Ako viete žiť z takej výplaty?
Ahojte naše mesačné náklady na dom sú 800€ plus škôlka mobil internet cca 100ka
Ja zarobím 800 manžel 1000
Čiže ostáva 900 - pohonné hmoty okolo 250€ pre oboch to je 650€
Nákup na týždeň 100ka
Teraz som platila dane tj 80
Takže ostalo 430€ - 40€ na lepidlo na fasádu
- 20€ veterina 370 ostáva
Plus čo stále pečivo a zvyšok jedlo .
Nechápem ale nám nikdy týždeň pred výplatou nič neostane .
A nekupujeme si steaky,žiadne reštiky,značkové handry, kupujem cez Mi aj predám
Proste nám neostáva na dovolenku absolútne
Nemôžeme nikam
Sú aj iný čo si fakt nič nemôžu dovoliť ?
Cítim sa už ako debil čo zarobí to dá na šeky .
A to ešte budúci mesiac budem mať o 200€ menej kôli 11dnovej PN
Ja už neviem ako šetriť a čo robiť
@mamula20 toto je vsetko pravda, len v tomto konkretnom pripade ked nemaju peniaze neaplikovatelne, tu musia jedine ak znizit spotreby “priskrtenim kohutikov”
@evamarek77 dan z predaja sa plati len z rozdielu medzi kupnou sumou a predajnou. Ak ho maju rok tak je mozne zeby aj nic neplatili lebo hodnota nehnutelnosti klesa (kupovali ho ked bol peak cize nehnutelnosti boli na svojom maxime)
Pri takýchto príjmoch ste si ten dom ešte len kupovali/išli stavať? Zjavne na taký dom jednoducho finančne nestačíte a ak ešte zdvihnú o pár rokov úrokové sadzby, bude to veľký problém. Uvažovala by som nad jeho predajom a kúpou bytu v meste. Jednak nižšie výdaje a snáď ani toľko neprejazdite.
Niekto sa tu vyjadril že máš byť šťastná že máš dom, lebo iný môžu len závidieť. No nemyslím si že by s vami niekto chcel meniť v tejto situácii keď je to jednoducho nad vaše sily.
Vidím teda len 2 možnosti:
- zmeniť prácu a zvýšiť príjmy vás oboch
- predať dom, jedno auto a presťahovať sa do bytu v meste
@zuzinabila ja sa radsej postaram sama o seba a nespolieham sa na prispevky statu, potom nemusim vyplakavat. Ale to sa dnes uz ako tak citam asi velmi nenosi 🤷♀️
Dnes to takto ma veľa ľudí. Žijeme nad svoje možnosti. Z toho koľko zarábate by ste mali bývať v činžiaku a platiť len nájomné. Tam by ste ušetrili. Je to tak, že ak chcete mať vlastný dom, vo vašom prípade je to luxus. A na iný luxus vám nezostane. Dom alebo zážitky a dovolenky. Keby človek býval len v prenájme, mohol by sa sťahovať tam, kde práve pracuje a nedochádzať. Ďalšie ušetrené peniaze. Sami sa pripravujeme o radosť zo života a zostáva nám len trápenie ako zaplatiť účty ak náhodou ochoriem a ako kúpiť väčší spotrebič, ak sa pokazí. A čo ak prídem o auto? Prídem tým aj o prácu? Neviem na koľko rokov máte to splácanie domu, no potom to už bude fajn. Len kedy to bude. So stravou nepohnete, tá je extrémne drahá. Benzín tiež. Myslím, že nie je katastrofa predať dom a ísť do nájmu. Možno by ste z toho života mali viac. Ak je vám prednejší dom, tak asi sa s tým len zmieriť.
@zuzinabila zateplenim domu, nam sa znizili kazdy rok od zateplenia, nekurit zbytocne,ked su v praci, nastavit si tak,nech kuri ked pridu domov...tak to mame my, a mame kazdy rok preolatky,teraz na plyne bol 320e,
@valeria_h nechcem nikoho urazit a asi sa tu mnohi do mna pustia, ale cim som starsia, tym viac si vsimam, ze castokrat (nie vzdy samozrejme) zivotna uroven krasne koreluje aj s tou gramatikou a celkovo s urovnou vyjadrovania, vystupovania, reakcii. Prezradza to aj o povahe ovela viac, ako sa na prvy pohlad mozno zda. A toto je podla mna presne jeden z tych pripadov…
Ako zasnem. Tie rady, chodte do mesta byvat do bytu. Ten byt je fakt lacnejsi akoze? Ozaj? Byvame v 40r bytovke. Kupovali sme byt ciastocne zrekonstruovaný, v r. 2017. Vtedy sme dali zan 82000, hypo sme brali 56000, po refinanci platíme 240. Presne rovnaky být, oproti nasmu, v povodnom stave kupili v r. 2021 za 120000. 16000 zakladna rekonstrukcia. V susednom dome teraz kupili podobny, stary byt, za 210000. Cez chodník
stavaju bytovky, vymera o polovicu mensia a cenovo raz tolko (45m2 za 110000, holobyt) A to sme maly zaprdeny Trenčín. Smeti na 1 clena 35eur cca, pri 4clennej rodine, + dane z nehnutelnosti je to 250eur. Takže mi nikto nevravte že v meste je to lacnejsie. Voda a spolocenstvo bytov 100,plyn tiez 100 (vlastny kotol v bytě, krajny být,nezateplena bytovka -bbaky nechcu, hoci pri kupe tvrdili že sa ide zateplovat), elektrika do 100.) A s robotou to tiez nie je terno. V dnesnej dobe by bol sialenec KTO by pri stabilnej praci daval vypoved a siel do neistoty. Nie každý sa narodil s kapacitami že moze robit manazera s flexibilnou pracovnou dobou.
@janka2501 ako som uz pisala,zateplenie domu nie je riesenie pre autorku,kedze ziju z ruky do ust.potrebujes vstupne naklady a zateplenie sa ti vrati po rokoch
Extrém. Nemáte finančnú rezervu a bývanie vám zožerie skoro 50% prijímu. Musíte rozmýšľať tak, že my sa dôchodku nedožijeme. V prvom rade si treba začať vytvárať finančnú rezervu tj odkladať 10% z prijímu každý mesiac. Potom treba tých 10% začať odkladať na nejaký investičný účet( na dôchodok).(Odporúčam nejakého finančného poradcu). Predala by som dom a išla bývať do menšieho, ktorý zhltne max 30% z prijímu. Našla by som si inú prácu, aby som neminula 500€ mesačne na naftu 😳 ... Vy nemáte absolútne nič, iba sa vyvážate autami a máte "milionársku" hypotéku. Na jogurtoch a potravinách v akcii v tomto prípade neušetríš.
Nečítala som všetky komentáre,ale niektoré si pod pojmom dom predstavujete haciendu s bazénom a neviem čo. Boli by ste prekvapené,ale my bývame v dome a naše náklady sú nižšie ako by sme mali za dvoj izbový byt. Nehovoriac o Tom,že sme ho stavali,niektoré práce svojpomocne,nie na kľúč. Dom nás stál menej peňazí,ako by sme dali za byt.
Keď mi kamarátky v bytoch hovoria aké majú nájmy a ešte do spoločného fondu a neviem čo,tak som neskutočne šťastná že sme v dome. Nehovoriac o tom,že som v meste skôr ako oni prejdú zo sídliska na sídlisko. Bývam pár km od mesta.
@zuzinabila áno som a platím si aj dom aj byt ale aj tak sa mi zdajú mesačne za dom 400 eur dosť veľa
@petrofka "...Z toho koľko zarábate by ste mali bývať v činžiaku a platiť len nájomné. Tam by ste ušetrili. Je to tak, že ak chcete mať vlastný dom, vo vašom prípade je to luxus. A na iný luxus vám nezostane. Dom alebo zážitky a dovolenky. Keby človek býval len v prenájme, mohol by sa sťahovať tam, kde práve pracuje a nedochádzať. Ďalšie ušetrené peniaze..."
Vzdy je lepsie mat vlastne ako prenajom. A vzdy mi pride lepsie mat dom ako byt v panelaku. Mame novych susedov ktori predali byt a kupili dom, poslednou kvapkou bolo neustale zvysovanie platieb spravcovskej spolocnosti.
Ja to beriem tak ze
- hypoteka=mesacne si kupujem cast nehnutelnosti=peniaze mi ostanu len v inej forme
- prenajom=mesacne platim za to ze tam mozem byvat=peniaze miniem na sluzbu
@pink_lady ale toto nie je len o samotnych nakladoch dom vs byt, je to aj o uspore nakladov za dopravu z dediny (cize napr. mohli by predat 1 auto plus usetris za benzin ked si blizsie praci)
@dominikamacakova 400€ je milionarska hypoteka ? Wau, som nevedela
@zuzinabila aj my mame stary dom, no prve co mm dal robit bola strecha, o dalsie 2 r zateplenie, a okna....ale to vsetko riesil vzdy refinancom hypo, a pokazde sa cena domu navysila,inak vsetko ostatne okolo domu robi sam...nasa hypo je 104000e, a pri kupe bola 80000e, postupne sa dalo vsetko, a mali sme platy nie o vela vyssie ako autorka (vr.2016),a este aj s dietatom som chodila pravidelne do nemocnice,dalsie vydavky...no treba rozmyslat kde zacat, my si piseme mesacne spotreby pkynu,elektriny,vody...tam vidime ako sme na tom,
A este taka věc. Kedze maju cerstvu hypo tak nejaky čas nemozu nehnutelnost predat. Aspoň ti sisedia oproti sa stihli už rozist a nemohli to predat. Ale to len co vraveli neviem či to ozaj tak je
Baby, ale 430 eur nie je milionarska hypoteka 🙄. Platy maju nizke. Muz, ktory robi na zmeny a zarobi len 1000 eur v cistom, ved to je velmi malo. Nie je zrucny? Radsej robit na zivnost manualne nejake remeslo..a tych 800 eur je tiez bieda. Hladajte sposob ako zarobit viac.
@pink_lady mozu predat. Len z rozdielu ceny platis dan a zdravotne poistenie (ak si kupil za 100k a predas za 120k, tak mas 20k zaklad dane)
@mooonika1975 napísala 800€ náklady na dom
Oni si môžu dovoliť 500€. .
@lelelienka ale do tej dalsej prace by mal
druhy dalej...
@slavkadi len to nie je tak že ti preplatia celu hodnotu listku. Normalne ked sa clovek stravuje v jedalni tak nieco hradí on nieco zamestnavatel. Ak sa nemoze zaměstnanec stravovat, tak k tomu prispevku zamestnavatela dostane nieco naviac. Ak dostane listok, tak tiez cast hradi akoby zamestnanec, část zaměstnavatel, ale vždy hradí nieco aj zamestnanec, i ked dostava prispevok extra.

Ženy, ženy zase riešite nepodstatné veci - gramatiku. Nuž, nie každý je dokonalý ako Vy 😁 A auto je pre niektorých ľudí nutnosť, nie všade sú dobré spoje.
@autorka Bohužiaľ máte malé príjmy a vysoké výdavky. Nemohli by ste dom predať a presťahovať sa do niečoho menej finančne náročného?