Ako viete žiť z takej výplaty?
Ahojte naše mesačné náklady na dom sú 800€ plus škôlka mobil internet cca 100ka
Ja zarobím 800 manžel 1000
Čiže ostáva 900 - pohonné hmoty okolo 250€ pre oboch to je 650€
Nákup na týždeň 100ka
Teraz som platila dane tj 80
Takže ostalo 430€ - 40€ na lepidlo na fasádu
- 20€ veterina 370 ostáva
Plus čo stále pečivo a zvyšok jedlo .
Nechápem ale nám nikdy týždeň pred výplatou nič neostane .
A nekupujeme si steaky,žiadne reštiky,značkové handry, kupujem cez Mi aj predám
Proste nám neostáva na dovolenku absolútne
Nemôžeme nikam
Sú aj iný čo si fakt nič nemôžu dovoliť ?
Cítim sa už ako debil čo zarobí to dá na šeky .
A to ešte budúci mesiac budem mať o 200€ menej kôli 11dnovej PN
Ja už neviem ako šetriť a čo robiť
@andrejka1974 100kubikov rocne?
To sa tak 1 clovek osprchuje raz denne a umyje vlasy 2x do tyzdna.
Necitala som vsetky odpovede, ale napada ma:
k domu nemate zahradku, ze by si si zeleninu dopestovala? Zasadila ovocny strom, napr slivku, jablon. Nevies si privyrobit napr. ze by si niekomu pri svojom dieta postrazila? A tak...
@evamarek77 tak najprv tí, čo sa tam nasťahujú, potom majitelia, teraz ich deti..už som sa v tom stratila, nevadí, nechaj tak, proste každý si žije ako vie či nevie..
@mira0611 takže neskôr si pridala, že výdavky máš vyššie než si opísala, prečo?
@evamarek77 pekne napísané, tiež súhlasím.
@danieladeley ta veta prikryvaj sa perinou, na ktoru mas je hrozna, nehnevaj sa, je to nieco co mozno platilo za ery starych mam ale uz davno nie, je to neekonomicke a v niecom aj absurdne, takto by nik mlady si nikdy nekupil byvanie, pretoze kym by si nasetril na byt v ´98, tak by sa pisal minimalne rok 2020 a zas by mohol skoro odznova, kedze tie ceny tiez rastu
ako ano, clovek nesmie mat napozicane absurdne peniaze, ktore nie je schopny splacat, ale urcite ak by sa riadil touto vetou, tak je v podnajme donekonecna a niekto dalsi bude rozhodovat este aj o tom, ci si od rodicov moze vziat k sebe psa natoz, aby smel mat vlastne deti v byte, ktory planuje platit.
@autorka asi sa tu na teba dostalo viac kritiky ako podpory, ktoru si chcela, vsetko ide hore, teda je pochopitelne, ze ak ste boli na tesno uz by brani uveru - hypo alebo spotrebneho, tak teraz ste na konci s dychom, no v banke sa da aj toto vykomunikovat, skuste ist sa opytat na znizenie aspon na cas, ak ste platiaci po cely cas, tak vam mozu vyhoviet a trosku si vydychnete. otazka je na ako dlho, pri tomto tempe co ekonomika ma ....drzte sa!
@oira realne.. kolko eur rocne usetris z toho, ze mas jablon a slivku?
@evamarek77 my ako máme dom investujeme len tam, a to sme 4r bez dovolenky(teda co som bola v rezorte cez MK na 3dni, inak sme nikde neboli) Teraz nás z rodiny napríklad pozvali na birmovku(dali vedieť pred 3t) a si sakra rozmyslime ci prevezieme 150e a 50e ako dar(uplakana Mária v aute) alebo zaivnestujeme do domu, pritom o 2t máme ísť na SK (už od decembra naplanovane)
Nemusíme na každú hlúposť bežať a všade byť 😄😂 ale to sme my.
@atinkaa to je najsprostejšia veta akú poznám, použiva môj muž, keby sme sa riadili nim, tak neviem, kde sme teraz, ja som našťastie uplne iná. Presne ako pišeš, to by jeho zmýšľanim sme v 90tich rokoch nasporili na bytik, a potom by sme mohli začať na auto 😂
@onedaynick nejde iba o jabloň alebo slivku, napríklad ka zavarim všetko čo sa dá a keď pečiem koláče a torty, nepotrebujem kupovať
@atinkaa myslím, že táto veta je myslená inak ako ju ty vnímaš. Za mňa to práveže neznamená, že by človek nemal mať úver či pôžičku, ale, že predtým než si ho naloží, si riadne premyslí a prepočíta, či naň naozaj má a aj v budúcnosti, keď sa môžu zmeniť okolnosti mať bude. Zas by som to nehrotila.
A aké máte autá??ak sa smiem spýtať??lebo je rozdiel ako mám ja fiat Punto, čo žerie 5l/100 km, alebo čo som mala predtým Touareg a ten teda aj 12l/100km...preto, som napríklad vymenila auto ja..lebo sme tiež potrebovali ušetriť..teraz sme na tom lepšie, takže siahneme opäť po lepšom aute...ale to čo dáte za naftu je strašne veľa podľa mňa..
@dadis čo to mení na Tom že keď niečo nezvládam tak si vymyslím lacnejšie bývanie? Keď sme mali len na starý maly byt, bývali sme tam, potom sme mali s prehľadom na väčší v novostavbe a teraz staviame dom.. keby nemáme,nemeníme nič a nemusíme vyplakavat na mk... Občas treba postupnosť a nie hneď všetko naraz - dom, 2 auta a dovolenky.. inak svokrovci majú 3i byt, starý, a náklady pre mladý pár s deťmi mali 170€ plus smeti..
@onedaynick to áno, jeden menší strom toho teda veľa neurobí a veľmi záleží na tom, kto sa ako stravuje, presne ako píšeš. Ja strašne veľa pečiem, minimálne každý druhý deň, manžel je strašné na sladké, takže neustále nejaké záviny a osúchy a ovocné koláče sú jeho naj. Dnes som napríklad robila z posledných jabĺk dva plechy jablkového koláča a on už jeden skoro celý aj zjedol. Takže u nás to urobí dosť. Všetko pekne poznávať, nazbierať huby a čučoriedky a vždy mi vydrží skoro až do leta. A keď vidím, že v obchode stojí kompót aj 3-4€, tak som zhrozená. Ale popravde nikdy som to vyslovene nepočítala na €, keď zarátam svoj čas a energie za mrazák a za plyn keď zaváram, možno ma ten kompót vyjde tiež dosť draho 🤔
Necitala som odpovede ale vseobecne sa povazuje za nizko prijmovu rodinu pokial za byvanie daju viac ako 30% prijmov. U vas je to skoro 50%!!!
Cize, byvate si moc dobre na vase moznosti. To ste si od zaciatku takto nastavili? Ved to je o drzku dat (skoro) polku vyplaty za byvanie. Toto je kamen urazu. Podla mna mas 3 moznosti:
1. Vydrzat
2. Vymenit byvanie za dostupnejsie pre vas
3. Nejakym sposobom navysit rodinne prijmy (brigada, zmena prace,...)
Autorka.zacni si pestovať zeleninu,chovate kurky,pokiaľ má manžel možnosť aspoň dva tri nadčasy v mesiaci,až si aspoň trocha pomozete
@elizita No ano, ved ja nevyplakavam 😂😂😂, ale tvrdit, ze 130 eur je standard za byvanie v byte je hlupost ako svet. Lebo v novostavbe to dava uplne zmysel, len konecne naklady na byvanie s vyssou hypotekou su niekde uplne inde ako 800 eur. (ked v BA stoji 4i byt v novostavbe minimalne 350k). Som rada, ze ty si taka sikovna a vies sa tu pochvalit. 🤡
@denisah6 ja viem, a rozumiem, ale ako pisem, my kompoty nejeme, to skor cerstve salaty, kolace s tvarohom. Ale zas rajcin mame 80 korenov, lebo robim pretlak, aj pelati, aj leco. Ja len toho jedneho stromu som sa chytila, z toho vela neusetris.
kup auto s nizsou spotrebou,,naco ti je take s 8l??,,a ak sa tvoj muz tak k tomu stavia tak dom predat a ist do mesta ,,ty ako casnicka kludne aj 1000 a viac by si vedela zarobit
U nás je to rovnako, bohužiaľ. Akurát na bývanie toho ide trochu menej, ale na autá viac a tiež stravu (sme 5 členná rodina). Mám presne ten istý problém, že manžel robí na zmeny a kvôli tomu, že škôlku zatvárajú o 16:30 si neviem nájsť lepšie zamestnanie. Nikto nechce povoliť takú pracovnú dobu, aby som stihla dieťa do škôlky zaviezť aj vyzdvihnúť. A ešte k tomu každú chvíľu donesie nejakú chorobu a to vždy od nej chytím. Prvý krát (a zatiaľ jediný) sa nám podarilo ísť na dovolenku mimo Slovenska (do Chorvátska) po 15 rokoch manželstva a od vtedy ( 5 rokov) sme zase boli iba na Slovensku s rodičmi a sestrou

@evamarek77 písala si, ako sa nasťahujú, tak bývajú, z toho som pochopila, že to budú noví majitelia. Ale teda ak vlastnia tie domy 40-50 rokov, tak sú to už dochodci a tí už budú ťažko investovať.