Ako si mladí po svadbe dokážu kúpiť bývanie?
S týmto javom sa stretávam veľmi často vo svojom okolí – páry, väčšinou vo veku 25 až 28 rokov, pár rokov po ukončení vysokej školy, si takmer okamžite kupujú byt na hypotéku. Bývam v hlavnom meste, a myšlienka, že by si mladý pár – kde napríklad žena pracuje dva roky po škole na juniorskej pozícii a muž je na tom podobne – dokázal našetriť 20 % z hodnoty nehnuteľnosti, mi pripadá ako úplná utópia.
Napriek tomu si mnohí po svadbe kupujú byty alebo domy a pôsobia, akoby si na to nasporili sami. Úprimne nerozumiem, kde robím chybu – po dvoch či troch rokoch po škole som nemala ani zďaleka odloženú takú sumu. Vie mi to niekto vysvetliť?
Prvý byt na hypo sme kupovali,keď ja som mala 20 rokov a muž 21.Dostali sme hypo na 68 000 €. O tri roky sme byť predali,hypo vyplatili a niečo málo nám ostalo.Potom sme našetrili na dom.Mala som 25vked sme išli do domu
@oceanahory no veď presne o to ide, že áno väčšina z nás tu si byt kúpila ešte za normálne ceny. Autorka sa pýta na to, ako to je pri dnešných cemách možné. No len odkladať peniaze popri štúdiu a možno aj pomoc rodičov.
@mdse ja som ho nekúpila za lacno, ale za bežnú cenu zodpovedajúcu terajším 200000 EUR 💡 Príklad pre Bratislavu:
• 📅 2004: priemerná cena bytu bola cca 1 100 €/m²
• 📅 2025: priemerná cena bytu (2Q 2025) je cca 3 500 €/m²
Teda nárast o cca 218 %
👉 Ak bol tvoj byt v roku 2004 kúpený za 60 000 €, pri podobnom vývoji cien by dnes mohol mať trhovú hodnotu:
60 000\ € \times (1 + 2{,}18) = \boxed{190 800\ €}
Ten kto nedokáže šetriť tak preňho to je utópia. Kto neodloí aspoň 20-30% príjmu keď býva v nájme alebo aspoň 50-60% keď býva u rodičov, tak tam robí chybu.
Zas az tak sa doba nezmenila, ked sme brali pred 12r hypo, splatka bola viac ako pol platu jedneho z nas, teraz je to rovnako. Rozdiel je len v tom,ze vtedy davali 100% hypo. Tiez sme makali pocas SS,VS, po vyske byvali na ubytovni,nie v drahom podnajme, nieco pomohli rodicia,aby sme nemuseli brat vysoku hypo a byt sme pomaly dokoncovali.
@oceanahory no veď presne o to ide, že áno väčšina z nás tu si byt kúpila ešte za normálne ceny. Autorka sa pýta na to, ako to je pri dnešných cemách možné. No len odkladať peniaze popri štúdiu a možno aj pomoc rodičov.
Hovori sa tomu finančná gramotnosť
My sme si kúpili byt keď ja som mal 27 rokov a žena 26 rokov. Mali sme našetrené asi 50 % z ceny nehnuteľností. Ako sme k tomu prišli ? Po VS som ja šiel do Rakúska robiť na stavbu na turnusy, žena šla do BA tam mala prácu za priemerný plat plus sme si tak platili podnájom. Ona cez voľné víkendy keď ja som bol preč ešte brigádovala !! V nájme sme žili ešte s jednou osobou aby nás to vyšlo lacnejšie. Takže treba na začiatku zamakať a potom to už ide ľahko aktuálne máme 4 byty. Mne je 31 a žene 30 . Easy
Ono to trosku moze suvisiet aj s tym ze maju rodicov ktori tiez ako mladi brali hypoteku lebo chceli mat vlastne, a teraz mozu detom pomoct. My tento rok hypo splatime a deti su este v skolach. Cize nieco oni nieco my, kedze uz nebudeme platit hypo. Kym dostuduju a budu chciet byvat tak tych 20% vlastnych budu mat k dispo. Ak si najdu podobne zalozenych partnerov tak nebude problem zobrat hypo.
Hovori sa tomu finančná gramotnosť
@michal711 ale to musis byt financne gramotný, tak ako pise vyssie
@klotildabazarik . ak vsetko prehýriš, predovolenkuješ a preješ, tak to proste takto nedáš. a samozrejme nemozes zarabat minimálku, kedze aj z toho sa ťažko setrí....
A ďalšia vec preto je dôležité deťom i cestovať od malička. Máme dve deti 3 roky a 2 rok obom investujeme do ETF fondov aktuálne obaja majú po 3 000€ . Verím že ak v tom budú pokračovať tak v 60 rokoch majú o dôchodok postarané.
My sme kupivali byt za 290 000€ 2 roky po skole. Potrebovali sme 15%. 20 000 sme nasetrili a 30 000 nam dali muzovi rodicia. A vdakabohu za to lebo potom by sme tu uz nekupili nic. Ale aj tak sme za 2 roky nasetrili 20 000 + platili sme si sami celu svadbu. Kebyze byvame v inom meste tak pomoc ani nepotrebujeme ale tu sa inak nedalo.
Ved ked odkladas mesacne 1000€ tak za 2 roky mas 24000 nasetrene (pred detmi, bez hypoteky, s dobrou pracou to ide).
Ja mám známu čo si popri VŠ kúpila auto a teraz keď pracuje tak už má byt.
Popri škole si porobila kurzy na nechty, obočie, cez víkendy ešte robila čašníčku na diskotéke..
Mala aj celkom solventných priateľov, ktorí ju obliekli, zobrali na večeru, vyvetrali na dovolenku, veľmi málo pomohli rodičia, nemali z čoho.. išla si za tým, vedela čo chce..
My sme si kúpili byt keď ja som mal 27 rokov a žena 26 rokov. Mali sme našetrené asi 50 % z ceny nehnuteľností. Ako sme k tomu prišli ? Po VS som ja šiel do Rakúska robiť na stavbu na turnusy, žena šla do BA tam mala prácu za priemerný plat plus sme si tak platili podnájom. Ona cez voľné víkendy keď ja som bol preč ešte brigádovala !! V nájme sme žili ešte s jednou osobou aby nás to vyšlo lacnejšie. Takže treba na začiatku zamakať a potom to už ide ľahko aktuálne máme 4 byty. Mne je 31 a žene 30 . Easy
@michal711 Inak, easy easy :D Až kým nie je rok 2025 a v Rakúsku robošom zaplatia pomerne málo a byty medzičasom zdraželi :D
Kým ty si kupoval byt pred 5 rokmi niekde v Poprade za 100 000 tak teraz ti naň treba 200 000 čiže vtedy si na stavbe naň muklošil za cca 2500 eur a teraz naň muklošíš za 3000 eur.
A ďalšia vec preto je dôležité deťom i cestovať od malička. Máme dve deti 3 roky a 2 rok obom investujeme do ETF fondov aktuálne obaja majú po 3 000€ . Verím že ak v tom budú pokračovať tak v 60 rokoch majú o dôchodok postarané.
@michal711 aku ciastku investuje mesacne cca ak sa mozem spytat? Ja som im teraz kazdemu zalozila ucet na EFT a zatial posielam len 50€ kazdemu (zvlast potom investujeme viac ale detom som este len teraz zacala)
Ja mám známu čo si popri VŠ kúpila auto a teraz keď pracuje tak už má byt.
Popri škole si porobila kurzy na nechty, obočie, cez víkendy ešte robila čašníčku na diskotéke..
Mala aj celkom solventných priateľov, ktorí ju obliekli, zobrali na večeru, vyvetrali na dovolenku, veľmi málo pomohli rodičia, nemali z čoho.. išla si za tým, vedela čo chce..
@macatt synov spoluziak takto robi v Pandorfe - robi na polovicný uväzok - co je ako lepší celý v BA. kupil si aj auto kvoli dochádzaniu a nedávno aj byt, ked si nasetril na akontáciu za cca 3 roky, ale on je setrny a tam ma plat dobrý.
@macatt synov spoluziak takto robi v Pandorfe - robi na polovicný uväzok - co je ako lepší celý v BA. kupil si aj auto kvoli dochádzaniu a nedávno aj byt, ked si nasetril na akontáciu za cca 3 roky, ale on je setrny a tam ma plat dobrý.
@oriesocek veru tak, dá sa to a cez letné prázdniny mala aj 2 brigády..
@juliet86 mladým po škole sa dá kúpiť byt za 200 tisíc? Tak ja som asi mimo.
@koniarova veď aj ja som mimo a preto som založila túto diskusiu. Keď byt stojí 200tisíc, a mladí potrebujú mať 20% našetrené, čo je 40tisíc, nech mi nikto nehovorí, že toto našetril z letnej brigády.
@michal711 Inak, easy easy :D Až kým nie je rok 2025 a v Rakúsku robošom zaplatia pomerne málo a byty medzičasom zdraželi :D
Kým ty si kupoval byt pred 5 rokmi niekde v Poprade za 100 000 tak teraz ti naň treba 200 000 čiže vtedy si na stavbe naň muklošil za cca 2500 eur a teraz naň muklošíš za 3000 eur.
@procrastique byt stal 127000 a plat som mal 3000. Teraz hodnota bytu 160000 a platy v Rakúsku už majú chalani 4200takze asi tak ty mudrlant
Tiež sme s manželom kupovali byt vtedy ešte ako frajeri 2 roky po skole bez pomoci rodičov.Mali sme niečo nasetrene z brigád, práce a dostali sme 100%hypo od banky.Ale to bolo dávno a ceny boli niekde úplne inde,urokove sadzby tiez , no ale aj platy.
Teraz je to masaker a obdivujem mladých ľudí ako to zvládajú
@procrastique byt stal 127000 a plat som mal 3000. Teraz hodnota bytu 160000 a platy v Rakúsku už majú chalani 4200takze asi tak ty mudrlant
@michal711 to si akosi blbo nakúpil, gro bytov zdraželo o 50% a tvoj len o šupky? :D
Autorka, písala som vyššie. Vieš dostať aj viac než 80% a obrovskou výhodou je, keď sú na to dvaja. Tých 10-15 000€ jeden mladý človek s minimálnymi výdavkami našetrí, nie je to taký problém.
ale nie z letnej, syn brigaduje 8 rokov (pocas strednej a aj pocas celej VS) reálne celý skolsky roka celé prázdniny. Teraz robi napr v IBM, kde robi 1 den do tyzdna v kancelárii a zvysok robi z domu., takze sa to dalo popri VS - minimálne na polovičný uväzok, samozrejme nerobi medicinu...
a este popri brigáde strihal nejaký čas videá pre zahraničného youtubera (takeho profi), kde dostal za kazde video, kde robil aj texty v anglictine (ma ju na urovni C2) niekolko 100 eur (od 500-800, za krátke shoty do 100 eur)
Obvykle sporili deťom už rodičia - od narodenia sporili mne a aj mužovi. My sporíme nášmu synovi. Plus mnoho mladých teraz má peniaze zo sezónnych prác v zahraničí, moja sesternica si takto za 3 roky makania v Nórsku nasetrila na hrubú stavbu.
@mdse čo sú “normálne ceny”? Pre mladých to, čo je dnes, lebo iné nezažili.
My sme chceli kúpiť pozemok za 120 000, môj tato nás odhovoril, že je to strašne drahé. Potom dom za 240 000€, vraj je to strašne drahé. Dnes sa na obe záležitosti pozerám ako na premrhané príležitosti, ceny sú už úplne inde. Ceny sú aké sú a treba sa tomu prispôsobiť, nie lamentovať, ako je všetko drahé. A v tomto sú mladí ľudia veľmi šikovní, že namiesto výhovoriek hľadajú možnosti ako to dokázať.
@michal711 to si akosi blbo nakúpil, gro bytov zdraželo o 50% a tvoj len o šupky? :D
@procrastique som skromný možno aj viac by som predal čo ja viem ? Nie som znalec.
@michal711 aku ciastku investuje mesacne cca ak sa mozem spytat? Ja som im teraz kazdemu zalozila ucet na EFT a zatial posielam len 50€ kazdemu (zvlast potom investujeme viac ale detom som este len teraz zacala)
@amelia89 my tiež zatiaľ 60€ mesačne každému (v podstate tam preposielam prídavky na dieťa). Plus keď dostali niečo na krst, narodeniny, tak som im to tam rovno vložila.

Ja aj manzel sme popri skole pracovalu od 18-tich a setrili na vlastne byvanie. Nikto nam nepomohol, vlastny byt sme si na hypo kupovali ked som ja mala 25 rokov a manzel 28 rokov. Aktualne mam pomaly 32 a uz ho mame splateny. ALE nas velky trojizbovy byt sme kupovali v meste za (aktualne smiesnych 😁) 58 000€.