icon

Ako viete žiť z takej výplaty?

12. máj 2023

Ahojte naše mesačné náklady na dom sú 800€ plus škôlka mobil internet cca 100ka
Ja zarobím 800 manžel 1000
Čiže ostáva 900 - pohonné hmoty okolo 250€ pre oboch to je 650€
Nákup na týždeň 100ka
Teraz som platila dane tj 80
Takže ostalo 430€ - 40€ na lepidlo na fasádu
- 20€ veterina 370 ostáva
Plus čo stále pečivo a zvyšok jedlo .
Nechápem ale nám nikdy týždeň pred výplatou nič neostane .
A nekupujeme si steaky,žiadne reštiky,značkové handry, kupujem cez Mi aj predám
Proste nám neostáva na dovolenku absolútne
Nemôžeme nikam
Sú aj iný čo si fakt nič nemôžu dovoliť ?
Cítim sa už ako debil čo zarobí to dá na šeky .
A to ešte budúci mesiac budem mať o 200€ menej kôli 11dnovej PN
Ja už neviem ako šetriť a čo robiť

simona20201309
12. máj 2023

Nie si prvá ani posledná, kto kúpil dom na dedine a potom oľutoval. Ale každý reálny sa z toho sna prebral a vrátil sa do mesta.

luccija
12. máj 2023

@elizita veď to písala majú hypo, pôžičku a energie..baby, ale ste hnusne áno majú to na knap, ale to neznamená nadávať jej a posmievať sa.
Áno, stačí jedna dlhodobá PN ka a je to zle.Treba si nájsť brigádu buď jeden, alebo obaja upratovanie domov, hypermarket muž pri práci na 3 smeny musí mať času a casu

espeo
12. máj 2023

@simona20201309 dámy, hlavne si treba uvedomiť, že daň predaja nehnutelnosti platíte len z rozdielu medzi predajnou a kúpnou cenou. Keďže je situácia na trhu taka, aká je, pravdepodobne by dom nepredáva za rovnakú hodnotu, ako ho kupovali, skôr za nižšiu cenu, r.z. so stratou. Strata = žiadna daň z príjmu.

tykat
Autor odpoveď zmazal
luccija
12. máj 2023

@tykat je to zle napísané benzín majú 250 eur aj tak dosť..to odratala od 900 eur zostane jej 650 ...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
espeo
12. máj 2023

Nemôžeš sa dohodnúť s nejakou susedovu, že by ti vyberala malú zo škôlky? A dáš jej par eur, alebo... véd keď máš muža na tri smeny, tak ti môže vyťahovať malú, keď ma rannú aj nočnú, tým pádom len každý tretí týždeň potrebuješ s nou pomoc. Okrem toho môže malú aj dávať do škôlky. Ty môžeš ráno ísť skôr do práce, potom skôr odísť a môžeš chodiť tým autobusom. Alebo sa môžete k niekomu pridať.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
abbey1
12. máj 2023

Prosím ťa, ty vykuruješ a zasobuješ elektrinou polovicu ulice? 400 eur nemám mesačné náklady na energie ani na domy. A to teda ja pracujem doma, dcéra sa učí doma. Čiže svetlo, kúrenie, voda sa u nás míňa 24/7.
Nehovoriac pri vašich platoch minút mesačne 250 eur na benzín je prepych. Detto živiť dve autá.
Ono ste mali aj vopred premyslieť, kde budete bývať, keď máte obaja ďaleko prácu, dieťa škôlku.
Platy by ušli, ale nie vaše výdavky. To je hrozný nepomer.

tykat
12. máj 2023

@luccija hej uz som to pochopila 🙂 lebo mi az tablet z ruky vypadol … ale aj tak ked im nevychádza tak jedine možnosti bud znížiť náklady alebo zvýšiť príjmy, peniaze sa im zázračne neokotia.

pinkgirl
12. máj 2023

Nuž, dobehla vás realita. Žiaľ. Žijete si nad pomery svojich príjmov, a ako hovorí známa: každý má žiť do výšky svojej peňaženky. Sama to cítiš/vidíš a tento príspevok je taký výkrik do tmy. Musíte si pomôcť sami, my to tu na fóre nevyriešime za teba. Trebalo si lepšie zrátať čo vás bude stáť časom život, kedy musíte za prácou dochádzať veľa km. Áno, život na vidieku je taký romantický, ale prichadzaš o pohodlie mesta, kde je lepšia dostupnosť všetkého - práce, škôlok, škôl, lekárov, dopravy atď.
Buď si nájdeš inú prácu ty alebo muž, alebo ďalšiu prácu, aby si zvýšila príjem domácnosti alebo znížiš svoj terajší štandard. To znamená vzdať sa bývania v dome, jazdiť len jedným autom, dať dieťa miesto do MŠ k starým rodičom... Proste nájsť miesto kde ušetríš.
Držím palce nech sa ti to podarí.

jeennyv
12. máj 2023

@elizita
@luccija baby, ale si uvedomte, ze su aj taki ludia odkazani, na autobus, vlak ci o 5.30 ci skor..nie je to moj pripad byvam v meste, ale hold ked nemam na banany nekupujem opicu…

autorka ziadnu radu, riesenie neberie…len svoje ide ona asi caka, ze jej dovolenka padne k noha a nic neobetuje

luccija
12. máj 2023

@abbey1 v tom je aj tá pôžička veď čítajte baby
800 je hypo, pôžička, energie

abbey1
12. máj 2023

@luccija Čítala som len hypo a energie. Info o pôžičke mi ušla. Ide ešte raz prečítať poriadne. Tak či onak,800 eur výdavky na dom mesačne sú extrémne vysoké na ich príjem. Na to bolo treba myslieť skôr.

nataly420
12. máj 2023

Ja varim doma ziadne sladkosti upeciem radšej koláč. Pijeme len čistú vodu a hlavne nefajcime a nepijeme ani jeden. Oblečenie len zo sekačov a nekupujem to čo ozaj nepotrebujem to znamená.. napr jeden šampón jedno mydlo na telo. Kúpeľňa neni zaprataná zbytočnostami. Snažím sa žiť ekologicky . Veľa produktov do domácnosti si vies vyrobiť aj ty za par euro. Pre mna je to skor životný štýl ale dá sa s tým ušetriť.

luccija
12. máj 2023

@abbey1 niekde ďalej to píše nie v úvode
Áno, sú vysoké vzhľadom na plat
Keď ďalší mesiac dostane o 200 eur menej kvôli PN to bude zle, keď teraz čakajú týždeň do vyplaty.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zuzanka.zuzu
12. máj 2023

@evamarek77 tá tvoj "daň z predaja" je len zo zisku pričom si vie do nákladov dať aj všetku rekonštrukciu čo vykonali, úplne zle radíš, už ti to vysvetľovali aj v inej téme, očividne si nepochopila, nevadí, ale aspoň neraď zle

abbey1
12. máj 2023

@luccija Prosím ťa, je už po polnoci a čítam slepá v tme v posteli. Našla som len hypo a spomína nejakú pôžičku k tomu, ale koľko teda reálne z tej sumy 800 eur na dom je hypo+ pôžička? Lebo nech čítam, ako čítam, nikde nevidím, že by spomínala nejakú konkrétnu sumu k spomínanej hypo navyše. A v tom prípade je vyše 300 eur mesačne na energie strašne veľa.
Ale uznávam, že som už unavená a slepá a možno som skutočne prehliadka.

zuzanka.zuzu
12. máj 2023

autorka - vieš ZLÚČIŤ hypo+pôžičku a na pôžičke dostaneš rovnaký úrok ako na hypo 😎 napr.vo VUB to funguje tak, že nepôjdu ani do úverového registra, len tuším platíš poplatok za zmenu úverových podmienok čo je jednorazovo 250e... nie je za čo 😉 (nie je to nová hypo, ani refinanc, ani nič. kludne medzitým môžeš aj stratiť prácu)

emka530
Odpoveď bola odstránená
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
zuzanka.zuzu
12. máj 2023

@evamarek77 ach 🙄

emka530
Odpoveď bola odstránená
mamkabeika
12. máj 2023

Ja tým nákladom nejako nerozumiem. Aj my máme dom, je nás 8, cestujeme denne od 50 do 110 km, máme veľké 9-miestne auto, ktoré žerie dosť nafty, a teda mesačne minieme na palivo 160€, max. 200€ ak cestujeme na výlet.
Máme väčší poschodový dom a elektrinu platíme 65€, plyn 110€, vodu 20€, mobily + internet spolu 50€.
Výhodou je, že výšku splátky v hypotéke máme len 160€.

Ale aj tak, platy máme nízke na to, že živíme 6 detí, cca 1100€ a 1000€ vrátane živnosti + prídavky na deti cca 360€.

laura07
12. máj 2023

@vsetky

Dámy, ste tu take múdre, až ste až strašne hlúpe.

Príde téma, sused búcha, ja bucham - chod do domu. Preco si v byte?

Príde téma novy či starý dom.
- Jednoznačne novy. Ktorá z Vás ma teraz, ale fakt teraz novy a za aké peniaze? Príde Vám to normálne? Koľko to stojí?

- nemajte 2 auta, choďte do mesta. Ok. A z mesta cez víkend sa uteká kam? Na chaty? Grilovačky k tým čo majú domy? Ako? Busom? Uhm. Mám tu čo víkend mestských. Bitka kto bude na blbej dedine, kde mám 10arov voľnosti pre deti, trampolíny, preliezačky, grilovačku pre dospelých a v lete bazén pre všetkých.

Osoba sa pýtala na to ako to dávate finančne Vy. Určite už oľutovala tuto otázku. Všetko tu píšu superhrdinky, ktoré sa potrebuju vyvysit a robiť zo seba primadony, čo všetko zvládajú, majú pod palcom a svet Gombička.

Ja sa mám fajn, žijem na dedine, mame už “len” dve auta a 1 motorku. Nikto sa nebojte o naše hospodárenie.

Chcelo by to niekedy len prečítať otázku od autora a na to odpovedať. Zvyšok je omáčka. A Vaše superhrdinstvo. Hádam zaspíte dnes lepšie ako včera, keď ste si uľavili.

Hlava mi neberie, kto sem ešte vážne príde pre radu 🤦‍♀️

milanemila
13. máj 2023

S takym nizkym prijmom mat “velky dom” a este stary kt zerie stale peniaze ako pises a 2 auta je bohuzial luxus. Pises, ze 2 auta su nevyhnutnost, lebo sa nemate inak ako dostat do prace a do skolky po malu. Tak ja neviem ale kupit dom na konci sveta, kde teda zrejme nejazdi ziadna hromadna doprava a nevediet sa pohnut bez auta odtial je s malym dietatom dobre od veci 🤷🏼‍♀️ 250e na benzin je skoro 15% vasho prijmu, to je absurdne.
Su iba 2 moznosti bud zvysit prijem alebo znizit naklady, ty vies co je u vas mozne. Pytas sa ako by sme to zvladli my ostetne, no ja by som to nezvladla zit od vyplaty k vyplate bez rezervy a bez moznosti ist si aspon oddychnut na nejaku dovolenku.

andreatytler
13. máj 2023

Nariekas akoby ste treli biedu, ale fakt je ze vy si zijete luxusne a miesto toho aby ta trapilo ze si neviete mesacne odlozit rezervu na zle casy, ta trapi ze nemozete ist na dovolenku.
Si rozmaznana. Nevies co to znamena ked zijes skutocne z ruky do ust. Ludia co skutocne tak ziju, nemaju velky dom a nemaju dve auta. Vy, na rozdiel od nich, sedite na majetku ktory nie ste schopni si udrzat.
Aj ja by som si mohla kupit zamok s 20 spalnami a potom nemat na jedlo a tvarit sa ako uboziacka.

denisah6
13. máj 2023

35km do práce, 35km spať = 70km
70km x 25 dní (schválne 25, zhruba 20 krát práca a 5x nákupy alebo ja neviem čo) = 1 750km
Na 100 km dajme tomu 8l paliva je 140€ mesačne jeden...
Ak len polovicu mesiaca by jeden z vás chodil busom alebo spoločne, to máš hneď 70-100€
Akože je to strašne veľa. Chodila som do BA (50km), každý deň, spotreba môjho auta je 4.1-4.7l, ja som platila 140€ za trasu, čo je skoro raz toľko ako tvoja.
Manžel u nás napríklad minie nehorázne sumy za naftu. +-130€ na týždeň. Ale zase on je živnostník a pracujú hore dole, každý deň aj 100+km od domu a na plne naloženom aute, nosiť so sebou potrebný materiál a stroje...
Keď si čašníčka, ide leto, nemáte nejakú dobrú reštiku na okolí, že by si sa dohodla, že by si prišla napr. dve soboty v mesiaci na výpomoc? To by si mala nejakých 50-100€ naviac a ešte k tomu skúsiť viac šetriť.

mamina7070
13. máj 2023

proste mate privelke naroky voci svojim prijmom toto nie su prijmy na vlastnenie velkeho domu (velke naklady na opravy na prevadzku) a na dve auta a uz vobec nie na dovolenky
proste treba to optimalizovat
mensi byt tak aby si vedela do prace dochadzat bez auta (busmi peso bikom a pod)
zbavit sa domu a jedneho auta a ostane aj na dovcu