Ako si rozdeliť financie s novým partnerom?
Peknú nedeľu zienky, chcela by som sa vás opýtať ako to máte doma rozdelene so svojim partnerom tie, čo nie ste v manželstve ale akurát ste začali bývať s novým partnerom, s ktorým nemáte ešte rodinu a ste v podnajme. Moje kamarátky to majú väčšinou tak, že chlap platí nájomné a zena sa stará o jedlo, nákup potravín drogerie a nákup ostatných veci potrebných na chod domácnosti. Ale môj partner je názoru, aby som platila aj polovicu z nájomného, aj napoly potraviny a všetko ostatne napoly. Mne to príde trochu nesystematicke lebo nejdeme vždy na nákup spolu, keďže priatel dosť pracuje a nie je pomaly ani doma. Tým pádom chodím na nákupy sama zväčša a platím to zo svojich peňazí. Momentálne si hľadám ďalšiu prácu, nakoľko mi to finančne nevychádza. Keď som sa s ním snažila porozprávať o tom že či by sme nemohli zmeniť systém delenia výdavkov, tak o tom nechcel ani počuť že jemu to príde takto spravodlivé. Nie som žiadna zlatokopka, všetko si platím zo svojich zarobených peňazí, ale keď sa rozprávam s kamoškami o tejto téme tak mi príde že to majú nastavené úplne inak. Tak by som chcela počuť aj vás názor, keďže evidentne do domácnosti prispievam viac a zarabam menej ako on.
Zijete už spolu takže nie že ja a ty ale my my sme mali spoločný účet ešte pred svadbou keď som nezarábala dávala som na účet moje vreckové a peniaze čo som si ušetrila a neskôr z brigád a potom som už zarábala tak som dávala ja aj on ja vždy menej a nikdy nebol problém a mame spoločný účet stále
my mame spolocny ucet kde kazdy prevedie 60 percent platu a z toho sa platia spolocne vydavky. trvala som na tom kedze mal podstatne vyssi prijem. fungujeme tak doteraz uz ako manzelia hoci mame navzajom pristup aj k osobnym uctom.
Ked sa ku mne nastahoval, rovno sme riesili financie. Energie plati polku, jedlo sme si vyskusali prvy mesiac kolko sa minie, vtedy nam to vychadzalo cca 300€ mesacne. Takze mi poslal na ucet na zaciatku druhého mesiaca polku energii a 150€ za jedlo dvojmo (aj za prvy mesiac) a odvtedy posiela vzdy na zaciatku. Ked sa menili energie, pridal, ked zdrazelo jedlo, pridal, ked som isla na matersku pridal, aby mi pokryl nove naklady na dieta pokial ide o jedlo a zvysene energie. Ja kupujem a platim vsetko, pokial ide o byt, stravu, oblecenie, drogeriu. Ak vie, ze som nieco velke kupila, chcem kupit, pyta sa kolko posle. Ked mi skonci rodicak na tom kolko plati on sa nic nezmeni. Fungovali sme takto, ked sme spolu chodili, vzali sme sa, mame dieta a nemame problem.
ak tvoj partner nie je ochotny ta pocuvat co hovoris a riesit problem, skus porozmyslat, ci je toto co chces do zivota.
on vráža do firmy?? No a?? Je to jeho firma,nie,alebo tam máš podiel? Nemáš.
Bože,to je chuj.....
Už som to tu dávnejšie písala že.ked chcete takto fungovať tak systém 50 na 50 je pre ženu maximálne nevýhodný. Už len kvôli tomu ako autorka píše že chlap si urobí rožky a žemle do roboty a doma nestane nič. A okrem toho chlap zje vždy viac ako žena. A náklady na stravu a nákupy sú dnes často vyššie ako nájom. Čiže za mňa - skrátka nenakupuj. Veď nemáš.peniaze snáď si nebudeš kvôli chlapovi ktorého si uz teraz de facto vydržiavas siahať na finančnú rezervu? Normálne by som mu povedala nie je nákupene, neprispel si, došli mi peniaze, nákupy má stali 300 eur, ty si zaplatil 50. Čiže som to platila ja a skrátka už nemám. A vybavené.
Ked sme byvali v mojom byte na Slovensku daval mi nejake peniaze na energie okolo 200 eur tusim a potom sme si otvorili v banke bezplatny ucet, od ktoreho sme mali obaja kartu, tam sme kazdy mesiac poslali rovnaku ciastku a z toho sa platili hlavne nakupy, benzin (lebo tiez sme pouzivali moje auto spolocne) a neviem ci aj kino a restiky a take spolocne veci. Ked sm e sa prestahovali do zahranicia, tak on platil najom a energie a vsetky fixne ucty (asi 2000 eur) ja poistku na auto a nakupy potravin, dovolenky atd. Ale tak my sme to nejak neriesili, ze kto presne kolko zaplatil… restiky a kina a koncerty, proste kto zaplatil, platil. nakoniec sme sa zobrali tak je to aj jedno.
My sme tak fungovali s ex. Najom na polovicu a nakupy podla toho kto mal cas a isiel do obchodu. Zarabal viac nez dvojnasobok, ale nic zle som na tom nevidela.
Teraz uz so sucasnym priatelom byvame vo svojom, zaraba 2x viac ako ja, mame hypo. Naklady na byvanie si taktiez delime napolovicu, posielam mu svoju polku na ucet par dni pred strhnutim penazi z uctu bankou. Potraviny plati on, na nakup chodime vacsinou spolu, ale samozrejme ked treba nieco dokupit tak zaplatim bez problemov ja. On zase viac investuje do domu.
Zgrlavy debil nič viac, pozriem sa na to 50:50 keď budeš na pnke, rodicaku atď.. už teraz je vidno , že to je problém, lebo si musíš hľadať ďalšiu prácu. Ja nechápem kde na týchto idiotov chodíte. A domáce práce a všetko okolo robí tiež 50 50?
Keď počúvam o takých chlapoch si poviem, ze by mi bolo lepšie samej ako s takýmto
@petamich uz viackrat som tu videla tvoju odpoved o spolocnom ucte z ktoreho platite mesacnu reziu. Pri malom dietati ok, to ma fixne naklady dajme tomu. Ale pri vacsich detoch zahranic.vylet 800e, notebook 1000e atd. dalsich kopec vydavkov...to na tento ucet aj setrite na taketo vydavky a vydavky typu dovolenka, novy spotrebic atd. Ci potom sa skladate?
@ivana11155 teraz napr. riesime novy byt a komplet vybavenie - takze bud sa vopred dohodneme, ze posleme viac, pripadne zaplati jeden a ten druhy mu posle alebo jeden jedno/druhy druhe ak to je cca. rovnaka hodnota, napr. dovolenku, pobyt a pod. platim ja a muz mi posle (cize mimoriadne vydavky asi takto) a v zasade na taketo vydavky mame kazdy cosi bokom odlozene (a ak sa stane, ze ten druhy nema, asi by sme to riesili, ze tak mi potom das - na vyplatu, po odmenach, ...)
ono zasa tych mimoriadnych platieb mesacnych nie je az tak vela alebo neocakavanych, kazdopadne ano posleme si - napisem zaplatila som vikendovy pobyt xy a muz mi hned posle, pripadne toto platim ja a neposle 🙂
@ivana11155 este som nedopisala a odklepla 🥴 na ten spolocny ucet neodkladame nic navyse - napr. peniaze na dovolenku si odklada kazdy z nas priebezne "u seba" a ja len pripominam, ze sa bude platit zaloha, doplatok atd.
@lakebabe nie, keďže je stále v práci, tak chod domácnosti ostáva zväčša na mne. On raz za čas umyje riad. Ale všetko robím ja… navarí tiež raz za čas on ale väčšinou ja
Tak si vyfakturuj ceny za domáce práce. Bez srandy . U nás väčšinu účtov a nakupov platí muž, lebo by som nemala šancu všetko platiť napoly pri našich výdavkoch. Ale zas 85 percent minimálne veci robím doma ja od varenia prania atd...
Ked budeš na materskej sa zosypes, lebo nebudeš mat ani na sunar, takých kamoške mam dosť , cez matersku minuli zlatú rezervu a potom väčšinou rozchod.
@letfenixa nie som pokakaná, to si si tu možno zle vysvetlila.. ja nie som takýto typ, že sa budem správať ako malé dieťa a vyvolávať hádky doma, lebo kúpim len sebe. Ja to beriem ako že sme my a nie ja a ty. Možno to hold zisťujem že on berie inak, ale my sa vôbec nehadame doma a ani nevyvolávame nejaké handrkovanie, to je pod moju úroveň. Len som sa tu snažila zistiť, či je normálne takto fungovať, lebo každý si povie že práveže keď si delí domácnosť s niekym a vlastne všetko okolo toho je na polovicu, tak zvykne to byt výhodnejšie, ako keď je človek sám, no ja som asi opak, lebo mi to hlava neberie že sama som sa vedela bezproblemov zabezpečiť a keď fungujeme 50:50 tak bežne siaham do úspor ktoré sa pomaly ale iste míňajú.
Ja tomu nerozumiem - keď urobíš nákup a povieš mu že si platila a chceš polku naspäť tak ti čo povie?
Stále môj priateľ platil nájom. A ešte aj veľký nákup 1x do mesiaca. Ostatné veci počas týždňa pečivo a drobnosť co vypadla tak ja. Keď sme sa stali manželia tak máme jeden účet a spoločne peniaze.
A presne ako pisu ostatné - ak chce chlap fungovať s financiami 50/50 s tým že celú domácnosť mam mať na starosti ja tak takýto slovenský feminizmus môžem zvysoka osrat a takéto chlapa tiež 🤷♀️
@bonboniera keď chodíme spoločne na nákupy, tak platíme na polovicu. Buď mi on pošle polovicu na účet, alebo ja jemu a platí sa buď z mojej karty, alebo z jeho karty. Keď idem na nákup sama (ako skoro vždy, lebo on nemá čas), tak platím to z mojej karty. On trvá na tom aby to bolo na polovicu, ale keď on je zahltený pracou a ja mu zavolám že idem do obchodu idem varit to a to tak idem nakúpiť suroviny aby si aj on mohol zobrať do prace na další deň tak on len dobre dobre a už potom o tom nie je reč. Ja som mu samozrejme spominala že takto mi to už ďalej nevyhovuje, možno keby sa rozdelili spoločne výdaje systematicky, tak by to bolo lepšie a mala by som aj ja väčší prehľad čo kto platil. Už len to že zarába niekolkonasobok mojej mesačnej mzdy, pritom mame každý prispievať 50:50? Lebo on potrebuje dávať do firmy… Ach neviem
Keď si bola sama v klude si vyšla a ešte si aj ušetrila - za mňa nie je o čom 🤷♀️
@hopsas niečo takéto podobne som mu už hovorila a začal s tým že či si neviem niečo ušetriť, že ako je to možné. A keď už som sa ho ja minule opýtala na jeho výdavky, že ako je možné že dlží keď vravel že to má všetko vyplatene a ze teraz investuje, že to je na dobrej ceste že sa to dáva dokopy, nechápem kde dáva toľko peňazí. Raz som od neho chcela ci mi nevie doložiť na jednu vec, že mu vrátim (potrebovala som vyššiu hotovosť) on mi na to povedal že on nemá že má 40€ na ucte…ženy ja už neviem čo si mám myslieť
povedala by som mu na rovinu ze bez neho sa minlepsie financne zilo a ze teda nemozes si dovolit ho zivit a robit za neho v domacnosti
a bud sa to zmeni alebo idete od seba
este je moznost skoly hrou zamykat si potraviny a v ladnicke sinvsetko spocitat oznacit a nedovolit mu pouzit
Úspory si určite nemíňaj. Jednoducho sa ti minú peniaze tak povedz viac nemám. Ja chápem, že je to asi trápne, ale keď mu nedochádza, že ako chlap zje toho oveľa viac, tak musíš komunikovať na rovinu.
Nuž ..sama musíš vedieť..akože mňa by toto nasralo poriadne teda ..a rataj s tým že on sa nezmení keď už teraz takto vymýšľa...zrglos
@autirka, ty nebudeš vyvolávať hádky, ty budeš potichu šúchať nohami, kým sa nevyhadze úplne z peňazí a geroj ti ešte aj vynada, ako rozhadzujes. Takže by som mu tvrdo vyrátala: domáce ísť stala 500 evri, ty si dal stovku, ja štyri, doma som upratovala, makala, varila ja, moja polovica je tymto vyplatená, nájomné platíš tento mesiac celé ty. A tvoju firmu si strc za klobúk, nezaujíma ma, koľko ťa stojí, tvoja firma,tvoje peniaze, tvoj problém. A bolo by vymaľované. Ale teda ja by som v živote nežila s chlapom, ktorý si myslí, že 50/50 je ideálny model fungovania. To je skôr výnimka jedna z milióna. Inak ťahá vždy žena za kratší koniec

Najom, energie... platte 50:50. Stravujte sa individualne. Ja na tvojom mieste si rano cestou do prace napr. kupim pecivo a cottage/natierku, jablko,banan,pagac na desiatu a olovrant, obed si daj v robote, a cestou z prace si kup nieco na veceru. Hotovo. Ak chce spolocny nakup tak nech ide s tebou. Ver mi ze usetris.
Ale s takym vychcanym zgrlakom by som ja velmi rychlo skoncila, aj byvanie aj vztah.
PS: u nas, cca 30 rokov sme manzelia a vsetko na jednej kope, uz odkedy sme spolu zili na VS intraku, poslednych 15r odkedy som nastupila po 2.materskej do prace sa moj plat setri a zijeme z muzovho prijmu, tak sme si nejako zvykli. Ale u nas je absolutna dovera a spolahlivost.