Ako spravodlivo rozdeliť financie v patchwork rodine?
Ahojte, prosim vas, tie z vas (resp. aj ti z vas), ktori fungujete v zlozenej rodine, ako mate rozdelene financovanie?
U nas je situacia nasledovna:
On ma dve deti a plat v cistom 1500€
Ja mam 4 deti a trojnasobny prijem oproti nemu. Byvame v mojom dome.
Moje deti su u mna stale. Jeho deti kazdy druhy tyzden. A ja neviem uplne ako sa dohodnut na financovani. Zatial to mame len tak, ze mame spolocny ucet, z ktoreho platime nakup potravin v tyzdni, ked su tu jeho deti.
Ale nemame vobec vyriesene naklady na byvanie, naklady na benzin (prevazne chodime mojim autom) a stravu, ked tu jeho deti nie su.
On nema problem samozrejme nic zaplatit, len ja by som to chcela nejako spravodlivo nastavit a neviem uplne ako na to, tak som sa prisla inspirovat, ze ako to funguje v inych zlozenych rodinach.
Budem vdacna za kazdu insipiraciu, resp. o podelenie sa so svojou skusenostou.
@anonym_f689d4 hm, percenta? to by prispieval tri krat menej ako ja. spolocny ucet mame zatial len na stravu a posielame tam obaja rovnako. a zas mi nepride fer, aby sa podielal na nakladoch na byvanie rovnakou sumou ako ja, ked nas je 5 a sme tu stale a oni su len pol mesiaca traja. naklady na byvanie len voda a kurenie su mesacne 300€
@anonym_autor hej prispieval by menej ale ty mas viac deti ... nechces ani tak a ani onak ..moc riesis a taky vztah fungovat nebude ...
Úplne inak by som rozmýšľala. Ty máš príjem 4500€, on má príjem 1500€. Píšeš že výdavky na byt máš 300€. Žijete v domácnosti 2 dospelý tak by som chcela polovicu. Na chod domácnosti (strava, benzín, drogéria) by som si pýtala 500. Keďže polku mesiaca je u teba sám a polku mesiaca sú aj deti tak mi to príde taká akurát suma.
Stále mu ostane dosť peňazí aby si financoval svoje záležitosti, záležitosti detí a mohol si niečo aj odložiť. Ty budeš mať o 650€ v rozpočte viac a nebudeš trpieť tým že tam žije o 1-3 ľudí viac.
@abbey1 5 ludi versus 1 je dost velky rozdiel. Nemyslis? Ja by som urcite nezivila 5 ludi namiesto mna jednej. A to nie je vypocitavost. 5 x viac dovolenka, 5x viac jedlo, 5x viac obuv a osatenie, 5x viac vsetko. Ja preje mesacne 200e a preco by som platila za jedlo 1200e? Dovolenku mam za 1000e. Preco by som mala prispiet 5000e? Hlavne pri jeho plate.
@anonym_autor
@anonym_9ab3cd Uniká vám pointa. Budem sa opakovať, nepochopíme sa, ale skúsim.
Keď som s niekym v seriózni vzťahu, máme peniaze spoločné. Čiže žiadne rozdeľovanie na moje, tvoje spoločné. Proste ja nepochopím toto vypočítavanie kto koľko a čoho zje, skladanie sa na dovolenku.
Proste peniaze prídu do spoločného balíka, z neho sa financuje všetko potrebné. Samozrejme, že o väčších výdavkoch sa diskutuje.
Už len napr dovolenka 2 rôzne zarábajúcich ľudí by bola problém, pri mojich a jeho peniazoch. Ja si môžem dovoliť luxusnú dovolenku, on nizkonakladovú. Tak budeme hľadať kompromis? Prečo? Máme spoločné peniaze, vták sa kúpi, na čo máme.
Mne je jasne, že si to každý doma riadi podľa seba.
Proste som napísala svoj názor. Mám vrah, nie akciovú spoločnosť.
@anonym_autor
Keď som s niekym v seriózni vzťahu, máme peniaze spoločné. Čiže žiadne rozdeľovanie na moje, tvoje spoločné. Proste ja nepochopím toto vypočítavanie kto koľko a čoho zje, skladanie sa na dovolenku.
Proste peniaze prídu do spoločného balíka, z neho sa financuje všetko potrebné. Samozrejme, že o väčších výdavkoch sa diskutuje.
Už len napr dovolenka 2 rôzne zarábajúcich ľudí by bola problém, pri mojich a jeho peniazoch. Ja si môžem dovoliť luxusnú dovolenku, on nizkonakladovú. Tak budeme hľadať kompromis? Prečo? Máme spoločné peniaze, vták sa kúpi, na čo máme.
@abbey1 Áno, pri drahej dovolenke budeme hľadať kompromis. Alebo si myslíš, že ona keď zarába viac, že mu bude platiť dovolenku a aj jeho deťom? A čo je to seriózny vzťah? Seriózne vzťahy mali obidvaja aj predtým a pozri ako dopadli. Nehrajme sa tu na romantiku a na vecnú lásku. Dnes sú spolu, o dva roky nemusia.
@anonym_autor hej prispieval by menej ale ty mas viac deti ... nechces ani tak a ani onak ..moc riesis a taky vztah fungovat nebude ...
@anonym_f689d4 urcite chcem aby prispieval menej. Vsak cely cas riesim ako to urobit aspon ako tak spravodlivo kedze ja mam 4 deti stale a on dve deti len pol mesiaca. Momentalne viac menej vsetko taham sama, len stravu nejako delime
@anonym_autor
@abbey1 ja toto vnimam inak. Ale to je v poriadku. Kazdemu to vyhovuje inak, v tomto neexistuje univerzalne riesenie. Dolezite je aby to vyhovovalo tym dvom, ktorych sa to tyka 🙂
Pytala som nazory, napisala si svoj pohlad na vec. Dakujem
Úplne inak by som rozmýšľala. Ty máš príjem 4500€, on má príjem 1500€. Píšeš že výdavky na byt máš 300€. Žijete v domácnosti 2 dospelý tak by som chcela polovicu. Na chod domácnosti (strava, benzín, drogéria) by som si pýtala 500. Keďže polku mesiaca je u teba sám a polku mesiaca sú aj deti tak mi to príde taká akurát suma.
Stále mu ostane dosť peňazí aby si financoval svoje záležitosti, záležitosti detí a mohol si niečo aj odložiť. Ty budeš mať o 650€ v rozpočte viac a nebudeš trpieť tým že tam žije o 1-3 ľudí viac.
@anonym_efe0e6 hmm. Zaujimave. Ponuknem mu aj tuto alternativu. Zijeme v dome a 300€ stoji len kurenie a voda. Ale okolo domu je samozrejme x dalsich vydavkoch, stale treba nieco riesit. Akoze on je v tomto smere. Nema problem sa chytit roboty
Dalo by sa to vypočítať aj tak, že keď vás je 1mama+4 deti - 5osôb, a on 1 + 2 deti po dva týždne, t.j. ako 1 osoba celý mesiac - takže 2osoby. Keď máte náklady celkom okolo 3000€, tak na jednu osobu pripadne okolo 430€, na dve osoby by on mal prispievať 860€, (záleží aj od veku deti) a od vašej dohody.
3000 mesacne naklady (byvanie, strava) doteraz na 5 osob = 600e/osoba
@anonym_autor ja by som to rieisla tak, ze za byvanie by mi daval fixnu sumu na cely mesiac, to netreba riesit ci si a nie su deti u vas podla mna. CO sa tyka stravy a ostatnych nakupov, ved to su aj cistiace, drogeria, aj ten benzin = to by som delila potom poctom osob priblizne. Ono nikdy to nebude vyrovanne uplne, ale nemoze niekto nieco tahat, a druhy nic, alebo aby tam bol vyrazny disbalance. A podla mna nezalezi velmi na tom kto kolko zaraba. To ze on zaraba napr menej neznamena ze ma byvat zadarmo, alebo menej zje....
Ono je to take, neprirodzene riesit kto co plati, striedat sa, skladat sa... prirodzene a spravodlivejsie je hodit si fixnu sumu a zvysok nejak prirodzene platit obaja, ako vydavky vznikaju.
Z tej sumy 1500 mu však nič nemôže zostať, výživné na deti má koľko 400 eur? Benzín, jedlo a skončil, náklady na bývanie aj máte 300 mal by platiť 150 je jedno, že ty máš viac detí, proste aj muž musí trošku zabrať aj má záujem o teba, aj keď úprimne 4 deti neviem ako dlho bude zvládať
Z tej sumy 1500 mu však nič nemôže zostať, výživné na deti má koľko 400 eur? Benzín, jedlo a skončil, náklady na bývanie aj máte 300 mal by platiť 150 je jedno, že ty máš viac detí, proste aj muž musí trošku zabrať aj má záujem o teba, aj keď úprimne 4 deti neviem ako dlho bude zvládať
@zuzubb007 keď majú deti v striedavke tak asi neplatí výživné, len náklady na deti si delia ako tu autorka písala
Ja si myslím, že okrem stravy by ti mal mesačne prispievať aj na náklady na bývanie. Ty to o chvíľku pocítiš vo forme nedoplatkov a tie bude platiť kto? Opäť ty? Ak má svoj byt, ten môže aj prenajať, čiže sa mu jeho mesačný príjem navýši. Potom by som asi dohodla nejakú pevnú čiastku, ktorú budete dávať na Váš spoločný účet - kde budete mať prístup obaja a budete z toho financovať mesačné platby - energie, potraviny, benzín. Sumu by som rozdelila v pomere 5:2. Ty s deťmi ste tam celý mesiac, čiže 5, on s dvoma deťmi pol mesiaca (čiže akoby dva týždne s jedným a dva týždne s druhým - čiže spolu 2). Potom to bude fér pre neho, aj pre teba.
Ja si myslím, že okrem stravy by ti mal mesačne prispievať aj na náklady na bývanie. Ty to o chvíľku pocítiš vo forme nedoplatkov a tie bude platiť kto? Opäť ty? Ak má svoj byt, ten môže aj prenajať, čiže sa mu jeho mesačný príjem navýši. Potom by som asi dohodla nejakú pevnú čiastku, ktorú budete dávať na Váš spoločný účet - kde budete mať prístup obaja a budete z toho financovať mesačné platby - energie, potraviny, benzín. Sumu by som rozdelila v pomere 5:2. Ty s deťmi ste tam celý mesiac, čiže 5, on s dvoma deťmi pol mesiaca (čiže akoby dva týždne s jedným a dva týždne s druhým - čiže spolu 2). Potom to bude fér pre neho, aj pre teba.
@janinque preste tak, a netreba len na nedoplatky pozerat.... o rok dva moze treba riesit opravy, alebo malovat atd a bude to platit kto a z coho? zariadit nieco podla mna tiez treba ak deti su kazdy druhy tyzden u nej, aby mali pohodlie, nejake zazemie.
@anonym_autor Mozem sa opytat, si uctovnicka? Lebo mi to pride, ze riesis ci sedi ma dat= dal 😀 prepac. Nemyslim to v zlom. Ale naozaj, ak chces, aby vztah vyzdrzal a zalezi ti na nom aj jeho detoch uprimne od srdca, potom peniaze su to posledne co riesit. Najma, ked nie su u vas nudza...
Toto dlho nevydrzi tipujem rok max 2
Ja by som sla 50:50 do spolocnej kasy. Ak sa dohodnete 700 € mesacne napr, tak 700 € da on aj ty a z toho ide to, co sa kupujes spolocne + naklady na domacnost, energie. On sice je so svojimi detmi u teba menej,ale dom vyuziva a je tvoj, nemusi platit najom. Ak nieco kupuje pre svoje deti, nech si to plati zo svojho a ty ak nieco kupujes len pre svoje, tiez zo svojho. Zvysne financie mozes investovat svojim detom.
Nepostrehla som - je to manzel, ci priatel?
Dalo by sa to vypočítať aj tak, že keď vás je 1mama+4 deti - 5osôb, a on 1 + 2 deti po dva týždne, t.j. ako 1 osoba celý mesiac - takže 2osoby. Keď máte náklady celkom okolo 3000€, tak na jednu osobu pripadne okolo 430€, na dve osoby by on mal prispievať 860€, (záleží aj od veku deti) a od vašej dohody.
@petronelag ano, aj tak by sa dalo ale nechcem moc aby mi on daval peniaze. Najviac sa mi asi pozdava ten spolocny ucet. Ja to s nim urcite preberiem, ze aky je jeho nazor a postoj. Ale ano, takto pocitat by to bolo najspravodlivejsie. Strava je vlastne najvacsi kazdomesacny vydavok a 6 deti (z toho styri v puberte) prejedia za tyzden nezanedbatelnu sumu
mozno som ja divna, ze to takto rozdelujem, je pravda, ze on to nerobi a neriesi. ja som bola dlhe roky sama s detmi, tak sa mi horsie zvyka
@anonym_autor on to neriesi preto, lebo deti nema stále. Vyzivne platí?
@rachel36a mame ine navyky, co sa tyka kupovania veci detom, ano. tym, ze ich ma kazdy druhy tyzden a len dve, tak je zvyknuty ich viac rozmaznavat, brava ich najest sa do restauracii a pod. ja tym, ze mam deti stale a su styria, tak do restauracii chodime zriedka.
a zas naopak, na moje deti sa mina ovela viac penazi na stravu, ked som bola sama, tak mesacne to bolo cez 1 000€. takze mi pride nefer, aby on na to prispieval.
na jednu stranu nechcem, aby som platila ja viac a na druhu stranu mi vadi, aby platil on viac. tak preto sa snazim to nejako nastavit rozumne. vobec sa nehadam o tom, ze to riesim az prilis, ale takto to proste v sebe mam momentalne, tak nechcem ist proti sebe a byt potom v nepohode. s nim som si to prebrala a povedala som mu, o tomto svojom "probleme" a on to nastastie chape
jeho deti ako take mi nevadia, ja to milujem mat plny dom deti, toto mame obaja spolocne, uzivame si velmi tie rodinne momenty 🙂
@anonym_autor on môže prejsť co ja viem 300€. Aspon100€ nech ti platí bývanie. Keď tam bude mat deti, 100€ prihodi.
@anonym_autor ver ze ked si takto nastavená, tak to fungovať nebude...uz teraz z teba cítiť, že ti tie jeho deti vadia...však si odlož napríklad 1-1,5kk keď veľa zarábať a so zvyškom spolu hospodarte..
@rachel36a Presne, uz teraz im povie "cudzie deti".
@anonym_28f71b este sa len zzivame, takze sa snazime vsetko si nastavit, aby to nejako fungovalo, aby sme v tom boli obaja spokojni. vobec sa nehadam o tom, ze ja to mam zle nastavene, ked to stale delim na moje a tvoje. on to nerobi.
@anonym_autor Ty to delis na moje tvoje, lebo mas ovela vacsi prijem ako muz. On nema dovod nieco delit, on velmi rad bude mat vsetko spolocne kedze ma ovela nizsi prijem.
@rachel36a Presne, uz teraz im povie "cudzie deti".
@anonym_25936a ved to...ja raz nepochopim načo si niekto nájde partnera s detmi, a potom ma problém ich akceptovat..a to nepíšem len o tomto prípade...poznam aj kopu iných...moj syn napríklad nevidel svojho otca od 5 rokov, lebo jeho nová manželka si neželal aby ich dcérka vedela ze ma inde súrodenca...neskôr chodili do jednej školy a nepoznali sa...ked mal syn 20, tak sa zrazu otecko ozval, lebo sa rozviedol...smola...syn už záujem nemal...