Ako vyriešiť nezhody pri spoločnej hypotéke?
Ahojte,
rád by som poznal aj názory iných ľudí na problém, ktorý sa vyskytol a s ktorým som fakt nerátal. So snúbenicou sme sa rozhodli, že si kúpime svoj prvý spoločný byt. Iniciatíva o kúpe bytu o spoločnom bývaní prišla z jej strany. Dokonca aj pozerala ponuky a vybrala byt, ktorý sa jej páčil a aj mne. Potom išla do banky zistiť podmienky čerpania hypotéky a ja som s ňou vždy ochotne išiel. Banka nám vyrátala výšku hypo na necelých 600 €, čo nie je problém, lebo obaja pracujeme. Povedal som rodičom, že si chceme brať hypo a mať spoločné bývanie. Povedal som im, že ideme do toho spoločne a za pár dní neskôr mi volal otec, že nech prídem k nim. Rodičia mi ponúkli, že mi požičajú polovicu sumy bytu, aby som neplatil zbytočne úroky na 30 rokov. Celý šťastný som to potom povedal snúbenici a potom to začalo. Výčitky, že tak si to nepredstavolala, že ja nebudem platiť hypotéku a ona by musela 30 rokov a že koľko prerobí a ja neprerobím nič. Ja som povedal, že byt bude predsa spoločný a každý bude mať polovicu. Ja si svoju polku zaplatím a ona ak nemá hotovosť, tak si bude splácať. Nadávky, krik, už ani nechce ísť do banky a byt sa asi predá inému záujemcovi, lebo dobré ponuky sa rozchytajú. Chcem poznať ako by ste to riešili vy. Môj kamarát vraví, že to nie je z jej strany kóšer, inak by s tým nemala mať problém. Čo vy na to?
@sleepy_joe cize ty si kúpiš za "usetrene" peniaze to auto napr.a priateľka ma teda platit úroky banke? Príde ti to fér?
@lucilaines ti to tu pekne po lopate napisala. Vo vzťahu majú byť dvaja a nie traja (týmto myslím teraz rodicov).
@vler tak presne máš pravdu
@bu_bu_bubak "Výčitky, že tak si to nepredstavolala, že ja nebudem platiť hypotéku a ona by musela 30 rokov a že koľko prerobí a ja neprerobím nič."
Mas pravdu, ze kamen urazu je tu. Ale nie tak, ako ty si myslis. Vobec nie je podstatne, kto co bude vlastnit. Ak ona vycita, ze bude 30 rokov platit hypoteku a uroky a on nic, tak spravna odpoved na to je, zena moja, lenze my sa ideme brat, budeme rodina, to nebudu tvoje uroky, ale nase spolocne uroky, rodicia pozicaju nam na nas spolocny domov, takze tie nase uroky budu mensie pre nas na splacanie na dalsich spolocnych 30 rokov. A nie ze, draha ty si splacaj uroky, mne pozicaju rodicia, tak mna sa tvoja hypoteka netyka a mozem si za usetrene kupit auto.
@lucilaines presne si to vystihla... Obrovský rozdiel by bol keby to chalan takto odprezentoval a takto sa k tomu postavil
@sleepy_joe na tvojom mieste by som do ničoho spoločne financovaného s takouto partnerkou nešiel. Keď robí už teraz takéto teátro nechcem vedieť čo by robila pri rozchode. Túto situáciu ber ako varovanie a buď rád, že takto prejavila už teraz
@sleepy_joe nuž asi @lucilaines 21:03 to vystihla...
@sleepy_joe neviem koľko máte rokov, ale v prvom rade by som s ňou išla bývať na rok do podnájmu, lebo takto oduvat a nadávať môže aj za to, že tebe mama pošle obed, nákup, tričko.. a ona si musí kúpiť sama.Daj si veľmi veľký pozor s kým kúpiš byt na polovicu ja by som ho v tomto prípade nekúpila možno to bolo vplyvom emócií, ale veľký výkričník.Moze byť, že má pocit,že sa vám idú rodičia starat do vzťahu, ale jej reakcia bola iba o tom, že ty máš lepšie a viac ako ja a ja preplatim.
Treba to prebrať v kľude čoho sa boji čo jej vadí.
Málokto to ma v života tak, že je všetko na polovicu, obom pomôžu rodičia, obidvaja zarobia venujú sa rodine rovnako partnerka môže mať vždy nejaký dôvod na nespokojnosť.A ty máš tiež nejaké slovo nie, že ona chcela, ona vybrala potom robí cirkus, keď si dovolíš niečo iné navrhnúť.
Ja by som si peniaze od rodičov požičala, ale na svoj byt nie byt na polovicu a nech to vyznie ako chce.A už vôbec nie čo píše niekto vyššie, že ty budeš platiť dlh rodičom a jej hypo na polku či štvrtku
Podľa mňa len závidí, že ty máš bohatších rodičov a ona nie. Teba bude tá polka bytu stáť len 62,500€ a ona za 30 rokov nechá banke tak 120 000€. Lenže ty za to nemôžeš, že jej rodičia nevedia požičať.
A ako by ste riešili predčasné splatenie? Ak by si ty zarábal 2x viac než ona a mohol si dovoliť dávať mimoriadne splátky? Aj to by ti vyčítala ?
súhlasím s @lucilaines a pravdepodobne tam bude pes zakopaný. Keby sa to stalo môjmu manželovi (v čase, keď sme kupovali prvý dom sme ešte neboli zosobášení) tak prijde a obrazne povedané zloží tie peniaze k mojim nohám, že aha, toto máme na naše spoločné bývanie, žena moja. A nie hrať sa na moja polovica/tvoja polovica.
Vo vašej situácii, keďže máš toľko peňazí od rodičov k dispozícii, by som ich zobrala a kúpila menší byt za tú sumu a ten dala na prenájom (zo sumy prenájmu by sa splácala splátka rodičom). A v rámci spoločného bývania išla do spoločnej hypo s partnerom. Bejvák sa hodí vždycky, navyše sa časom pekne zhodnotí. A môže ostať vašim deťom ako dedičstvo, prípadne štartovací byt.
@dadis to ako je iná káva....polovicu z tvojho životného poistenia? Platil ho on? Detom chce tiež zibrat z nasetrenwho lebo to platil on?
@pieksamaki Ved pocas manzelstva vsetko je spolocne...🤣, ved uvidim, co vsetko sa bude delit, mame bsm na sude
@dadis no ale počkaj. Ak je životná poistka na tvoje meno. A platila si si to ty. To nie je BSM ...to je tvoje vlastnictvo....to by som veľmi bola za zmenu zákonov. .pretože si zober neúmerne napr plat muža a ženy. A teraz akože BSM.... ja chápem bsm....a aj sama hľadám riešenia ako vyhovieť viacerým stranám...ked nieco riesim........ale raz keď je nejaké vlastnictvo.....ci už dusevne...patentne...aj zmluva je vlastnictvo na konkretne meno....napr 2.pilier atd........pokiaľ sa tuto legislatíva neupravi.....to je ako keby moje meno.....bolo zrazu BSM....je to fixné dane....moze byt požiadavka na zmenu....ale údaj je fixne dany
Ak je života na tvoje meno a on to platil alebo nejaký podiel....a ma to ako dokázať...tak áno vtedy to môže byt súčasť, iba ten podiel BSM
Tu by som sa dosť bránila....pretože potom takto vznikajú konflikty úplne zbytočné.....atd....no
@dadis. Darovacia zmluva tiež nie je súčasťou BSM......ak ti rodicia niečo darovali atd.....zas je dosť veľa veci diskutabilnych BSM......
@dadis. Lebo dnes je technicky možné vsetko.....ale reálne sa treba vedieť brániť....to tak podla mňa není.....ze tvoja životka, ze ma narok na nieco z toho....a nasporene peniaze deti.....sú ich ani nie vaše....ale ich....ak sa mýlim.....tak sorry.....
@lucilaines konečne to tu niekto napísal, akoby to malo byť správne. 🙂👍....
@pieksamaki Ano, moja pravnicka tak vravi, len nie je to rizikove zivotne poistenie ale investicne zivotne poistenie, tak ani sama neviem. Uvidim ako rozhodne sud. Akoze az tolko penazi tam nie je, aby som si z toho vrasky robila.
@dadis ôk.chapem....no aj tak si myslim...ak si to svojpravny clovek zalozi investičné životné poistenie je to jeho....pokiaľ mu na neho niekto nedával peniaze.....to je akoby som si kúpila pivo v bare a mala teraz dat podiel manželovi pri rozvode..a on sa hral na pocitaci a minul peniaze ....? .......
...súčasťou vlastníctva je aj pevná vôľa a rozhodnutie.....a to sa netýka BSM.....uvidime ako odkomunikuje pravnicka veci ktoré sú dané. Sud nema mnohokrát šajnu ....riadi sa iba debilnymi faktami a číslami zakonov
Toto je pravne dokázateľne ......aj druhá strana musi pochopiť......
Asi ma ukamenuju ostatne zeny ale budis.
Ja plne suhlasim co pisala stanulienkat.
Taketo spravanie tvojej snubenice je stav nedospelej osoby. A ako rodic co sam planuje pre syna nejake startovacie zazemie, by som si dala naozaj velky pozor na danu slecnu.
Je detinska, nezrela a taka osoba by mala mat coskoro aj dieta? Dieta ma dieta vychovavat? Mozno obaja potrebujete dozriet a dospiet, nakolko si sam pisal ze ste mladi.
Naozaj skor ako hypoteku, si nieco prenajmite. sam zistis ako ustojite svoj vztah. Byvat v detskej a stretavat sa, je uplne odlisne ako spolu zit,byvat,fungovat. Zistis vtedy o nej kadeco a aj ona o tebe.rozne navyky, zlozvyky.
Moj muz mi stale hovoril ako jeho kamarat cakal so spolocnym byvanim a spolu zacali byvat az po svadbe a po par tyzdnoch si uz pomaly nevedeli prist ani na meno.hadky kvoli prkotinam, beznym, trivialnym veciam, ako su smeti, nakup, blba zachodova doska, ... ini znami skusili byvat pred a tiez zistili o tom druhom take veci ze sa radsej rozisli. Jednuduchsie je si to vyskusat ako potom riesit delenie majetku, rozvod, pripadne deti.
A ohladom financii od rodicov? Tam ak by rodicia vedeli dat dokopy financie, tak nech kupia byt. ak by ste ostali spolu, splacate im-spolu, ak nie- maju investiciu, alebo ty miesto na osamostatnenie sa a byt si mozes splacat sam. Urcite by som nesla do spolocnej hypoteky aj ked ste snubenci. Aj zasnubenie sa da zrusit.
Ak by som sa dozvedela ze moj syn ktoremu by sme dali 1/2 financii na byt by platil este aj cast hypoteky druhej strane, by som mu facku dala taku ze aj stena by mu druhu vratila a to syn dostal az 4x za zivot po zadku. kvoli solidarite? kvoli JEJ VYSTRAJANIU? aby bol klud? Nemyslis vazne?! Jop, nauc ju na taky system a este len potom uvidis a zazijes ten cirkus co bude vystrajat ak nebude tak ako CHCE ONA. Akoze to chcem vidiet aka by ona bola solidarna pri rozvode. pri takych radach co tu citam na fore a vidim u znamych, tak ta by ta zodrala z koze a aj to by bolo malo.
Ja som za podporu druhej strany, ak sa vyskytne v probleme ale je rozdiel byt na materskej (sama si to dieta asi neurobila) ci prist o pracu a byt zdurdeny.
@stanulienkat ono tu sa ukázalo že ich "partnerstvo" je čistá kalkulácia a nie pevný vztah. a teda nevedia sa zhodnúť ja základnej veci, nemali by byť ani zasnúbení. Len akosi stále neprišla odpoveď načo ju žiadal o ruku keď rieši stále len moje a tvoje. Rovnako ako to mienia ďalej financovať a deliť keď príde dieťa. Keď sa jednému z nich niečo stane.
Celkovo autor mi príde ako nevyzrety chlap bez vlastného názoru: snúbenica prišla s návrhom, rodičia prišli s návrhom. Keby snúbenica nepríde s návrhom na spoločný byt , tak žiadny nepotrebuje, stačí detská izba u rodičov
Keby im ide obom o vzťah a nie kalkuláciu tak by mohli bezúročné peniaze použiť na byť , na zvyšok zobrať hypo, a platili by všetko spolu. Čiže by to mali kvázi ako dve pôžičky jednu bezúročnu a druhú s úrokmi. A splácali by spolu obe
@stanulienkat aj keď teda ja osobne by som do spoločnej hypo ani nehnuteľnosti len s priateľom nesla
Mňa by zaujímala situácia, keby si zoberiete tu hypo z banky celú. Píšeš, že splátku by ste mali 600e tak platili by ste to určite na polovicu? Každopádne, ja by som si pôžičku od rodičov tiež zobrala a určite by mi to partner nevyčítal a ani ja jemu. Teraz ťa tu osočujú, že aké to bude mať ona ťažké, ak bude na rodičáku. Nikto však nenapísal, že všetko bude vtedy na jej pleciach. Keby máš ty sám našetrených tých 60 000e tiež by chcela, aby ste si brali hypo na polovicu, keď ty by si mal peniaze k dispozícii na účte?
@lauruska_sumienka lenze ak vychadzame z toho, ze su snubenci a teda zrejme planuju svadbu, tak on nema inu moznost ako splacat “jej hypoteku”. Aj keby si teraz zobrala hypoteku hned ona len na svoje meno a splacala, v momente ako sa zoberu idu vsetky splatky zo spolocnych penazi. Aj moralne aj pravne. Hadam necakas, ze on da od hypoteky ruky prec? Ona bude napriklad dlhodobo PN alebo na materskej a co dalej? On povie, tvoja hypoteka, tvoje sracky? Ak sa vezmu, tak je to aj jeho hypoteka chce ci nechce. Peniaze od rodicov sa daju uplne normalne osetrit zmluvou od notara, kde sa spise, aku ciastku na byt mu darovali a v pripade rozvodu sa to vsetko zohladni a o nic nepride.
My sme mali podobne,aj ked s mensou sumou.ja by som kupila spolocne,peniaze pouzila normalne na zaplatenie nehn.Zvysok vzala spolocne na uver.a my s vtedy este priatelom,sme podpisali normalne zmluvu u notara,ze sice je byt 50/50 ale ja som prispela urcitou ciastkou o ktoru dostanem v pripade predaja viac..inflaciu sme neriesili vtedy..
Problém je ze ten byt by ste mali kupovať až v manželstve.
Takto bud nebudete manželia alebo nebude spoločný byť.
A dobrá rada do života, treba vedieť odstrániť pupocnu šnúru a upratať rodičov aby sa vám neriešili do života aj keď to myslia dobre.
Každopádne ak je to skutočný príspevok tak autor je do manželstva veľmi nezrelé pričom ta žena by možno aj zrelá bola.
@sleepy_joe na tvojom mieste by peniaze od rodičov nepoužil na kúpu bytu bezohľadu na názor priateľky.
Hypotéka aj so 4% úrokom je lacná. Ak ti rodičia dajú peniaze v štýle "start do života" a nepodmienia to bytom. Tak by som byť kúpil na hypo a peniaze vlozil do fondov.
Byt ti zarába zhodnotením a hypo klesá infláciou.
Okrem toho prístup tvojej priateľky je neskutočne sebecký.
Keď preplatím ja musíš aj ty!?
Ak by mi toto pri uvažovaní o kúpe bytu povedala priateľka silné by som začal pochybovať o budúcnosti. Túto to smrdí ale nevieme prečo
@sleepy_joe pozri môžete to spraviť ako my.
Priateľka dostala desaťtisíce na byt, ja som nemal nič.
Keďže ona ma peniaze a ja nič dohodli sme sa ze vlastníctvo bytu bude v pomerne 4:3 v jej prospech.
Napriek tomu platime platíme hypo rovnomerne 50:50% ale keďže ona vložila viac je väčšinovým vlastníkom.
V tvojom prípade by som to spravil rovnako. Avšak v tvojom prípade by si mal byt vlastnícky pomer asi 7:3 v tvoj prospech dokonca neviem ci nie 8:2 nakoľko vložením takej veľkej sumy do bytu si eliminoval úroky v desatisicoch.
Ale určite nechoďte vlastníctvo 50:50 ak vkladas svoje (rodičovské) peniaze do bytu.
Je to všetko pekne ze sa teraz ľúbite ale to môže skončiť takže máj to podchytene ak použiješ rodičovské peniaze.
My sme pred dvomi rokmi kupovali spoločne byt, partnerovi rodicia nám vtedy požičali nejaký obnost peňazí, ale napriek tomu sme brali hypo spolu a platili ju spolu tak ako sme spolu vracali jeho rodicom. Nejak sme to brali, že kupujeme náš byt a aj keď ešte nie sme manželia, tak už tak fungujeme, peniaze sú spoločné a dlhy tiež. Skus sa s ňou normálne porozprávať, bez emócií a hnevu a výčitok, ak nepomôže, obávam sa že to bude smerovať k rozchodu a nie hypotéke

@bu_bu_bubak 🤣 neklamem...v prípaden@princkrason platí, kto čaká...nedočká sa 🤣