icon

Ako viete žiť z takej výplaty?

12. máj 2023

Ahojte naše mesačné náklady na dom sú 800€ plus škôlka mobil internet cca 100ka
Ja zarobím 800 manžel 1000
Čiže ostáva 900 - pohonné hmoty okolo 250€ pre oboch to je 650€
Nákup na týždeň 100ka
Teraz som platila dane tj 80
Takže ostalo 430€ - 40€ na lepidlo na fasádu
- 20€ veterina 370 ostáva
Plus čo stále pečivo a zvyšok jedlo .
Nechápem ale nám nikdy týždeň pred výplatou nič neostane .
A nekupujeme si steaky,žiadne reštiky,značkové handry, kupujem cez Mi aj predám
Proste nám neostáva na dovolenku absolútne
Nemôžeme nikam
Sú aj iný čo si fakt nič nemôžu dovoliť ?
Cítim sa už ako debil čo zarobí to dá na šeky .
A to ešte budúci mesiac budem mať o 200€ menej kôli 11dnovej PN
Ja už neviem ako šetriť a čo robiť

caroline_
13. máj 2023

@denisah6 toto nie je az tak pravda, moj muz sa stara o dosť veľkú záhradu, co treba, pokosi ručnou kosou, aj to lepšie vyzera, ani nezabija zbytočný hmyz, a rotavator tiez nepouziva, on pracuje podľa permakulturnych principov, to ze si ludia urobia záhrady a stazuju sa kolko je na tom roboty si robia vlastne samy.. A navyse to ma ako fitko a ma z toho svaly :D

maranta_leuconeura
13. máj 2023

@viera27 hej, aj decka budu chodit do skolky, skoly ci na kruzky raz za tyzden ci dva ;) my teda este deti nemame a ci budeme mat je vo hviezdach, ale pri kupovani nehnutelnosti sme pozerali aj na toto, aby to bolo v pesej dostupnosti a nerobili sme im taxikarov cele dni

lyci
13. máj 2023

sme na tom podobne. ber to tak, ze mate nastastie na vsetko potrebne. este prednedavnom som z rovnakych prijmov setrila. teraz ideme do minusu uz par mesiacov, resp. saham na moje uspory. to zdrazovanie dava vela ludom zabrat

milanpetras
Odpoveď bola odstránená
jan510
13. máj 2023

Mozno skusit financneho poradcu, mne velmi pomohol refinancovat uvery, najst dieru kde mi nezmyselne unikali peniaze a nastavil mi aj setrenie, takze ja vdaka tomu som dokazala usetrit. Mal v tom ovela lepsi prehlad ako ja, nastavil mi aj poistenie, vyskrtol nezmyselne sluzby co som mala v poisteni a nevyuzivala za mna naozaj spokojnost. Ich sluzby su zadarmo takze aj keby nepohol s vasou situaciou tak sa nic nedeje , za pokus to stoji

viera27
13. máj 2023

@maranta_leuconeura tak to si uz musis zvazit a zariadit,ci ti to vyda. Mojho dietata sa to uz netyka. Susedia maju dohodnuty spolocny rozvoz vacsich deti. Mensie chodia tu v dedine do skolky. A dalsi kamarati tak maju este navyse jeden maly byt v ba,kde su deti ked maju kruzky a odtial ich vyberaju. Teraz kupili aj druhy,lebo vsak deti maju dve a chcu im do buducnosti dat ako startovne. Ale rozumiem,ze toto sa neda takto riesit kazdemu. Zdielany rozvoz a skolka v okoli vsak ano.

pink_lady
13. máj 2023

@denisah6 ale aj mešťania mame zahrady 😉 a niektori dost velke

nwnw
13. máj 2023

Fuha tie naklady na dom prekopte 800-430hypo je 370€. My mame plne elektrifikovany dom a zalohove platby 200€ + 16€ voda+ 50€ vyvoz septiku. 5 osob. No ale 100€ tyzdnovy nakup sa mi zda malo zas. Platy neviem posudit lokalitu.

luccija
13. máj 2023

@maranta_leuconeura na dedinách nie su škôlky, školy, krúžky?zase nie je všetko čierne, alebo biele.
@milanpetras nekecaj stačí, že bývajú niekde Revúca, Rimavská Sobota ...východ tam si aj predavačka v Lidli drží prácu.Kto býva na dobrom mieste si to nevie ani predstaviť, že fakt niektorí ľudia čo majú nižšie vzdelanie toho moc na výber nemajú a niekedy aj tí čo majú VS

jaroslav81
13. máj 2023

Ešte počkaj keď ti skončí fix a dajú ti 5% úrok na hypotéku... 200€ naviac len tak fukne

andreatytler
13. máj 2023

@zuzinabila Some prekvapena, lebo tu kde zijem je taka suma mesacna dan z nehnutelnosti. Je to sice metropola, ale zase som cakala ze Europa bude mat vacsie dane z nehnutelnosti, koli tomu ze je tam ovela menej miesta.
Tak ak aj autorka ma taku sumu za rok, tak to je uplne zanedbatelne. Chapem ze to moze urobit skrt cez rozpocet v tom mesiaci ked to zaplati ale celkove to je skutocne mala suma. Treba si odkladat kopku penazi kazdy mesiac na taketo rocne vydavky aby to cloveka neprekvapilo.

maranta_leuconeura
13. máj 2023

@luccija jasne, ze su aj na dedinach skolky a skoly, ale autorka ich zjavne nevyuziva ako vidis, rovnako tam nema pracu a preto precestuje majland

nwnw
13. máj 2023

@petrofka najom tiez nie je ideal. Nastane Ti problem najst vobec skolku/skolu pre dieta. Nemas trvaly pobyt v spadovej oblasti,tak mozes ist kde chces!

kristiii
13. máj 2023

@barbora19911 však práve, že zálohové platby sú väčšinou na bytoch vyššie. Tvoja kolegyňa teda platí zálohy cca 370, ak som správne pochopila, že tých 600 je aj s hypo, teda približne rovnako ako autorka. Lenže ich je šesť, u autorky sú len traja a sú v dome. Preto to tu nejak nikomu nesedí.

lelelienka
13. máj 2023

@petrahl jasne, je to naklad na nehnutelnost, myslela som to skor tak, ze naklady na hypoteku neznizis, ale naklady na byvanie (v zmysle spotreby atd.) mozes, len ked je to uvedene ako “balik” spolu, tak sa potom neda poradit kde su tie rezervy ako setrit na spotrebach, cize cisto len technicky oddelit tieto dve sumy

tinqua
13. máj 2023

No, ja mam tiez dom na dedine, dve auta, tiez chodíme každý den opačným smerom 30km a mam dve deti...ale ten prijem mame trojnásobný, fakt sa tu nie je na co urážať, baby majú pravdu...ja som si zalozila navyse firmu aby sa zdvihla úroveň a muz zacal s nehnuteľnosťami....viac penazi chce viac usilia a potom ta dovolenka je ozaj odmena

danieladeley
13. máj 2023

Zas tu plati, prikryvaj sa sa takou perinou, na akou mas. Pises, ze hypo ste brali rok dozadu, takze to uz bolo aj po korone aj zdrazovanie...To ste si nevedeli preratat kolko vas to bude stat podla platov, kolko precestujete, kolko zjete, kolko miniete na dom? Ved to je financna gramotnost nula bodov. Naco vam je velky dom, ked ste traja aj to v skolke a praci vacsinu dna, preco tak odruky, ked obaja pracujete inde? Mne sa tak zda, ze len znete, co ste si posadili, proste pykate za blbe rozhodnutia a je ich tu hned niekolko. A k platom...vo vasom pripade by som nehladala, kde usetrit, ale ako prist k praci s vyssim platom.

denisah6
13. máj 2023

@caroline_ čo znamená dosť veľká záhrada?
4000 m2 záhradu, 670 m2 dvor, ďalšie dva pozemky po 1 000 m2 jednoducho neobriadiš ručne.
Ja sa nesťažujem, ja som si to vybrala a mne to vyhovuje. Len tie výdavky sú väčšie. Pre mňa je to relax a vrážam tam peniaze, lebo chcem. Len podotýkam, že takéto starosti pre niekoho, kto býva v byte odpadajú. A áno aj mešťania majú záhrady. Ale nie takýchto rozmerov 😉

simona20201309
13. máj 2023

@milanpetras naozaj predavačky v lidli zarobia lepšie??? 1000 a 800 je na východné Slovensko celkom slušný plat. Predstav si, že moja kolegyňa zarábala 560e, 4 deti, vdova. Prežila. Prežili aj jej 4 deti. Už sú dospelé.
Ibaže žili v 3i byte, nie v dome. A v meste, autá nemali.

zmrzlinka2021
13. máj 2023

Mám plat podstatne vyšší, ako vy dvaja, ale mojou prioritou je mať čo najnižšie povinné náklady na život, aby v prípade straty takého príjmu som neskolabovala. A pravdaže lokalita, to bolo pre nás s drahým základ. Milujem šoférovanie, ale milujem aj nezávislosť.

mira0611
13. máj 2023

Baby ja som sa rozviedla. Manzel zostal byte v meste, ja som sla do domu 7km od mesta.
Jeho vydavky, 260 euro hypo, 220 euro najom pre bytove druzstvo, 7euro plyn, 40 euro elektrina, 40 euro tv a internet. Spolu 560euro
Moje naklady hypo 360, elektrina 150, voda 10 euro, internet 20 euro. Spolu 430 euro
Inac priblizne mame obaja cca. 650 euro vydavok mesacne ak zaratam aj pausaly, poistenia, sporenia....
Ked moj ex chce ist v lete von si sadnut tak musi ist do kavierne, ked chce sa ist kupat tak na miesto kupalisko....
Ja ked chcem ist von, tak si sadnem na terasu, na leto si kupim bazen, v zahradke si vypestujem zeleninu, ovocie...
Fakt si myslite, ze byt je lacnejsi?
Toto je len mytus.
A ten prenajom pre bytove druzstvo (tepla voda,studena voda, ohrev tuv, naklady na vykurovanie, vytah, spolocna elektrina, fond opravy a udrzby) to sa skoro kazdy rok zvysuje a zvysuje.
Ja ked splatim hypo ja budem mat len naklady na elektrinu,vodu, a net, on bude mat stale aj ten prenajom pre Bytove druzstvo.
Na druhej strane ak si kupy novy byt, kde nie je bytove druzstvo, ani tak nevychadza lepsie, lebo tie byty rastu ako huby po dazdi a aj tak tie byty vyzeraju, plesnive steny po roku byvania, papierove steny...
V socke aspon vedeli byty stavat.

elizita
13. máj 2023

@dadis 71€ nájom alebo ako to nazvať, 26€ elek, 12€ net, smeti 140€/rok.. nepocitala som to na centy.. daň je nejaká smiešna za 75m2.. nemám dôvod si vymýšľať..

tiezjedna
13. máj 2023

@mira0611 to je fakt, ale tebe časom pribudnú náklady na obnovu strechy, fasády atď. Nám teraz robili hromozvod + revíznu správu (máme 12 rokov "nový" RD, nejak to nebolo doriešené) a hneď zahučalo 300 €. Zatiaľ si dom nič nepýta okrem toho, čo si navymýšľame my, ale časom to určite príde, a to sú položky ako blázen. Ale nemenila by som ani za svet. Do bytu by ma už nikto nedostal. A ako píšeš - pozemok môže byť ako relaxačný, tak aj úžitkový. My vyložene relaxujeme, ale keby sme chceli, tak dopestujeme kopu vecí.

1fifinka1
13. máj 2023

@autorka my keď všetko poplatíme, ostáva nám cca rovnako. Tiež nás stojí bývanie 800€ plus ďalšie vysoké výdavky. My si už roky privyrabame pomimo. Ale sú to vydrete peniaze. Tiež by som už chcela menej robiť, lebo už sa to odzrkadľuje na zdraví, ale stále nám to nevychádza. Proste keby mame vyžiť iba z toho, nevyzijeme. Aj my máme veľký dom, ale veľa chováme a pestujeme. A tiež zivime 2 auta. A 3 deti. A muž prejazdi veľa do práce ja zasa na krúžky do mesta. Keď sa dá ide syn busom, vlakom, ale keď skončí večer o ôsmej to ho chodím bravat. Z komentárov si vyber len tie, čo ti niečo dajú. Iné nerieš. Tu sa ženy radi navazaju do " menej solventných mamiciek". V lete nazbierajte hríby, dobre sa sušené predávajú, budete mat dáku korunu k dobru a zdravie sa vám odvďači. Zachviľu začne sezóna.

ukulela
13. máj 2023

@123kika1234 400 na stravu nie je vela, je to este podla mna dokonca malo. kedze sa stravuju iba doma, ziadne obedy v praci ...
@nadazdi aj my potrebujeme 2 auta, bez auta jednoducho nestihame riesit skolku a skolu a v nej 2 deti. byvame v obci, sli sme sem cielene. ja zarobim OK, tak neriesim, ze dochadzam do prace 25 km a tankujem minimalne 2x mesacne plnu. Na smer, kde pracujem, ide bus 3x denne, v čase, keď končím bežne prácu, už žiadny ..... áno, autorka nereaguje konštruktívne, skôr sa prišla vyžalovať, ale jednoducho nemôžeme všetci bývať v meste v paneláku .... a za prachy, čo brali, by im ani byt nevyšiel. Skrátka varia z toho, čo majú. Áno, prepočítali sa. Ale to, že muž ide ráno na opačný smer a nemôže odviezť dieťa do škôlky, neznamená, že sa nestará ...
@simona20201309 predpokladám, že oni na tej dedine vyrástli, nešli na dedinu 30 km za mesto cielene. skrátka všetci sa do mesta nepomestíme 🙂
@autorka - plati ale, ze ty sa chces skor vyzalovat, ako nieco konstruktivne riesit. Jedine riesenie je viac zarobit. Muz ozaj zaraba malo, ak chodi na smeny - nocne a vikendy, je to zalostne malo .....
Co mozes urobit ty: najst si lepsie platenu robotu, blizsie k domu, hladat spolucestujuceho autom do prace ... nebolo by riesenim robit tam, kde manzel len v inej smene? (vyssi plat, ako mas teraz a smeny by ste nemali rovnake, tak by ste dieta vyberali raz jeden, potom druhy)
Muz moze tiez najst spolucestujuceho na bozenie do prace, ktory prispeje na benzin. alebo inu pracu. Alebo vyuzit aspon raz za cas verejnu dorpavu, ked to smena dovoli (na rannu zvyknu byt spoje nastavene)
Na strave neusetris, tam davate malo, mas zahradu? pestujes nieco? Ak nie, urob tak. Apon sleipky na vajcia a nejaku zeleninu ... inac u nas v robbote aj sef nosi z dediny vajcia z dvora a pewdaju sa vzdy.
Zda sa mi, ze platite vela za energie. Tam sa neda setrit? Kurite ako? Nepat sa, nestavaj na zadne, ked ta zeny neofukuju a nelutuju. Musis to vyhodnotit a vziat si z toho, co ti pomoze.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mira0611
13. máj 2023

@tiezjedna ahoj, zrejme budes mat pravdu, ja si svoj dom teraz dokoncujem, mam nan aj teraz vyssie vydavky, nez som opisala. Farbu este nemam ani plot, o dvore ani nehovorim, ale to ticho, to ovdusie, ze ak o 21.30 zapnem.pracku alebo vysavac tak mam svaty klud od susedov. Byvame o ulicu dalej od centra dediny, 5min.peso autobusova stanica. Nerada by som sla do bytu, aj ked som tak, ze keby sa kazde lano pretrhlo, tak predam dom, z predajnej ceny vyplatim hypo a zostane mi na 2-3izbovy byt.
Odkedy som zacala stavat aj ja zijem od vyplaty do vyplaty, keby nebola takato inflacia mala by som to lahsie, ale aj tak som vdacna osudu, ze mame strechu nad hlavou, ze peniaze si sice neuzijem, ale investujem ich do domu (aspon si to skusam sugerovat, ze toto je investicia, a ked bude dom dokonceny, tak uz budem mat viac penazi).
Inac, posledne obdobie si uvedomujem, kolko sme skutocnosti plytvali jedlom.

kristiii
13. máj 2023

@mira0611 lenže tvoje prevádzkové náklady sú 180, autorkine 370. Na dome! O tom sa tu celú dobu bavíme. V jej prípade by viedol tvoj ex 1:0.
Okrem toho, fond opráv a nazvime to pohodlie v byte niečo stojí práve preto, že väčšie výdavky (zatepľovanie, oprava strechy, výmena stupaciek...)nemusi človek znášať naraz, ale si to v podstate predplaca, prípadne spláca). Zas tu je ťažko porovnávať, či je život v konečnom dôsledku lacnejší v byte alebo v dome, zas iné je novostavba a predpokladám, že aj v prípade autorky zrejme starý dom, ktorý býva naozaj veľkým žrútom peňazí. Ja som tiež žila s ex v staršom dome a teda za seba tvrdím, že napríklad s mojím platom by som si takýto život nemohla dovoliť, zatiaľ čo s bytom je to v pohode. Ale ako vravím, tu je strašne veľa premenných, a tie v autorkinom prípade hrajú, bohužiaľ, aspoň podľa toho čo napísala, v jej neprospech.

kristiii
13. máj 2023

@evamarek77 možno tí ľudia, čo nezveľaďujú, nezateplujú...sú práve v podobnej situácii ako autorka. Kúpili, ale ďalej sa pohnú len veľmi ťažko, lebo na to proste nemajú. Ale tak, hlavne, že je dom. A to ja naozaj nemám nič proti bývaniu v dome.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená