Ako to máte s financiami?
Baby ja viem, že je to asi drzá otázka, ale ako to máte s peniazmi? Ja som už frustrovaná z toho, že kedykoľvek s priateľom niečo našetríme, vždy do toho príde niečo, čo nám tie peniaze vezme. Napríklad sa pokazí práčka alebo chladnička, pokazí sa auto, príde poistka na auto, STK, zubár.... a milión ďalších vecí. Museli sme kúpiť novú matrac čo nie je lacná záležitosť. Bývame zatiaľ v prenájme a majiteľka sa rozhodla byt predať, takže zase potrebujeme väčšiu časť peňazí na nájom a depozit. Potraviny sú kapitola sama o sebe, nemôžem uveriť koľko za ne mesačne dáme a to nekupujeme blbosti.
Máme to takto len my alebo to tiež poznáte? Robíme niečo zle? Mňa už z toho chytá depka.
Mne na zaciatku velmi pomohla tabulka prijmov a vydavkov. Vydavky boli trvale prikazy, a na stravu, drogeriu, oblcenie, a spol som vzdy tyzdenne vyberala predom urcitu sumu, takze som vedela kolko "mozem" minut, a viac som jednododucho neminula. Jedna z poloziek bola aj "neockavane vydavky", tam slo mesacne vtedy 50e, ale boli velmi napomocne prave na zubara, poistky, qtd..
Spociatku som tak dokazala usetrit mozno tisicku rocne, teraz je to uz vdaka Bohu viac.
som Vás nechcela pobúriť ...pardoon..moja starká vravievala peniaze boli,aj budú,len nás nebude 🙂 ♥
Ahoj… ja som od rodicov tak naucena, ze z kazdeho nakupu sa berie blok. Mas potom prehlad, ze kolko si kedy minula. Takisto mam od nasich letakovy system. Jednoducho kazdy tyzden prelustrujem letaky Tesco Kaufland Lidl a kupujem hlavne to co je akcii. Kludne aj viac… aj maso v akcii supnem do mraznicky a mam vybavene… nahodou ked niekedy precerpame nami stanovenu sumu na potraviny tak vytahujem zasoby. Inak mozem potvrdit. Na SR z priemernych platov velmi ale velmi tazko. Na to ake tu mame nizke platy su ceny vysoke.
@juanitalies to je ako "zit zdravo"?
@oli18 to co je za otázku...kvalitné potraviny stoja viac (hlavne ak žiješ v meste a nemáš záhradu a jediná možnosť je ich kupovať)
@slniecko66 A tak áno je to potrebné , pretože sa tu pre nič za nič rozdávajú peniaze, neviem vlastne odkiaľ, keďže vraj máme prázdnu špajzu...a mohlo sa použiť na výstavbu bytových domov ?Šak dnes mladý ľudia majú reálne problém niečo vôbec našetriť a vziať hypo
@juanitalies hm, a kde mas istotu, ze to co kupujes ako zdrave potraviny aj su naozaj take? ci mas miesto, kde Ti priamo pred Tebou odtrhnu zo stromu, ci vyberu zo zeme? a vidis aj cely priebeh rastu, naozaj nepouzili nejaku chemiu, aby napr sa zbavili vosiek?
@simonah73 ??? pocujte baby nieje toto forum povodne o tom že sa tu snažíme pomocť niekomu kto dá otázku lebo má s niečim problém? nejdem tu písať elaborát o tom čo si ja myslím že je zravé, alebo čo viem alebo neviem o pôvode a výrobe potravín ktoré kupujem. Mám kamaráta ktorý je včelár a predáva med, ale aj iné produkty, bavíme sa o tom často ako sa v potravinárskom biznise klame za účelom zníženia ceny.... to je len jeden príklad. Stačí vysvetlenie?
Podla mna je super, ze sa snazite nieco setrit a odkladat. Ja ked som popri vyske brigadovala a odstahovala som sa sama do bytu, tak vtedy som musela fakt ratat kazde euro. Teraz mam 27 muz 34 a zijeme v pohode, bez stresu z penazi. Ale my sme ludia kt neplacu nad vydavkami, ale hladaju cestu ako viac zarobit. Takze sa stale vzdelavame vramci pracovneho zamerania kt mame. Teraz ste mladi a bez zavazkov, netreba sa bat zariskovat a zmenit pracu, dovzdelat sa a najst lepsie platenu, ist do zahranicia. No a co najskor by som sa snazila zariadit si vlastne byvanie, lebo podnajom je vyhadzovanie penazi z okna.
@juanitalies asi vies malo o potravinach, ak si myslis, ze su niektore aj zdrave. Napr. Zelenina len ta, ktoru si vypestujes sama vo vlastnej zahradke, aj to by si ju nemala striekat proti skodcom.
Toto je normálna vec, aj u nás je to tak, ale teda som rada, že vieme aspoň niečo ušetriť, že keď prídu nejaké nečakané výdavky, tak proste máme to ako uhradiť, že nemusím tápať kde by sme si požičali alebo čosi. Lebo to by bol pre mňa koniec.
@macik166 tak ja určite nie 😂😂😂 nepodlahla som tejto novodobej prostitúcii=nie som prihlásená=nepodporujem rozkrádanie S. Štátu= nesedím pri telke a vôbec nemám čas na tie stupídnosti a ponižovanie seba a iných (z toho čo som počula a čítala) 👍🏻👍🏻😂 takze nie kazdý ma vymytý mozog natoľko, že podporuje debilitu tr... Kov SK... niektorý si čestne zarobia a našetria, iný nakradnú a niektorým stačí sedieť pri telke z mizivou šancou že vyhrajú... (o tom že ich,, výhra'' mala byť samotné očkovanie=,, zdravie' ' nehovoriac😂😂😂)
@oli18 keby si si prečítala poriadne moju odpoveď pochopíš že hovoríme o tom istom
Ahoj,chapem,ze si frustrovana,lenze takto zije minimálne pol krajiny.Ak musíš nieco pustit na opravy,nevyhnutné jednorazovky,dane napr.tak je to bohuzial normálne a neznamená to,ze nevies setrit.Myslim si neskromne,ze som celkom zbehla v domacom financovaní,po rozvode sama s detmi,vztah s neskutocnym lakomcom..Treba mat trosku rezervu dopredu,hovori sa,ze 6 priemernych platov,ak mate deti tak este viac,co je ale nerealne podla mna.Ale snaz sa niečo odkladat,my uz sme doma tak nauceni,lebo od jari do jesene platim dane,s.r.o,skoly,skolka,doraba sa dom.Potom sa to trochu uvolni a cez zimu setrime.Snazim sa robit z domu kedykoľvek mam cas.Muz obcas ide do zahraničia aspon na par tyzdnov.Varim na 2 dni,napr.maso ak das s omackou,nie rezen vydrzi tie 2 dni,vymenis iba prilohu.Ak zostane príloha-cestoviny,knedla-zapeciem s niecim,zemiaky-opeciem len tak,postruham syr.Strukoviny,privarky.Vecere nevarim a ranajky u nas moc neficia.Muz chodi na obed domov,dalsie usetrene peniaze miesto obeda v reštike.Ak mate obedy v praci dalsie plus.My sme mali napr.obrovske porcie,vzala som domov,zas dalsi den usetreny.Nekupuj handry.Niekto si potrpi,aj ja kedysi,uz mam ine hodnoty.Ak musis mat,kup par kvalitnych drahsich veci do prace+volny cas a najbližšie roky uz nekupujes,minies naraz viac,ale v konečnom dôsledku ušetrís a nezahltis dom.Tiez si zrataj kravinky do domacnosti-co asi treba aby bolo utulne a co uz je lapac prachu.Auto-ak jazdis prilezitostne,radsej predaj,suma za poistka+nafta+udrzba+gumy sa ti ani za rok nevrati v porovnani mhd,vlak.Ak jazdis denne alebo si mimo mesta,tak auto nechaj.Dohodnite si darceky,oslavy.Muz bol u nich v rodine zvyknuty na velke oslavy skoro kazdy vikend,drahe darceky,deti rozmaznavane kopou hraciek.Posledne roky sme to sekli.Podla mna je to uuuplne nezmysel a nechapem pointu davat niekomu k meninam dar v hodnote 100€.Prejdi si v hlave postupne celu domacnost,rezim varenia,nakupovania,opráv,dane,poplatky atd a postupne vylučuj čoho sa dá vzdať.
Ale toto skutocne je realita, presne ako pisete. Vzdy sa nieco vyskytne,niekedy fakt jedine vyssi prijem, ci nejaka bokovka pomoze vytvorit aku taku rezervu, z ktorej sa uz da odrazit. Ak sa da mali by ste mozno nejaku brigadku na vikendy pohladat. Ceny hlavne potravin su neskutocne. Kedze uz je pre ockovanych mozne ist za hranice, - byvame na polskych- tankujeme benzin tam a kedze raz za tyzden nakupujeme tak 2 v PL a 2 na Svk a v priebehu tyzdna len pecivo ci ak drogeria dojde). O trochu to lepsie vychadza v PL aj ked maju vacsiu inflaciu ako my(kvôli euru), ale vyhodnejsi kurz ako pred covidom to kompenzuje.
@kubkovamama Presne tak, ak uz mate deti, je tazsie vytvorit 6 mesacnu rezervu, aj skrz toho, ze velmi vela ludi na Svk ma prijem do 650 eur v cistom. Vytvorit ju je najlepsie este ked su len dvaja , pri uskromneni sa na cas.

@miskakyska myslim, ze mas pravdu. Stci si pozriet ceny bytov - hlavne krajske mesta, BA, TT - tie ceny su vysoke a este hore pojdu, pretoze stale je dopyt. Stavaju sa nove byty, este ani nestoja a uz ich je dost predanych, nove stvrte s rodinnymi domami, takmer kazda rodina 2 auta - vacsie, novsie. Ano vela ludi je zadlzenych, ale maju to z coho splacat.
Na dovolenky mnohi chodia 2 -3 rocne.