icon

Ako vyžiť z rodičovského príspevku?

matasdetmi
4. nov 2011

Neviem či má vôbec význam písať, pretože viem že každá z Vás má svoje starosti. Ale už si ozaj neviem pomôcť sama, bola som žiadat pomoc aj na sociálnom úrade, a vyšli mi v ústretí aspoň so škoplskými pomôckami pre moje dve staršie deti a zlavnenými obedami. Avšak je to strašne málo. Kedže naša vláda schválila zákon o rodičovskom príspevku, po 20 mesiacoch mojej Milky mi znížili rodičovský z 256 na 190 Eur + prídavky. Manžel nepracuje a odmieta sa isť zaevidovat na UP, a aj preto som už 2 x odišla od neho, ale kedže nemám kde so 4 detmi bývat musela som sa vrátit. Verte že za jeho zodpovednosť nemôžem ani ja ani deti. Nechcem sa stažovat ale vyžit z 270 Eur 2 dospelý a 4 deti a platit pritom šeky, úvery, elektrinu, stravu, hygienu... oblečenie, teraz zase ide zima a nemáme začo kúpit ani drevo alebo uhlie...žijeme naozaj skromne, ešteže deti si nevyberajú stravu, pretože masko vidia raz za čas, no napriek tomu sa najviac do mesiaca okrem šekov minie na stravu a drogeriu. Ani neviem či je to dobré alebo zlé ale teraz už 3 den nie je manžel doma a ani netuším kde je. Ostala som navšetko sama...
No tazko sa nám žije ale som štastná že mám zdravé deti. Chcem poprosit dobrých ludí o pomoc aspon trošku spríjemnit mojim detom život. Dakujem
matasdetmi

katka1981
5. nov 2011

@anjelicek26, to co pises, je ok. Ale ta forma akou to pises je zla. Je to necitlive. Pisala, ze chcela spachat samovrazdu, myslis si, ze jej to prospeje. Nie kazdy ma moznost odist, nie kazdy ma tolko stastia. Ja ti prajem nech vam to vydrzi, len som ti chcela napisat, ze do tvojich prispevkov chyba viac citu.

space1
5. nov 2011

tu to už nemá význam ☹ každý sa tu obúva do každého a aj ja som sa nechala stiahnuť..berie mi to energy..čaute

stardust
5. nov 2011

Vies, ked nesiem zodpovednost za deti, urcite by som ich nenechavala same bez dozoru. 13-14 rocnych nepovazujem za dostatocne vyzretych. Za par supov by som neriskovala kriminal! (doma na riti nesedim, mala som moznost vyjednat si s opatrovatelkou flexibilnu opatrovaciu dobu, takze asi tak.)

veve39
5. nov 2011

@anjelicek26 nemyslim si, ze ktokolvek kto sa tu zapojil hlada dovody preco to nejde...len aj pri snahe poradit sa majster tesar niekedy utne...
asi nemas celkom predstavu, ako sa da v danej lokalite zamestnat a "sypes tu z rukava" milion moznosti, akoby boli samozrejmostou - a sorry, neviem ci si o avone, resp. doplnkoch na kociky pisala ty, ak ano, to mi naozaj potvrdzuje, ze si realne nevies predstavit situaciu, v ktorej dana mamicka je.....ale umysel mas urcite dobry

ja osobne som tu nasla pre nu velmi dobre rady - ist riesit na urady, co by sa dalo...kontaktovat sa s miestnou farnostou a ponuknut "sluzby" starym obcanom (domacnost, zahrada...), ist pre deti zamestnanych rodicov do skoly a robit s nimi ulohy u nej doma, jednoducha priprava triciek s detskymi nametmi, ziskat kontakt na mamicky priamo z Detvy a okolia, ktore najlepsie mozu poradit ohladom prace, napisat co konkretne potrebuje - velkosti oblecenia, skolske pomocky a mnohe z nas iste radi pomozu....

katka1981
5. nov 2011

@maznacik007, super, tak toto je pre nu vhodna rada, ja to beriem, tak jej porad. Ja jej poradit neviem tak ako ty, len mi to proste nedalo, ked jej niekto tak chladne napise, to je cele. Mne jej proste doslo luto.

katka1981
5. nov 2011

@anjelicek26, ano samozrejme, to nie je zitie skromne, je to prezivanie, bieda ☹

anjelicek26
5. nov 2011

@stardust - za par "supov by som neriskovala kriminal". Lenze ona realne riskuje odnatie deti. Co je horsie? Podla mna 14 rocne dieta vie dozriet na spiace 2 rocne a v pripade nudze zdvihnut mobil. Moj nazor.

mataharyy
5. nov 2011

@anjelicek26 myslím že ve čtrnácti dohlédne i na nespícího sourozence, já hlídala a bylo mi podstatně méně, ale rozhodně bych to neriskovala tak že by se za peníze hlídalo cizí dítě, to už je o tlamu 😅

stardust
5. nov 2011

@anjelicek26 porovnavas dve veci nezmyselne, ale budiz. Urcite odnatie deti je lepsia alternativa, pretoze tomu kriminalu by musela predchadzat nejaka zla udalost, napr. jedno dieta by nemuselo zit, alebo by bolo tazko postihnute alebo nieco ine. Niekto zanedbava svoje povinnosti, niekto nie, niekto si vie zaplatit dobreho pravnika, iny nie.

gabriellka
5. nov 2011

vo všetkom súhlasím s @anjelicek26. snaží sa riešiť matinu situáciu. nad niektorými názormi mi fakt rozum stojí. ak nezačne pracovať a ak jej nezačnú pomáhať deti tak sa z tejto situácie nedostane. podľa mňa nie je riešenie ani rozvod, lebo svojho muža z domu nedostane a prispievať na deti jej tiež nebude a skomplikuje si situáciu ešte viac. ja nevidím dôvod prečo by jej nemali pomáhať deti. sú dosť veľké na to aby postrážili najmenších súrodencov a neobhajujte ich tu tým že sa majú venovať štúdiu a nie pracovať. dá sa to všetko skĺbiť a cez víkendy si môžu privyrábať aj staršie deti a ak nie, tak aspoň postrážiť tie menšie. nehovorte o tom že sami sú ešte deti. sú do čerta, ale ja som tiež veľa krát strážila mladšiu sestru a nemala som ešte ani 14. jednoducho si to decko posadím a vysvetlím ako sa veci majú, a čo od nich očakávam. a keby si privyrobila aj nejakých 30-50 eur, tak by im to veľmi pomohlo.
a ešte ma dojal názor @katka1981 o priateľstve. myslíš že v 13-14 rokoch existujú skutočné priateľstvá a deti si nevykrikujú kto je z akých pomerov? to sa teda veľmi mýliš. decká v tomto veku dokážu byť najzákernejšie a deliť sa na skupinky kto nosí značkové oblečenie a kto nie...
no a čomu absolútne nerozumiem je načo boli 4 deti autorke tohto príspevku???? veď musela vedieť že žije s nezodpovedným idiotom, ktorý kašle na ňu aj na deti. no ale každopádne držím palce, nech sa situácia vyrieši, alebo aspoň trošku zlepší. hlavu hore. za pár rokov budeš mať najstaršie deti dospelé, bude už len lepšie 😉

anjelicek26
5. nov 2011

@stardust - no ja to vidim inak, pokial nemam inu moznost, tak by som deti jedno druhemu postrazit dala, zasa 14 rocne dieta nie je neschopne, na sestru zvyknute, vie ako a co robit a mobily existuju. A stale si myslim - tie deti maju aj otca - len ho treba vziat do parady! Aj tak je praca v noci len docasne riesenie, kym ta mala pojde do skolky, potom by si kludne mohla najst normalnu pracu pocas dna. Ale potrebuje sa odrazit od dna.

diid
5. nov 2011

@pink_lady ano v kase maju vacsi rozpocet, mozu si dovolit vyplacat viac. Sk na to nema. Taktiez nezabudni ze v Rakusku su vacsie vydavky na zitie.

irriss
5. nov 2011

Alternativa v podobe uradu neni nekdy "spasa", naopak, urady delaji, ze nemaji pro tyto rizikove skupiny a nepomuzou...naopak vezmou deti a postaraji se o ne v nahradni rodine, pro kterou paradoxne "penize" najdou...
(aspon tady to tak hnusne funguje)..biologicka rodine je odtrzena od deti a deti umisteny v nahradnich rodinach, do kterych se pumpuje az do doby, kdy se bilog. rodice vzpamatuji z krize...tezko se dite dostava zpet☹...

Alternativa, pokud u Vas funguje by byla podle meho (a s porovnanim zdejsich moznosti) je farni pomoc...zde dostavaji maminky podporu, staci dojit se slozenkou..penize nedaji, ale slozenku zaplati..obleceni daji vybrat z charitativniho a najdou i "pratele2, kteri se postaraji o deti, kdyz mamka v nouzi musi jit do prace...
Ja bych to zkusila pres farnost... 😉

zuzana76
5. nov 2011

a nemala by poziadat aj o rozdelenie bezpodieloveho vlastnictva? lebo co ked muz narobi dlhy

janka_pn
5. nov 2011

zakladatelka sa odmlcala....

diid
5. nov 2011

@martinka17 a o com tocis? ved jej manzel nema ziaden prijem tak dokonca ona zivi jeho z pridavkov. A neboj, mam odskusane ako aj mnoho inych zien pracovat po veceroch, nociach, a pritom mam 2 male deti. Pracujem 2 krat tyzdenne, deti rano odvazam 1.5hod. idem do prace a potom znova 1.5hod domov. Ziadne pridavky nedostavam ani pomoc od statu, co si zarobim to mam, ked nezarobim mozem nadavat na koho chcem, nepomoze mi to. Kludne moze do skolky dat deti pocas dna a ist do prace, aky rozdiel je medzi 2 a 3r. deckom? Ked dieta bude mat 3r. zrazu naberie zena energiu a bude moct pracovat?

amadora
5. nov 2011

no myslím že niektoré ženy tu žijú mimo reality čo sa týka ich predstáv o hľadaní práce... si to predstavujete ako "hop na kravu bude teľa"... môj manžel pracuje, zarába skvelo a aj tak by sa nám zišli peniaze navyše tým že by som šla do práce. ale bývame v hladovej doline a jednoducho práce niet. a to nie som náročná, síce som robila v kancelárii ale brala by som aj prácu upratovačky, ale aj takú prácu je problém nájsť. a to nehovorím o tom že by niekto dal dáku brigádu 13 alebo 14 ročnému decku. dospelá žena má problém si nájsť prácu ako opatrovateľka dieťaťa a nie pubertiak. to možno funguje v Amerike, tu si človek premyslí komu zverí dieťa... ale keď chce niekto psa byť, palicu si nájde, že? tak hor sa na ňu a dajte jej čo sa do nej zmestí 😝 😝 😝

veve39
5. nov 2011

@irriss u nas to vo farnostiach tak este nefunguje, ze by nieco preplacali....ale kazda prosba o pomoc tam je citlivejsie vypocuta a rychlo sa prilozi ruka k dielu - ked sa o nieco ziadalo u nas cez farske spolocenstvo, vzdy sa riesenie naslo (napr. mamicka ktora nebola z BA a mala predcasniatko dlhodobo hospitalizovane v BA nemocnici spadajucej pod farnost nasla po poziadavke knaza o pomoc pristresie pre seba na potrebny cas hospitalizacie babatka v byte blizko nemocnice - a hned sa ponuklo viacero ludi...)
takze urcite materialna pomoc v podobe detskych veci, alebo ponuka spominaneho opatrovania starsich ludi by mohla byt odstartovana prave z farnosti....

mataharyy
5. nov 2011

@gabriellka jediné s čím nesouhlasím je poslední odstavec, protože co když takovej nebyl, co když bylo vše jinak... Každý se se stresem nějak vyrovnává, třeba to byl vzorný manžel, co pracuje, pak ho vyhodili a on se zhroutil a začal to řešit totálním nezájmem... I tak se někteří vyrovnávají s šokovejma stavama 😉 Já bych taky ráda čtyři děti a nikdy nemůžu říct že vše bude OK, nemůžu vědět zda za deset let se něco nepodělá... 😉

diid
5. nov 2011

@michelleuk zijes v uk? hadam mas aj vyssie vydavky a nemas 4 deti s muzom ktory neni schopny pracovat.

stardust
5. nov 2011

@anjelicek26 uz si videla niekedy dlhodobo nezamestnaneho cloveka? Myslis si, ze mavnes carovnym prutikom a jeho nahle osvieti a najde si dobry job? Ked skolopovinne deti tak dobre vedia, co robia, preco nenesu aj trestnu zodpovednost? Preco je vzdy obvineny rodic, ak sa stane pruser? A co ty vies o jeho psychickom zdravi? Pani potrebuje surne pomoc, pochybujem, ze by nevedela, ze si ma hladat pracu.

zuzanocka11
5. nov 2011

Pozrite si tému " Nie ideálny manzel a otec " ,nie je to od tej stej osoby? mne to tak príde. a myslím si ze sa odmlcala,lebo cakala od vás hmotnú pomoc,ale to je iba moj názor.necítala som to celé,a ani to druhé,len mi to tak napadlo....

stardust
5. nov 2011

@zuzanocka11 mozno, kto vie...

anjelicek26
5. nov 2011

@stardust - neprskaj na mna jed, ja som ti nic nespravila 😕 Prijdes mi velmi zatrpknuta. Nie dlhodobo nezamestnaneho cloveka v okoli nemam, kazdy sa snazi ako moze. Pani potrebuje pomoc - ale ja niekomu, kto sa nesnazi AJ sam a neriesi svoju situaciu peniaze ani oblecenie posielat nebudem. Lebo ten stav, v akom je teraz je uplna rezignacia, letargia a sebalutost.

poleva
5. nov 2011

@zuzanocka11 asi nie,lebo by nemala 2 ročnú ale novorodenca

maminuska
5. nov 2011

@gabriellka kristepane, načo preboha riešiš teraz 4 deti , komu to pomôže ? Deti su tu a žiju a keby bolo keby tak ......
Je tu x maminiek ktoré dokonca plánovali s partnerom druhé a tretie dieta a ten ked sa to dozvedel jednoducho ich opustil. Kde zlyhali tieto ženy ?
Deti si určite vykrikuju z akých su pomerov ale to je chyba rodičov a nie detí . Moje deti su z dobrých pomerov a napriek tomu jasne vedia že by bolo velmi zle u nás doma keby som sa dozvedela že sa niekomu vysmievaju. Na toto som veľmi citlivá , lebo ked mala moja najstaršia dcéra okolo roka som sa chodila doslovne pásť.

irriss
5. nov 2011

@veve39 ja si myslim, ze farnost je bohata vrstva, jen se ji to musi "naznacit"..povazuji se za chudou cast a na strane chudych, ale ve skutecnosti, je to prave cirkev,ktera doslova ovlada bohace..to, ze ziji skromne...o tom neco vim, neni to pravidlem a urcite ne zcela pravda...mam zkusenosti opacne..proto jsem i na cirkev temer zanevrela, ale to je jina kapitola...funguje na nebezpecne poloze: hrichu a moznych odpustek...ach jo...ale to je mimo tema..
Jen jsem tim chtela rict, ze je spatne a byla by chyba, kdyby se od mistni cirkve nepozadovalo vice nez je podana ruka v nematerialni podobe...oni jsou materialne zalozeni a i podlozeni...maji, jen vyizivaji situace, kdy jsou na urcitych mistech Zeme pozadovany za chudaky pro chudaky..opak je pravdou...
Ja bych to zkusila rovnou, se slozenkou...je spousty vericich, kteri se mohou slozit na tuto slozenku, tak to funguje i tady..nedaji k dispozici pouze cas, ale i penezni alternativu formou zaplaceni leku, mlicka, plenek, slozenek..ale pozor!!!neni to automaticky postoj...prosetri se pripad a muze se takto zasahnout pouze 2x v roce...Sub bbnautFlash_FSCommand(ByVal command, ByVal args)
call bbnautFlash_DoFSCommand(command, args)
end sub

traktor
5. nov 2011

uz som si hovorila, ze neprispejem..ale neda mi..komentare..a naco mala 4 deti..su velmi skarede, smutne, bolia..ona ich nemala , ona ich MA...su tu..nikto nevie ako to u nich bolo zo zaciatku..a nie len u nich..je tu kopu takych mam..a fakt ma to mrzi, ked niekto napise matke, ktora uz ma deti..naco ich mala..ak by napisala , ze planuje dalsie tehu..ok..ale naco riesit uz to, co tu je..zdrave deti..myslim, ze je tu kopu rad, kopu napadov, co by mala urobit, co by jej situaciu aspon trosku ulahcilo..jasne, nebude to zo dna na den..ale zas ..ako niektore pisu..nie je tam robota, brigadu ..nie kazdy na to ma ..a tak..tak vtedy co ma robit?sediet a cakat, co jej ludia poslu a sak dako bolo, dako bude?..niekedy na take zeny treba aj trosku *tvrdsie*..nemyslim to v zlom..ale doma sediet a lutovat sa a cakat co bude jej nepomôze

stardust
5. nov 2011

@anjelicek26 odkial vies, ze ta pani nic nerobi? Ja sa namakam dost pri dvoch deckach. Ty mi zase prides ako z inej planety, zjavne si nikdy nezila zle. Prskanie jedu u mna vyzera inaksie 😉

michelleuk
5. nov 2011

@diid ano zijem ja som reagovala len na to ze mnohe krajiny su na tom horsie co sa tyka tych pridavkov....co je blbost lebo slovensko je na tom hadam najhorsie (mozno sme nad latviou a litveniou) a co sa tyka tych vydavkov ano mam ich dost.kebyze mam v uk 4 deti tak by som bola za vodou 😕