Ako viete žiť z takej výplaty?
Ahojte naše mesačné náklady na dom sú 800€ plus škôlka mobil internet cca 100ka
Ja zarobím 800 manžel 1000
Čiže ostáva 900 - pohonné hmoty okolo 250€ pre oboch to je 650€
Nákup na týždeň 100ka
Teraz som platila dane tj 80
Takže ostalo 430€ - 40€ na lepidlo na fasádu
- 20€ veterina 370 ostáva
Plus čo stále pečivo a zvyšok jedlo .
Nechápem ale nám nikdy týždeň pred výplatou nič neostane .
A nekupujeme si steaky,žiadne reštiky,značkové handry, kupujem cez Mi aj predám
Proste nám neostáva na dovolenku absolútne
Nemôžeme nikam
Sú aj iný čo si fakt nič nemôžu dovoliť ?
Cítim sa už ako debil čo zarobí to dá na šeky .
A to ešte budúci mesiac budem mať o 200€ menej kôli 11dnovej PN
Ja už neviem ako šetriť a čo robiť
@petrahl nuz, to su tie hypoteky…aj tam si treba vopred velmi dobre premysliet na co realne mam a nepustat sa do rieseni prilis na hrane. Ale to uz si musi zvazit kazdy sam. A len taka technicka poznamka, ja by som oddelovala naklady na byvanie a hypoteku, ked sa to uvadza spolu, je to velmi matuci udaj, presne kvoli uplne roznym vyskam hypotek.
@petrahl my platime za byt este viac, ale mame vysoku hypo, sme v BA. Ale vsade sa dostaneme v pohode, auto staci jedno a neriesim starostlivost o dom. A ked sa nam na dome pokazi strecha, fasada, bleskozvod, hocico, tak za to nedame z ruky 20tis, ale max 20tis deleno 60 (a ani to nie, lebo by sa pouzili nasetrene peniaze z fondu a v pripade drahsich oprav zobral uver, co by zvysilo zalohy vacsine o 10€). Ten kto si kupi dom, musi pocitat s tym, ze taketo opravy bude platit z vlastneho vrecka. Dom je preto luxus. Ano, za rovnaku a mozno aj nizsiu sumu ako teraz hypo+naklady sme mohli mat dom niekde v dedine za BA a dochadzat, no precestovali by sme ovela viac.
Len to je tak, ked si to niekto nevie spocitat a mysli len na to ze ja chcem chcem chcem dom. Neviem ci si ho potom uzije tych par hodin, ked je kazdy den minimalne 8 hod plus 2 na cestu mimo 🤷
@evamarek77 veľmi pekne napísané vo všetkom súhlasím
@lelelienka ja sa nestazujem, len pisem, ze aj za byt je mozne sa dostat na 800€ naklady na byvanie.
Hypoteka je dost podstatny naklad na byvanie, to je jedno, ze su v roznych vyskach u roznych ludi. Proste to do tych nakladov ratat musis.
@maranta_leuconeura tiež sme v Bratislave
@luccija Keď ju chceš obhajovať, pozorne si to prečítaj. Hypotéku brali ani nie pred rokom a nemali dostatočnú rezervu, ktorá sa dnes požaduje, takže ho museli ešte aj dofinancovať spotrebákom. Dom je starý, veľký a nemajú ho za čo porobiť, takže preto sú tam vysoké náklady na bývanie. Takže rady ako zatepliť, fotovoltaika... sú im nanič, keďže na to nemajú. Navyše je ďaleko od mesta, preto mal dom pomerne nízku cenu, len 75 000.
Proste, oni videli výhody a prehliadli nevýhody takéhoto bývania. Takýto ľudia sú sen realiťáka a úverového poradcu. Do starého domu totiž treba inak investovať ako do novostavby. A keď bývaš na periférií, potrebuješ auto a nemáš tie možnosti ako človek žijúci v meste, kde má blízko prácu, škôlku, školu... Čiže, všetko preplatia.
Fakt im zostáva len prestať nariekať a vyťažiť z toho domu čo sa dá - v ich prípade pestovať a chovať, šetriť aspoň minimálne, ak sa niečo pokazí a nie snívať o dovolenke.
Precitala som väčšinu a odpoveď na tvoju otázku ako sa dá zit je, že sa nedá. To je len prežívanie. My sme minulý rok kúpili nehnuteľnosť, ale dali sme si záležať na tom aby sme neskončili tak ako ty - na hrane. Tiež sme chceli doma, ale byt nás vychádzal výhodnejšie a ušetrila som cca 100K. Bud si nájdi ešte brigádu alebo lepšiu prácu, lebo s tým príjmom tak skoro na dovolenku nepôjdeš, ba co horšie ani nenasetris keby sa čokoľvek stalo.
@lienka.7 pozri, tvoja odpoved mne je tak isto od veci, ako keby som ti ja napisala, akym bordelom typu kostici ci paula krmis svoje deti. My sme 5, deti vsetky nad 13, a veru, ci kupim dobre mlieko za 90 centov v akcii, ci za 1.40 je rozdiel. Nemusis hned prehanat s kilami a litrami. Nikde nepisem o desiatkach kil muky ci litroch oleja, mam doma 3 litre oleja a asi 3 kila muky, ale teda u nas sa vari a je vela.
@heleninamama ja im neradim fotovoltaiku.Pise, že vnútri majú všetko porobene.Ja sa jej nezastavam, ale auto je v jej prípade nutnost a aj my sme dorabali veci okolo domu viac rokov.Urcite som po roku nechcela ísť na dovolenku.
Možno mali fiktívny príjem, alebo inú prácu s vyšším prijmom ľudia si často myslia, že vybabru s bankou a akurát tak zo sebou.
@vler vieš čo asi sú mladí ľudia...tak nebude chlap sedieť po nočnej 3 dni doma neviem aké má smeny a rátať každé euro, keď píše, že nemajú týždeň do výplaty peniaze.Bude musieť zdvihnúť zadok, alebo ísť do inej práce, keď nebudú chcieť jesť zemiaky.
@heleninamama nemusí byť ďaleko od mesta veď sú lokality kde sú ceny nižšie, ale aj platy...áno prestrelili to, ale každý čo stavia, prerába dom vie, že je to zrut peňazí a niečo vyskočí.Autorka viac x píše, že muž je hnily asi to bude problém.cakat 8 r, pokým mi klesne pôžička by som hľadala možnosti ako viac zarobit
Ja viem, že nie každý býva kde sú pracovné možnosti, ale u nás a v okoli stále hľadajú rozvozcov pizze, jedla 45 eur deň plus obed len, keby išiel zo svojho voľna pár x na brigádu žije sa im lepšie.Alebo niekde do fabriky na brigady nehovoriac, keby išiel niekde na týždňovky, do zahraničia... Situácia je zlá, čím skôr sa zbavia toho balvanu či spravia si rezervu lepšie.
@onedaynick Tiez kupujem karton mlieka, ked je v akcii, dcera pije bezlaktozove, prave vcera som kupila 12krabic po 1eure..usetrila som 6 eur na tom nakupe a viem, ze za 2-3tyzdne jej mozem karton kupit znova, lebo bezlaktozove pije doma sice sama, ale +- 3/4 litra denne. Tiez mam hypo + poplatky za byt cca 800 eur, nemyslim,, ze to je v dnesnej dobe nieco vynimocne.
@luccija to že tvoja svokra platí na byte 370€ je ok keď na to má... My platíme za všetko 130€ a ako bonus superskych susedov, 5 bytov v bytovke.. autorka platí za dom energie 400€, moja sestra za dom 5km od mesta komplet 130€ .. čiže áno, aj zmena bývania s rozumom je riešenie.. to čo si rozpísala je fajn, pekne, ale nie je to nič nové ani svetoborné.. ušetria čosi ale je to zivorenie.. toto im situáciu nerieši...
@pink_lady v meste ale nemáš výdavky okolo záhrady. Nepotrebuješ ani kosačku, ani ja neviem rotovátor a podobne. A smeti u nás na dedine sú takmer 41€ na osobu. V rodinnom dome musíš neustále nie i riešiť okolo záhrady, benzín do kosačky, hnojivo, postrek bla bla bla. Mesto je z tohto pohľadu lacnejšie. A to ani nevravím, že ak prídem domov, ťa záhrada ma čaká. Rovnako varím, periem, upratujem + záhrada. Ten kto býva v meste má ten čas ušetrený a môže ja neviem napríklad ísť na výlet.
Tým teda nechcem rýpať, dom je moje rozhodnutie a "následky" toho rozhodnutia znášam, ale bývať v meste je v tomto rozhodne lacnejšie.
Ale inak, a pravdepodobne to tu už aj bolo x-krát spomenuté, mám pocit, že ľudia žijú nad rámec svojich schopností a veľa ľudí nie je finančne gramotných. Ja chápem, že pôžičky sú potrebné, pretože nie každý má takú prácu, že dokáže nejakú prerábku/stavbu vyplatiť iba tak. Ale treba triezvo zvažovať, nechcieť nadrahšie zariadenie atď, keď na to jednoducho nemám.
@maranta_leuconeura ale ten luxus,ked mas HO a do prace sa chodis ukazat tak max. raz za tyzden,dva 🙂