Ako vysoká je splátka čerstvej hypotéky?
Ahojte, nikdy sme nemali pôžičku. Tak vôbec nemám predstavu ako to chodí. Máme obaja takmer 40r a 2 deti do 9r. Kto ste brali v nedávnej dobe pôžičku okolo 140tis,aké vysoké splátky Vám vyšli?
Rozmýšľame nad kúpou bytu ako investíciu.
Cely byt by sme potrebovali financovať z pôžičky. Dokázali by sme ho prenajať tak,že po odpočítaní poplatkov a dane by nám zostalo z prenájmu cca 350€/mesiac
@sono2 dajú vám vysoký úver len kvôli tomu,že ste kedysi splatili 60tis úver skôr?? Ja som v Tom,že sa tam ráta príjem. Lebo v daňovom budú vidieť že zarobiť vieme, len s účtom je to vtipné 😁
Tak veď ok. Veď chod do banky a sa opýtaj.
Ovela dolezitejsi bude vas prijem, nez to ci ste hypoteku uz niekedy potrebovali/splatili. Realitna bublina stale nesplasla, byty su drahsie ako pred 3 rokmi, az tak velmi sa to neoplati ako pred par rokmi to je pravda. Ale stale ti prevaznu cas hypoteky splaca niekto iny..
Autorka treba sa popytat na vysku uroku v roznych bankach. A vyjednavajte.
@kika193 vysvetlis tie stovky tisic pripravene na utratu? Konkretne z coho by tie stovky tisic mali mat?
@sono2 čo si verím? Neobávam sa,že by sme nedostali pôžičku 140tis. Z príjmu nám maximum vychádza raz toľko... Len riešim,či dostanem celých na 1 byt, to je všetko
@cukorfalat to dáva zmysel, spolu majú hodnotu okolo 300tis
Tak ja si myslím, že dobre rozmýšľaš, prenajmeš 2 byty a budú ti platiť hypotéku na jeden byt. Možno budeš mať o niečo vyššie náklady na tie 2 byty ako bude príjem, ale stále ti budú splácať väčšiu časť hypotéky. Myslím, že s úverom nebudete mať problém, máte príjem, nikdy žiadna hypotéka, jeden byt a dom pred kolaudáciou a bez hypoték. Komu inému by už banky mali požičať. Držím prsty.
@cukorfalat áno, takýmto štýlom by to šlo.
Najdi si sikovneho financneho poradcu, niektori sa fakt vyznaju a vedia kadejak vyhodne a dobre poradit. Lenze niektore tie podmienky specificke a triky (na vybavenie lepsich podmienok) zavisia naozaj dost podstatne od vasej situacie, co sa da vybavit u jedneho, nemusi sa dat u druheho, zavisi to niekedy od viacerych faktorov. Zazila som, ze sa niektore veci "nedali", ale ked sa do toho pustil niekto, kto sa vyzna, tak sa zrazu dalo a za dobrych podmienok. A na druhej strane, dobry financny poradca aj povie, ked sa nieco neda alebo upozorni, ze je to prilis rizikove.
Ja nerozumiem tomu, ze chcete kupovat investicny byt, ale nemate ani len 20% z hodnoty nehnutelnosti. Cize hypoteka 80% a 20% este spotrebak? 🙈
Este keby ste to spravili pri urokoch 1% na hypo, tak pochopim, ale teraz vobec nechapem tento zamer.
Pred rokom som si brala hypoteku na kupu nehnutelnosti bol to boj kedze som sama, nieco som mala samozrejme nasetrene a dali mi max 180tis na 30 rokov. Vyska splatky je 530e a od pss som si brala este 30tis cize dalsich 200e plus najom a kadeco ine. Je to dost ale aspon mam svoje a som spokojna.
Aký zmysel má kúpiť investičný byt celý na hypotéku? Budeš mať 2 byty, ktore budeš prenajímať, ale 30 rokov z nich nič nebudeš mať lebo ti budú len splácat hypotéku. Na 140000 budeš musieť zaližitť obidva byty čiže 30 rokov budú byty ,,patriť banke". Po splatení budete mať 70 rokov , deti cca 40 a už možno aj vnúčatá . .. Kamoš bral min.rok hypotéku a dostal vo veku 41 rokov splatnosť max 24 rokov. Príjem má nadštandard zo zahraničia. Pri sume 140000 eur sa nebavíme o pôžičke, ale hypotéke. Oslov finan.pkradcu ten najlepšie poradí. Tiež sme chceli takto investovať, ale vzhladom k veku a aktuálnym úrokom sme sa rozhodli , že kašleme nato. Počkáme, či úroky a ceny nehnutelností neklesnú. Aktuálne investujeme v zlate napríklad. Rozmyšlali sme ešte nad nejakym pozemkom na ktorý by sme nepotrebovali hypo a bol by v dobrej lokalite.
@cukorfalat ale ten byt bude jej v konečnom dôsledku vo veku 70 rokov. Čiže ona z neho nemusí reálne nič mať.
@cukorfalat to je v poriadku, ze sa to technicky da, ved to je samozrejme. Ja nechapem tej logike brat teraz hypoteku, kedy su vysoke sadzby a ceny nejak vyraznejsie neklesli. Dalsia vec je, ze 40r ziadna banka neda hypo na 30r
A teda aj k veci posledna skúsenosť z blízkej rodiny novostavba v BA , zariadená, bez balkóna, bez parkovacieho miesta , Petržalka hypo 220000 na 30 rokov , splátka 1000€ a sám dal hotovosť 30000. Kúpene v Decembri 2023
@cukorfalat pardon zle som to napisala 140tis som brala z banky a svoje prostriedky som mala 80tis urokova sadzba bola 1.99 na 5 rokov
Zoberte 2 hypoteky. Jednu na novy byt - tam vam daju 80% a druhu na sucasny byt - 20% a tym padom budete celu kupu noveho bytu financovat hyptekou. Cize do toho nedate ani cent zo svojich penazi. Presne tak sme kupili dom minuly rok a presne to nam odporucili 2 financny poradcovia.
To ze ste doteraz nemali ziadnu hypoteku je pre vas minus, lebo banky vas tym padom nepoznaju a nevedia ci vam mozu verit a ci budete splacat. Ale urcite vas za to nepotrestaju vyzsim urokom. Skor vam daju nizsiu sumu ako by dali niekomu koho uz poznaju. Ale to nebude u vas problem, lebo si tu sumu dofinancujete z druheho bytu.
Pre istotu treba zdvojnasobit tie naklady. Naklady su: Voda, plyn, elektrina, dane, poistka, opravy a renovacie, vypadok najmu aspon jeden mesiac v roku. Cize budete doplacat mozno 100 mesacne. Za 20 rokov je to 24 000.
Zisk mate iba z toho o kolko narastie cena nehnutelnosti o 20 rokov. Myslim ze to bude dvojnasobok. Za kolko ste kupili prvy byt? Podla toho si vyrataj kolko asi budete mat zisk.
Potom si zrataj toto vsetko ak by ste druhy byt nekupovali a iba prenajimali prvy byt. Myslim ze to bude vyhodnejsie.
Ja by som dva byty nezakladala, je to nerozumne. Teraz ste hore, ale nikdy nevies ako sa situacia zmeni a budes potrebovat jeden z bytov rychlo predat. So zaloznym pravom voci banke na ten byt pri zaplateni vsetkych zrychlenych konani na katastri, aby sa to zalozne pravo vymazalo, ti to bude trvat mesiace, bez toho aj rok. Skusenost z rodiny. Radsej pustite z hotvosti kolko potrebujete, ked tak nadpriemerne zarabate ako tvrdis, tych 20% zo 140tis mate raz dva nasetrenych raz dva naspat.

@kika193 áno,už tu baby písali,že tu boli časy keď bol úrok 1%... Na druhej strane nie sme najmladší,tiež za tie roky sme sa poučili že pchať do ponožiek je ekonomicky nezmysel,manžel bol vždy striktne proti pôžičkám.. ale keby bol dal na mňa pred 10rokmi tak by sme mali investičný byt už napoly splatený a ešte by mal aj takmer raz toľkú hodnotu... Písala som,že všetky prachy nám idú teraz do domu,tak by som nerada na ne siahala kvôli investičnému bytu.. ale.. ten byt je absolútna topka,taká sa tu postaví raz za 10 rokov.. a investovať do 40r bytu ktorý musím najprv opraviť a potom prenajať,nebudem. ..