icon

Ako vyjsť s peniazmi a nebýť v mínuse?

9. okt 2024

Ahojte, prosim vas... som mama na rodicaku, od januara nastupujem naspat do prace a dieta ide do jasiel. Moj manzel aj ja sme kazdy mesiac v minuse niekolko sto eur. Nezarobi vela, ale ani malo. Moj rodicak ide cely na 1/2 vydavkov za byvanie, auto a nejake potraviny. Zvysne veci ako sezonne oblecenie pre dieta, ktore rastie rychlejsie ako bambus a ine "nezbytnosti" idu proste z minusu. Sem tam chodim na brigady, ale nezarobim tam vela. Obaja s muzom mame aj sporenie, tam mame par tisic, ale to je skor rezerva, ked sa pokazi auto, bojler a pod. Kolko vam zostane na konci mesiaca?

Strana
z3
lienka.7
9. okt 2024

@barbie2023 mat auto a strechu nad hlavou je potreba v každej rodine.... ano, ale také auto a takú strechu na akú mam. No len teraz každý chce hneď "malinký domcek" a mimo mesta samozrejme 2 auta sú potrebné.... Vieš, nestahujem sa niekde, kde líšky dávajú dobru noc, a potom mam problém s dochadzanim do prace. A po RD problem s prácou ako takou. Lebo vsak ja mam dieta! A este ked dorastu deti detto sa to zdupluje ešte, lebo ich bude treba všade voziť. Cize tak na 10 rokov sa uplne vyblokujem z normálneho života. Ale jasne, mam predsa dom! Dom, na ktorý v podstate nemám ale predsa sa nebudem tlačiť niekde v pidi byte. No tak sa potom nestazuj.
A aby 2 ľudia + male dieta "nevyzili" z 1100€? Akože prepáč. A to maslo za 4€ snáď nakupujú každý deň, či? A v konečnom dôsledku, keď na neho nemám, tak si kúpim rámu alebo niečo iné. Taktiež autorka je doma, moze predsa piecť, či ani to sa nedá? Býva v dome, ma záhradu, tak nech si dopestuju nejaké veci... všetko sa dá, len sa chce.

tinus139
9. okt 2024

Autorka ahoj , napíšem moju skúsenosť : sme tiež traja syn ma 6 rokov , náš príjem sa momentálne pohybuje tiež niečo okolo 2300€ , výdavky máme zhruba 750€ až 800€ tie základne ako hypotéka , energie , telefóny , internet , zhruba 400€ minieme na stravu , cize nám ostáva zhruba 1150€ na nejaké to míňanie ako je ešte napríklad benzín , občas si objednáme pizzu, samozrejme si doprajem vždy nejakú maličkosť a aj synovi klasika oblečenie atd veci ktoré potrebuje , proste nejaké tie nečakane výdavky mesačne ak by boli aj 300€ tak stále sme na tom úplne v pohode , ideálne je si spísať zoznam koľko reálne mesačne miniete a hlavne načo , každý máme nastavený ten štandard niekde inde , držím palce príde práca bude zas o niečo lepšie , ja len som chcela pre porovnanie aby si vedela že aj my sme 3 clenna rodina a máme zhruba taký príjem ako vy. Drž sa 🙂

janci27
9. okt 2024

@lienka.7 inak v tomto mas pravdu, ked deti dorastu, vydavky sa este zdupluju. My mame deti dve, 9 a 12 rokov, ale mam pocit, ze z roka na rok mame tych vydavkov na nich akosi viac. Ci uz oblecenie/obuv, tieto zakladne veci, ale aj kruzky, stale nieco do skoly platime, ucebnice, exkurzie, lyziarsky a neviem co este, furt je nieco.

Najviac sa da usetrit na potravinach, ked sa nakupy dobre naplanuju a nekupuju sa zbytocnosti navyse. Nam vyborne funguje to, ze naplanujem si na cely tyzden co budeme varit a podla toho si napisem zoznam potravin a idem na tyzdenny nakup (predtym mam pozrete samozrejme aj letaky s akciami). V tyzdni uz dokupim len cerstvu zeleninu/ovocie/pecivo detom hlavne na desiatu, aby bolo cerstve. Proste urcit si tyzdenny rozpocet na nakup potravin a toho sa drzat. To je len taky moj tip 🙂

autor
9. okt 2024

@barbie2023 dakujem ♥️

zltalienka
9. okt 2024

@barbie2023 priemerná mladá rodina v SR nemá ani zďaleka príjem 2500€ na mesiac. A už vôbec nie, keď je žena na RD.

autor
9. okt 2024

@tinus139 dakujem, takyto prispevok som cakala - na porovnanie situacie, ci je to normalne alebo ako ziju ostatni..

evansova
9. okt 2024

@barbie2023 Mas pravdu, ja uz dlho tvrdim, za ak.sa este raz narodim, chcem byt chlapom.

barbie2023
9. okt 2024

@lienka.7 keď išlo o vysoke % všetko hore tak sa to odrazí na bežnej domácnosti. Za tým si stojím. A aj za tým,že zachvilu zaplace veľa domácnosti pri 23% DPH. Nehovorím o Tom ako išlo neskutočne hore pohonné látky, elektrina,voda ..všetko. hypotéky. Ja neviem akoze kde žijete ,že sa vám to nezdá ? 1100 je dosť na vyžitie ,ale ak sa jej chce ísť do práce lebo nevychádza tak je odveci radiť jej ,aby predala auto alebo dom 🤷

lienka.7
9. okt 2024

@barbie2023 nemusi vobec nič predávať. Stačí kupovať to, naco mam. 🤷‍♀️ a rozmýšľať dopredu kým sa ulakomim na dom, ktorý mi v konečnom dôsledku prinesie viac problémov ako úžitku.
Za mna 1100€ pre 2 dospelých a 1 dieta je to dosť. To je 275€ na týždeň. To, ako s tým potom (nevedia) hospodáriť je vec druha.

barbie2023
9. okt 2024

@lienka.7 vies, ono natura na Slovensku je presne takato. :D ale ona sa pýtala na radu a nie na odsudzovanie. Radu dostat nemôže pretože každý máme iný život, financie a pod. ale odsudit ju tiež nemusíme. Je totiž v slovenskom priemere.

lienka.7
9. okt 2024

@barbie2023 to, ze niekomu napíšeš, ze nevie hospodáriť a žije si nad pomery je odsudzovanie??? A odkedy??? A mimo to, ako VS vzdelaní ľudia by asi mali mat akú takú finančnú gramotnosť.

barbie2023
9. okt 2024

@lienka.7 no ano, su tu same komentáre o tom ako nevedia hospodáriť a žijú si nadpomery a pod. Čo je to podľa teba? Pochvala ? :D A splietat tu nieco o financnej gramotnosti? Prosim ta, to je pojem, ktorý pred 15 rokmi nepoznal dokopy nikto. Nedávno to začalo vyliezať z medii a škôl ako máme nízku fin. gramotnosť. Nuž, ako sa pozerám na svet tak nie sme jediný národ. A čo to vlastne je? Ver mi, že to, že si niekto vie odložiť bokom pár stovák alebo nežije v mínuse s tým pojmom nič nemá.

ekira1
9. okt 2024

Kreditku nemáte, ale dve povolené prečerpania 500€ 🤔 no to radšej tú kreditku.. snáď každá má bezúročné obdobie 30dní, akurát na výplatu sa mínus vyplatí a úroky sa neplatia. Z povoleného prečerpania sa platí úrok za každý cent každý deň a úrok nie je najmenší. Čo tak začať s tým, že zrušíte to povolené prečerpanie? Na výplatu si odlož stovku na posledný týždeň pred výplatou, aby ste mali aspoň na jedlo. Účty, časť stravy z výplaty na začiatku mesiaca, zvyšok stravy a zvyšné výdavky z rodičáku v polke mesiaca. Teda ja som bola na rodičovskom pár rokov dozadu, bol okolo 180€, čo nebola ani tretina mojej výplaty, a paradoxne za dobu mojej materskej a rodičovskej sme ušetrili najviac. Keď sme niekam šli, vstupné sa za dieťa neplatilo, doma som varila, piekla.. oblečenie sme kupovali nové, ale pár kvalitných väčších vecí, zahla som rukávy a dlhšie to ponosilo, práčka, sušička a mohla som obliecť.. treba si zapisovať všetky výdavky, tam pekne uvidíte, čo môžete skresať. A teda veci ako zubár by som platila z rezervy, je nelogické ísť do prečerpania, platiť tam úrok, doplácať to z výplaty kde to bude chýbať a pritom odložiť peniaze na sporenie..

zltalienka
9. okt 2024

@barbie2023 prepáč, ale domácnosť autorky nie je v slovenskom priemere. Priemerný disponibilný príjem slovenskej domácnosti v roku 2023 bol 1550€. Oni majú o 1000€ viac a nevedia vyjsť.
Toto čo tu píše autorka a aj Ty je výsmech pre rodiny, čo musia vyžiť z 1200€ v čistom na úplne všetky výdaje za celý mesiac. Tie budú mať reálny problém utiahnuť 23% DPH a budú im chýbať aj 40€ z daňového bonusu (v prípade 1 batoľaťa).

zltalienka
9. okt 2024

Autorka: neviem Ti odpovedať na Tvoju otázku presne koľko nám na konci mesiaca zvýši, ale zvýši. Sme 6 a teda s vami sa porovnávať nemôžme ani zďaleka. 5000€ nám na účet určite nepríde, aby sme mali na 1 osobu toľko čo máte vy. Ja netuším, čo s toľkými peniazmi robíte, že neviete vyžiť?

alkoholik
10. okt 2024

To setrenie vo vasom pripade je uuuplna blbost ked ste kazdy mesiac v -. Setrim vtedy ked viem ze mam kazdy mesiac napr 100€ navyse. Napr aj to pzp 200€???
To neplatim ani na vykonne auto tolko. Lebo logika setrenia sa u vas uplne straca. Vy nesetrite vy ste na 0 a zbytocne si robite depku. Ak potrebujete mat pocit rezervy zaobstarajte si kreditku napr.

netoppierka
10. okt 2024

A ešte len prídu výdavky. Jasle, potom škôlka. Tak už teraz šetri. Odkiaľ si? Kľudne mi to hoď do ss

zazka666
10. okt 2024

Keďže ti neplatí že sa staráš o vaše dieťa, keďže mu peries, žehliš , varíš a zabezpečujes organizáciu vašej domácnosti, živíš a ceľkom veľkoryso, ty jeho. Cca 1800,- e by stála tá práca, ktorú každá žena spraví v domácnosti za a mesiac.

miroslava2710
10. okt 2024

My mame prijem cca rovnaky ake teda v minuse nie sme a tiez sme traja. Videla som teraz koment ohladom Vasich vydajov. A takto by som riesila situaciu ja:
1. pozrela po moznosti refinancovat hypoteku
2. Muz by aspon mesiac dva dochadzal do prace vlakom aj moj chodi busom do BA aj ked by bol autom skor ale zdravy rozum nepusti obzvlast ked ste v minuse. Respektive raz do tyzdna nech ide autom zvysok vlakom.
3. Prehodnotila by som ten leasing neviem sice ako to s leasingom je my ho nemame ale tri mesiacw by som skreckovala aby sa aspon nieco z neho rychlejsie splatilo ak sa to da pretoze urcite vacsinu platite uroky.
4. Pozrela by som vswtky vydavky ako net pausal netflix atd. Čo sa da by som stiahla na minimum. Napr ked som doma nepotrebujem neobmedzene data atd.
5. Zacala by som si citat o sestreni a o financnej gramotnosti spolu s muzom a vypracovala by som si nejaky plan kam sa chceme spolu financne dostat
6. Zamerala by som sa na to aby ste sa dostali z toho ze ste stale v minuse a vybudovali ste si rezervu. Cim dlhsie budete mat to nastavenie ze ist do minusu je ok tym horsie viete skocit. Mozno by pomohlo si zrusit povolene precerpanie na uctoch.
Vy peniaze mate ale neviete s nimi nakladat a nabrali ste si velke hypo a leasing na ktore nemate. Dufam ze moje rady aspon trosicku pomozu a drzim palce 🙏🏻

barbie2023
10. okt 2024

@zltalienka neviem či vieš čo v skutočnosti je priemer. Resp. z čoho vychádza podľa tohto čo píšeš.

zltalienka
10. okt 2024

@barbie2023 priemer, ktorý som pozerala zahŕňal príjmy zo zamestnania, podnikania, sociálne dávky (starobný a invalidný dôchodok, dávka v nezamestnanosti, rodinné dávky...), príjmy z prenájmu a iné. Použila som oficiálne štatistiky, ktoré sú dostupné.
Priemerný počet osôb v 1 domácnosti bol v roku 2023 2,8...teda v tomto ohľade je autorkina domácnosť v priemere.
Čo je podľa Teba slovenský priemer?

zuzanockamt
10. okt 2024

Autorka
Ak pri príjme 2500€ nedokážeš ušetriť, tak je niekde chyba, niekde míňate zbytočne veľa. Nie je možné z takej štedrej sumy nič neušetriť.

luccija
10. okt 2024

@miroslava2710 oni na hypo a leasing majú...dôležité je dobre hospodáriť s tým, čo zostane.

katrin21
10. okt 2024

Po nastupe do prace bude dieta casto chore,vyplata tym bude poznacena.
Ja na tvojom mieste by som zvazila co a ako minas, nie je ok byt niekolko stoviek v minuse stale..ono ako nahle to urobis a nedorovnas dalsi mesiac, hned ti chybaju a je to zacarovany kruh .. osobne take veci ako PZP a vacsie vydavky neplatim z mesacnych prijmov,ale z odlozenych.

Ked som bola po rozvode na MD sama,zaviedla som.si obalkovy system... je to lepsie,lebo mas prehlad kde a na co minas...cast penazi VZDY isla na nepredvidane,alebo na sporenie na darcek na Vianoce a pod. A sporenie... aj keby to malo byt 15e do kazdej z tych obalok, hlavne to nevybrat skor.
Nikdy som vtedy nebola v minuse. Proste som si rozratala,kolko mam na 1 den a ak som presvihla, druhy den som neminula, alebo tak.
Do minusu som sla,ak som platila kartou , tam som raz dva minula...ale ak som mala napr 100e, rozmyslis si ,ked sa minaju, vidis to, mas to v ruke.
A ked nie je, chlap necg brigaduje.... mate dieta,takze..
A este pre zaujimavost... to je minus na tvojom ucte, ci spolocnom? Lebo v dnesnej dobe, hocikedy sa moze vztah skoncit a dlh zostane tebe! To len take varovanie

katrin21
10. okt 2024

Teraz citam prispevky,ze mate vyse 2tis. To je slusny prijem.
Nooo,tam ak 1400 su vydavky , tak 1100 je krasna suma... z 1000e ziju mnohe rodiny aj s 3 detmi... 300e na potraviny, nieco na plienky ( kolko rokov na dieta?)... setrite kolko?

Takto: 1 mesiac, alebo 2 neodlozis sporenie, aby si dorovnala minus. To je zaklad , inak ho budes tlacit pred sebou dlho.
Potom si sadnete, rozratas si 1100e na mesiac 1100: 30 dni a z tejto sumy musis vyjst... a potom si dalsie mesiace rozratas uz zo sumy bez sporenia.... a budes to dodrziavat...

zmrzlinka8
10. okt 2024

@katrin21 keď sú manželia, tak je jedno, na ktorom účte sú v mínuse. Aj dlhy majú manželia spoločné.

katrin21
11. okt 2024

@zmrzlinka8 de jure a defacto su dve veci.. neviem,ci su manzelia,alebo iba ziju, to som prehliadla... o BSM viem ako funguje.

margotka17
16. okt 2024

Môžeš teraz vyrábať ikebany na dušičky, potom neskôr adventné vence, vianočné ozdoby, Mikulášske čiapky a čižmy, piecť vianočné pečivo..., je toľko veci čo sa dá robiť ak si zručná 👍

Strana
z3