icon

Ako si spravodlivo deliť financie vo vzťahu?

19. nov 2024

Ahojte, ako si delíte financie vo vzťahu, kedy ešte nežijete spolu len randíte? Myslím výlety, večere a pod.? Mám priateľa ktorého skutočne milujem, na začiatku vzťahu ( rok dozadu) sme sa o tom nejak stručne rozprávali a ja som vravela že mne sa nepáči keď žena očakáva od muža, že bude všetko platiť atď, že je normálne ak si nejak financie podelia. Viem že som tým nastolila nejaké pravidlo, ktoré mne normálne vyhovuje, ide len o to , že za ten rok čo sme spolu, sa nestalo žeby niečo zaplatil len on. Ani jednú vec. Ideme na výlet a vždy máme spoločný budget 50:50, ak jedno jedlo zaplatil on, tak ďalšie ja atď … aj to by bolo v pohode… lenže on vie že ja zarábam toľko že akurát pokryjem svoje náklady a ledva mi niečo ostáva nazvyš, a on zarába naozaj veľa. Milujem ho, je úžasný, toto ma len trápi z dlhodobého hľadiska, ak sa hocičo stane či to bude vždy tak že nebude riešiť či ja si niečo viem/ neviem usporiť… proste ideme na polku a hotovo. Ja bývam ešte u rodičov, on si platí byt.

autor
Autor odpoveď zmazal
miroslava2710
19. nov 2024

My sme mali vsetko 50/50 niekedy az prehnane hlavne ked sme cestovali tak ano aj hotelova izba respektive v nasom pripade skor camp, benzin atd vsetko slo na polovicku. Ale teda my sme cestovali nebolo to take ze by sme si platili hotel aby sme mohli byt spolu. To by mne asi vadilo viacej ako to ze musim platit vsetkeho polovicu. Ked sme sli na veceru alebo podobne tak sme sli na striedacku samozrejme na sviatky a nejake specialne dni ma prekvapil tak isto ako aj ja jeho. Teraz uz sme manzelia financie mame stale rozdelene a dokonca aj zrusene BSMko a delenie financii sme zmenili a takmer vsetko tiahne muz a ja taham aktualne varenie a domacnost.

sante81
19. nov 2024

Ja som mala niečo podobné, zaplatila som raz, potom dvakrát, a potom to už bolo o tom že si zo mňa spravil dojnu kravu
A súhlasím s názormi vyššie, že mužovi treba povedať priamo, na rovinu, ale zas rozumný človek chápe, tam netreba naznačovat

pe_mi
19. nov 2024

Začni šetriť na časy na rodičovskom ..nechcela by som takého chlapa.

lienka.7
19. nov 2024

@autorka no, chcela si byť veľmi emancipovana, tak tu máš výsledok. 👌 nezaplatí ti automaticky nič, gratulujem. Aspoň máš "predlohu" ako to bude u vás vyzerať aj ďalej. A pozor, tým netvrdím, že všetko má zacvakat automaticky chlap. Ale aby sa delilo uplne všetko na poli, to je sila. Ešte aj keď on zaraba viac ako ty. Na rodicaku budeš zobrať o peniaze 👎👎👎

enmery
19. nov 2024

Autorka, ja by som utekala. Je tu kopec tém, kde to začínalo presne takto a potom tu baby zakladali témy zúfalé so slzami v očiach, že čo majú robiť na rodičáku. A tiež bol inak úžasný. Kokos, že platiť mu polovicu hotolev izby a on vie, koľko zarábaš. To mi dnes vyrazilo dekel. Kde sa tí "chlapi" berú.

nikpa
19. nov 2024

A koľko mužov, vzťahov si mala pred ním? Opisujes ho ako pána božského, no podľa mňa až taky úžasný nie je. Buď máš ešte ružové okuliare alebo ešte toho nemáš moc za sebou. Dievča, toto nie je partner pre život, hlavne si s ním nerob deti. Ten bude chcieť od teba aj polku rodičaku a ešte ti bude vyčítať, že ťa musí živiť.
Občas zaplatiť obed, kúpiť listky do kina a podobe môžeš, to je v poriadku. Ale nechať si od ženy platiť časť hotelovej izby keď sám dobre zarába, je úplne úbohé. Toto je podla teba chlap? To je chudák.

lienka.7
19. nov 2024

@nikpa úžasný je sex s nim, ako to s úžasom pise 🙈 a to jej zial zatemnuje mozog 🧠 kks, platit mu ešte aj hotelovú izbu🤦‍♀️

alickapusinka
19. nov 2024

ešte by som mu na tvojom mieste vyučtovala ten sex.A over si ešte ak je to taka diaľka že či nema vo vyhľade dalšie take naivne čo majú ružove okuliare ako TY.

sense
19. nov 2024

Nemala si mu na začiatku povedat že nechceš aby všetko platil muž. Teraz ti neostáva nič iné len mu to zas otvorene povedať.
Ja som toto nikdy so žiadnym neriešila. A teda tiež sme platili na polovicu resp štýlom jeden kino druh večeru, alebo víkend štýlom hotel on ja potom obed on večeru, ...ale presne na polovicu to nikdy nebolo
Ale teda nechcela by som takýto vzťah na diaľku s tým že vlastne keď on príde za tebou musí na hotel

slniecko66
19. nov 2024

Chcela si to tak.. ved si vedela kolko zarabas. On respektuje tvoje pravidlo, ktore si chcela.
Naznacila si mu to? Muzovi musis povedat vsetko narovinu, treba mu to povedat.

kavasmliekom
19. nov 2024

Vieš, je pekné, že si schopná si zaplatiť kávu, obed, aj ten výlet, za seba. Ale to, že mu platíš hotel, aby si k nemu prišla na sex (čo asi tam nerobíte nič iné) tak to je drzosť. Mňa by neprekvapilo, keby si mu ešte aj benzín mala preplatiť, za to ze za tebou príde 😄
Urobíte si dve deti 😀 aby ste si podelili 🙈

petamich
19. nov 2024

Chlapovi naznacovanie nestaci, respektuje pravidlo, ktore si nastavila ty, ak ho potrebujes zmenit, treba sa o tom otvorene porozpravat.

My si vydavky delime 50/50 ale zarabame porovnatelne, takze nik s tym nema problem. Ak by jeden z nas zarabal vyrazne menej alebo ked som bola na rodicovskej model (by) sme zmenili.

kavasmliekom
19. nov 2024

Veľa mužov je milých, cistotnych, aj dobrých v posteli, ale nedávajú si za to platiť

petamich
19. nov 2024

Okej komentare som si az teraz precitala 🙂 tak teda hotelovu izbu by som mu naozaj neplatila 😵‍💫

janinque
19. nov 2024

Ak byvate od seba 250km a teba caka povysenie, ako chcete spolu fungovat dalej? 2x do mesiaca po hoteloch? Ako dlho ste spolu teraz? O zmene prace a spolocnom byvani ste neuvazovali? Ako sa stavia k tomu, ze pre teba toto fungovanie predstavuje financnu zataz a nemas z coho tvorit rezervu?

klotildabazarik
19. nov 2024

Preco by mal byt u "teba" sak byvas u rodicov hadam ho nepozves k rodicom spat😂

liv1
19. nov 2024

To ze on pride za tebou na hotel a ty platis polku izby je fakt trapne. Hmm co urobit? Povedz mu, ze by ste mali premyslat ako to s tym vzdialenym byvanim riesit, lebo ty na horelove izby peniaze nemas. Nehovoriac o tom, ze by si si mala setrit, investovat, mysliet na buducnost a nie financovat jeho hotelovu izbu 🙄. Urob razny koniec vyletom, nechod tam ak na to nemas. Ak mu nedopne, tak nedopne. Aspon budes vediet na com si.

fliacik
19. nov 2024

Poznám dvojicu, ktorej na tom krachol dlhoročný vzťah. Už spolu bývali, baba veľmi túžila po dieťati, ale on ešte nechcel. Chalan vtedy začal viac zarábať, chcel si užívať život, lenže ona v tom čase stratila prácu. Prvú spoločnú dovolenku ešte potiahla z úspor, druhú zaplatil on, ale na tretiu už šiel sám, že jej predsa nebude všetko financovať, po štvrtej, kde šiel opäť sám, sa už sťahovala zo spoločného bytu.

fliacik
19. nov 2024

Btw. tú polku hotela ozaj neodporúčam platiť, vyznieva to, akoby si mu musela zaplatiť za to, že vôbec príde. Ak Ťa má rád a chce prísť, peniaze nikdy nebudú problém. Akurát sa to teraz bude blbo vysvetľovať, keď už si to zaviedla...

katka700
19. nov 2024

Budem trochu "sprostá" ale vieš že existujú kvalitné eroticke pomôcky? Namiesto predraženého gigola ktorému platíš pol hotelovej izbietky a drahých výletov radšej šetri na dôchodok 😂

Ospravedlňujem sa ale naozaj neviem čo iné povedať.

No dobre tak to ešte raz skúsim.

Zdravý rozum hovorí ze keď z toho čo zarobís vyjdes ltt, nemáš sa hrať na straasne emancipovanu a súhlasit s 50 :50 ci to (bože chrán) sama navrhovať.
Chlap má byť chlapom a ukázať že sa o rodinu (v rámci možností, zas žiaden extrém nie je dobrý) dokáže postarať. Ak mu to nie je umožnené hrozí že sklzne do role rozmaznaného predraženého domáceho zvieratka.

la_dolce_vita
19. nov 2024

Ved on robi to, co si mu na zaciatku vztahu nastavila (dost hlupo).. tato hrdost sa nevyplaca a muzom naramne vyhovuje. Teraz tazko nieco menit, ale za pokus to stoji. Muzi v dnesnej dobe uz ani nemusia byt gentlemani..

tiezjedna
19. nov 2024

@autorka ber to tak, že tvoj nový partner je možno len napred oproti tomu bývalému a naozaj sa bojí, aby ťa nepredvídanou platbou neurazil. Takže ti radím jediné - urob, to čo na začiatku. Komunikuj zrozumiteľne a tak, aby bolo jasné, čo chceš povedať.

majkamasar
19. nov 2024

Tak mne to pride, ze on to zobral tak, ze ty si to prajes, aby to tak bolo. Vies ked si na zaciatku povedala, ze sa ti to nepaci a vsetko plati len jeden tak on to prijal a berie to tak ze ty si to tak prajes. Ja by som mu to normalne povedala, ze je to na mna finančne vela a uvidis ako zareaguje.

aandrea9
19. nov 2024

Nooo čítaj po sebe viac krát a pochopíš, čo je to za hňupa. Dat si platiť hotel😡 celé zle 🤦‍♀️

prieloznicasi
19. nov 2024

@fliacik presne toto je najtrefnejší komentár.
Ak ťa má rád peniaze nikdy nie sú problém. ❤️a to ozaj nikdy! Ked chlap miluje a chce byt s tou zenou tak si to zariadi predsa tie prvé mesiace roky su najkrajsie.. a uz ked je to namzaciatku taketo.. co to bude potom🫣
Toto čo rieši autorka som riešila snáď tak max do 20tky. A to som sa vydala v 28mičke 2 roky dozadu. Ale teda toto som chvalabohu so žiadnym chlapom neriešila.
Keby ju mal tak veľmi rád hanba by ho fackovala brať si peniaze za hotel.
Nonsens…
Mne keď muž robil v Berlíne zaplatil mi celú cestu aj aby som za ním mohla prísť aby sme mohli byť spolu keďže som zarábala asi 700 eur🤣
Ach bože aka som rada že ho mám ked vidim aki vedia byt niektori dementi🤣 teraz som na rd a nikto odo mňa nič nepýta peniaze máme spoločne.. a je to neskutocny klud a ulava ze sa nemusim strachovať že zrovna ja som s niečím na rade🙈
Dievča zlaté utekaj. fakt utekaj.

som_realistka
19. nov 2024

Emancipácia je sviňa 🙂 nikdy som sa na prvom rande nesnažila platiť, nechala som chlapa, samozrejme, že som si objednala v norme, vodu, kávu, žiadne výstrelky, jasne stalo sa, že niektorí sami vytiahli emancipačné reči typu "v dnešnej dobe by mali byť obaja vo vzťahu rovnocenní a žena nemá čakať, že chlap bude všetko platiť" v preklade - som lakomý zmrd, chcem si vrznúť ale ani kávu nechcem platiť 🙂 popravde, druhé rande už nebolo

euka210
19. nov 2024

No 200e nie je az tak vela...neviem ako by ste fungovali potom v spolocnom pri tom deleni na 50:50.
My sme tiez chodili na vikendy...on k nam, ja k nemu...100km...ale busom, auto nikto z nas nemal, ja cerstvo po skole. Platit mu 50% zo sumy hotelovej izby ked ide on k tebe, mi pride total blbe. Moj vacsinou ako chlap platil a chcel platit on...on mal v sebe to take rytierske 😁

babydesire
20. nov 2024

Presne ako pise @gab1sol - zo zaciatku platil muz,,ale my sme zacali velmi skoro spolu byvat, najskor v prenajme,potom spolocny dom,,boli sme uz starsi,,a fungovalo nam to,,financie sa velmi rychlo stali niecim spolocnym..tiez sme si ponechali vlastne ucty, spolocny mame len jeden, kvoli hypoteke. Prijmy a vydavky v domacnosti riesime spolocne a vzajomne si podla potreby presuvame peniaze. Vsetky financne zalezitosti riesime spolu a priamo...

Autorka, ako uz bolo povedane = k muzom musis byt priama ! Nieste spolu od vcera, takze povedat na rovinu by nemal byt problem. Tebe sa ulavi a zistis nacom si a bud ta prekvapi prijemne (vezme vacsiu financnu zataz na seba) alebo neprijemne (bude protestovat, vyhovarat sa atd.) no obaja budete mat vtom jasno.

babydesire
20. nov 2024

Tiez by som mu neplatila hotel,,iba ak by tiez mal.menej penazi a chceli by sme byt spolu, tak dat dokopy financie,,ale zasa je to otom, ze ide o nieco SPOLOCNE.

Moj muz na zaciatku platil kazde rande, a to som netusila, ze ledva mal vtedy z coho,,on mi to povedal az po rokoch 😍 a predsa sa snazil aby sme sa mali spolu dobre..velmi si to vazim..