Ako viete žiť z takej výplaty?
Ahojte naše mesačné náklady na dom sú 800€ plus škôlka mobil internet cca 100ka
Ja zarobím 800 manžel 1000
Čiže ostáva 900 - pohonné hmoty okolo 250€ pre oboch to je 650€
Nákup na týždeň 100ka
Teraz som platila dane tj 80
Takže ostalo 430€ - 40€ na lepidlo na fasádu
- 20€ veterina 370 ostáva
Plus čo stále pečivo a zvyšok jedlo .
Nechápem ale nám nikdy týždeň pred výplatou nič neostane .
A nekupujeme si steaky,žiadne reštiky,značkové handry, kupujem cez Mi aj predám
Proste nám neostáva na dovolenku absolútne
Nemôžeme nikam
Sú aj iný čo si fakt nič nemôžu dovoliť ?
Cítim sa už ako debil čo zarobí to dá na šeky .
A to ešte budúci mesiac budem mať o 200€ menej kôli 11dnovej PN
Ja už neviem ako šetriť a čo robiť
@dzulli1980 a ako bude chodiť do roboty na koni?Také blbé rady si nechajte pre seba.A ešte bohvie kde býva autorka, aké sú tam autobusové spoje a atd
@simona20201309 my sme tiež kvôli tomuto nechceli kupovať dom,uviazat si na 30 rokov hypotéku a do domu treba stále peniaze.A to máme oveľa väčší príjem ako autorka.Kupili sme byt.Aj pohodlnejšie, keďže sme aj tak celé dni mimo v práci, deti v škole, škôlke.A čo,deti vyrastú a ostať na dom dvaja ľudia a ešte s tými malými dôchodkami, čo budú..no ďakujem pekne.Deti odídu preč za robotou
@123kika1234 a čo je to 400 eur na stravu pri dnešných cenách potravín.Ved to musí nenormálne škrtiť nákupy
Tak keď nepredás dom,tak len trp.Nic iné ti neostáva
Necitala som celú diskusiu, tak neviem, či sa nebudem s niekým opakovať... Ale napíšem Ti pár rád, ktoré mi napadli... Keďže sa nepoznáme, možno nie všetky budú pre Teba použiteľné, ale možno sa Ti niektorá bude hodiť:
- domáce zvieratá - na začiatok napr. sliepky (vajíčka pre rodinu, ak by si mala viac, môžeš ponúknuť na predaj), koza (nie je náročná na chov, dá Ti pre deti zdravé mlieko, ak kúpiš jogurtovač, máš pre deti jogurty)
- záhrada - ovocné stromy, ovocné kríky, pestuj zeleninu, tým veľa ušetríš .. a ak budeš aj zavárať, variť džemy a pod , tak Ti to pomôže aj v zime... Kým nemáš v záhrade, využi samozbery ovocia, aby si si doma spravila vlastné zásoby v špajzi...
- nákupy - mne pomáha písať si jedálny lístok doma...vždy aspoň na týždeň vopred... Zohľadňujem v ňom to, čo mám z potravín doma v zásobe (kúpené vo väčšom množstve v akcii) + dokupujem to, čo je v danom týždni cenovo výhodné (nakupujem v Kauflande a Lidli .. vyhni sa predraženým malým dedinským potravinám)...
- ak máš kratší pracovný čas kvôli vyberaniu dieťaťa v škôlke, možno by mal nejaký rodič, čo pracuje dlhšie, záujem o to, aby si mu pomohla s vyzdvihnutím jeho dieťaťa a postrážením poobede... Alebo skús ponúkať občasné poobedné/večerné stráženie detí u Teba doma... Mnohí rodičia hľadajú príležitostné opatrovanie....
- alebo skús hľadať inú brigádu... Zisti, či niekto v dedine alebo okolí nehľadá niekoho na upratovanie, umývanie okien a pod... Či v škôlke/na obecnom úrade/alebo v nejakej firme v blízkosti nehľadajú upratovačku na večerné upratovanie... Ak si komunikatívna, možno by si si vedela niečo privyrobiť predajom kozmetiky, poistkami a pod. (Ty vieš, čo sú Tvoje silné stránky, čo by si si si trúfla).... nemusí to byť na stálo, aspoň dočasne....
- a skús si dá životopis všade, kde by si bližšie mohla pracovať aj s motivačným listom a s prosbou, že ak by sa im časom uvoľnilo miesto, aby Ťa kontaktovali... Popros aj susedov a známych, že ak by vedeli o nejakej práci pre Teba alebo muža (bližšie či lepšie platenej), nech Ti dajú vedieť
Držím palce 👍
@laura07 a načo jej bude 10 arov a blbiny preliezačky keď nebude mať čo dať deťom do hrnka.
Ako ja teda tiež nemám nazvyš € ale chodím po autobusoch,to má malá škôlku úplne inde ako ja prácu.Robím v týždni normál 8mičky,plus každú druhú nedelu som v práci.Chlap ťahá 12ky a každú sobotu tiež,čo príde aj po 12 ke maká ďalej na dome.Ale ako pardon ak by zarobil tisícku tak môžme o dome iba snívať.Dve autá mať je luxus pre ludí s iným platom.My sme išli do domu s tým že sme zisťovali ako prvé autobusové spojenie do mesta kde robíme.Ak nemám čo do úst tak zvažujem ozaj iné ako dom a dve autá.
@laura07 bomba 👍👍👍
Zmenit pracu
Aj dve autá na dnešnú dobu sú luxus (nafta, stk, ek, poistka, servis) autobus nechodí? Vlak? Cesta s niekým v okolí?
@evamarek77 už sa v živote nepozbieraju,tam stačí, že im zdvihnú splátky keď im skončí fix, plus inkaso voda, plyn,ekektina, drevo,dane za nehnuteľnosť plus odvoz odpadu všetko išlo hore a ešte len pôjde.O strave ani nehovorím.Tam bude skôr exekútor klopať.Nemaju z čoho si robiť finančnú rezervu.Doba nejde k dobru ale zlu
@039632 hlavne z nejakej riti sa trepat hodinu busom na brigadu, zarobit 3€ v cistom za hodinu a zas sa trepat hodinu naspat. A opatrovatelke zaplatit 10€/hod. nie? 😂🤦
@denisah6 a načo záhrada, kým je človek v produktívnom veku tak sa prakticky chodí domov len vyspať a keď budete na dôchodku,tak som zvedavá,ako sa o to bude starať, keď vás všetko bude bolieť.Budete preklínať aj záhradu, keď vám na nej nebude mať robiť.
Tak tu vidim moznost usetrit len na doprave.
Nemusite sa vozit autom, existuje autobus ci bicykel a hned budete v pluse aj 1000€ ked k pohonnym hmotam priratam aj poplatky za servis auta, stk a podobne.
@mira0611 tak vás muž je na tom lepšie,som zvedavá,ako sa budete starať v dôchodkovom veku o dom a z čoho ho platiť
@tiezjedna jajaaj to je krásne, že vás by nikto nedostal do bytu.Pocitajte s tým, že na dôchodku sa vám rapídne znížia príjmy a samozrejme zdravotný stav, keď budete mať cukrovku,infarkty a atď,ako sa budete starať o dom.Aj svokrovci boli taký geroji, ale zdravotný stav ich donútil na dôchodku predať dom a ísť do bytu.Za mlada je všetko krásne, ale nikto večne mladí a s príjmom aspoň vo výške platov neostane
@vanilka83 super tip.dakujem
@kvietocek87 do dochodku ma este dost desatroci,ktore si zatial paradne uzije na dome. V lete poobera paradajky,jahody pre decka,marhule,jablka,co len chce. A ver tomu,ze nie kazdy sa chodi domov len vyspat 🙂.
@kvietocek87 ty si teda optimistka😅my sme prestahovami z bytu do domu necely rok a je to 1 ku 100.budeme sa ho drzat zubami nechtami ,hoci by som aj na dochodok isla do penzionu,chcem si ho co najdlhsie uzit😉
@viera27 no už vidím,ako bude žena oberať paradajky a atď, keď jej treba dochádzať,o deti sa starať a ešte keď by aj žena chodila na 3,4 smeny do roboty, nočné,piatky, soboty a nedele...Niekto má asi ružové okuliare.Ludia sú chorí a ešte sú len mladí
@zuzinabila do penziónu a vy kde žijete z tých dôchodkov budete tak akurát v kartónovej škatuli na ulici žiť a neviem aj začo by ste išli do toho penziónu,kto vám kúpi ten dom, už teraz budú mať problémy ľudia dostať sa ku vlastnému bývaniu a to si nechcem predstaviť o takých 10 rokov.
Ahoj mame podobný problém.... je to proste o tom ze sme si natrepali na hlavu koľko sa dalo... ak chcete ísť na dovolenku odkladaj na ňu celý rok po 50 eur a neber z toho. Nás ocko musel ísť do zahraničia aby sme niečo vyplatili lebo takto sa žiť nedá...
@elizita odpovedala som na Váš komentár, v ktorom ste písali, že Váš zamestnávateľ má jedáleň a ak idete tam na obed, tak vám to odpočítajú, ale keď nejdete tak nedostanete od zamestnávateľa nič. - možnosť na náhradu existuje aj v prípade, že zamestnávateľ prevádzkuje jedáleň na pracovisku (ako som Vám napísala).
Autorka v diskusii (hneď na 1.strane) písala, že si varia sami, lebo manžel mal zápchy a ona zápal žalúdka.
Ak moja rada nepomôže Vám osobne, možno pomôže autorke, alebo inej čitateľke.
@dzulli1980 nie každý má také šťastie že má tak blízko, že zájde peši do práce 🤔
@kvietocek87 tak to sa uvidí, ale to môžem s istotou povedať až vtedy, keď budem stará takže ak nezabudnem, o nejakých 40 rokov sem napíšem, či tu svoju záhradu nenávidím alebo nie. A ďalšia vec, verím, že moje deti budú tiež chcieť stavať dom, tak budú mať rovno pozemok a v najhoršom prípade sa to predsa dá predať. Sme vo veku, keď máme možnosť niečo kúpiť, prečo by som to nevyužila? Nebudem si kupovať z úspor nové auto, len aby som mala, keď rýchlo stráca na hodnote, myslim, že pozemok je jedna z najlepších investícií.
Možno sa mi tam pracovať nebude chcieť, neviem, zatiaľ ma to baví, a keď ma to baviť prestane, tak sa patrične zariadim.
Ešte mini vsuvka, naša suseda dostala od manžela k 60. narodeninám dom a záhradu, sú z BA a ona že vždy chcela žiť na dedine, len kvôli deťom a vnúčatám ostávali v BA. Ona sama povedala, že už nikdy nepôjde do BA naspäť bývať, keď už môže byť tu a krtkovať v záhrade, lebo je to jej záľuba. Pani má 74, záhradu takú, že by sa o polovicu mladší mohli hanbiť za svoje záhrady a ona je každý deň vysmiata, lebo robí to, čo ju baví.

@zuzinabila kúp si v drogérii jar okamžitá pena s tou pumpickou a to keď minies normálne používaš ďalej na jar ci mydlo...keď jar stačí cca 1 dcl jari a doplnis vodou a keď mydlo tak podľa hustoty mydla...my mame veľmi husté mazlave takže veľmi málo úplne na dno a doplním vodou