icon

Ako ste vykompenzovali stratu daňového bonusu?

5. feb 2025

rodiny s deťmi, ktorým to vykrývalo nevyhnutné náklady, vykonali ste nejaké opatrenia od tohto roka? aké? ako to zmenežujete pri zvýšení cien a znížený príjmov v rodine? prosím písať len tí, ktorým by chýbal, nie reči v zmysle: my sme zabezpečení, my sa nespoliehame na bonus, my sme mali vešteckú guľu🙂 a pod.

dadis
7. feb 2025

@ekira1 V rocnom zuctovani sa berie rocny prijem. Cisto teoreticky, ak by si len v jednom mesiaci mala odmeny a tvoj rocny prijem s touto odmenou bude vyssi ako 43 560 eur, tak budes musiet vratit cely bonus za vsetkych 12 mesiacov, lebo budes mat narok 0. Od 29 640 do 43 560 eur budes mat ciastocnu vysku bonusu - pri rocnom zuctovani sa to vsetko secte/odecte a uvidis..

purple_wolf
7. feb 2025

prepokladam ze najvacsia polozka co sa tyka rodiny je strava ... co sa tyka oblecenia, uctov, najmu, skolskych pomocok a pod s tym nic moc nenarobite ale vo sa tyka stravy da sa celkom pekne usetrit ak si spisete jedalnicek na cely tyzden a nakupujete podla toho a sledujete veci v zlavach ... nie vsetko comu konci zaruka je na vyhodebie, neotvorene vyrobky vydrzia aj 5 dni po zaruke a v mraznicke aj niekolko mesiacov

veronicka1901
7. feb 2025

Nam to urobilo mesacne 120 eur. Presne tolko nas stoji strava a pobyt v skolke pre najmladsiu dceru, takze ano, citime to. Zatial sa uskromnime este viac, nez sa uskromnujeme :D a ak nebudeme vychadzat, tak budeme hladat ine riesenie.

ekira1
7. feb 2025

@dadis dva krát do roka, zvyšok nie. Ak I mesačný sa bude prepočítavať na konci roka, nebudem to riešiť. Inak som rozmýšľala zmeniť na ročné poberanie, tam by sa mi nemal krátiť.

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
cica8
7. feb 2025

Napr nám to spôsobilo - 400 eur dole, neviem ako to po riešime keďže ja som čerstvo na úrade práce, asi s a pôjdeme päsť na lúku alebo pošlem deti žobrat, kradnúť neviem. Je to do plaču ako Niekto môže brat deťom peniaze a furt je nenazraty

nyusika
7. feb 2025

@sasa1310 ja nechapem, ako si niekto stale moze mysliet, ze danovy bonus je STATNA davka.

adriana2503
7. feb 2025

nooo popravde muž, ktorý doteraz poberal DB na 2 malé deti, zostal teraz dosť smutný keď mu pípla januárová výplata....daňový bonus si budem uplatňovať ja a aj to až pri ročnom zúčtovaní takže celý rok 2025 budeme bez......áááno vedeli sme to že príde a o koľko to bude menej ale je iné keď sa to už naozaj reálne stane a reálne vidíš tú sumu na účte ... a on to pocítil teda riadne na výplate...nie je to hraničné že by sme teraz museli obedovať suché rožky s mliekom ale výrazne to spomalí našu stále prebiehajúcu rekonštrukciu domu....takže asi tak

lenkakravcova
7. feb 2025

Poznám len ľudí, ktorí majú hrubý príjem pod 2400€ čiže žiadne krátenie DB sa nekoná a tým pádom žiadne následky. Väčšina ponúk na východe SR je okolo 1500€
🙃

Pri mzde nad 2400€ by som tých 100€ asi neriešila..

sasa1310
7. feb 2025

@nyusika v podstate aj áno. Je to síce daňové zvýhodnenie, o to sa zníži daň, ale podstata je tá istá, ktorú som myslela. Na to, aby na ňu mal niekto nárok alebo nemal stále rozhoduje len štát a môže ho kedykolvek zvýšiť, znížiť alebo zrušiť. A na ten sa netreba spoliehať

saxalendra
7. feb 2025

Manžel má od januára zvýšenie platu. Jednak prešiel na vedúcu pozíciu už v jeseni a po troch mesiacoch, a dobre vykonanej práci, ho náležite aj ohodnotili. Aj by bol žiadal sám zvýšenie, predsa má oveľa väčšiu zodpovednosť, ale tak ani nemusel. Šéf vidí. A bolo to dobre načasované. A je pravda, že máme aj 18 r. stredoškoláka, ktorý je tretiak na 5rocnej škole. To mi príde celkom nefer, že naňho ani tých 50 eur nedostaneme, najbližších 1,5 roka do matury, pritom vydavky na jeho školu sú vysoké. Ostatné deti máme menšie.

ovecka31
7. feb 2025

Tak nam to robi dole 130 eur.. Co tedanie je malo.. Ja sa snazim najst si este druhu pracu popri mojej... Ale v nasom meste je to v tychto casoch bieda.. A nemozem ani hocco kedze nemam vodicak tak som.dost limitovana v tomto 😒 takze musime len setrit.. Co sa niekedy neda ( pride do cesty zubar.. Veterinar.. Atd) nie kazdemu sa podarilo si nasetrit pri nizsom prijme..

rebeka25
7. feb 2025

Nemali sme vestecku guľu ale od začiatku sa vravelo ze to takto neostane. A presne preto ze by sme si na to veľmi rýchlo zvykli a vedeli sme ze by nám to chýbalo, sme to mali vyplácané raz ročne a nie mesačne. Cize sme to mali ako "navyše" čo poteší. Čiže ešte raz budeme potešení, a potom už menej 😀 😃

valerya
7. feb 2025

@jana005 daruj niekomu psa, do dobrých rúk, samozrejme. Pri štyroch deťoch kŕmiť ešte aj psa, odčervovať, očkovať, platiť daň, liečiť, kúpať... To mi príde rozumnejšie tie peniaze investovať do tých detí.

moonlighting
7. feb 2025

@pieksamaki No konečne niekto pochopil, že keď si robím deti nerozmýšľam nad tým koľko "za ne" od niekoho dostanem, ale v prvom rade či si ich sama dokážem uživiť 🙏🏻

slaviivals
7. feb 2025

Scrollujem eshopy tak, aby som sa nedostala pod sumu, ktoru mam stanovenu 😁 Cize menej nakupujem blbosti

pikachu999
7. feb 2025

Prepáčte že sa sem votriem..vie niekto či sa daňový bonus vzťahuje aj na adoptované dieťa?

bosorkabb
7. feb 2025

@pikachu999 áno vzťahuje. Aj na dieťa v pestúnskej starostlivosť či dieťa súdom zverené napríklad na neodkladne opatrenie.

moonlighting
7. feb 2025

@pikachu999 Áno vzťahuje

huxy
7. feb 2025

@moonlighting no myslím, že tento koment by mal v prvom rade patriť ľuďom, ktorí sa spoliehajú len na štátne dávky, v živote nepracovali a ani nebudú, z detí si robia svoj príjem, ani sa o ne nestarajú. Každý normálny pracujúci človek si 2x premyslí, koľko detí bude mať, presne z dôvodu, aby sa o ne dokázal postarať. To, že pracujúcim ľuďom, čo od stredných škôl pracujú a odvádzajú nemalé dane, znížili tento bonus, je smutné. Takáto je "podpora" či motivácia pre normálne pracujúce rodiny, len neviem kto bude neskôr pracovať na štátne dávky.

zuzinabila
7. feb 2025

@rebeka25 vies co mi napada ked niekto argumentuje,ze ved ten dan.bonus nemal byt natrvalo?napada mi pritom,ci by ho Matovicova vlada este pre rodiny od 2025 nezvysila viac ako bolo...

taja567
7. feb 2025

@irusa si predstav všetky deti v "decaku" s ich osudmi, a vtedy sa skus na tom baviť, úplne debilný, primitívny príklad.... ani zo srandy by som to z úst nevypustila.

rebeka25
7. feb 2025

@zuzinabila všetko je možné. Som skôr za dvíhanie DB ako kadejakých príspevkov. Žiaľ sa to nedozvieme lebo tu máme to čo tu máme....

dooscoby
7. feb 2025

No nam od 12 2025 skoncia aj nizke uroky na hypo takze bude veselo. Na dceru dostanem smiesnych 50 Eur. Syn v rastovom spurte je za 2 dospelych. Jedine co ma napada je zial usetrit na kruzkoch a deti budu doma sediet na zadku za pc, mobilom a telkou bez zmysluplneho vyuzitia volneho casu. Ziadne vylety zo skoly, vsak len teraz lyziarsky nemali dotaciu 340€. Lebo mne uz pride luxus v tomto state dovolit detom sportovat hoci miliony na zbytocne ministerstvo sportu nasli. Jasne, ze sa nespolieham na stat, ale kazda krajina v zapadnom svete poskytuje dake danove ulavy, podporuje rodiny s detmi lebo to je buduca generacia pracujucich a platicov dani. Tu im je to u riti lebo ich stredna trieda nezaujima a mam pocit, ze toto smeruje len k likvidacii strednej triedy. Mne zoberu 90 na dieta mesacne, ale kruzok zvysia o 30€, stravne o 20, odvoz smeti, dane, podla mna pojdu hore aj telekomunikacne sluzby, poistky. Cize ja uz nic neusetrim a budem rada ak nepojdem do minusu. Tie statne prispevky nikdy nebudu cielene. Tym vyssim DB aspon podporili vyber dani, kedze vela ludi co robilo len na minimalku a zbytok na ruku sa radsej normalne zamestnalo. Teraz to bude zasa nahravat spekulantom robit za 700 na papieri, poberat cely DB a k tomu dalsich 1500 na ruku.

victoriab
7. feb 2025

Wow dost odpovedi ze ste si nasli druhu pracu

ibrunova
7. feb 2025

Tak ja som mala na dve deti po 50€, teraz ho zobrali úplne. Určite to pocítim.

irusa
7. feb 2025

@taja567 neber to tak tragicky 😄... každému došlo, že to nemyslím vážne , okrem teba

nyusika
7. feb 2025

@dooscoby A potom čítaš na stene, ako super sa súčasná vláda stará o občanov...
Jediné, čo nezrušili, sú sociálne dávky typu tehotenské, ktoré ale že nikomu v konečnom dôsledku nepomôžu.
A ide to z odvodov nás všetkých.
Aaale, každý hlas sa počíta.

irusa
7. feb 2025

@taja567 a z úst som to nevypustila,ale som to napísala 😁😁😁... kľud ...nevytvaraj si zbytočne stres

nyusika
7. feb 2025

@huxy daňový bonus nie je štátna dávka.
Je to úľava na dani - vlastnej dani.
A nie, nikto príčetný sa naň nespolieha.
Ale každý príčetný musí byť nss.aty ako delo, keď si spomenie na tehotenské, predĺžené rodičaky (bez vážnej zdravotnej indikácie), pamdemicke ocr a podobné skvosty. A toto sú ŠTÁTNE dávky, idú na to peniaze aj tých ľudí, vo deti ešte nemajú, alebo sú dospelé...