Ako šetríte?
Určite aktuálna otázka vo viacerých rodinách.Dajte rady a tipy ako šetrite,nech sa navzájom inšpirujeme.Priklad ja
-nechodim do reštaurácii,varím len doma
-kupujem potraviny v akcii,sledujem letáky
-zbytocne nenakupujem čo nepotrebujem
-ked ideme na výlet beriem si jedlo a pitie z domu
-zapisujem si príjmy a výdavky
-nechodim na nechty a pod.,ku kadernícke raz začas
-po deťoch predávam oblečenie a hračky
-na seba kupujem najmenej
Snažím sa čo najviac ušetriť z výplaty,darí sa mi okolo 300 eur mesačne.Rada by som ušetrila aj viac na nečakané situácie a výdavky navyše.
@valeria_h ja osobne si pamatam ako som v ita VZDY mala jedlo otrasne za mega vela prachov... Naposledy pred 2 tyzdnami na burane v restike rizoto za 46e pre 2... Nebolo zle, ale max by som dala za neho tak 12 az 15 za osobu... Inak si tiez moc nepamatam jedla... Ak mame nejaku specialitu,tak max z fotiek. Ale kde to bolo vobec...
Myslim, ze tu niektorym unika, ze kvalita neznamena najvyssiu cenu na trhu.
Nemyslim, ze zivoris, ak si spokojna. Evidentne aj ja strasne zivorim, ale mne to pripada normalne. Vzdy hladim na long run benefit. Moja zaluba je cestovanie, citanie knih, minimalizmus, decluttering... organizovanie forever a stymto zivotnym postojom sa spaja aj moje 'setrenie'. Nekupujem bezhlavo, len to, co potrebujem, ale zaroven je pre mna prvorade udrzat v dobrej kondicii moju pdychiku (priklad - strasne ale strasne strasne ma unavuje uz len myslienka velkeho nakupu... a ako alternativu mam moznost objednat nakup priamo domov za 4,50... tak dam 4,50 a nelutujem ani cent)
----
Napisem ti teda, co robim ja a mozno v tebe nieco zarezonuje.
Hesla: ak je to v zlave a nepotrebujes to, tak tonepotrebujes
Vydrz aspon 24hod, ak na to zabudnes, tak to nepotrebujes
Pozri sa na bazare a stranky so zlavovymi kuponmi, ak to tam nenajdes, az vtedy kup napriamo nove z obchodu
Prax:
1. zasoby trvanlivych potravin a drogerie mi usetrili nemale peniaze
2. tema satstvo
Osvedcilo sa mi pre dieta kupit menej, ale kvalitne a vychytene veci z funkcnych materialov. Pepco a kik v zivote tak dobre znova nepredas ako reimu, vimbu a akekolvek merino. kupim za dobru cenu z druhej ruky a pri dalsom predaji v podstate nie som takmer vobec v strate, hoci prvotna investicia mohla byt kapenko vyssia. Dieta je tak s minimom kusov oblecenia v skrini v perfektnom tepelnom komforte za akehokolvek zimneho alebo horuceho letneho pocasia.
3. energie:
umyvacka riadu (na eco rezim minie 7-9l), svietime uvazene, mame led ziarovky a aj napriek susicke sme mali preplatok
Kazdemu clenovi domacnosti som kupila vlneny sveter a v zime sme kurili v podstate iba v noci /zijeme v ZV/, nikomu nebola zima a mali sme pekny preplatok v rocnom zuctovani
4. naplanovat na tyzden vsetky jedla, spisat si zoznam ingrediencii a podla toho dokupit, co doma nemame. Pripadne urobit zoznam jedal podla toho, co este doma mame a varit len z toho
5. toto pre niekoho vyznie ako somarina, ale najst si dobreho financneho poradcu. V nasej spolocnosti je voci nim vela predsudkov (opravnene), ale nakoniec som velmi velmi velmi spokojna. Dal sa na to moj spoluziak, sledovala som ho niekolko mesaicov na instagrame, prispevky mi davali zmysel a nakoniec som ho sama oslovila... a s odstupom rokov mozem povedat, ze skvele poradil.
-------
Neviem, ci zivorim, mozno na Slovensku. Velmi rada cestujem a tam si doprajem absolutne vsetko, co ma oslovi, aj gastro.
Tiez som chora, ze mam u nas dat len tak za kavu 3,50. Pre mna to nie je adekvatna suma k mojmu zazitku, ci ako to nazvat. Moj vztah k jedlu je tiez taky nijaky, jedlo mam drvivu vacsinu casu len na prezitie. No raz za cas si doprajem luxusnejsie jedlo cisto pre ten zazitok, zazitkovu kuchynu pre vynimocnu chvilu s priatelmi a sama so sebou na dovolenke kvoli spoznaniu kultury, to si objednam vsetky druhy lokalnych jedal a skusam.
Som velmi vdacna, ze v mojom povolani nesmieme mat manikuru (zdravotnictvo), lebo mani, pedi a kadernik ma nejak nechytili. Striham sa sama kadernickymi noznicami a tiez mam na haku.
Na masaz ale chodim pravidelne, ked dieta dovoli, zajdem na wellness, spravim roadtrip a nehladim na benziny, mam vsade nabytok na mieru a kupujem si high end kozmetiku (ale kym som dosla na to, ktore produkty mi vyhovuju, minula som majland), z drobnych radosti si kupim nejaku knihu. Proste long run, uvazene, premyslene, neunahlene a kvalitne.
Neviem ci toto poznáš. Ak nie, pozri si to. Pre toto bohatí ľudia nešetria. Iba investujú, ak majú navyše. Šetrenie najviac znehodnocuje tvoje peniaze (infláciou..)
https://www.facebook.com/iva.istokova/videos/13...
Preto, keď chudobní šetrí, nezbohatne.
@lenkakravcova nejdem pozerat video, ale ako pisu, ze maju peniaze na sporiacom ucte a hypoteka je najvacsie zlo... No, financna gramotnost je bohuzial velmi nizka
To zapisovanie vydajov absolutne nechapem ako pomaha setrit. Praveze je to uplna strata casu a cas su peniaze.
Robis to uz dobrych 10 rokov a tak by si mala mat uplne skvely prehlad o tom kolko asi mesacne miniete na byvanie, stravu, zabavu, dopravu. Ja to nerobim a napriek tomu sa moje kazdodenne mesacne vydaje pohybuju v rozmedzi $100-200. Proste viem presne co si kedy mozem kupit aby som bola v tom zabehanom limite.
Zapisovanie je dolezite pre novacika, alebo pre cloveka co si potrebuje znizit vydaje. Vtedy si uvedomi kde najviac mina a kde sa to da priskrtit. Ale ak mate zabehany system, tak naco to je? Podla mna ti to dava dobry pocit ze to mas pod kontrolou.
Ja si napríklad zapisujem príjmy a výdavky do appky, nie do zošita a to z toho dôvodu, že platím väčšinou v hotovosti. Občas, ako napríklad minulý mesiac, v čase dovoleniek sa na to úplne vykašlem, lebo to nemá zmysel 😅, ale inak mám vďaka tomu určite lepší prehľad, čo sa týka financií, na IB chodím minimálne. A tých 5 minút raz do týždňa ma nezabije..
@andreatytler To si píšem už zo zvyku,mňa to vôbec neobťažuje.
@kika193 Z týchto bodov umývačku riadu nemáme a finančného poradcu.Nad tým rozmýšľam len nájsť si dobrého čo ozaj poradí trvá.
Čo sa týka šetrenia ja vela ušetrím na oblečení. Mladší syn ma vela veci po staršom tiež na sviatky vždy im babky okrem hračky kúpia aj teplaky alebo tričká. A zvyšok mame zo second handu a z bazáru. Ja mam 80% veci zo sekaca. Nove kúpim možno 3x za rok a samozrejme nové topánky spodné prádlo je samozrejmosťou. Teraz mal mladší syn 5r okrem hračiek dostal od rodiny 5x tricko 2x teplaky a pyžamo to mam zas ušetrené peniaze
Ak chcete finančného poradcu, ktorí vám naozaj poradí, tak jedine nezávislého, ktorí nie je "tlačený" predávať produkty, z ktorých dostáva najlepšie provízie. 😊 sú takí, poskytujú len jednorazové konzultácie...
To ako tu čítam asi pani ušetrí,lebo jej aj muž prispieva.Mne neprispieva môj ani cent.Máme to podelelé.Ja platím stravu,oblečenie mne aj malej,na dcéru doplácam 100€ býva u otca od 17tich sa tak rozhodla,čiže ešte dva roky.On bývanie.Mobil,preukážku,to asi každý,auto má chlap mňa vyjde bus lacneišie.Tiež mi odchádza na šetriaci účet ale isto nie taká velká suma.Nefajčíme s chlapom,nepijeme.Film si on stiahne.Nebaví ma kino ani turistika.Na kupko sem tam ideme,tu v Tn,nie ďalej.Reštika to načo?Max pizza sem tam,raz za uherský rok kebab.Máme dom,no nie hypo ani nič na splátky.Tak sa nám žiť nechce,byť niekomu zaviazaný.Ja kupujem každý mesiac malej čo potrebuje.Ide do školy,tak aj nové oblečko či obuv.Niečo aj tu na MK nie však všetko.Kazdý mrsiac si aj ja niečo na seba kúpim.Veď vkuse je niečo v zlave.Nemíňam vela,no menej ušetrím,z mojej výplaty zas vyskakovať nemôžem.
este mi napadlo, co tu neodznelo, pozriet sa raz za cas na poistne zmluvy. Casto bezi nejaka akcia poistovne, pripadne sa nieco odvija od dovrseneho veku/historie poistnych udalosti.
Take veci ako nastavit si dobre pausaly, zamysliet sa, ci mi treba netflix, hbo a disney naraz alebo staci len hbo, uz ani nespominam... alebo ze ked pecies kura, upec rovno aj zemlovku :D
@gabrielabydzo Nechápem čo by mi mal manžel prispievať..My máme každý svoj účet a máme rozdelené kto čo zaplatí poplatky.Na stravu to si vyberieme mesačne obaja 200 eur z účtu a z toho nakupujem.Detom školu škôlku zaplatí manžel,ja im kupujem oblečenie a topánky.Vylety raz zaplati jeden raz druhý z nás.Vacsie položky platíme obaja.Tiez šetríme obaja,nikdy sme neminuli celú výplatu a neisli sme do mínusu.Nam to takto vyhovuje.
@kika193 Aj to sú dobré rady.My sme poistky menili podmienky odkedy robím po RD.Pausaly nemáme,všetci máme mobil na kredit.Telku s internetom máme obyčajný balík,nemáme netflix,HBO ani Disney.
@peter0123 Ja neviem presne ale rátam tak že minimum 10 tisíc určite stojí nová strecha.
@bessie12 mám zrekonštruovaný dom do 3/4, novú strechu za 7tis, ešte pred kovidom. Viem aké sú ceny. Sadrokartóny, dlažby, kachličky, maľovanie, plávajúcu podlahu, komplet rekonštrukciu kúpeľne e si mužom robili sami. Učili sme sa za chodu, učili na vlastných chybách. Na druhej strane zas kým taká rekonštrukcia bytového jadra človek by aj pretrpel,zlá zatekajúca strecha, prachové tramy na streche môžu byť ozaj nebezpečné
Píšete že si obaja z účtu vyberiete na stravu 200€??Ja kupujem stravu celej rodine zo svojej malej výplaty.Plus výživné na dcéru atď.Sama,si platím.Áno žial a spoločný účet isto nemáme.Musím vyskákať z toho mála čo zarobím.Ja si zas oblečenie a topánky nakupujem.Chlap zarobí dosť,ináč by sme neboli v dome.
@gabrielabydzo mna zaujalo- mam dom,ale ziadnu hypo ani nic na splatky...celu diskusiu som necitala,v zavere pises ze si nemozes vyskakovat z vyplaty....mozno mi nieco uslo,ale ak si nemozes vyskakovat,cely dom si urcite potiahnut nemohla,to zase carovat nevies.
Ja len ze ....vyssie som pisala o takychto "frajerov" co nemaju hypo,vystatuju sa tym,maju dom ale co to dostali ,zdedili,z...ili s rodicmi v jednej domacnosti.
Nam by sa tiez teraz lahsie zilo,s nizsou hypo,keby vykoristujeme rodinu 10 rokov,par rokov..len na najmy sme minuly nieco cez 20 000 eur... nehovorim o stahovaniach ak koncila zmluva🙃,nehovorim pri kupe domu sme naraz platili hypo aj najom par mesiacov,co bolo znicujuce.
Hakliva som na vetu:s hypo sa mi nechce zit.
Ale vela ludi nema ani inu moznost,len tu hypo naozaj zobrat ...
Neber to ale prosim osobne.
Ja som len na to akasi hakliva.

@jj298 Konkrétne garzónky stoja 75 tisíc,práve som pozerala a 1 izbové byty od 90 tisíc hore