icon

Ako spravodlivo rozdeliť financie v patchwork rodine?

Včera o 05:08

Ahojte, prosim vas, tie z vas (resp. aj ti z vas), ktori fungujete v zlozenej rodine, ako mate rozdelene financovanie?

U nas je situacia nasledovna:
On ma dve deti a plat v cistom 1500€
Ja mam 4 deti a trojnasobny prijem oproti nemu. Byvame v mojom dome.

Moje deti su u mna stale. Jeho deti kazdy druhy tyzden. A ja neviem uplne ako sa dohodnut na financovani. Zatial to mame len tak, ze mame spolocny ucet, z ktoreho platime nakup potravin v tyzdni, ked su tu jeho deti.
Ale nemame vobec vyriesene naklady na byvanie, naklady na benzin (prevazne chodime mojim autom) a stravu, ked tu jeho deti nie su.
On nema problem samozrejme nic zaplatit, len ja by som to chcela nejako spravodlivo nastavit a neviem uplne ako na to, tak som sa prisla inspirovat, ze ako to funguje v inych zlozenych rodinach.
Budem vdacna za kazdu insipiraciu, resp. o podelenie sa so svojou skusenostou.

autor
Včera o 06:12
@abbey1

Za mňa celé zle, pokiaľ sa vo vzťahu začnú takto riešiť peniaze. Akonáhle sme začali spolu žiť, peniaze boli naše. Zarábala som násobne viac než manžel, peniaze boli spoločné, zarábame rovnako, zasa sú peniaze spoločné.
Nikdy som nechápala toto vypočítavanie.
Samozrejme, bavíme sa o prípadoch, keď si obaja partneri normálni ľudia, žiadny nepracujúci vyžírka.

@abbey1 ano, ano, suhlasim. takto to bude asi ozaj najlepsie. mat cast penazi spolocnych a z tych riesit tie bezne naklady. a nie to takto stale prepocitavat ako to robim ja, leziem si s tym sama na nervy

autor
Včera o 06:13
@cyberk

Tak si dajte spolocny ucet tam ty posielaj 3k a on 1200e a z toho platte vsetko, to co ostane sa usetri na dovolenku. Na svojich uctoch si zvysne peniaze setrite pre svoj klud.

@cyberk ano, takto to mali vyriesene aj moji rodicia. ze mali spolocny ucet plus kazdy vlastny, kedze mama tiez zarabala nasobne viac ako otec.

autor
Včera o 06:17
@anonym_6b02bc

Ty nechceš financovať jeho deti? Dievča zlaté tvoje deti stoja xy krát viac ako jeho deti. On sa o ne stará každý deň a ty nie si schopná urobiť kompromis každý druhý týždeň? Do riti by som ťa poslala s takýmto nastavenim

@mk1111111111
@anonym_6b02bc

nechcem financovat chodenie do restiky niekolko krat do mesiaca, ano. ale v podstate som napisala hlupost, lebo odkedy byvame spolu, tak sa to nedeje, riesime uz vsetko spolocne.

ten spolocny ucet, kam budeme obaja posielat nejaku sumu, ten bude asi najlepsim riesenim.

anonym_6b02bc
Včera o 06:19
@anonym_autor

@mk1111111111
@anonym_6b02bc

nechcem financovat chodenie do restiky niekolko krat do mesiaca, ano. ale v podstate som napisala hlupost, lebo odkedy byvame spolu, tak sa to nedeje, riesime uz vsetko spolocne.

ten spolocny ucet, kam budeme obaja posielat nejaku sumu, ten bude asi najlepsim riesenim.

@anonym_autor .... A keď bude spoločný účet, ta restika sa bude platiť z čoho?

rachel36a
Včera o 06:25
@anonym_autor

@mk1111111111
@anonym_6b02bc

@anonym_autor dievča zlaté, keď čítam tie tvoje odpovede, tak čím ďalej tým viac držím palce tomu chlapovi aby zutekal...tváriš sa ze nie, ale je z teba cítt ako extremne ti vadia jeho deti...a co by sa také stalo, keby ste zo spoločných zaplatili restiku jeho deťom? Véd nabudúce zaplatíte tvojim. Alebo ich vezmite všetkých a choďte spolu do reštaurácie. Mala by si pochopiť, že keď chcete byť spolu ako rodina, tak so všetkými detmi,či už sú tvoje, jeho, spoločné a ci s vami žijú trvalo alebo striedavo...

autor
Včera o 06:27
@anonym_6b02bc

@anonym_autor .... A keď bude spoločný účet, ta restika sa bude platiť z čoho?

@anonym_6b02bc preto pisem, ze som napisala hlupost. lebo ak sa vtedy rozhodneme ist do restiky, tak to bude nase spolocne rozhodnutie, takze to riesit nebudem. aj ked uprimne pochybujem, ze sa odhodlame ist do restiky so siestmi detmi 😀

ale tak napr vcera som vsetkym objednala na obed pizzu, lebo som nestihala varit. to su veci, ktore neriesim.
skor sa to cele proste snazim premysliet a nejako nastavit do buducna, aby to fungovalo.

autor
Včera o 06:33
@rachel36a

@anonym_autor dievča zlaté, keď čítam tie tvoje odpovede, tak čím ďalej tým viac držím palce tomu chlapovi aby zutekal...tváriš sa ze nie, ale je z teba cítt ako extremne ti vadia jeho deti...a co by sa také stalo, keby ste zo spoločných zaplatili restiku jeho deťom? Véd nabudúce zaplatíte tvojim. Alebo ich vezmite všetkých a choďte spolu do reštaurácie. Mala by si pochopiť, že keď chcete byť spolu ako rodina, tak so všetkými detmi,či už sú tvoje, jeho, spoločné a ci s vami žijú trvalo alebo striedavo...

@rachel36a moze to tak vyznievat, to sa vobec nehadam. ale nie je to tak uplne 🙂 vcera bol v praci a ja so vsetkymi detmi, jeho dcera ide na par dni prec, tak som ju zobrala do obchodu a nakupila vsetko potrebne na cestu, aby to nemusel on riesit po praci. a nie, nedala som mu blocek na preplatenie, normalne som to zaplatila a kupila vsetko, co chcela aj nieco naviac 🙂

to su bezne veci ako fungujeme, malickosti, to neriesim.
ta restika bol hlupy priklad, to uz som sa k tomu vyjadrila.

sense
Včera o 06:33

Tak si rozdelte naklady on 1/3 a ty 2/3. Ty mas viac deti plus su tam stale.
Spravte ucet kde on da napr 500, ty 1000 a z toho financujte orecadzkove naklady a stravu, spolicne vylet. AK nestači on nech da 700 a ty 1400

autor
Včera o 06:36
@sense

Tak si rozdelte naklady on 1/3 a ty 2/3. Ty mas viac deti plus su tam stale.
Spravte ucet kde on da napr 500, ty 1000 a z toho financujte orecadzkove naklady a stravu, spolicne vylet. AK nestači on nech da 700 a ty 1400

@sense ano. tak to asi urobime nejako. aby som mala pocit nejakej spravodlivosti.
ja som na toto fakt sisi.
napr ked sme spolu iba zacinali a sli sme sa niekam najest a vedela som, ze bude platit on, tak som si vzdy objednala co najlacnejsie, aby na mna moc neminul.

takze aj teraz niekedy je to tak, ze idem do obchodu radsej sama a vsetko zaplatim ja a nakupim drahe potraviny, ako som zvyknuta, nez ist s nim a platit to zo spolocnych penazi, lebo vtedy nakupujem menej, aby som mu moc neminula.
by ho porazilo, keby toto cital 😀

sense
Včera o 06:42
@anonym_autor

@sense ano. tak to asi urobime nejako. aby som mala pocit nejakej spravodlivosti.
ja som na toto fakt sisi.
napr ked sme spolu iba zacinali a sli sme sa niekam najest a vedela som, ze bude platit on, tak som si vzdy objednala co najlacnejsie, aby na mna moc neminul.

takze aj teraz niekedy je to tak, ze idem do obchodu radsej sama a vsetko zaplatim ja a nakupim drahe potraviny, ako som zvyknuta, nez ist s nim a platit to zo spolocnych penazi, lebo vtedy nakupujem menej, aby som mu moc neminula.
by ho porazilo, keby toto cital 😀

@anonym_autor toto su temy, ktore treba prediskutovat a dohodnut sa ešte pred spolocnym zitim, a treba najst Kompromis. Obzvlast pri roznich prijmoch, vydavkov, počtu deti a sposobu života

autor
Včera o 06:54
@sense

@anonym_autor toto su temy, ktore treba prediskutovat a dohodnut sa ešte pred spolocnym zitim, a treba najst Kompromis. Obzvlast pri roznich prijmoch, vydavkov, počtu deti a sposobu života

@sense urcite nejaky kompromis najdeme. Ono je to v podstate jedno aky. My sa velmi lubime. Urcite sa nebudeme hadat kvoli peniazom 😀

sense
Včera o 06:57
@anonym_autor

@sense urcite nejaky kompromis najdeme. Ono je to v podstate jedno aky. My sa velmi lubime. Urcite sa nebudeme hadat kvoli peniazom 😀

@anonym_autor tak ono práve tie peniaze a rozdelenie vedia byť dôvodom nezhôd časom, keď "ružové okuliare" vyblednu. Aké zas dvaja rozumní ľudia dokážu nájsť riešenie vyhovujúce pre oboch. A ty píšeš, že on nerieši, riešiš ty. Tak myslím ,že on bude súhlasiť s akýmkoľvek návrhom.

anonym_49ab3c
Včera o 07:09

Ak mas výdavky 3 tis
By som to dala 75:25 =50 percent z platu obaja
Ale ak máš hypo tak by som to do toho nerátala

autor
Včera o 07:31
@sense

@anonym_autor tak ono práve tie peniaze a rozdelenie vedia byť dôvodom nezhôd časom, keď "ružové okuliare" vyblednu. Aké zas dvaja rozumní ľudia dokážu nájsť riešenie vyhovujúce pre oboch. A ty píšeš, že on nerieši, riešiš ty. Tak myslím ,že on bude súhlasiť s akýmkoľvek návrhom.

@sense ano, to si uvedomujem, ze casom to moze byt dovodom nezhod, preto to chcem nastavit odzaciatku tak, aby sme sa v tom obaja citili dobre. stale sa vlastne snazime takto fungovat, ze si hned vsetko vydiskutujeme.
vzdy ked je niekto z nas z niecoho v nepohode, tak sa o tom porozpravame. nikto sa neuraza ani nehneva, uvedomujeme si, ze to robime kvoli nam, aby nam bolo dobre, nikto to neberie osobne.

autor
Včera o 07:32
@anonym_49ab3c

Ak mas výdavky 3 tis
By som to dala 75:25 =50 percent z platu obaja
Ale ak máš hypo tak by som to do toho nerátala

@anonym_49ab3c budeme takto fungovat par tyzdnov aspon, a potom uvidime ako to rozpocitame a podelime. ja si to musim hlavne v hlave upratat, to si uvedomujem.

anonym_a6c9cd
Včera o 07:52

ja nieco robim zle. ze zena so 4 detmi v uplnej starostlivosti zarobi 4500 v cistom.

sisa_s
Včera o 08:17

Keby to bolo opacne, ze ty zarobis 1500 a on 4500, velice rychlo by si sa hrnula do spolocneho uctu 😀

autor
Včera o 08:26
@sisa_s

Keby to bolo opacne, ze ty zarobis 1500 a on 4500, velice rychlo by si sa hrnula do spolocneho uctu 😀

@sisa_s to ma uprimne mrzi, ze rozmyslas takymto sposobom. vypoveda to viac o Tebe nez o mne.

keby si citala celu diskusiu, tak sa opakovane vyjadrujem, ze mam problem aj s tym, ze on plati za mna. mne primarne ide o "spravodlivost" v podielani sa na vydavkoch.

anonym_bd6734
Včera o 09:12
@anonym_autor

@petronelag ano, jasne, ze je sikovny. porobi okolo domu, postara sa o deti, upratuje, vari, rozvaza deti, toto vsetko funguje super. nemame ziadne konflikty ani hadky, vsetko si vzdy otvorene povieme.
toto je nieco, co cisto riesim iba ja v sebe, on to ma nastavene presne tak ako tu vsetky pisete, ze to nedeli. to robim iba ja a viem, ze to nie je uplne ok, tak som sa prisla poradit

@anonym_autor jasné,že on nedelí,keď zarába omnoho menej,on nemá čo deliť,lebo s jeho príjmom mu to výjde tak akurát na neho a jeho deti.

autor
Včera o 10:02
@anonym_bd6734

@anonym_autor jasné,že on nedelí,keď zarába omnoho menej,on nemá čo deliť,lebo s jeho príjmom mu to výjde tak akurát na neho a jeho deti.

@anonym_bd6734 co ja viem. Nechova sa akoby trel nudzu. Ako som pisala, chodi s deckami po restikach, tento rok boli dva krat v tatrach, ma vlastny byt, akoze urcite je na tom financne horsie ako ja ale nemyslim ze to je take ze preziva a rata kazde euro

anonym_9ab3cd
Včera o 11:10
@abbey1

Za mňa celé zle, pokiaľ sa vo vzťahu začnú takto riešiť peniaze. Akonáhle sme začali spolu žiť, peniaze boli naše. Zarábala som násobne viac než manžel, peniaze boli spoločné, zarábame rovnako, zasa sú peniaze spoločné.
Nikdy som nechápala toto vypočítavanie.
Samozrejme, bavíme sa o prípadoch, keď si obaja partneri normálni ľudia, žiadny nepracujúci vyžírka.

@anonym_f689d4 deti su odkedy spolocne? Kazdy ma svoje deti.
@abbey1 ty si zacala zit s chlapikom s 2 detmi a ty si mala 4 svoje? Lebo ak nie, tak je toto uplne ina situacia. On je 1 clovek a obcas!!!mu pridu jeho 2 deti. Ona ma 4 deti nonstop u seba. Ak by bol tento model opacne, ja by som teda ani omylom nezivila 4 chlapove deti. Co som banka?
Spravodlivo si vies vyratat ake si mala zivotne naklady na tvoju rodinu pred jeho prichodom. On je len sam. Najomne na polovicu+ za jeho stravu a drogeriu+nieco malo navyse. A priratat obcasne navstevy jeho deti. Pol na pol by nebolo spravodlive. Samozrejme, ze podielat sa na domacnosti. Ale to je samozrejme.

anonym_7e3478
Včera o 11:21
@anonym_autor

@anonym_bd6734 co ja viem. Nechova sa akoby trel nudzu. Ako som pisala, chodi s deckami po restikach, tento rok boli dva krat v tatrach, ma vlastny byt, akoze urcite je na tom financne horsie ako ja ale nemyslim ze to je take ze preziva a rata kazde euro

@anonym_autor tak keď ty financuješ bývanie aj auto, tak potom sa celkom fajn dá vyjsť s 1500 na vlastné potreby a občasné reštiky s jeho deťmi 🙂 skúste asi ten spoločný účet a uvidíte.

Nad čím by som sa zamyslela oveľa vážnejšie sú podstatnejšie výdavky na deti - aké sú veľké? Lebo ak niektoré začne študovať na VŠ alebo mať napríklad úspechy v nákladnejšom športe alebo nedajboh zdravotné problémy, ktoré by znamenali zvýšené náklady - ako sa dohodnete ohľadne financií? 6 detí je dosť... Ak bude napríkald niektoré z Tvojich detí alebo aj všetky chcieť ísť študovať do zahraničia - je partner pripravený sa podieľať - a rovnako ak to bude opačne? (nepíšeš teda ako to je s finančnou participáciou otca Tvojich a matky jeho detí)

autor
Včera o 11:31
@anonym_9ab3cd

@abbey1 ty si zacala zit s chlapikom s 2 detmi a ty si mala 4 svoje? Lebo ak nie, tak je toto uplne ina situacia. On je 1 clovek a obcas!!!mu pridu jeho 2 deti. Ona ma 4 deti nonstop u seba. Ak by bol tento model opacne, ja by som teda ani omylom nezivila 4 chlapove deti. Co som banka?
Spravodlivo si vies vyratat ake si mala zivotne naklady na tvoju rodinu pred jeho prichodom. On je len sam. Najomne na polovicu+ za jeho stravu a drogeriu+nieco malo navyse. A priratat obcasne navstevy jeho deti. Pol na pol by nebolo spravodlive. Samozrejme, ze podielat sa na domacnosti. Ale to je samozrejme.

@anonym_9ab3cd jasne, ze pol na pol by nebolo spravodlive, to pisem cely cas a tak by som to samozrejme ani nechcela 🙂 ono to uplne spravodlive nebude nikdy, ale to ani nie je treba, kedze ani jeden z nas nepotrebuje preratavat kazde euro. musim sa s nim o tom porozpravat a poznat jeho nazor, to bude najlepsie

autor
Včera o 11:36
@anonym_7e3478

@anonym_autor tak keď ty financuješ bývanie aj auto, tak potom sa celkom fajn dá vyjsť s 1500 na vlastné potreby a občasné reštiky s jeho deťmi 🙂 skúste asi ten spoločný účet a uvidíte.

Nad čím by som sa zamyslela oveľa vážnejšie sú podstatnejšie výdavky na deti - aké sú veľké? Lebo ak niektoré začne študovať na VŠ alebo mať napríklad úspechy v nákladnejšom športe alebo nedajboh zdravotné problémy, ktoré by znamenali zvýšené náklady - ako sa dohodnete ohľadne financií? 6 detí je dosť... Ak bude napríkald niektoré z Tvojich detí alebo aj všetky chcieť ísť študovať do zahraničia - je partner pripravený sa podieľať - a rovnako ak to bude opačne? (nepíšeš teda ako to je s finančnou participáciou otca Tvojich a matky jeho detí)

@anonym_7e3478 tak tieto vydavky na jeho deti riesi on na polovicu s matkou deti a ja s otcom deti. obaja vychadzame s expartnermi korektne. nikto netrpi financnou nudzou nastastie, len by som to proste chcela mat nejako spravodlivo osetrene a prisla som sa sem inspirovat ako to funguje u inych rodin, kde je taky velky rozdiel v prijmoch (aj vydavkoch) a v pocte deti.

ale asi univerzalne riesenie neexistuje, bude to musiet byt na nasej dohode. necham to este par tyzdnov tak a pockam, ci tuto temu zacne on.

anonym_35d512
Včera o 11:56

@anonym_autor tak tebe vadia jeho 2 deti? To by skôr jemu mali vadiť tvoje, ved ty ich máš 4! Sa spamätaj. Ale vieš co? Tebe by bolo asi najlepšie pekne samej, so svojimi deťmi.

abbey1
Včera o 12:03
@anonym_9ab3cd

@anonym_9ab3cd Nie, pre mňa to nie je iná situácia. Ak sa raz rozhodnem s niekym žiť, akceptujem ho o s jeho/jej deťmi. Samozrejme, nebudem dojná krava. Ale nebudem vo vzťahu vypočítavať bežné náklady. Osobne si neviem predstaviť, Ani vypočítavať dovolenky, darčeky, lyžiarsky a podobne. Veď to je šialene, aby bol vzťah ekonomickou kalkuláciou.
To si môžu aj 2 partneri bez detí vyúčtovať, že jedn len bicykluje a druhý lyžuje.

anonym_9ab3cd
Včera o 12:06
@abbey1

@anonym_9ab3cd Nie, pre mňa to nie je iná situácia. Ak sa raz rozhodnem s niekym žiť, akceptujem ho o s jeho/jej deťmi. Samozrejme, nebudem dojná krava. Ale nebudem vo vzťahu vypočítavať bežné náklady. Osobne si neviem predstaviť, Ani vypočítavať dovolenky, darčeky, lyžiarsky a podobne. Veď to je šialene, aby bol vzťah ekonomickou kalkuláciou.
To si môžu aj 2 partneri bez detí vyúčtovať, že jedn len bicykluje a druhý lyžuje.

@abbey1 5 ludi versus 1 je dost velky rozdiel. Nemyslis? Ja by som urcite nezivila 5 ludi namiesto mna jednej. A to nie je vypocitavost. 5 x viac dovolenka, 5x viac jedlo, 5x viac obuv a osatenie, 5x viac vsetko. Ja preje mesacne 200e a preco by som platila za jedlo 1200e? Dovolenku mam za 1000e. Preco by som mala prispiet 5000e? Hlavne pri jeho plate.

autor
Včera o 12:07
@abbey1

@abbey1 tak jasne, ze dovolenky vypocitavat budeme. ked nas je 5 a ich tri, tak nepojdeme urcite pol na pol.
ale bezne naklady praveze vypocitavat nechcem, takze spolocny ucet, kam budeme posielat kazdy nejaku sumu mi pride asi zatial stale ako najviac prijatelne riesenie.

a su veci, ktore si isto budem financovat sama. hypoteku, poistky(za tie dam rocne cez 3 000€) , kruzky deti (synov kruzok stoji napr 100€ mesacne), atd.
to zas nevidim dovod aby on prispieval na tieto veci.

autor
Včera o 12:08
@anonym_9ab3cd

@abbey1 5 ludi versus 1 je dost velky rozdiel. Nemyslis? Ja by som urcite nezivila 5 ludi namiesto mna jednej. A to nie je vypocitavost. 5 x viac dovolenka, 5x viac jedlo, 5x viac obuv a osatenie, 5x viac vsetko. Ja preje mesacne 200e a preco by som platila za jedlo 1200e? Dovolenku mam za 1000e. Preco by som mala prispiet 5000e? Hlavne pri jeho plate.

@anonym_9ab3cd uplne suhlasim.

petronelag
Včera o 12:26
@anonym_35d512

@anonym_autor tak tebe vadia jeho 2 deti? To by skôr jemu mali vadiť tvoje, ved ty ich máš 4! Sa spamätaj. Ale vieš co? Tebe by bolo asi najlepšie pekne samej, so svojimi deťmi.

@anonym_35d512 Ale ona má svoj byt a zarába 3x toľko oko on, keďže je dosť výdavkov aj na byt a svoje deti - treba rozdeliť tieto platby tak, aby nedoplácala. Každý len rýchlo sa rozviesť a veru skladať potom novú rodinu nie je nič ľahké, v niečom musí aj upustiť a oceniť pomoc priateľa (lebo to je v podstate na nezaplatenie).