Ako viete žiť z takej výplaty?
Ahojte naše mesačné náklady na dom sú 800€ plus škôlka mobil internet cca 100ka
Ja zarobím 800 manžel 1000
Čiže ostáva 900 - pohonné hmoty okolo 250€ pre oboch to je 650€
Nákup na týždeň 100ka
Teraz som platila dane tj 80
Takže ostalo 430€ - 40€ na lepidlo na fasádu
- 20€ veterina 370 ostáva
Plus čo stále pečivo a zvyšok jedlo .
Nechápem ale nám nikdy týždeň pred výplatou nič neostane .
A nekupujeme si steaky,žiadne reštiky,značkové handry, kupujem cez Mi aj predám
Proste nám neostáva na dovolenku absolútne
Nemôžeme nikam
Sú aj iný čo si fakt nič nemôžu dovoliť ?
Cítim sa už ako debil čo zarobí to dá na šeky .
A to ešte budúci mesiac budem mať o 200€ menej kôli 11dnovej PN
Ja už neviem ako šetriť a čo robiť
@tamtumdo Neviem aká je výška toho spotrebáku, čo si brali, takže ťažko povedať. Ale môže byť. Len vieš, ja neviem koľko majú rokov, či majú jedno alebo viac detí atď. atď. ale môj muž si prvý byt začal splácať, keď mal 32 rokov a ja potom tiež keď som mala 32. Obaja sme už pracovali 7 rokov. Keď som nemala peniaze, a tak to riešili aj všetci moji kamaráti, bývali sme v podnájmoch s ďalšími ľuďmi, dieťa sme nemali, kým sme nemali na vlastné bývanie a dobre sme si to rozmysleli, či mať dieťa. Aj ja mám známych, čo majú problém s bývaním, ale fakt je, že keď niekto robí v BA (a či už býva v meste alebo 35 km od neho), tak väčšinou aj viac zarobí a má aj viac príležitostí sa prezamestnať a hľadať niečo lepšie. Takže, keď niekto vyjde školu málokto zarobí hneď dosť na bývanie, musí nejaké tie roky odpracovať, zarábať a potom mať dieťa/ kupovať byt. Iné poradie týchto vecí sa nevypláca. Veľmi záleží aj na tom, v akom odbore robia. Aj kedy mali dieťa. Dieťa je škrt cez rozpočet - kvôli materskej, OČRkám, zvyšuje náklady. Je to kruté, ale je to fakt. Dieťa treba zabezpečiť a tiež si naň najprv zarobiť. Všimla som si, že ľudia toto často neberú do úvahy. Dieťa akoby bolo samozrejmosť, lebo majú radi deti a chcú ich mať, no vôbec to nie je také jednoduché v dnešnej dobe, ženy s malými deťmi zvyknú robiť na skrátené úväzky resp. nepracovať aj 6-7 rokov, keď majú dve deti za sebou, keď nemajú pomoc. Ja som vyradená takto z práce už dosť dlho, nedokážem zarobiť to, čo pred materskou, lebo som bola doma s malou tri roky a teraz je stále chorá, tak stále som aj tak doma s ňou, lebo pomoc nemám. Keby sme žili takto, že ledva pokryjeme výdavky dvaja, tak neviem, čo by sme robili.
Osobne by som sa vôbec nezadlžovala kvôli domu, ktorý je ďaleko od mesta v kraji, kde mám zle platenú prácu. Dom je kotva, ktorá ich tam bude držať nastálo a čo budú robiť? Dvadsať rokov žiť z ruky do úst kým nesplatia, lebo tam niet inej práce? Veď keď sa niektorému z nich čosi stane, tak sú v háji. Prvoradá je slušne platená práca za ktorou treba niekam vycestovať a potom v mieste tej slušne platenej práce kúpiť nehnuteľnosť, keď na ňu mám. Nie opačne, že kúpim dom v hladovej doline a potom ho nemám ako splácať.
Jediná rada momentálne je zmeniť prácu kde jeden z vás bude zarábať viac.
Máme oveľa vyššie príjmy a dom sme si teda nekupovali. Je to extrémne nákladná záležitosť nie len cena samotná ale aj náklady.
Auto máme jedno, muž chodí autobusom,kupuje mesačný lístok. Auto ostáva doma,ja používam elektrickú kolobežku.
Kedysi chodil autom ale zmenil prácu za niečo lepšie.
@scorpionflower1 úplne s Tebou súhlasím, ľudia by mali takto zmyslat,prv zabezpečiť to aby som mohla uživiť to dieťa a hlavne kde ho dať. Do bytu/domu....človek z nejakou normálnou finančnou gramotnosťou si vyberie takú cestu. Sme na tom veľmi podobné😉 Bývanie sme si zabezpečili hneď po škole okolo 25...lebo chceli sme už deti,porodila som prvé v 26....stihli sme to ltt...ale vtedy sa ešte dalo ľahšie dostať k bývaniu...dnes je to fakt o držku...dnes by som ten dom nekúpila,aj keď by sme mohli ale do takého úveru by som proste nešla...ono ani nejde tak či dom či byt to je jedno,ide len o sumu akú hypo zoberieš+tie náklady....len niekto to proste nevie spočítať,brať do úvahy,materskú,nejaké choroby.... Keď je vyučena čašníčka je asi plus mínus jedno kde sa nachádza...plat bude cca rovnaký,tam kde zarobí viac tak tam to bude aj drahšie na bývanie....ale všetci musíme vykonávať nejakú prácu,a každá je potrebná....len je málo ohodnotena...zato celkom nemôže.,keď chlap nula bodov pri pomoci,tak ani dovzdelat sa nemá kedy,lebo čo s dieťaťom...ja som na to detto,dve malé deti a 7 rok doma. V priemere 20 dní v mesiaci sú doma choré,dnes aktuálne obaja grcaju zajtra nejdú nikde😏tiež všetky babky tetky pracujú,niekde ich dať musím...vzdali sme to s prácou na tento školský rok nemá to zmysel...nevysvetlim trojročnemu dieťaťu teraz buď 6 hodín ticho,mamka pracuje,mamka telefonuje,no nejde to kašľať už nato🤷...čo ti poviem,nežijeme zle,aj na dovolenku ostane,nezgrlime,kúpime všetko čo potrebujeme,sebe aj deťom....majú všetko na čo si zmyslia,v normálnej miere.,aj na súkromné školy ostane,ale muž slsa snaží,ja nezarobim toľko čo on,čiže jeden sa obetovať musí.... vidím ten rozdiel a veľký koľko som si mohla dovoliť napr. Pred dvoma rokmi...a koľko teraz....no oveľa menej,tiež rozmýšľam pri tých nákupoch,žen teda toto je už moc...nič iné neostáva im len navýšiť ten plat,keď nestačí tak len zvýšiť príjem...ale tak to by musel ten chlap chcieť ...lebo myslím že ona sa snaži,len má kotvu na nohe...ona barz veľmi nevyspekuluje s lepšou prácou v momentálnej situacii...sú dvaja...tak jeden musí začať zarábať viac ...
@kvietocek87 este stastie, ze je to moj problem a nie tvoj.
Ja vzdy hladam sposob ako nieco spravit, dokoncit, vyriesit a nehladam vyhovorky preco nie 🙂
@slniecko5 nas menej. Aj s bateriou nejakych 12 000. Plus mas este dotaciu 1500e. Mame nejakych 5kw a rovnako aj baterka. A ked svieti slnko uz na jar,tak sme pokryli vsetko,nabili baterku plus este hooodne islo do virtualky. Realne dve hodiny denne nad ranom nam dosla baterka a tahali sme z elektrarni. Nestihame spotrebovat a to mam vysoko narocnu domacnost,3 klimy,virivka,susicka,americka chladnicka,servre stale bezia. No sama som prekvapena.
@tamtumdo Tak to si na tom podobne ako ja, ja mam sice len jedno dieta, ale uz som doma piaty rok, lebo isla do skolky az ked mala skoro styri a odvtedy je stale chora, uz mi z toho preskakuje. Od minuleho septembra neriesim nic len dcerine a nase choroby - covid, angina, laryngitida, sople, grcacky. Ja som rok a pol robila na homeoffice po veceroch, ale firmu zavreli a som zas bez prace. Chcem sa zamestnat, ale totalne mi lepi co bude. Muz je v kancli 11 hodin za den. OCRky u nich nefrcia, ked musi nieco urobit, tak je kazdemu jedno, ze on ma nejaku OCRku. Jeho plat je k tomu adekvatny, ale pre mna je to o hubu, lebo uz mi zacina riadne šibať z toho, ze som stale zavreta doma. A mam pocit, ze tomu nikto moc ani nerozumie. Kazdy mi povie, ze vsak penazi mate dost, co riesis. My tiez mame na byvanie, na sukromnu skolu, na sukromnych lekarov, za to som velmi vdacna a stastna. Ale je to pre mna strasne psychicky narocne stale robit niekomu servis.
@vevapeto to je uhol pohľadu. Neviem,či by to autorke finančne vyšlo na kúpu povedzme 3i bytu (a teda byt nemá pozemok, iba alikvotnu časť zastavanej plochy,žiaden súkromný dvor,výbeh pre deti a pod). A ak sa bavíme o prenájme, tak reálne by ich to vyšlo toľko,koľko teraz platia náklady na dom a byt by nebol v ich vlastníctve.
@kikulienkadd do podnájmu teraz určite nie, bola by finančne na tom istom. Teraz už len zvýšiť príjem bohužiaľ.
@kamatopo S tymi zvysenymi danami za nehnutelnost to malo byt na druhu a viac nehnutelnosti(tam kde je trvaly pobyt by sa nezvysili) aby sa obmedzili tí, co skupuju a prenajimaju, tym zdvihaju ceny, lebo sa minu volne byty a je ich mene a ti co chcu byvat musia brat vyssie pôzicky alebo nedosiahnu nane.
Nemalujme certa na stenu, ked este nevieme, ci tam bude alebo ako bude vyzerat🙂
@mamula20 no pekne, zas podme “zachranovat” ludi co si kupili nehnutelnosti nad svoje limity alebo sa vykaslu na splacanie 🤦🏼♀️
@hellwant ludia neprestanu kupovat investicne nehnutelnosti, jednoducho tu vyssiu dat preklopia do vyssieho podnajmu a v konecnom dosledku to zas zaplati napr aj taky podnajomnik, kt musi zit v podnajme lebo nedostane hypoteku a teda stat si “prilepsi”
@scorpionflower1 u nás nerozumie nikto prečo nechodím do práce🤦,pritom má nezivia,žijeme normálne...Som vďačná ,že mám chlapa ktorý nás vie zabezpečiť, ostať doma bolo naše spoločné rozhodnutie aj nutnosť. Ako ja mám toho tiež.dost...nechcem.byt už doma....ale tie deti nemám kam.odlozit...tiez som počas.msterskej prišla o prácu
...tak,ťažko sa hľadá.nieco s dvoma malými deťmi,kde.by pracovná.doba vyhovovala na škôlku,skolu. Muž nás živí, tak u neho ocr momentálne nehrozia...vzhľadom,.k jeho práci ani by nemohol...mrzí ma,že všetko je na jeho pleciach...ale nevymenil by sa,on by to s deťmi toľko nedal🤣 vraj...a ja by som takú výplatu domov iste.nedoniesla...Tiez mám toho dosť, práca na HO nieje pre mňa riešenie,to by som zas bola.doma...ale,tak.deti nebudú večne malé,raz vyrastú...len vydržať...
Ahoj,
Pisala si, ze byvate vo velkom dome, tak zvaz cast prenajimat.
@milanemila Lenze to sa da iba pre cast prenajimatelov, napr. by dali 2% z trhovej nehnutelnosti( dam 125 000 je to 2500 :12 musel by najom stupnut o 208 eur mesacne- a to este zdanujes ako prijem, cize nepokryje to este celu tu dan ak nedas o viac- to neprenajmes 1i, ci garsonku o taky narast) tak ti co uz roky prenajimaju a nemaju uz, alebo maju malu hypo to dokazu, ale odradi to dalsich. Mnohi naberu na hranu na prenajom, a ti nedokazu po rozlozeni takej ciastky konkurovat cenou aby im to pokrylo aspon vydavky a dane tym, co uz maju minimalnu, ci ziadnu hypo. Ciastocne to vie pomôct, jasne, ze nie uplne. 🙂
@milanemila Lenze to sa da iba pre cast prenajimatelov, napr. by dali 2% z trhovej nehnutelnosti( dam 125 000 je to 2500 :12 musel by najom stupnut o 208 eur mesacne- a to este zdanujes ako prijem, cize nepokryje to este celu tu dan ak nedas o viac- to neprenajmes 1i, ci garsonku o taky narast) tak ti co uz roky prenajimaju a nemaju uz, alebo maju malu hypo to dokazu, ale odradi to dalsich. Mnohi naberu na hranu na prenajom, a ti nedokazu po rozlozeni takej ciastky konkurovat cenou aby im to pokrylo aspon vydavky a dane tym, co uz maju minimalnu, ci ziadnu hypo. Ciastocne to vie pomôct, jasne, ze nie uplne. 🙂

@vevapeto či byt alebo dom nie je predsa rozhodujúce. My sme za byt v podnájme platili viac než platíme za hypotéku za RD🙄