icon

Ako si čo najviac ušetriť na odchod po rozvode?

27. júl 2023

Mate skusenosti ako si co najviac usetrit na odchod od manzela a na rozvod?
Najradsej by som podala teraz hned o rozvod,no mam este malo nasetrene.
Pracujem,zarabam cca 1300 mesacne zo vsetkym.Ako ratam vedela by som mesacne 500 eur usetrit ak by som nic navyse nekupovala len to co je potrebne,len poplatit poplatky a za stravu.
Este dva roky mame fix na hypo,za ten cas by som cca 10 tisic usetrila.
Keby sa dalo najst si aj neaku brigadu na prilepsenie,len casovo neviem kedy to stihat popri praci a detoch..
Manzel mi bol neverny,hnusi sa mi,chcem sa rozviest.Len momentalne nemam tolko na ucte aby som to zvladla sama financne.
Poradte

mircalla
28. júl 2023

Mate BSM? Peniaze su spolocne. Neviem, naco sa ludia sobasia, ked nevedia uplne zaklady. To myslis vazne?
Suhlasim, ze financna gramotnost nula

autor
28. júl 2023

@lukbe Finančné negramotny?Čo tu čítam kopa žien plače že majú s manželom spoločný účet a manžel ich vydeluje z peňazí.Ja mám svoj účet svoju výplatu a svoje peniaze a ja som negramotna?
@1fifinka1 Manžel je taký že nerád vybavuje veci,on si nepodá nič.Ja budem musieť napísať o rozvod a podať to.

autor
28. júl 2023

@pralinka25 Vysporiadanie majetku sa nerieši pri rozvode na súde,to treba zvlášť podať?A keď nikto nepodá čo sa deje potom?

mircalla
28. júl 2023

Si totalne negramotna. Je uplne jedno, ci mate spolocny ucet. Peniaze a majetok su pri BSM spolocne

cacianka
28. júl 2023

Vyskakuješ na ženy, keď ti píšu o spoločnom majetku a že sestra toto tak pri rozvode nemala.
Žena čítaj - prorozvode manželstva sa rozvádzajú muž a žena, po právnej stránke, rieši sa zverenie deti, termíny stretávania, výška výživného na ne. To je základ. Žiadny majetok sa nerieši, to nie je v kompetencii rozvodoveho pojednávania . Bodka .
Majetok ako taký sa právne rieši až PO rozvode, pred ním - kto si čo uchmatne, schová, rozflaka. Nečakaj na 100% že muž bude gentleman, takisto môže špekulovať ako ty, ako si uliat svoje € , minút na milenky, chlast či motorku. Totiž odo dňa uzavretia manželstva sú všetky príjmy a výdavky spoločné.
Aj keby si zarobila 1450 e a tvoj muž iba 50, má právo na tvojich 700e pre seba. Obrazne, pri delení.
Tak ako má žena príjem 450e a muž 1550 e, má ona nárok na dorovnanie z jeho platu.
Preto ti radia, nenechávať veľké sumy na tvojom účte, lebo ak dôjde k rozvodu, vy si budete deliť majetok. Pokiaľ kľudne,slušne ako rozumní ľudia, všetko ok.
Ale nikdy nevieš, ako sa chlap otočí. Veď aj ty už špekuluješ... Stačí že chlapa nahuckaju rodičia, aktuálna milenka mu dá dobre rady ( čo je v podstate ok, tak ako tu radíme my tebe). Tak ak sa nebudete vedieť dohodnúť, musíte podať návrh na súd, vyporiadanie majetku, pozrú jeho účet aj tvoj účet / stav v čase rozvodu, a tvojich nasetrenych 10 000 je polovica jeho, súd rozhodne že ho musíš vyplatiť.
Má nárok. bodka.
Píšem orientačne, pretože nepoznáme vašu majetkovú situáciu , ani myšlienkové pochody vás oboch.
Mmch pri takom plate ani šetriť nemusíš, z tých peňazí vyzijes v kľude, plus výživné a rozviesť sa môžeš hneď, keď sa ti muž hnusí.

mircalla
28. júl 2023

@cacianka Presne tak

autor
28. júl 2023

@cacianka Práve že mám strach či to zvládnem sama finančné preto chcem čo najviac ušetriť.

alex2018
28. júl 2023

Veru, baby ti dobre radia- vsetko co ste nadobudli pocas manzelstva spada do BSM ( nehnutelnosti, peniaze, auta…). Po rozvode sa riesi delenie BSM- ak to nepodate do 3 rokov a nedohodnete sa tak sud deli na presnu polovicu. Ak sestra mala tsky rozvod ako pises tak mohla mat dopredu spisanu dohodu kde pred notarom spisali dohodu o starostlivosti o deti ( ci striedavka atd plus vyzivne) a tiez delenie majetku. My sme tak mali s ex a vtedy ta rozvedu za 15 minut. Len sa musis dohodnut vopred a vyspecifikovat co pripadne komu.
Samozrejme niektori chlapi zacnu byt pomstichtivi, nechcu sa dohodnut, robia problemy a hned si vyziada sudom aj vypis tvojho uctu a bude chciet polovicu penazi- na co ma samozrejme narok. Preto ak sa chces pripravit, treba si naozaj niekde odkladat hotovost.

1fifinka1
28. júl 2023

@autorka manžel je taky teraz. Nevieš ako bude reagovať, keď sa budete rozvádzať. Možno budeš prekvapená.

vlado818
28. júl 2023

Tak si zalozte ucet v " danovom raji" alebo ucet na mamku alebo tatka a tam si posielajte penizky. V tejto dobe nic lahsie. Zalozenie uctu napr na Revolute mate za 10 min. Komplet sprava uctu v apke.

cacianka
28. júl 2023

Robíš dobre, vždy to radím, odkladať € a všetky doklady, papiere, zmluvy, aj mužove pracovné, platové dekréty, výpisy z účtu, doklady o vlastníctve,
Robiť kópie a postrčiť tie ak treba, všetko schovať na bezpečnom mieste, ( ja som mala v praci).
Ale ženy sa rozviedli aj s 3x menším príjmom, bez úspor a dobrej práce. Zvládli to. Ver si.
Buď ako pionierka - pripravená.
Hypo nekončí,iba fix, tak si over čo to pre vás znamená, aké dôsledky - kto koho vyplatí, či sa bude dať predať .

vulka
28. júl 2023

A súd to bude považovať za účelové.

1fifinka1
28. júl 2023

Inak keby si môj muž "ulieval" každý mesiac pre seba 500€ tak by som mu to nedarovala ani náhodou. Hlavne keď sú deti

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
muchotrafka298
28. júl 2023

Teraz sa mozno tvoj muz javi tak, ze on nevie, nestara sa, ani by nevedel ziadost podat. Ale pozor, toto je teraz. Moze stretnut pani/slecnu, ktora ho velmi rychlo "da do obrazu" a zrazu budu tajne ucty na ine osoby, karty o ktorych nebudes mat tusenia, nakupy drahych veci, mobilny telefon, dovolenky aka sluzobne cesty po svete a zistis, ze fuha, tak toto som necakala.

Z vlastne skusenosti - zamilovany chlap dokaze aj nemozne, hlavne, ked potrebuje oklamat inu partnerku a nech sa s nou na ferovku rozvadzat.

kittykat22
28. júl 2023

daj ich do bezpecnostnej schranky - tam nemoze. Inak kolkokovek penazi ulozis, budes mat pocit, ze je to malo ked budes odchadzat. Drz sa.

simca06022011
28. júl 2023

Peniaze si odkladaj mimo účet, neviem ci ams take bezpecne miesto kde ich nenajde.. nie tak okato ze vyberieš každý mesiac 500 a zmiznú. Peniaze sú spoločné. Ale ak sa "minuli" na život pocas manzelstva, tak už nie su;)

simca06022011
28. júl 2023

@muchotrafka298 stačí ze osloví právnika, nemusí ani nikoho stretnúť. Ja mam tiež muža takého ze "nevie, neurobí, nevyznám sa", niečo sa stalo za hodinu mal právnika, druhý deň stretnutie a za chvíľu vybavene. Ten mu všetko vyriešil, zistil, poradil...rovnako tieto " obchadzacky" spoločného majetku ma viac špekulantov doslova vypracovaných aj napríklad "pre istotu". Nemusia mať ani milenky :D
Ale myslím ze tým ju tu zbytočne trápime.

simca06022011
28. júl 2023

A žiadne posielanie peniažkov na niekoho účet... po tých peniazoch sk by sa v tom niekto chcel vŕtať by na účte nemalo byt stopy- fakt "minulo sa na nákupy, kozmetiku, šaty..." v hotovosti.

ibrunova
28. júl 2023

Mne v banke povedali, že môj účet je môj, aj po rozvode, peniaze sa nedelia. Vraj.

hendikep
28. júl 2023

a urcite by som sa nespoliehala ze “ on neznasa veci vybavovat “ pri rozvode, hlavne ked ho prekvapis po dvoch rokoch ziadostou o rozvod si myslim ze sa posnazi aj on aby neostal s holou ritou… viem o tom svoje, moji rodicia sa tiez rozviedli … a to ake spinavosti si vedeli robit bolo prinajmensom poburujuce 🤷🏼‍♀️

basska_b
28. júl 2023

@ibrunova No, to zle povedali v banke... U mojho muza ich velice zaujimalo, kto ma kolko na ucte. Aj ked mali rozdelene ucty, karty museli ist na stol. Muz tam mal nasetrene vela, nakoniec sud usudil, aj taka dohoda nakoniec bola, ze zene zostane byt a muz si za nasporene peniaze kupi vlastnu nehnutelnost. Normalne to ma v sudnom rozhodnuti, ze na ucte ma X tisic, ktore su urcene primarne na kupu vlastnej nrhnutelnosti. Takto to tam napisali

Autorka: kamoskina mama si ulozila nasporene peniaze na ucet k dospelej dcere, ked sa schylovalo k rozvodu. Ty mas asi malolete deti, ale mozes si ich dat napr
k bratovi, mame, ak im mozes verit 100%

muchotrafka298
28. júl 2023

@simca06022011 urcite mas pravdu v tom, ze autorku istym sposobom "trapime", ze ostava informacie, ktore nechcela. Len bohuzial ked uvazuje nad rozvodom, tak tam fair play ide bokom a ak chce sporit, tak nech spori tak, aby o tie peniaze v pripade rozvodu neprisla.

naniki
28. júl 2023

to,že tvoja sestra sa dohodla,neznamená že aj u teba tak bude.....aby si nebola prekvapená...a všetko nadobudnuté počas manželstva i auto,i peniaze,i nehnutelnost sa delí napoly.Ak sa dohodnete - tak súd do toho nemá čo hovoriť,ak nie,platí táto rovnica

laurita285
28. júl 2023

@ibrunova ako by povedala nora mojsejová, nedajte sa ojebať 😀 Peniaze na TVOJOM účte sú SPOLOČNÉ kedže ste sa zobrali 😀

simca06022011
28. júl 2023

@muchotrafka298 samozrejme, lepšie je byť prípravný na horšie scenáre, ako potom plakať

ibrunova
28. júl 2023

@basska_b
@laurita285 tiež mi je to divné

autor
28. júl 2023

@1fifinka1 Aké ulievanie?Ja si chcem šetriť aby som mohla začať nový kludnejsi a lepší život s deťmi,aby sme mali na začiatok financie.Tie peniaze odkladám zo svojej výplaty kde som drela každý deň.
@zuzanockamt Teda keď nikto nepodá o majetkové vyrovnanie po rozvode tak banka nič nerieši po rozvode?Príklad môže ostať žena s deťmi bývať v dome, hypotéku by som platila ďalej.Vlastne banke by to mohlo byť aj jedno nie,hlavne aby boli splátky zaplatené.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
muchotrafka298
28. júl 2023

No tak banke to uplne jedno nie je, ze je hypoteka zaplatena, pretoze ak ste si ju brali spolocne, tak "polovica" je kazdeho z partnerov. To nie je take jednoduche, ze proste ty to budes platit a hotovo, vsetko tym konci. Muz krasne odide, vezme si v igelitke svoje veci, posle Ti 2000 EUR vyzivne na deti a tymto to bude koncit. Takto to nefunguje ani pre velmi solidnych rozvodoch. Nezabudaj na to, ze ten druhy si nebude moct zobrat inu hypteku s velkou pravdepodobnostou.To, komu pripadne nehnutelnost je vecou dohody, vacsinou, nie vzdy. Vysporiadanie majetku po rozvode pride, patri to k tomu. Akou formou to prebehne je vylucne vecou Vas dvoch, nikoho ineho. Ako sa dohodnete, co si kto necha, co podpisete, ako si podelite hnutelny majetok, nehnutelny, toto je zalezitost daneho paru.