Ako viete žiť z takej výplaty?
Ahojte naše mesačné náklady na dom sú 800€ plus škôlka mobil internet cca 100ka
Ja zarobím 800 manžel 1000
Čiže ostáva 900 - pohonné hmoty okolo 250€ pre oboch to je 650€
Nákup na týždeň 100ka
Teraz som platila dane tj 80
Takže ostalo 430€ - 40€ na lepidlo na fasádu
- 20€ veterina 370 ostáva
Plus čo stále pečivo a zvyšok jedlo .
Nechápem ale nám nikdy týždeň pred výplatou nič neostane .
A nekupujeme si steaky,žiadne reštiky,značkové handry, kupujem cez Mi aj predám
Proste nám neostáva na dovolenku absolútne
Nemôžeme nikam
Sú aj iný čo si fakt nič nemôžu dovoliť ?
Cítim sa už ako debil čo zarobí to dá na šeky .
A to ešte budúci mesiac budem mať o 200€ menej kôli 11dnovej PN
Ja už neviem ako šetriť a čo robiť
Ja som už 5 rokov nikde nebola. Som matka samoživiteľka a hoci nemám hypotéku, žiadne splátky a plat nie je až taký zlý, neušetrím skoro nič. Z jedného príjmu som určitý čas živila troch ludi, keď syn študoval a dali sme to. Teraz síce len dvoch, ale pri tejto inflácii miniem na stravu rovnako ako pred pár rokmi za troch. Tiež ma to štve, že robím celý rok a nemám ani na jednu blbú dovolenku. Dcéra ide mať 15, tak za rok si hádam nájde brigádu a konečne bude lepšie. Takto to máme my matky samoživiteľky, čo z jedného platu a výživného musíme uživiť seba aj deti. Otecko samozrejme na dovolenke bol, ale deti nevzal.
Áno veľmi veľa ľudí takto žije ale nechodí na MK písať ..moje kamošky zo strednej alebo zo základnej sú obyčajne baby ktoré majú učnovku cukrárku a nerobia v obore pracujú normálne vo výrobe kde majú 560 eur muž zarobí okolo 1200 z toho platia nájom okolo 500 eur vodičák má len on ona jazdí MHD do roboty ..teraz pôjde na materskú a na stravu dajú tak 500 eur ale sú spokojní majú byt chodia na prechádzky proste normálny klasický život ...ďalšia kamoška zo strednej ma plat okolo 700 eur jej muž okolo 800 žijú tiež v podnájme a sú spokojný že majú jeden druhého do toho jedno dve dieťa a obidve sú z pomerov kde takto žili celý život a vedia že iné to nebude ale proste sú spokojní a žijú ...
@lienka.7 kupit karton mlieka v akcii je rozhadzovanie? Ja, ked je 3.5 v akcii kupim aj 3 kartony, je to setrenie, nie rozhadzovanie. /Ano, som si vedoma, ze cerstve je zdravsie, kupujem aj to/. A nie, dieta nemusi mat kazdy den jogurt, ale musi kazdy den pestro a zdravo jest.
@autorka možno je čas dovzdelať sa - zvýšiť si kvalifikáciu aby si našla lepšie platenú prácu. Pozri si program cez Úrad práce soc.vecí a rodiny, je určený pre zamestnaných ľudí na zvýšenie kvalifikácie cez rôzne kurzy. Ty si nájdeš kurz a úrad ho preplatí. Samozrejme sú tam podmienky, ktoré musia byť splnené.
@dominikamacakova náklady je na dom ma každy a plus hypoteka, takže nie milionarska hypoteka
Asi by som sa na tvojom mieste porozprávala s muzom, nech sa viac zapojí.
Musim reagovat na tie rady, zbavit sa jedneho auta..
Ono su fakt miesta, kde to jednoducho nejde. Medzimestske spoje zufale, peso/ na bicykli daleko.
Podla toho, ako casto sa tato rada vzdy opakuje, usudzujem, ze mnozstvo ludi ma problem vnimat veci realne.. ci je uplne az arogantne neznalych situacie mimo ich posobenia...
Tiez byvam na dedine, blizko krajskeho mesta, cize ziadna samota. Moj muz ma do prace cca 25km, ale busom sa tam na 7. jednoducho nedostane.. musel by hadam na tyzdnovky chodit.. 😁
Takze ano, viem si zivo predstavit, ze bez 2 aut to nezvladnu, najma, ak este musia vyzdvihovat dieta.
Jednoducho su situacie, kedy mat 2 auta nie je luxus, ale nevyhnutnost.
Pretoze casy, ked aj do tych najodlahlejsich dedin chodievalo xy autobusov a v pohode sa dalo fungovat bez aut, su davno prec.
Ano, na druhej strane toto by malo byt brane do uvahy, ked sa niekto na take miesto stahuje. Ze je to potrebne zahrnut do pravidelnych vydavkov uz pri planovani..
Pri takých príjmoch a výdavkoch snívať o dovolenke? To je dosť odvážne... Ak ste zdraví a pri sile, tak jednoznačne zvýšiť príjem. Iná rada proste nie je.
Mate strasne vysoky vydaj na dom,platit 800€ je dost vela pri vasom prijme. Byt tebou odlozim si aspon 50-100€ na sporiaci ucet. Jedine tak sa naucis odkladat a vyzit. Ked nebudes mat viacej na minanie,tak neminies.
@onedaynick ty si inak presne sen každého obchodníka 👌 je niečo v akcii? Tak nakúpiť po kartónoch. Nielen mlieko ale aj ryžu, cestoviny, olej a neviem co ešte. Cize namiesto 20€ co potrebuješ aktuálne nakupit, nakupis za 100€ lebo teraz je to v akcii, ze? To, ze tie akcie sa opakujú stále dookola, nevadí, že? A mam 2 male deti a teda jogurty každý deň nejedia. Maju pestrú stravu. A ani každý deň by mi strašia jogurt nezjedla. Ani mlieko nevypila...cize uplne zbyticne nakupovať "do zasob". Niekedy chce termix, pribinacka, inokedy kostikov, či paulu...
Ten prijem je velmi nizky. Treba zvysit prijem. Mate nizke platy, to je cele.
Autorka mate obmedzene moznosti:
- bud zvysite prijmy
- alebo znizite vydavky
Uz je neskoro sa zamyslat nad tym, co to bolo dobre rozhodnutie, ist do toho domu, alebo nie, uz pracujes s tym, co mas..
Ci ziju iny horsie? Urcite ano... Ale to tebe nepomoze.
Ja by som sa ale sustredila na inu vec, pises, ze neusetris nic, mate vobec nejaku rezervu? Bez rezervy by som o dovolenke ani len neuvazovala..
Ale ja by som nemohla zit z-ruky-do-ust.. zblaznila by som sa z obavy, ze sa nieco stane a nebudem mat ani na chlieb..
ja by som nieco skusila, inu pracu, moju, ci muzovu, zvysenie kvalifikacie, ci dokonca aj prestahovanie - hoc chapem, ze nechces predat vas dom, tiez by mi bolo tazko, ale nenechala by som si ho za taku cenu..
Napadlo mi este nieco - neda sa vam s niekym na cestu do prace spojit? Ze by ste zdielali vydavky.. moj muz tak vozi kolegu a to cestou vyzdvihuje dieta...
Skôr ako dovolenka by mňa trápila finančná rezerva na úplne základné veci ako zubár, pnka, výdavky na dieťa, pokazené spotrebiče a autá, lieky.... Zmena práce, brigády alebo predaj domu a zmena lokality 🤷♀️ tiež nerozumiem ako ste si to zrátali pred hypotékou, museli ste si predsa sadnúť a zrátať náklady.😳 ja som si takéto veci rátala už ako 21 ročná keď som si brala hypotéku a tiež mi to vychádzalo natesno, ale nemala som dieťa a s tým spojené výdavky, v práci som sa mohla posúvať platovo takže som vedela že to je len obdobie kedy musím za makať a bude lepšie.
Nechce sa mi označovať tie čo píšete chodiť autobusom...ja som rátala, že, ak by som chodila medzimestkym busom zaplatím skoro tak ako za benzín.
Tie, čo píšete do bytu a predať dom...moja svokra platí v paneláku 370 eur nájomné susedov idiotov, teraz idú robiť generálku vytahuv panelák je 40 r už sa boji o koľko zdvihnú fond opráv.Nehovoriac o tom, že sa v byte nudia.
Autorka píše, že majú zdr.problemy a vari doma je podrazacke jej napísať nech sa vyzdraveju a stravujú v práci.
Čo vieš spraviť....nasadiť si zeleninu, ovocie zúžitkovať záhradu na to čo sa dá.Fazulu, 4 sliepky, ovocie z toho džemy, zaváraniny, mrkvu petržlen hrášok porobiť si mrazenú zeleninu.Zamrazim jahody, maliny, cucoriedky mám na kolaceJa som prvý x tento rok sadila zemiaky ozaj nemám chut kupovať vrecko za 2,50 eur kde je polka zlá.Moja mama nemusí šetriť, ale je na dôchodku a minule sme rozprávali, že koľko si dokáže dopestovať a zuzitkovat a nerobia nič vo veľkom pár paradajok, papriky, koreňová zelenina spraví lečo, paradajkové pasty, zavari uhorky, spraví džem.Nalozi lúsky, zamrazí kel...
Detto jogurt kúpiš biely jogurt do toho med, ovocie, ale na jogurtoch a dieťati by som nesetrila.Na dovolenku viete použiť poukaz z práce, keď máte tu možnosť.
Pero, papier a zrátať mužovi na čo miniete.
Prídu poistky za auto, dieťa pôjde do školy náklady stupnu.Autorka nepíše, že bývajú na samote u lesa viaceré píšete, že sa odsťahovali ďaleko.
Autorka ste mladá rodina malé dieťa, dom nedá sa mať všetko aj hneď dovolenku...
Skontrolovať paušál, poistky...muža hnať na brigádu!
@lienka.7 presne kupovať čo potrebujem a nie mať plnú špajzu veci a v peňaženke pár eur.
Autorka hľadať lepšiu prácu nepochopila som či si čašníčka, ale niekde v obchode by si viac zarobila.
V každom prípade hľadať brigádu za den voľna vie tvoj muž pekne zarobiť rozvoz pizze, pomôcť na dvore neviem kde bývaš...zobrať v práci nadčas
A snažiť sa variť lacnejšie granadír, prívarky, zapečené zemiaky, polievky husté strukovinove, kapustovu, mäso spraviť soté máš na 2 dni, často nemasite jedlo má vyjde viac ako, keď spravím maso.Zapekala som karfiol, smotana, syr za hodinu všetci hladní a vyšiel má viac ako kúpiť karé s ryžou a mať 2 dní mäso na stave.Nekupovať blbosti džúsy, chipsy dúfam, že nefajcite.
A možno porozmýšľať kúpiť auto čo menej žerie mne sa tvoja spotreba zdá veľká...Neviem ako to je staré auto.
@lienka.7 už vidím ako sa susedia hrnú vyberať jej dieťa dnes sú vzťahy zle každý si hľadí svojho letí s deťmi na krúžky a pod...
Ale áno, treba myslieť na to, že fix skončí a úroky stupnu.Prave včera som čítala, že pri hypo 100 t to môže byť aj o 200 eur a, že do 2 r bude problem splácať hypo pre veľa ľudí
Tie, čo píšete ako si to vyrátali no...strava išla hore o koľko 20, 30%?benzín, energie, všetko aj tá škôlka...tiež by som neverila, že raz budeme mať také mesačne náklady.Ked žiadali o hypo mohlo to byť pred 2*3 r a situácia bola iná.
Ja vidím problém v chlapovi robí na smeny za nízky plat ako na to pozerám je to na chlapa málo.
@luccija ja nevidim problem primarne v chlapovi. Obidvaja su rovnako (ne)zodpovedni. Proste si nespocitali kolko si mozu dovolit aby im aj zostala slusna rezerva. V ich financnej situacii, s ohladom na ich vzdelanie, sa rozhodnut si kupovat dom potrebujuci prerabku v lokalite ktora vyzaduje dlhu cestu do prace a nutnost vlastnit dve auta🤔
@zuzinabila a mali na neho hypo?
No podľa mňa je byt drahší ako dom asi všade je to iné ale u nás áno ..kolegyňa platí za všetko hypo elektrina ešte ich bytovka brala úver na zateplenie domu a prerábky výťahu potom platia fond opráv potom na schôdze niečo a este platia upratovaciemu servisu za upratovanie spoločných priestorov takže zo vsim vsudy 600 eur hypo majú len 228 a ostatné zhltnu tieto vydavky ...a to majú 4 deti a žena zarobí 517 a muž 900 ...
@lelelienka takmer 800€ náklady máme aj my a to máme 4 izbový byt vo vyže 30 ročnom paneláku.
Hypotéka+"nájomné"+elektrika+plyn+internet a sme pomaly na 800€ 🤷♀️ 800 na bývanie naozaj nie je nič mimoriadne v dnešnej dobe
@petrahl záleží pri akých príjmoch 🙂 ...mne sa zdá dať veľa za podnájom 500 eur pri týchto platoch 😅
@barbora19911 ja sa nebavím o podnájme
@mooonika1975 ok
@vler možno ten dom bol o polovicu lacnejši ako byt.Kedze písala, že brali hypo 78 t.Ano, chyba bola, že banky dali úver každému a úrokové sadzby boli neudržateľné.Kazdy súdny človek vie, že také úroky čo boli nie sú realita a pôjdu hore.ona má dieťa, pracuje, vari doma ja vidím chybu v mužovi každý čo robí na smeny má dosť voľného času.
@abbey1 aha ja som už tiež driemala🙂
Možno kupujú drevo to máš hneď 250 eur a viac na zimu.Elektika, voda ...neviem či už majú zateplené, ak nie úniky tepla...ak nekuria drevom plyn hneď vyskočí.

Po 8 stranach komentov mi napada fakt jedine riesenie... Muz si musi najst lepsie platenu pracu.
Predat dom je skoda, tankovanie znizit neviete. Ty si lepsiu pracu hladat nemozes, kedze sama obstaravas dieta.
Cize naozaj jedina cesta je, ze zamaka on. Kedze neriesi dieta, mal by mat dostatocny priestor na realizaciu.
No ak je hnily, nechce, kasle na potreby rediny, tak veru neviem, inej moznosti niet.