Ako spravodlivo financovať spoločný dom s partnerom?
ahojte, chystame sa s partnerom vyskusat spolocne byvanie. Ja byvam v dome s detmi. Dom je moj, mam na nom hypoteku, ktoru splacam. Zaujima ma, ktore to tak mate, ze ako riesite financovanie domu. Napr. partner by chcel, aby som na "jeho" poschodi dala urobit zachod.
predpokladane naklady okolo 1 000€.
ako by ste to riesili?
a ako s jeho platenim za byvanie u mna? pytat len za naklady, ci normalne ako najom?
aj do buducna, ked sa bude nieco robit na dome, ako to mate vyriesene, aby to bolo spravodlive? ma v dome vlastnu miestnost. a tu chce napr vymalovat. mame ist pol na pol? alebo to bude platit on, ci cele ja?
alebo by sme chceli urobit nejaku vacsiu rekonstrukciu, s ktorou prisiel on. financovat to pol na pol a vsetko spisat, ze keby sme sa rozisli, tak mu vynalozene naklady zaplatim?
je to pre mna nova situacia, aj prenho, tak uvitam akykolvek rozumny system. s partnerom sa o tychto veciach da v pohode komunikovat, radi by sme to mali nejako rozumne nastavene od zaciatku. dakujem za kazdy prinosny prispevok do diskusie 🙂
A damy nehnevajte sa, ale spravit na poschodi zachod, to nie je ziaden pansky rozmar ale prakticka vec, z ktorej bude autorka benefitovat ci tam ten muz ostane alebo nie 😃
@jana005 Áno, ide bývať k frajerke do domu, ktorý ona kúpila, zaplatila, splatila prípadnú hypotéku, zariadila... Ak im bude vzťah klapať, on si po tom polroku dá svoj byt do prenájmu, z čoho bude mať super zisk (lebo to prenajme normálne, nie za náklady 😉), frajerke dá 200€, prispeje polovicu na svoj záchod, ktorú mu ona ešte postupne splatí zo svojho a bude vysmiaty. A keď spolu prežijú povedzme najbližších 30-40 rokov, tak on si za ten čas našetrí peknú sumu, lebo bude bývať zadarmo. A keď sa nevezmú, po jeho smrti budú tie jeho našetrené peniaze dediť iní ľudia. A možno prídu aj do autorkinho domu po jeho veci a bude musieť dokazovať, čo kúpila ona a čo on.
@vanilkovazmrzka prečo by malo byť 200 eur veľa? Veď nájom, predpokladám nejakého malého bytu platí 270, teraz ide do 3podlazneho domu, tiež bude užívať aj výhody takého bývania. Toto je vlastne podobné s tou predošlou diskusiou, kde to bolo v opačnom garde a tam som napríklad ja tiež písala, že platiť z jej strany len 3000 za energie by bolo málo, keďže ona bude tiež užívať výhody bývania v novostavbe.
A s tým weckom, čo ja viem, mne prídu 3 záchody v jednej chalupe zbytočné. Keby tam bol len jeden, tak dobre, pre 4 ľudí teda spravím druhý, ale tretí?
@vanilkovazmrzka Ako z toho bude benefitovať, keď dom má 3 podlažia, na jednom má záchod ona, na druhom deti a na treťom žiadny nie je? Akože keď tam bude, tak autorka bude chodiť na striedačku na svoj a na ten nový? Alebo deti?
@slavomira236 to s tym zachodom kvoli tomu, ze on (asi ako kazdy chlap) si tam rad posedi 😀 v klude a v tichu a hore sa to neda, lebo tam vecne behaju decka 😀 plus on rano vstava o hodinu skor ako my, tak aby nemusel behat po celom dome a budit nas. ale to nie je otazka zivota a smrti, to som len uviedla ako priklad 🙂 a tiez som pisala ze casovy horizont je tak 6-12 mesiacov po jeho nastahovani sa.
stravu mame poriesenu, to urcite nemoze byt pol na pol 🙂
naklady na dom mesacne su tych cca 250 - kurenie, elektrika, voda.
ale pojdu urcite hore, lebo ta "jeho izba" ma cca 35metrov stvorcovych, takze to sa na kureni preukaze vyrazne. ale neviem to odhadnut, ze o kolko to bude viac. ale jemu je zas jedno ci mi bude davat 150 alebo 200, dohoda bola, ze to bude menej nez plati najom.
@kristiii asi bude ideal, ze ja budem financovat prerabky a on sa bude podielat pracovnou silou 😀 a ked na prerabku nebudem mat, tak mi pozicia.
@h2 veľmi špekuluješ.
Čo keď ten byt nie je jeho a býva iba v prenájme?
Čiže žiadne peniaze z nájmu mať nebude.
A čo keď sa časom zoberú a peniaze budú mať spoločné?
Nechcem ďalej špekulovať, ja len píšem, že dvesto eur je v pohode suma. A keby to bolo naopak, tak verím tomu, že by väčšina žien písala, že dvesto eur je hrozne veľa.
Oni si nie sú cudzí, majú sa radi, výdavky na dom sú menšie ako 400 eur, tak ja už fakt potom neviem.
@vanilkovazmrzka s tym zachodom to praveze tak uplne nie je. bol by v zriedkavo pouzivanej casti domu, kde realne chodim tak 2 krat za tyzden a deti vobec. takze mnou a detmi by bol vyuzivany minimalne, ak vobec. ja tam skutocne ziadny zachod nepotrebujem. ten by bol cisto kvoli partnerovi. a toho si je vedomy aj on.
Záchod nech ti zaplatí alebo spláca, ako sa vy dvaja dohodnete.
A dvesto eur je fajn suma,naozaj.
Budeš od neho pýtať viac, lebo ty to tu cudzie ženy radia a len si pokazíte vzťah.
@vanilkovazmrzka ano, takto ako pises je to ok. my si urcite nevypocitavame kazde euro (ked uz, tak skor ja som taka povaha vypocitava 😀 , on nejako moc peniaze neriesi, zije skromne, a ked vidi, ze ja som na tom financne horsie, tak zaplati aj naviac)
a ano, mali by sme to nastavit nejako rozumne. pointa spolocneho byvania je o tom, ze usetrime obaja. on usetri naklady za najom, lebo mne bude platit menej a komfort bude mat omnoho vyssi a ja ziskam par eur k dobru jeho prispevkom plus pomocnika okolo domu. ked to beriem cisto pragmaticky 🙂
Asi áno, len sa nedaj dotlačiť do prerábok, o ktoré ty sama v skutočnosti nestojíš. Aby panko nezačal moc vymýšľať. Hajzlík nech si teda postaví nech má kľudné 💩nie, ale aby si sa nezbadala, že máš ďalší úver na krku a frajer si užíva bejvák podľa svojich predstáv za 200 eur mesačne.
@jana005 prenho je tych 200€ ok, to, co riesime a nevieme najst rozumne riesenie su prerabky, robene z jeho iniciativy
To už sa musíte dohodnúť vy dvaja.
Len úver si určite kvôli tomu neber
Inak dobre rozmýšľaš, takto som to vysvetľovala aj v tej druhej diskusii a niektoré ženy to tam za toho boha nevedeli pochopiť.
@autorka vsak to neznamena ze tam musis hned chodit aj ty. Tak je to ocividne velky dom, a mas tam deti. Casom ten zachod niekto vyuzivat bude.
Ale teda vymysli si taky rozsah a ucel rekonstrukcie, ktory budes vediet rozumne vyuzit aj ty, teraz alebo v buducnosti, a podla toho sa dohodnite.
@kristiii
@jana005 niee, to isto nepotrebujem brat uver kvoli 1000€, to by mi aj on tolko hocikedy pozical keby som nemala. on je naozaj cestny a v pohode, vieme si tieto veci vydiskutovat. len nemame ani jeden skusenosti ako to vyriesit nejako rozumne. jemu by bolo zas tiez blbe nechat mna aby som platila vsetko a on si len bude uzivat vyhody. chceli by sme to urobit spravodlivo a k spokojnosti oboch. preto tu nad tym takto dumam, lebo viac hlav, viac rozumu 😀
Nevie ak to vyhovuje tebe ok za mna dakujem ale takto nie 🙈
Podľa mňa by mal platiť:
- polovicu elektriny, vody, ohrevu - resp pomer (ak tam máš deti tak on trochu menej)
- polovicu stravy (opäť mimo deti, ak tam nejaké máš)
- svoje prerábky za účelom svojho komfortu (niečo čo tebe nechýba ale on chce)
- časť dane a sumy za vývoz odpadkov, príspevok na tv a internet
To je asi 100€+250€+20€ + svoje prerábky.
Mesačné aspoň 370€ pýtaj
Nemyslela som na to wc, skôr do budúcna, spomínala si napríklad terasu, to už budú zrejme vyššie sumy, tak si vždy riadne premysli, čo naozaj chceš či potrebuješ, lebo jasné, že jemu sa bude dobre prerábať za peniaze druhého.
Ono velmi tazko sa v takejto situacii manevruje, nie ste manzelia, a aj keby ste rovno boli, tak to nie je istota, ze financovanie cohokolvek pol na pol je ta spravodliva cesta 🙂
@lenkakravcova teraz platí nájom 270€ a chce platiť menej, čiže 370€ mu bude veľa.
Ale áno, treba brat do úvahy aj platbu za odvoz odpadu, atď. A treba si ošetriť aj pripadne nedoplatky za energie.
Autorka, pokiaľ prerábky ty nepotrebuješ a sú čisto z jeho iniciatívy, nech ich zaplatí. Najmä ten záchod, ty kks, že nutnosť mať vlastný záchod. A čo, že zostanú tebe, veď on požíva tvoju nehnuteľnosť na svoj komfort. 200 Eur je žalostne málo, vyššie Lenka to relatívne dobre poňala. Tých 350 Eur je optimum. Ty kks.
@kristiii a kde som napisala ze 200 je vela? 😄 podla mna aj malo /neviem o aku lokalitu ide, ale ked beriem podla svojej, tak je to malo/
@drahomirrra ale Lenka to počítala so stravou a autorka to myslí bez stravy
Takže u teba bude platiť 200 eur čo je ešte menej ako v podnájme plus stravu vôbec neratas?
Si príliš prajna a ešte ako čítam chces tie prerábky nakoniec platiť ty.Ja nie som vyzirka, ale 500 eur je ok suma za bývanie a stravu plus ty sa budeš niečo spolupodieľať na prerabkach.200 eur platia študenti v spoločnej izbe bez komfortu domu

Ja v tom nevidim ziadne zasadne redflagy. Je to tvoj dom, nie ste manzelia, je logicke ze ak by on investoval svoje peniaze tak po rozchode odide s holou ritou. Tebe ostanu aj vsetky “vylepsenia”, ktore zrealizuje.
To zalezi na vasej dohode a na tom ake ste povahy. Niekto ma potrebu prepocitavat do posledneho eura, niekto ide tak pocitovo… raz nieco zaplati jeden raz druhy. Z mojho pohladu by som to spravila tak, ze vsetky naklady spojene s domom (ktore su neprenosne), by som financovala ja, kedze je to moj dom. Priatel by mesacne platil nejaky “najom”, v ktorom by bola urcita ciastka za energie, nieco povedzme za uzivanie tvojho bytu. V nejakej rozumnej vyske, aby to tebe pokrylo vydaje na rekonstrukcne zmeny, aby to prenho zas nebolo vo vyske komercneho najmu nejakeho vlastneho bytu.