoré by sme si nemohli dovoliť pri 5 ludoch ani náhodou
@dkethe možno záleží aj od lokality ináč sa pestuje na južnom Slovensku a ináč na Kysuciach. Môj otec jeden rok pestoval zemiaky, maličká záhradka zasadil 100 ks, okopaval, ohrnal, pleval celé leto no a na jeseň vykopal presne 107 zemiakov, rajčiny sa tu neurodia
ani papriky, marhule broskyne, melóny nič, posledné roky vymrzli aj slivky a jablká...

@jaroe hovoríš mi z duše, raz som pridala niekde na fb politikovi komentár, že bohužiaľ táto jednorázová pomoc ktorou sa chválil je úplne mimo že ak by štát nezobral pracujúcemu človeku takmer 50% mzdy (na dani a odvodoch) tak by sa rodine, ktorá má príjem okolo 1500€ (áno takých ľudí je na SK množstvo) žilo lepšie aj pri stále sa zvyšujúcej inflácii - lebo veď odrátajme si bývanie, stravu, ošatenie, školu/škôlku a rodinka s 2 deťmi je na nule… No a čo spravili s mojim komentárom? Neohrial sa ani 10 minút a vymazal ma 🤣