icon

Ako ste na tom finančne?

konickarka1
11. feb 2017

Ahojte diskuterky. Vcelku ma zaujima ci ste spokojne s vasou financnou situaciou? Ci mate vlastne byvanie, ci vam vystacuje vas prijem.

mima4
12. feb 2017

@sam2
a tebe nepride trapne, ze niekto tu vycapi, ze ma 200 RD a chlap domov donesie 700 eur v cistom?
to ako cim meni prijem, tym je clovek lepsi? ma lepie hodnoty,
Upozornujem, zakladatelka temy tie veci napisala az na naliehanie inych zien. Ony to chceli pocut

momoqui
12. feb 2017

@konickarka1 nenapisala si kde zijete, ono tie sumy su nepodstatne, musis porovnat s tym, kde ste. My napriklad teraz zijeme mimo sK a zo 4000 mesacne by sme tu fakt hladovali. Takze podstatne je, kde sa nachadzas. Ajked asi teda na SK ked zistujes situaciu na slovenskom fore. Taktiez tazko sa porovnavat s neznamymi ludmi, kazdy ma ine naroky, to, co je pre niekoho samozrejmost je pre ineho nadstandard. Radim porovnat sa s vasimi znamymi a rodinou, tu zbytocne viris hladinu a zavist 🙂 je jedno ci si si tie sumy vymyslela alebo nie treba brat do uvahy aj to ze forum je akokeby anonymne takze ludia nemusia verit tomu co je napisane a mnohi to povazuju za provokaciu ako som pochopila z prispevkov, ja sa neviem vyjadrit, kedze ta nevidim a tak neviem, ci naozaj len robis prieskum alebo si utahujes z matiek co sem chodia 🙂 obe moznosti su realne 🙂

liv1
12. feb 2017

@konickarka1 necakaj ze si touto temou urobis vzorku o SK. Pretoze ten kto ma sa tym chvalit nebude....🙂 Ak je normalny.

sam2
12. feb 2017

@mima4 mne pride trapne ze vobec niekto taketo veci zverejnuje a vytahuje od inych tieto informacie. Je mi jedno, ci chlap zaraba 700€ alebo 7000€.... Mna tieto faktory u ludi nezaujimaju.... zaujima ma jeho povoha, jeho vystupovanie...Mne pride trapna tato tema a to s akou presnostou napisala stav svojho majetku... cize za mna, cista provokacia, kedze vsetci vieme, ze velke percento slovenska zije z ruky do huby....

mima4
12. feb 2017

@larissa007

zavist, neprajnost su typicke slovenske vlastnosti, preto vacsina ludi bude vzdy tam kde je, v biede a nielen v materialnej, ale aj duchovnej.
Ja som cely zivot zila v biede, takze mam cca 20 rokov v tomto smere odzitych, urcite ma to vela naucilo, ale ak to mam skutocne pravdivo zhodnotit, vobec to nebolo prijemne, vobec by som to neglorifikovala, vobec ma to nespravilo "lepsim" clovekom, vobec nemoozem povedat ze "mi nechybali dovolenky, kina, divadla, moct kupit si kvalitne veci...". Vobec to nebolo prijemne. A preto chapem aj dotycne damy tu (nevztahuje sa to na vsetky), ze su frustrovane, lebo ziju mnohe z nich z ruky do uzst....a vedia, ze asi sa to do buducnosti nezmeni.

Zial, smutna sprava, ak chce clovek slusnou cestou dosiahnut aspon priemerny zivot strednej vrstvy (cca 1000 eur na dospelu osobu v cistom mesacne), musi pre to nieco aj spravit a nie zacat rodit od 20tky, studovat socialnu pracu, predlzovat si RD aj do 30 a potom byt uz v riti (budem robit hocico, len aby som stihala do skolky - pricom manzel robi od nevidim do nevidim a zarobi smiesne peniaze).

Stretavam sa s roznymi ludmi, v BA domy za 300 tisic nie su nicim nezvycajnym, pretoze tu je biznis a sustreduju sa ti najskovnejsi ludia... tiez sa stretavam aj s chudobou, z tade, kade su. Tych ludi mam rovnako rada, rada som s nimi a ak mozem, rada pomozem, ale proste vidim, ako z nich srsi vnutorna frustracia, nechcu veci menit, a u 80 % z nich je dovodom ich myslenie, ktore im brani rast, hlavne u mladych ludi. Zvysok su ludia, co fakt maju na to vazne dovody.

Nic nie je horsie ako zavist, a jedine riesenia su:

a) bud pracovat na sebe, makat na sebe, studovat, ist za svojim cielom
b) alebo sa dobre vydat

@konickarka1 pokial peniaze zarabate slusnym a cestnym spoobom, je to OK, nemusis mat vycitky. A ja ti len prajem.
Len prosim, nezabudaj, na tych, ktori su biedni, chori, opusteni a vzdy si z prijmu vyclente aj peniaze pre pomoc tymto ludom. Je pozehnanie pre cloveka, ktore pozenanie (aj peniaze) moze posuvat dalej.

mima4
12. feb 2017

@sam2 môžem sa ta spytat, preco ta to prvokuje?
Lebo ja si myslim, ze prvokovat to moze len cloveka, ktory je frustrovany a nespokojny so svojim zivotom.
Preco nas to skor nemotivuje ako zmenit tuto vec v nasom zivote? Preco na koniku existuje milion tem na soc. davky, vylievanie si tejto bolesti ohladom cudoby...a preco tu nie su skor temy zamerane na to ako tieto veci zmenit (nie davky!), do coho sa oplati investovat, ako zacat si riadit svoj time managment, atd?

PS: stazovanie nezaraba 😀 inak by sme boli krajina miliardarov

alchemilkazltozelena
12. feb 2017

@konickarka1 este furt si tu? oxidujes dalej? ty fakt nemas v sebe ani kusok hanby..o hraniciach teda uz vobec nemoze byt rec..no co aj taki ludia sa rodia nic sa asi neda robit

sam2
12. feb 2017

@mima4 irituje ma to, ze tato tema bola zjavne zalozena na provokaciu....
Ja som teda rozhodne frustrovana nie som.... a ked to chces teda pocut: zijem v dome za 200 000 cca, mame drahsie auto,sumu netusim, nevyznam sa, priatel ma drahu motorku dovezenu zo zahranicia, stav kont tiez neviem zhlavy, nesledujem to. Pracu si hladam, ale kedze som si urobila dostatocne uspory, popritom pracujem aj z domu, nenahli mi to a mozem aj pol roka po skonceni RD sediet doma na riti a vybrat si pracu, ktora ma bavi a nebrat hned prvu, v potravinach na ceny nepozeram, kupujeme na co mamf chut, dovolenka 2x do roka+vikendove vylety,k tomu mam zdrave dieta, milujuceho partnera... a nemam potrebu rozoberat tieto veci s ludmi na mk a ani ma nezaujima fin.situacia tu diskutujucich....Som normalna zena, ktora lubi svoju rodinu a s laskou sa o nu stara.... a som dostatocne inteligentna aby som hodnotu svojho majetku nezverejnovala.... staci? 🙏🙏🙏

sam2
12. feb 2017

@mima4 jaaaj a zabudla som: na zahrade mame aj bazen 6m x3m.... aj ked dnesnej dobe je to asi uz standart

mima4
12. feb 2017

@sam2 ale ved ja ti to len prajem 🙂
len ked spominas tu prvokaciu, mozno vacsiny ludi tu, tak si treba polozit otazku, k comu ich tie udaje prvokuju.
- k zavisti?
- k vacsej frustracii?
- k tomu, aby zmenili svoj zivot, svoje financie?
- k novej praci?
- k podnikaniu?
- ....

So mnou to napr. neurobilo nic, a to ti mozem povedat, ze ty aj s priatelom ste jednoznacne pred nami vo financiach 😉 A poznam x takych ludi, co tak funguju/ziju ako vy.... A faktom je, ze ak clovek dlhodobo zije v urcitom standarde, mnoho veci sa stane pre neho prirodzenych, napr. neriesi, ze ide s manzelom do restiky a nechaju tam 30 - 40 EUR...

sam2
12. feb 2017

@mima4 vies, mna to nemrzi za seba... mna to mrzi za inych a je jasne, ze mnohych sa to dotkne... pre mna su tieto temy take zbytocne ze az.... nikdy by mi nenapadlo zistovat fin.situaciu mojich priatelov, nie to cudzich ludi...

obsadenemeno
12. feb 2017

@mima4 ludia, ktori chcu prist ku vsetkemu ako slepe kura k zrnu, ti sa proste nezmenia. Budu sa stazovat na osud, na vladu, na komunistov, na Trumpa, na susedov, na rodicov....na vsetko a vsetkych, ale na seba sa nepozru. bolo tu uz zopar takych tem.
Pravda je, ze stazovanie nezaraba.....ale, joj, ako len ulavi na dusi........ 😉 hlavne tym, co radi posudzuju inych a sami na sebe ziadnu chybu nevidia. Proste sa neda. Tak sa neda.
bolo tu uz takych tem milion.

mima4
12. feb 2017

@sam2 vies, moze byt za tym vselico. Faktom je, ze lepsie zarabajuci ludia sa pohyuju vo "svojej" skupine a casto mozu mat skreslene predstavy o realite. Zijes v stvrti super vil (dajme tomu na kolibe - ale tam nekupis dom za 300 litrov asi...), auta si kupujete od 50 litrov nahor...mate sukromne skoly, zdrav. centra, dovolenky na malych divach..atd... a sem tam niekde citas, ze niekto zarobi 500 eur. A nechapes, ako z toho prezije, ked len bezna kabelka ta vyjde na 300 eur... tak sa pytas 😉

mima4
12. feb 2017

@obsadenemeno
no je to tak, len ja sa snazim skumat, co mi napr. dana vec, napr. to stazovanie prinasa.
Tiez tuzim si kupit v BA v normalnej stvrti pekny byt v novostavbe. S parkovanim, a pekne zariadeny ta vyjde do 280 az 300 tisic. Developer zacne iba "uvazovat" o stavbe a hned ma vsetky byty rozpredane 😀 a my si ho proste nemozeme dovolit... ale za to nebudem vinit ludi, ktori si ich kupia a nebudem im prisudzovat negativne vlastnosti a vlastne aj tak su nestastni, lebo ja na to nemam.
Ak mam nejaky ciel, idem si za nim.

sam2
12. feb 2017

@mima4 no neviem, mozno som ina, ale mne to pride nemiestne....proste ja tieto veci absolutne neriesim. Mam priatelov, ktori su za vodou a taktiez takych ktori zarabaju bezny nizsi standart na sk a vobec to neriesim. Je mi to suma fuk.... hlavne je ze, ked sa stretneme je vzdy zabava, mame si co povedat a znacka kabelky ma absolutne mezaujima a ani na akom aute/autobuse dotycny/na dorazil...

nika19918
12. feb 2017

Tu zistovat nic nemusis, vacsinu slovakov ma ledva 500eur na paske, to si nevedela?

lenulilienocucka
12. feb 2017

Povodne som tu vobec nechcela nic pisat ale uprimne podla mna tato tema nebola zalozena na provokaciu len na SVK keby napisala miesto toho ze ma 75tis. na ucte ze ma dlhy v hodnote 75tis. aj to by jej niektori zavideli a napisali by ze na SVK je to normalne. Z reakcie niektorych mamiciek pod touto diskusiou mam pocit, ze ziju niekde v garzonkach alebo chatrciach. 😀 Ja mam s manzelom vystudovanu vysoku skolu a zijeme si dobre nic nam nechyba... Ale pre taketo podmienky sme museli nieco urobit a obatovat nespadli nam tie peniaze len tak z neba. Poznam v mojom okoli velmi vela rodin ktore si tiez ziju dore a vobec si nestazuju niektori z nich zarabaju 800€ a su spokojni maju zdrave deti a nic im nechyba inych co poznam zarabaju 2000€ a stale im nieco chyba ale miesto toho aby sa stazovali makaju na sebe... 😉 A teraz prosim vas ma neukamenujte tu za moj nazor ako sa vam zije zle na SVK alebo ako si neviem predstavit uzivit 5deti z minimalnej mzdy ano, neviem si to predstavit lebo ja som celych 6rokov nemakala na vyske len preto aby som zvysok zivota prezila s minimalnou mzdou na ucte. Ja osobne sa nemam na co tu stazovat. Samozrejme keby sme zili v Nemecku tak prijem mame aspon 3nasobne vyssi a pravdepodobne uz davno mame aj 75tis na ucte ale az tolko nam zatial na uzivenie 2malych deti netreba. 🙂

sam2
12. feb 2017

@lenulilienocucka ale predpokladam, ze nevesias vysku svojho konta kade tade po internete,ze? A to je ten rozdiel. Myslim, ze je tu viac ludi,ktori su na tom este lepsie ako ona a ano predstav si, ze su tu aj mamicky, ktore ziju v garzonke....

esther03
12. feb 2017

@obsadenemeno mna tema neirituje, nezavidim (nie je co je to virtualna bytost 😀 ), iba mi pride zvlastne, ze clovek na vysokom poste nevie, ze pytat sa na prijmy a majetky je ehm povedzme neslusne. Mne by nemapadlo ani kolegyne sa spytat kolko zaraba, dodrzuje sa ista miera mlcanlivosti s platmi a financiami. Dalsia vec, nenapisala preco ju to zaujima? Studuje stvrtu skolu odbor sociologia? Robi si prieskum ako financny poradca? Je z anonymusu a ide ti heknut ucet? Ja som ti taka prirodzene zvedava osoba a furt sa pytam preco, asi tym ide roadne ludom na nervy, najmä roznym poistovakom, predajcom, financnikom a na prasky ostanu zo mna aj pracovnici call centra 😀

kamarelo10
12. feb 2017

Sú ľudia ktorý si našetrili dosť, dá sa to. Som po 2 materských a máme dom každý svoje auto a dostatočne peňazí nato keby sme nenašli prácu a boli doma kým sa to vyrieši. Mesačné žijeme z mužovej výplaty čo je 700€ a neminname peniaze na zbytočne drahé dovolenky alebo luxus. Žijeme normálne.

lenulilienocucka
12. feb 2017

@sam2 Ako nevesiam vysku svojho konta nikde ani priatelom. A pocula som o tom, ze ziju ludia aj v garzonkach a neodsudzujem ich ale ani nikoho takeho nepoznam a ani neviem ake to je zit v takych podmienkach. Ja si este pamatam ze ked som bola v maturitnom rocniku som strasne nadavala nato ze musim chodit na doucovania ini moji rovesnici sa zabavali na diskotekach ja za cely maturitny rocnik som mozno bola 5x sa zabavit hovorila som doma ze kaslem nato chcem byt smetiarka, upratovacka, ze mne netreba vysoku skolu, netreba mi tisicky na ucte a raz mi babka povedala: "Vies, ked vystudujes vysoku skolu budes moct byt docasne aj upratovacka ale ziadna upratovacka s jej vzdelanim nebude moct byt doktorka."

loginexistuje
12. feb 2017

Kde bolo tam bolo v krajine Slovensko.. sa zeny a muzi ktory sa poctivo ucili sli na VS a poctivo pracovali, nededili, vsetko samy kupovali, deti mali v 30 tke dom za 300 k bez hypo mali a k tomu 75 k na ucte mali ...

a teraz tu o Popoluske.

sam2
12. feb 2017

@lenulilienocucka vidis, si dostatocne inteligentna, aby si tieto veci neriesila verejne. Autorka ma udajne 3 vysoke skoly a pracuje na vysokej pozicii a pretp mi pride zvlastne, ze udajne vysokoskolsky vzdelana zena na riadiacej pozici sa znizi k tomu aby za prve, vyzvedala kolko zarabaju cudzi ludia a za druhe, capne sem vysku bankoveho uctu, cenu domu a pocet aut.... moznno stacilo napisat tak ako ty a cela diskusia sa mohla uberat inym smerom....
O to je ten kamen urazu, preto mi to pride ako chvastanie a provokovanie....
Ja VS menam (aj ked sa vazne nad studiom zamyslam v poslednej dobe), ale aj napriek tomu si zijem velmi dobre... a naucila som, ze nie je vysoka skola a vysoka skola....

argyro
12. feb 2017

@konickarka1 blahozelam! Zaujimalo by ma z akej pozicie ste s manzelom zacinali, ci ste nieco zdedili alebo zacali od nuly. A takisto ako ostatne tu by ma zaujimalo co ta viedlo k zavedeniu tejto diskusie. Ako vzdelana zena akiste vies aka je financna situacia rodin na slovensku, tak urcite si si dokazala predstavit ake reakcie tu vyvolas.

mima4
12. feb 2017

@loginexistuje no popoluska sa zas dobre vydala 😀

kazda rozpravka, a rozpravky su v slovenskej kulture bezne a veeeeeelmi oblubene, konci, ze parik skonci v baliku...

ziadna rozpravka nekonci v biede, asi aj v nej ludia, aj chudoba, skryvaju svoje tuzby...

sam2
12. feb 2017

@lenulilienocucka ale presne ako pises, vsetko co s priatelom mame, sme si vybojovali sami... a preto sme ostali pri zemi a vysku konta a stav penazi nie su pri vybere priatelov pre nas prvorade a ani sa nezaujimame o fin.situaciu cudzich ludi....

oli18
12. feb 2017

@sam2 že nemáš potrebu rozoberať to, čo máš s ľudmi na MK? To si ma rozosmiala. Veď výpočtom toho si to práve urobila 🙂

konickarka1
autor
12. feb 2017

@oli18 dobry postreh 😉

obsadenemeno
12. feb 2017

@esther03 no mozno prave preto sa pyta na anonymnom fore, lebo z oci do oci je to dajme tomu trosku neslusne....... aj ked zase na SK ani nie...... furt sa ma znami pytaju, ze kolko tam v tom anglicku zarobim...... 😲
A potom hned preratavaju, ako by oni ten plat pouzili, kolko by si odlozili, na aku dovolenku by sli, ake auto by si kupili.....a uplne zabudaju na to, ze aj vydavky na zivot su tu diametralne odlisne ako na SK.
A aj mentalita je tu ina, mam znamych, velmi dobre financne situovanych (old money) a ziju v starsom dome a maju auta z druhej ruky. Nepotrebuju sa predvadzat, ako je to zvykom na sk, kadejaky "pan podnikatel" len co zarobi prve prachy, hned si kupi najnovsi model mercedesu alebo bmw.
Je to o ludoch, niekto sa rad pochvali, niekto nie. Ale urcite mna tato tema nevytocila tak, ako niektore uzivatelky. Su tu temy, ktore su ovela hlupejsie.

sam2
12. feb 2017

@oli18 ano urobila, pretoze ma k tomu donutili, nazvala ma frustrovanou 😂😂😂😂😂 tak som jej teda vysvetlila, ze na to dovod nemam.... nikdy predtym som to neurobila a uz to nikdy ani neurobim..... a nikdy by ma nenapadlo zalozit takuto temu, len aby som dokazala ze som nieco viac a mam sa lepsie ako vacsina slovenska. Za prve preto, ze nie som o nic viac ako matka, ktora zije v garzonke a za druhe, tiez viem, co je to zit z ruky do ust.... dalsia vec, nikde som nenapisala kolko penazi mam (nie nenam tolko ako autorka).... cize len tolko...