Ako vysoká je splátka čerstvej hypotéky?
Ahojte, nikdy sme nemali pôžičku. Tak vôbec nemám predstavu ako to chodí. Máme obaja takmer 40r a 2 deti do 9r. Kto ste brali v nedávnej dobe pôžičku okolo 140tis,aké vysoké splátky Vám vyšli?
Rozmýšľame nad kúpou bytu ako investíciu.
Cely byt by sme potrebovali financovať z pôžičky. Dokázali by sme ho prenajať tak,že po odpočítaní poplatkov a dane by nám zostalo z prenájmu cca 350€/mesiac
@liv1 to máš odkiaľ, že nehnuteľnosť sa vyplatila viac doteraz? Priemerné dlhodobé zhodnotenie nehnuteľnosti je okolo 7-8% ročne + cca 3% z prenájmu a zhodnotenie indexu SP500 je za posledných 10 rokov cez 12% ročne
@jaroslav81 logicky ak mas z presne 0€ vlozenych o 20 rokov byt v hodnote 120 000, lebo ano to teraz stoja priemerne v Ba jednoizbaky, tak ano oplatilo sa to viac ako pri investicii do ktorej musis vlozit vlastne prostriedky…
@liv1 no lebo do toho bytu si 20 rokov nemusela dať ani euro že? 20 rokov žiadna rekonštrukcia, žiadna obmena nábytku, spotrebičov, žiaden výpadok nájomcov, žiadny neplatiči, poistky, dane...
@jaroslav81 ale veď investujes do svojho.
Stále nedochádza ?
ByvAs v KE, kúp 1izbak niekde cestou do Volva a na 1000 percent neoľutujes.
Sú ľudia, ktorí sedia na MK a odrádzajú všetkých naokolo a potom ti, ktorí zbytočne nekecaju a konajú. Zarad sa.
@cukorfalat Presne tak. Hypoteky sa netreba bat. Treba vyuzit peniaze banky.
Teraz davaju svoje peniaze do stavby domu a peniaze banky pojdu do noveho bytu. O 20 rokov budu mat 2 byty a 1 dom.
Ak by to urobili tak ako tu ludia radia ze svoje peniaze setrit aby mali vlastnu hotovost na kupu bytu, tak budu mat o 20 rokov iba 2 byty. A pritom zivotnu uroven budu mat takmer taku istu, kedze ten novy byt je skoro cely financovany z najmu. Oni proste nijak velmi nepocitia ten fakt ze maju hypoteku tak preco si ju nebrat.
Ale musia brat do uvahy ze mat 2 investicne byty je praca na 1/4 uvazok. Zhanat spravnych najomnikov, platit ucty, riesit problemy. Takze uplne zadarmo tie nehnutelnosti nebudu.
@andreatytler praca na stvrt uvazok? Nesranduj 😁. Raz rocne platis poistku, raz rocne dan. Mesacne nastavene inkaso, odchadza same. Ak venujes jednemu bytu 1 den za pol roka, tak je to vela. Starostlivo vybrati najomnici, dohodnute podmienky tak nemas ziadne starosti. Male opravy do 30€ si riesia najomnici sami.
@liv1 aha... no ak si to nastavis takto, tak to ano.
Ja platim dan a poistku polrocne, ziadne mesacne platby nemam nastavene automaticky ale zadavam sama, lebo chcem vediet kolko to je. Mohla by som nastavit automaticky a potom iba monitorovat mesacne, ale stale musis monitorovat, aj platby hypoteky monitorovat, prijmat platby najomneho, pripadne pytat od najomnikov ak nezaplatia. Vydavat doklad o zaplateni najomneho. Pripravit sumu nakladov a prijmov na rocne danove priznanie. Najomnici nemozu opravit nic bez mojho vedomia. Vacsinu oprav robime tiez svojpomocne. Najomnici sa u mna striedaju tak po 2 rokoch a najst novych je casovo velmi narocny proces ktory trva niekolko tyzdnov, kedze vsetko robim sama od inzeratov, cez stretnutia a preverovanie a vyrobu zmluv. Je velky zaujem ale treba robit velke sito aby clovek nasiel toho spravneho. Iba taka vec ako dat byt do povodneho tip-top stavu pre noveho najomnika po odchode stareho najomnika je 2 dnovy job. Ak do toho clovek zarata malovanie a male kozmeticke upravy je to tyzden celodennej makacky.
Kym sme mali jeden byt bolo to v pohode, ale teraz mame 3 a je citit podstatny rozdiel.
Fíha. Odvčera sa to tu celkom rozbehlo 🙂 ďakujem všetkým za postrehy. Ti,čo sa čudujete,že sme nemali nikdy hypo.. moji rodičia aj svokrovci tvrdo pracovali a obracali každé euro... takže nám na začiatku pomohli ako mohli a my sme im za to veľmi vďační . Preto chceme dať aj my našim deťom fajn štart... rovnako pracujeme obaja od 18r, máme 2 deti no na full materskej som bola len 1rok.. prvé zárobky sme neminuli na dovolenky,ale vložili na termínovaný účet 😀
Byt,ktorý sme pred 8 rokmi draho kúpili za 92tis je teraz predajný za 160tis. Kúpili sme ho napriek tomu,že si rodičia klepali na čelo,či nám sibe...
Držím palce, som rada, že sa nájde viac takých ľudí čo to dokážu bez hypo, mne sa doteraz všetci čudovali ako to, že sme postavili dom bez hypotéky.